^

Здраве

Калий в кръвта

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Референтните стойности (норма) на концентрацията на калий в серума са 3,5-5 mmol / l (meq / l).

В тялото на здрав човек с телесно тегло 70 kg съдържа 3150 mmol калий (45 mmol / kg при мъжете и 35 mmol / kg при жените). Само 50-60 mmol калий е в извънклетъчното пространство, останалото количество се разпределя в клетъчното пространство. Дневният прием на калий е 60-100 mmol. Почти същото количество се екскретира в урината и много малко (2%) се отделя с калории. Обикновено бъбреците отделя калий в количество до 6 mmol / kg. Концентрацията на калий в кръвния серум - индикатор на общия съдържание в тялото, обаче, различни фактори могат да повлияят (смущение CBS увеличи извънклетъчен осмоларност, инсулинова недостатъчност) върху разпределението му между клетките и извънклетъчния флуид. Следователно, когато рН се измести с 0,1, трябва да очакваме промяна в концентрацията на калий с 0,1-0,7 mmol / l в обратната посока.

Калият играе важна роля в процесите на мускулна контракция, сърдечна дейност, проводимост на нервните импулси, ензимни процеси и метаболизъм.

При оценката на състоянието на електролитния баланс са важни само много ниски и много високи концентрации на калий, които надхвърлят нормата. При клинични състояния хипокалемия се счита за концентрация на калия под 3,5 mmol / l, хиперкалиемия - над 5 mmol / l.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Регулиране на калия в тялото

Калият е основният вътреклетъчен катион, но само 2% от общия калий в организма се намира в извънклетъчното пространство. Тъй като повечето вътреклетъчни калии се намират в мускулните клетки, общото съдържание на калий в организма е пропорционално на компонента без телесно тегло. Средният възрастен с тегло 70 kg съдържа 3500 meq калий.

Калият е основният детерминант на вътреклетъчната осмолалност. Съотношение калий в ITSZH ETSZH и значително влияе на поляризация на клетъчните мембрани, което на свой ред влияе много клетъчни процеси, като например провеждане на нервните импулси и свиване на мускулните клетки (включително инфаркт). По този начин относително малки промени в концентрацията на калий в плазмата могат да имат значителни клинични прояви.

При отсъствието на фактори, отговорни за движението на калий вътре и извън клетките, нивата на калий в плазмата са тясно свързани с общото съдържание на калий в организма. Като се има предвид постоянното ниво на рН на плазмата, намаляването на концентрацията на калий в плазмата от 4 до 3 meq / 1 показва общ дефицит от К 100-200 meq. Намаляването на концентрацията на калий в плазмата с по-малко от 3 meq / l показва общ дефицит на калий от 200-400 meq.

Инсулинът насърчава движението на калий в клетките; следователно, високите нива на инсулин намаляват концентрацията на калий в плазмата. Ниските нива на инсулин, като диабетна кетоацидоза, стимулират движението на калий от клетките, като по този начин увеличават концентрацията на калий в плазмата, понякога дори и с общ дефицит на калий в организма. Адренергичните агонисти, особено селективните 2-агонисти, подпомагат движението на калий в клетките, докато блокерите и аагонистите карат калий да се движи от клетките. Острата метаболитна ацидоза причинява движението на калий от клетките, а острата метаболитна алкалоза стимулира движението на калия в клетките. Промените в HCO в плазмата обаче могат да бъдат по-важни от промените в рН; ацидозата, причинена от натрупването на минерални киселини (хиперхлоремична ацидоза) води до повишаване нивото на калий в плазмата. Метаболитната ацидоза, причинена от натрупването на органични киселини, не предизвиква хиперкалиемия. По този начин хиперкалиемия, често наблюдавана при диабетна кетоацидоза, вероятно е причинена от инсулинов дефицит, а не от ацидоза. Острата респираторна ацидоза и алкалоза обръщат повече внимание на концентрацията на калий в плазмата, отколкото метаболитната ацидоза и алкалозата. Независимо от това, концентрацията на калий в плазмата трябва да се интерпретира в контекста на нивото на рН на плазмата (и концентрацията на HCO).

Приемът на калий от храната е около 40-150 meq / l на ден. В стабилно състояние загубите с изпражнения възлизат на около 10% от потреблението. Екскрецията в урината допринася за баланса на калий. Когато се увеличи приема на К (> 150 mEq K на ден), около 50% излишък от калий се появява в урината през следващите няколко часа. Повечето остатъци преминават в вътреклетъчното пространство, за да се намали покачването на нивото на калиевата плазма. Ако повишеният прием на калий продължава, бъбречната екскреция на калий се увеличава поради индуцираната от алдостерон секреция; алдостеронът стимулира екскрецията на калий. Вероятно абсорбцията на калий от фекалиите е под регулаторното влияние и може да бъде намалена до 50% с хроничен излишък от калий.

Когато калиевият прием намалява, вътреклетъчният калий е резерв за предотвратяване на внезапни промени в концентрацията на калий в плазмата. Поддържането на калий от бъбреците се развива относително бавно в отговор на намаляването на приема на калий с храна и е много по-малко ефективно от способността на бъбреците да задържат Na. По този начин намаляването на нивото на калий е често срещан клиничен проблем. Екскрецията на калий в урината от 10 meq / дневно представлява почти максимално задържане на калий от бъбреците и предполага значително понижение на калията.

Острата ацидоза нарушава екскрецията на калий, докато хроничната ацидоза и острата алкалоза могат да стимулират екскрецията на калий. Увеличеният прием на Na в дисталните нефрони, който се наблюдава при висок прием на Na или терапия с циркулационни диуретици, повишава екскрецията на калий.

Psevdogipokaliemiya или фалшиво ниски нива на калий, понякога се наблюдават при пациенти с хронична миелоцитна левкемия с размер на повече от 105 левкоцити / UL, ако пробата е съхраняван при стайна температура преди обработка, поради улавяне на калиев плазмени анормални левкоцити. Това може да бъде избегнато чрез бързо отделяне на плазма или серум в кръвни проби. Psevdogiperkaliemiya или фалшиво повишени нива на серумния калий се наблюдава най-често поради хемолиза и освобождаване на вътреклетъчен калий. За да се предотврати такова взимане на кръв на персонал за грешка не трябва да прекарват твърде бързо ограда през тънка игла, и кръвни проби са били разтърсени прекомерно. Psevdogiperkaliemiya може да се наблюдава в нивата на тромбоцитите над 106 / мл поради увеличен освобождаването на калиев от тромбоцити по време на съсирване. В случай psevdogiperkaliemii калиев ниво в плазмата (incoagulated кръв), за разлика от нивото на калий в серума е нормално.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.