^

Здраве

A
A
A

Как да оцелеем при отказ от отказване от тютюнопушенето

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Фактът, че никотинът е отрова и огромен кон, може да се раздели с живота с приема на само 1 грам от това вещество в тялото му е известен на всички. Независимо от това, броят на пушачите не намалява по никакъв начин, въпреки факта, че вече ни е известно от училищния щаб колко трудно е да се каже сбогом с такъв зловредно навик. Защо се случва това? Това е много просто. Да се откаже от цигарата на закален пушач не дава синдром на отнемане с отказване от пушенето.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Епидемиология

Въпреки факта, че симптомите на симптоми на абстиненция при спирането на цигарите не е толкова ясно изразена и са по-леки, отколкото в случая с наркотици или алкохолна зависимост, много от "с подобна" с голяма трудност да издържат физически и психологически дискомфорт, което възниква в резултат на прекратяване на получаването на никотин в организма ,

Понякога борбата с пристрастяването има погрешна посока и носи още повече проблеми. Това се отнася до компенсацията за консумацията на никотини на алкохолни напитки и прекомерната консумация на храна, което води до алкохолизъм и затлъстяване, чиято борба е още по-трудна и отнема много време.

Причини отказване от тютюнопушене

Онези, които са запознати с понятието синдром на въздържание с алкохолизъм, ще разберат без затруднение условието за отказване от тютюнопушенето, защото нещо такова изпитва всеки, който "се свързва" с лоши навици. Това се дължи на факта, че никотинът, като алкохол, е бил движещата сила на много биохимични процеси в организма от дълго време. Ако изоставяте никотина, тялото трябва да се пренарежда по някакъв начин, за да работи в нормален режим. Съществува известен дискомфорт, свързан с тази перестройка, която не позволява на бившия пушач да се върне към нормалния живот.

Като цяло, синдромът на отнемане с отказ от тютюнопушене е вариант на "счупване" на зависимостта от наркотици и абстиненция при алкохолизма.

Причините за синдром на отнемане с отказ могат да бъдат както физиологични (реконструкция на метаболитните процеси в тялото), така и психологически. Първо, човек е развил определен навик, така че самата ръка е привлечена от пакет цигари. На второ място, с течение на времето бяха създадени определени асоциации. Например:

 • "Пуша, за да успокоя нервите си,
 • "Ще пуша - и ще стане по-лесно"
 • "С цигарата е по-забавно,
 • "Пушенето е готино" и т.н.

И отношенията причинно-следствие не се вземат предвид, а дори и фалшивите асоциации ще предизвикат развитието на синдрома на отнемане. Никотинът има пристрастяващ, токсичен и канцерогенен ефект, но не успокояващ, успокоявайки нервната система. Симптоми на отнемане на раздразнителност и агресия в тютюнопушенето се дължи на факта, че един пушач по време на стрес тялото изпитва голяма нужда от никотин, и неговото пристигане просто премахва следите от началото на отказване от тютюнопушене. Т.е. Това е обичайно чувство за самозащита.

И накрая, човек може да провокира появата на симптоми на абстиненция на никотин, като предварително се адаптира към факта, че "това ще бъде болезнено болезнено". Т.е. Пушачът се вдъхновява с нещо, което не е дори и вероятно няма да бъде. С такава психологическа нагласа е много трудно да се справим със зависимостта от никотина. Той често отказва да откаже идеята да се сбогува с лош навик или да се разпадне в първите дни на отказване от пушенето.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Рискови фактори

Рисковите фактори за развитието на никотиновото въздържание включват тютюнопушенето в детството и юношеството, да изглеждат по-възрастни и да се поддържат с възрастни приятели. Тийнейджърите все още не осъзнават цялата опасност от тютюнопушене и не мислят за последствията и следователно с голяма трудност и нежелание отхвърлят този вредоносен навик.

Това се насърчава от настроението на съвременното общество, тъй като в страната няма забрана за пушене, а самият никотин не се счита за наркотично вещество. Статистиката казва, че всяка година навикът за пушене "расте по-млад". И редиците тийнейджърски пушачи се зареждат всеки ден, а тютюнът в цигарите често се замества от други наркотични състави, които причиняват по-тежка зависимост.

