^

Здраве

Кисел вкус в устата

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Често кисел вкус в устата може да се усети, след като яде някакъв кисел продукт.

Въпреки това, ако появата на кисел вкус не е свързана с характеристиките на храната, тя често се появява и се комбинира с други неприятни симптоми, тогава най-вероятно това е заболяване. Един експерт може да установи точна диагноза. Ще се опитаме да опишем основните причини за това състояние.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Причини кисел вкус в устата

Причините за кисел вкус в устата могат да бъдат много разнообразни:

 • прекомерна киселинност на стомашния сок;
 • нарушена функция на храносмилателната система;
 • патология на устната кухина (възпаление на пародонта или гума, кариес);
 • приемане на някои лекарства.

Когато има кисел вкус в устата, трябва да се обърне внимание на функцията на панкреаса. Ако този симптом се комбинира с киселини, основната причина може да бъде рефлукс-езофагит - прехвърлянето на съдържанието на стомаха в кухината на хранопровода.

Често се появява кисел вкус при бременни жени - това може да се обясни с хвърляне на киселина от кухината на стомаха в устната кухина поради натиска, упражняван от нарастващата матка върху храносмилателните органи.

Ако киселинният послевкус се комбинира със сухота в устната кухина, тогава е възможно да се подозира, че има нарушение на водния баланс (електролитен метаболизъм) или недостатъчния прием на течност.

Кисеният вкус с горчивина може да се превърне в последствие от изяждането на много пушени продукти, вредни и мастни храни, което на свой ред води до проблеми с черния дроб и жлъчната система.

Защо кисел вкус се появява в устата?

При промени във вкуса или при появата на неразбираем и необичаен послевкус, трябва да се консултирате с лекар. Само специалистът ще може да отговори по адекватен начин на този въпрос, като извърши всички необходими изследвания. Ако киселото усещане се комбинира с болки в корема, пристъпи на гадене и повръщане, стомашно разстройство, то храносмилателната система трябва да бъде инспектирана незабавно и незабавно. Тези признаци могат да бъдат проява на стомашна язва и 12 дуоденална язва.

Възпалението на стените на стомаха с висока киселинност е много често срещан фактор при появата на кисел вкус в устата. За да се предотврати по-нататъшното прогресиране на заболяването, е необходимо да се премине към правилната диета. Може да се наложи да се предписват някои лекарства, които ще назначат лекар-гастроентеролог.

trusted-source[5], [6]

Сладко-кисел вкус в устата

Ако има сладък вкус в устата, това може да се счита за признак на следните условия:

 • последици от стресова и конфликтна ситуация или депресия, когато има увеличение на количеството захар в кръвта;
 • последиците от злоупотребата с голям брой сладки и захар;
 • заболявания на храносмилателната система, черен дроб;
 • последиците от внезапно прекъсване;
 • заболявания на устата, свързани с прекомерно възпроизводство на бактериална микрофлора (гингивит, пародонтит, кариес);
 • интоксикация с химикали (пестициди, дихлорид на карбонова киселина - фосген);
 • нежелани реакции при употреба на определени лекарства.

В някои случаи сладкият и кисел вкус в устата може да покаже асимптоматичен ход на захарен диабет.

Горчив кисел вкус в устата

А горчиво-кисел вкус в устата може да притеснява понякога, или да бъде постоянно присъства. Причините обаче не винаги показват, че има някаква болест: понякога това е просто последица от нашите лоши навици. Може да се появи горчиво кисело усещане в устата:

 • на следващата сутрин, ако вечерта бяха изядени много мазни и пържени храни. Същевременно черният дроб и храносмилателната система поемат ненужна тежест, която няма най-добър ефект върху функционалността на органите;
 • след приемане на алкохол, особено при големи дози, което увеличава натоварването върху жлъчния мехур, черния дроб и стомаха;
 • след антибиотична терапия или приемане на антиалергични лекарства, което доведе до нарушение на храносмилателния тракт;
 • при тежки пушачи, особено при пушене през нощта.

Ако говорим за потенциал на заболяването в горчив и кисел вкус в устата, в повечето случаи тя може да бъде поражението на храносмилателния тракт и жлъчните пътища: holetsistopankreatit, язва на стомаха и 12 дуоденална язва, гастрит и холецистит.

trusted-source[7], [8], [9]

Киселинен-метален вкус в устата

Металният вкус в устата често се свързва с появата на кръвни елементи в устата. Вярно е, че често това чувство може да възникне поради метални коронки и протези, които в някои случаи излъчват този послевкус.

Най-често обаче киселинно-метален вкус в устата се свързва със следните причини:

 • Болести на устната кухина (периодонтална болест, стоматит, гингивит);
 • хронична интоксикация, отравяне със съединения на живак, олово, цинк, арсен, мед;
 • началния стадий на захарен диабет;
 • хормонални изблици по време на пубертета, бременност, менопауза и др .;
 • кървене от стомашна язва;
 • хронична анемия.

В допълнение, промяна в вкуса може да бъде предизвикана от употребата на определени медикаменти като антибиотици, антиконвулсанти, нестероидни противовъзпалителни средства, антихолинергици, сърдечно-съдови лекарства. В този случай киселинно-металният вкус преминава напълно след спирането на лекарството.

trusted-source[10], [11]

Кисел и солен вкус в устата

Киселинно-соленият вкус в устата може да показва наличието на възпаление на слюнчените жлези - сиаладенит. Обаче често причината може да е тривиална: същият вкус се появява при продължителен плач, хрема, с други отоларингологични заболявания.

Производството на кисела солена слюнка може да бъде знак за системна патология на Sjogren, която се проявява чрез хронично увреждане на слюнчените и слъзните жлези.

Киселинно-соленият вкус в устата може да бъде провокиран от хранителни разстройства:

 • консумиращи значително количество силно кафе и силен черен чай;
 • алкохолно насилие;
 • консумация на големи количества енергийни инженери, кола, лимонада и други газирани напитки;
 • недостатъчен прием на течност, обезводняване на тялото;
 • преяждане в комбинация с нисък прием на течности.

Въпреки това, най-често появата на кисел и солен вкус не означава проблем и тяхната комбинация: например, едновременно поражение на храносмилателната система, заедно с възпаление в носната кухина или болестта на стомаха, на фона на недохранване.

Гадене и кисел вкус в устата

Ако има гадене и кисел вкус в устата по едно и също време, това ясно показва неизправност в храносмилателната система. Състоянието може допълнително да бъде допълнено с чувство за тежест в епигастриума областта (проекция площ в стомаха), болка в горната част на корема, оригване и т.н. Причината за такава патология може да стане .:

 • гастрит с висока киселинност;
 • пептична язва в стомаха и дванадесетопръстника;
 • гастро.

В допълнение, гадене и кисел вкус могат да бъдат последица от преяждане - твърде много храна, както и яде суха: храната просто застава в стомаха, причинявайки гадене и кисел вкус. По-късно процесите на гниене и ферментация в стомаха могат да започнат, което се проявява чрез "гнило" разстройство, разстройство на изпражненията и повръщане.

Най-често гадене и кисел вкус обаче показват панкреатично увреждане, което може да бъде потвърдено само чрез специален преглед на цялата храносмилателна система.

Кисел вкус в устата сутрин

Ако има сутрин кисел вкус в устата, то най-вероятно е следствие на тежка вечеря вчера през нощта: храната просто не са имали време за храносмилане, имаше стагнация, която се появява само сутрин. Особено това е възможно, ако вечерята е не само плътен, но също така и придружени от употребата на мазни пържени или пушени храни, както и приемането на алкохолни напитки. Тази комбинация от продукти осигурява особено голямо натоварване на храносмилателната система, както и преди лягане ще направи процеса на храносмилането да се забавя, което води до стагнация на хранителни маси в стомаха. Нещо повече, след хранене вземем хоризонтално положение: стомахът е пълен, и част от нейното съдържание и стомашния сок частично хвърлен в хранопровода и оттам към устата. В резултат на това сутрин имаме вкус на киселина в устата.

Ако такова състояние се повтаря периодично - това означава, че външният му вид не е случайно. Трябва да се предполага, че нарушават храносмилателната система, по-специално гастрит или гастродуоденит, както и гастроезофагеален рефлукс.

Вкусът на киселото мляко в устата

Ако вкусът на киселото мляко в устата не е свързан с наскоро използваните ферментирали млечни продукти, можете да подозирате следните заболявания и условия:

 • последиците от последния стрес;
 • глистная инвазия;
 • спазъм на червата;
 • неизправности в храносмилателната система.

Нарушенията на стомаха и панкреаса често могат да доведат до усещане в устата на вкуса на киселото мляко. Обикновено заболяването не се ограничава само до един симптом: в допълнение към това се наблюдават гадене, оригване, нежност в коремната област. Спазването на повръщането и напусналите изпражнения са рядкост, но често може да се наблюдава обща слабост, слабост, сънливост. В повечето случаи такива признаци са симптоми на гастрит или панкреатит, което изисква задължителна консултация с лекар-гастроентеролог или терапевт.