За факторите, усложняващи хода на абстиненцията на никотина, може да се припише наличието на заболявания на различни органи и системи на тялото. Освен това при злокобните пушачи винаги можете да намерите такава патология, а дори и не една, защото е трудно да се намери такъв компонент на тялото, че никотинът няма да има отрицателно въздействие. Това води до задължителна офанзива, интензификация и разширяване на симптомите на отказ от отказване от тютюнопушенето. Самото пушене е важен фактор за риска от неправилно функциониране на органите и системите на човешкото тяло и развитието на различни, понякога смъртоносни болести.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Патогенеза

Патогенезата на отказ от спиране на тютюнопушенето е банален навик на човешките системи и органи да бъдат "подхранвани" от никотин и компенсаторни процеси, задействани в отсъствието на това. При отказ от пушене или продължително въздържание организмът на никотин-зависим човек се опитва да "съживи" състоянието, което е, когато никотинът е погълнат в достатъчни дози. Безполезни опити на системите на организма да "компенсират" липсата на никотин водят до влошаване на здравословното състояние на бившия пушач.

Когато пушенето на тютюн в кръвта хвърля много адреналин, в допълнение, никотинът е вид провокатор, принуждавайки тялото да произвежда в излишък хормон на радостта - ендорфин. Тази беззащитна радост и веселие са обичайната измама на собствения организъм. Въпреки това, тялото свикна с такова стимулиране или някакъв допинг и изисква "продължаване на банкет".

Никотинът има способността да възбужда нервните клетки. Липсата му води до дезориентация на централната и периферната нервна система, което от своя страна води до факта, че нервните рецептори започват да се отговори адекватно на външни дразнители, което води до чувство на дискомфорт, когато отказване от тютюнопушене.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20]

Симптоми отказване от тютюнопушене

Силата и разпространението на симптомите на синдрома на отнемане зависи до голяма степен от "опита" на пушача и наличието на съпътстващи заболявания. Във всеки случай, колкото повече "опит" на тютюнопушенето, толкова по-голяма е зависимостта, развита по време на отхвърлянето на цигарите, толкова по-болезнено ще бъде въздържанието от никотин.

Степента на зависимост от никотина се определя от способността на тялото да възстанови функциите си без стимулиране с никотин. И ако първият етап физиологични и психологически закрепване към никотина е все още слаб и лесно лечимо, без да причинява болезнени симптоми, а след това втората стъпка с установена нужда от никотин стимулиране изисква значителни търпение и положително отношение към постигане на желания резултат.

Третият етап на хронична зависимост с фиксиран модел на поведение, когато удоволствието се осигурява от самия процес на пушене, а много органи и системи просто се разрушават от влиянието на никотина, този разговор е специален. Тук, без специфично лечение вече не е необходимо.

Симптомите на симптомите на абстиненция за отказване от тютюнопушенето като цяло са подобни на махмурлука, придружаващ пиенето, и "счупване" при зависимите, макар и по-малко мощни. Никотиновото въздържание се различава доста рано. Първите признаци на въздържание могат да бъдат забелязани още на първия ден, а в пренебрегвани случаи - няколко часа след пушенето.

Лице има неразумна раздразнителност, неадекватна реакция на ситуацията, повишена нервност и тревожност, влошаване на вниманието и, най-важното, неконтролируемо желание да се пуши цигара. Всяка стресова ситуация на първия ден на отказване от пушенето е като експлозия на атомна бомба, а пушач веднага грабва цигара.

Без значение колко е трудно в първия ден, на втория или третия ден, обикновено се влошава. Към съществуващите симптоми се добавят:

 • болка в главата и замайване,
 • трудности при заспиване,
 • "Куче" апетит,
 • увреждане на паметта,
 • слабост и загуба на сила,
 • Депресия, мисли за самоубийство,
 • хиперхидроза,
 • сърдечни ритъмни нарушения, диспнея,
 • треперещ в ръцете,
 • чувство за липса на кислород,
 • системно повтаряща се кашлица и др.

Атаките при кашлица в този случай най-често се случват в сутрешните часове. След като стана от леглото. По този начин тялото извършва почистване на белите дробове от натрупаните там вредни продукти от тютюнопушене и слуз. Тази кашлица е естествен процес и не е свързана с инфекциозни или настинки.

Въпреки това през този период не се изключва появата на кашлица, придружаваща респираторни заболявания. Факт е, че докато се предпазва от вредни вещества в състава на тютюневия дим, тялото е упражнявало стесняване на бронхиолите. Сега, когато няма такава нужда, бронхиолите се разширяват, като се отстъпва на различни инфекции и вируси, които влизат в тялото през дихателната система. Намаляването на защитните функции на организма през периода на отхвърляне на никотина е причина за честите ENT заболявания, както и появата на обриви и язви на устната лигавица.

Продължителността на синдрома на отказване от тютюнопушенето е много индивидуална. Обикновено симптомите му преминават през първия месец, обаче, определено желание за цигари и желанието за дим може да остане за една година. Следователно, една много важна психологическа нагласа, която не ни позволява да се върнем към такава злокобна професия, като пушенето, след известно време.

Синдром на въздържание при отказ да пуши марихуана

Синдромът на отмяна при отказ на тютюнопушене при различни хора може да се извърши по различен начин. Не е задължително наличието на всички симптоми. Симптоматологията на отнемането на никотин също зависи от вида цигарен пълнител. Ако възрастните често цигарите тютюнева основа, младежите и юношите практикувани пушене "трева" (канабис, марихуана, или по друг начин), включително обикновено безвреден светлина релаксиращ ефект наркотично вещество.

Много юноши смятат, че марихуаната не е пристрастяваща и винаги е възможно лесно да се спре да се използва. Може би марихуаната не уврежда мозъчните клетки и не предизвиква необратими промени в психостатите на човека, но психологическата зависимост от него съществува и е доста силна, по-силна от физиологичната.

Както в случая с тютюна, отказът да се пуши марихуана може да причини неприятни усещания, които след известно време изчезват. Но този синдром на анулиране на марихуана има една особеност. Ако дадено лице приема дълго време големи дози от това лекарство, синдромът на отнемане се проявява само леко. Това се дължи на факта, че алкалоидите и другите психоактивни вещества в марихуаната имат дълъг период на отделяне, до 30 дни.

Зависимостта от марихуана и всъщност абстинентния синдром се наблюдава при лица, които редовно пушат трева поне 2-3 години. В допълнение към известните симптоми на отказ от отказване от тютюнопушенето, наркотичната абстиненция има специфични прояви. Човекът не само става раздразнителен и не спи, той може да се появи тръпки и треперене на ръцете, силно намалява апетита, поради което пушачът губи много от неговото тегло, неприятно усещане върху кожата и под нея (парене, тикове, изтръпване). В допълнение, има чувство на притискане в гърдите и храмовете, липса на въздух. Понякога има симптоми на забавяне, здрач на съзнанието.

Обикновено това състояние трае от 3 до 7 дни, а понякога се забавя с няколко седмици. В по-тежки етапи с "опит" на наркомания 9-10 години се наблюдават психологични и психоемоционални промени. Лицето губи интерес към живота и учението, престава да се развива, постоянно в потиснато състояние. Паметта и производителността се намаляват значително, особено умствената активност.

Тъй като цигарата с марихуана съдържа токсични вещества не по-малко от 15-20 конвенционални цигари, последствията от нейното пушене са по-сериозни. При феновете на "тревата" има много здравословни проблеми, които се влошават от отказа за пушене. В допълнение, самото пушене на марихуана може да доведе до усложнения от вече съществуващи заболявания. Особено засегнати са респираторни, храносмилателни, нервни, имунни и репродуктивни системи. При юноши под 17-годишна възраст физическото и интелектуалното развитие се възпрепятства. И за жените, които пушат, марихуаната е изпълнена със стерилитет.

trusted-source[21], [22], [23]

Диагностика отказване от тютюнопушене

Ако разгледаме внимателно симптомите, които придружават спирането, ще видим, че те не са специфични. Такива прояви са присъщи на много заболявания на различни органи и системи на тялото. Това е цялата трудност при диагностицирането на синдрома на отнемане. Ето защо е толкова важно да се свържете с лекаря за помощ, да го информирате, че отказвате да пушите.

Като цяло, идеалният вариант е да се свържете с Вашия лекар, преди да вземе решение за такава драстична стъпка, но не и когато то вече е направено и ще пожъне успех и лоши първите дни на отказване. Диагнозата в този случай ще включва събирането на анамнеза в устна и писмена форма. Пациентът попълва въпросник, който показва на каква възраст е пристрастен към пушенето, какви причини бе придружено от началото на пристрастяване, колко цигари на ден пуши в настоящето, колко често и при какви обстоятелства честотата и продължителността на тютюнопушенето се увеличава, и така нататък, и така нататък п.