Устойчив кисел вкус в устата

Ако кисел вкус в устата е постоянен, тогава можем да говорим за наличието на всякакви болести в тялото. В този случай винаги трябва да се свържете с лекар и да разберете причината за такъв симптом. Причините могат да бъдат доста:

 • хиперациден гастрит - възпаление на стените на стомаха на фона на повишена киселинност на стомашния сок. Характерни признаци на заболяването: постоянен кисел вкус в устата, болка в корема, периодично гадене, киселини, киселинна ерукция;
 • гастроезофагеална рефлуксна болест - частично връщане на стомашен сок в лумена на хранопровода, което в крайна сметка води до дразнене на хранопровода тръба и развитието на възпалителния процес - езофагит;
 • язви на стомаха и дванадесетопръстника - при това заболяване, кисел вкус не винаги може да бъде запазен, но само в етапа на обостряне на заболяването;
 • диафрагмена херния - отслабване или увеличена еластичност на отвора на диафрагмата, което допринася за навлизането на стомашната киселина в кухината на хранопровода;
 • заболявания на устната кухина - кариозни зъби, периодонтална болест, венци. При тези заболявания балансът на микрофлората в устната кухина е нарушен, което води до промяна на киселинно-базовия баланс на устната кухина до киселинната страна;
 • Панкреатитът е възпалителен процес в тъканите на панкреаса.

В допълнение, удълженият или упорит кисел вкус в устата може да бъде свързан с никотинова киселина, като преобладаващото използване на сладкиши и захар, при недостатъчен прием на течност под формата на чиста вода.

Кисел вкус в устата по време на бременност

Основната причина за появата на киселини и кисел вкус в устната кухина по време на бременност са хормоналните промени в тялото на жената. Когато бременността значително повишава нивото на прогестерона - половия хормон, в големи количества, произведени от жълтото тяло. Хормонът е необходим, за да се намали тонуса на гладките мускули, за да се предотврати свиване на матката мускули и неволно прекъсване на бременността. Въпреки това, заедно с мускулатурата на матката, има релаксация на други органи, които имат структура на гладката мускулатура. Такива органи включват по-специално стомаха, стомашния сфинктер и хранопровода. Релаксиращ, сфинктерът започва да оставя съдържанието на стомаха обратно в хранопровода - това е как киселината от стомаха е в устната кухина.

Има още една причина за киселия вкус в устата по време на бременност: това е прогресивно увеличаване на матката, което в крайна сметка започва да изтласква близките органи, включително стомаха. Под въздействието на натиск стомашната киселина може частично да бъде хвърлена в езофагеалната тръба, която провокира появата на кисел вкус в устата. Ситуацията може да се влоши, ако бременната жена възпира, или прилазет почива веднага след като яде храна. Това състояние често се комбинира с киселини и болки в гърлото.

Към кого да се свържете?

Лечение кисел вкус в устата

Лечението на кисел вкус в устата е нежелателно без медицински съвет. Можете да вземате независими мерки, ако кисел вкус се е появил няколко пъти и не е постоянен. Какво трябва да направя?

 • Регулирайте диетата: не преяждайте, не яжте вредни, мазни, пушени и пържени храни, яжте по-често, но на малки порции.
 • Яжте повече растителна храна, зърнени храни, по-малко сладкиши, рула, удобни храни и бързо хранене.
 • Пийте достатъчно течности под формата на чиста вода, зелен чай, прясно изцедени сокове. Изключете трябва да са сладки сода, кола, енергийни напитки, силен чай и кафе.
 • Отхвърлете от пушенето и пиете алкохол, включително бира.
 • Поддържайте хигиена на устната кухина, редовно изтъркайте зъбите си и посетете зъболекаря.
 • Непосредствено след хранене не се препоръчва да лягате: трябва да седнете или да се разходите на чист въздух. По същата причина не се препоръчва да ядете през нощта.

Не трябва ли да е при първия признак на киселина в устата, за да го заглуши с разтвор на сода за хляб: на първо място, той може наистина да помогне, но в бъдеще само ще изостри проблема и последствията могат да бъдат ужасни.

Ако изброените препоръки не помогнат и кисел вкус не преминава през устата, трябва да се консултирате със специалист: терапевт, гастроентеролог или зъболекар. Лекарят ще установи истинската причина за киселината в устната кухина и ще предпише лечението на основното заболяване.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.