Въз основа на въпросника и историята на пациента, лекарят оценява симптомите, психическата готовност да се откажат от тютюнопушенето и здравето на пушача. Информацията за последния елемент дава както история, така и външен преглед на пациента, както и урина и кръвни тестове, измервания на теглото, кръвно налягане и пулс, както и изследване на дихателните функции чрез спирометрия.

Диагнозата се определя въз основа на диференциална диагноза, основана на изследване на личността и степента на зависимост на пациента от тютюна. Лечението се определя според диагнозата, като се вземат предвид съществуващите заболявания и здравословни проблеми. Ако има такива, може да се планира паралелно лечение и профилактичен курс за тези заболявания.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28]

Към кого да се свържете?

Лечение отказване от тютюнопушене

Ако пациентът има силна воля и желание да се откаже от тютюнопушенето и симптомите на отнемане са толкова ясно изразени, че могат да бъдат толерирани, не се предписва лекарство. Понякога обаче може да се нуждаете от помощта на психолог.

В случай на достатъчно признаци на отнемане на никотин, с които пушачът не е в състояние да се справи самостоятелно, предписват лекарства, които могат да облекчат състоянието на пациента и да помогнат за справянето с проблематичната зависимост.

"Cytisin" е лекарство с достатъчно "опит", което се е доказало в лечението на зависимостта от никотина. Активното вещество на лекарството е растително алкалоид със същото име, което е подобно на действието на никотин, но е безопасно за организма. Приемането на лекарството може безболезнено да се откаже от никотина, тъй като е превенция на появата на симптоми на никотиново въздържание. В допълнение, цитизинът значително нарушава усещането, ако човек внезапно не се задържи и отново се опита да пуши. Сега процесът на пушене за него няма да бъде толкова приятен, колкото и преди.

За лечение на пристрастяване към никотин и симптоми на отнемане на синдрома на отнемане в отказ от тютюнопушене, използвайте лекарство, налично под формата на таблетки или гипс. Лекарството предоставя възможност да се спре постепенно пушенето, като се намали броят на пушените цигари през деня.

Дозировка и начин на приложение на таблетки "Tsitizin". Лекарството се приема по специален график, като се започне с 6 таблетки (6x1,5 mg) на ден на всеки два часа в продължение на 3 дни. Лечението продължава само при наблюдаване на определен ефект, ако не, втория опит се извършва 2-3 месеца по-късно.

Следователно, през следващите 8 дни, интервалът между таблетките се увеличава до 2,5 часа (5 таблетки). Допълнителни 3 дни пациентът пие таблетки за 3 часа, количеството им намалява до 4. След това 3 дни от хапчето се приемат на всеки 5 часа. И накрая, от 21 до 25 дни, е достатъчно да приемате 1-2 таблетки на ден.

Намаляването на честотата на пушене става постепенно до 5 дни включително, след което цигарите трябва да бъдат напълно изхвърлени.

Методът за използване на пластирите "Cytisin". Дозата на лекарството от тази форма на освобождаване се определя индивидуално. Мазилката се закрепва към изчистената вътрешна част на предмишницата за 2-3 дни, след което повторете приложението си симетрично върху другото рамо. Продължителността на лечението отнема от 1 до 3 седмици.

Има вариант на мазилка, която е прикрепена към венците или областта зад бузата. През първите 3-5 дни пластирът се променя от 4 на 8 пъти на ден. В случай на забележим ефект честотата на приложение се намалява на всеки 3-4 дни: 5-8 дни - 3 пъти, 9-12 дни - 2 пъти, 13-15 дни - 1 път.

Процесът на лечение може да се повтори, ако има такава нужда.

Страничните ефекти на лекарството напомня на болка и дисфункция на стомашно-чревния тракт, промени в вкусови усещания, главоболие и замайване, нарушения на съня, нервност, нарушена сила и сърдечната честота, повишено кръвно налягане. Понякога има задух, повишено изпотяване, различни алергични прояви. Тези симптоми са изключително редки.

Съществуват известни противопоказания за употребата на лекарството. Това са някои заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, улцерозни лезии на стомашно-чревния тракт в острия стадий, белодробен оток, астма. Не приемайте лекарството на бременни и кърмещи майки.

Предпазни мерки. Въпреки че лекарството се дава без рецепта, използването му винаги трябва да се консултира с лекар. В действителност, в допълнение към многобройните противопоказания, то може да има отрицателно въздействие и с някои други заболявания, чийто списък може да бъде намерен в ръководството. Тази възрастова група, сърдечни заболявания, бъбреци, черен дроб, стомашно-чревен тракт и др.

Ако приемате други лекарства успоредно с Cytisin, тогава е задължително да прочетете елемента в инструкцията за лекарствено взаимодействие на лекарството.

Лекарството съдържа лактоза, която трябва да се има предвид при назначаването, за да се избегнат реакции на нетолерантност.

По-модерен аналог на предишната подготовка със същото активно вещество е Табекс, който също се предписва за оттегляне от спирането на тютюнопушенето.

Лекарството с известно смешно име "Champix" и "апетитно" активно вещество варениклин има ефект, подобен на двата по-горе, което значително намалява желанието за цигари.

Лекарството се продава в различни опаковки, предназначени за първично, вторично и пълно лечение. Също така има версия на формуляра за освобождаване за поддържаща терапия.

Дозировка и начин на приложение. Оптимално е началото на лекарството предварително, т.е. За 1 или 2 седмици преди очакваната дата на прекратяване. Възможно е употребата на лекарството през периода на отнемане на никотин, но в този случай трябва да се откажете от цигарите през първия месец от лечението, докато пълната терапия отнема малко под 3 месеца.

Таблетките могат да се приемат преди, след или по време на хранене по специална схема:

 • 1-3 дни - 1 таблетка в 500 mcg или ½ таб. В 1 mg (приеман веднъж дневно)
 • 4-7 дни - дозата се удвоява (1 mg) и се разпределя равномерно в 2 дози (по 500 μg всяка)

От 8 дни до края на лечението (11 седмици) пациентът приема 1 mg два пъти дневно. В случай на повишени странични ефекти на лекарството, дозата се намалява, а при възникване на рецидив се предписва повтарящ се курс.

Това лекарство има значително по-малко противопоказания от предишните. В допълнение към индивидуалната непоносимост, те включват критични етапи на бъбречна недостатъчност с тъканна смърт, на възраст до 18 години, както и периода на бременност и хранене на детето.

Страничните ефекти на лекарството включват появата на симптоми на отнемане в първите дни от лечението, но те са по-лесно поносими, отколкото без употребата на лекарството. Освен това може да има болка в гърдите и гърба, обостряне или появата на респираторни заболявания, увеличаване на теглото, но в този случай е трудно да се разграничи ефекта на лекарството и естествената реакция на тялото на глада на никотина. Понякога има алергични реакции, които рядко се срещат в тежка форма.

Предпазни мерки. Употребата на лекарството при пациенти с шизофрения изисква специални грижи и корекция на дозата.

Когато на кожата се появят кожни обриви и неприятни усещания, спрете да приемате лекарството и информирайте лекаря за това.

Лекарството може да причини сънливост и нарушения на вниманието, така че не е необходимо по време на терапията да се предприемат действия, които изискват грижи и предпазливост.

"Zyban" - наркотик от пристрастяване към никотин, който можете да купите само по рецепта. Лекарството има някои предимства в сравнение с горното. Това е антидепресант, който помага не само да намали желанието за никотин, но и да нормализира психическото състояние на пушача, т.е. Премахване на раздразнителност, депресия, подобряване на съня. В допълнение, "Зибан" предупреждава за такъв неприятен симптом, като повишаване на теглото след отказване от пушенето.

Терапевтичният курс е от 7 до 12 седмици, след което почти всички пациенти отбелязват липса на желание за пушене. Такива резултати се наблюдават дори при злокачествени пушачи, като дневната ставка на цигарите е била поне 2 опаковки.

Можете да започнете лечение с наркотика "Zyban" като една седмица преди пълното отхвърляне на цигарите, и в процеса в първите дни на живота без цигари. Постепенното оттегляне от цигарите трябва да се осъществи в рамките на първите 10 дни от лечението.

Дозата и начинът на употреба на лекарството се регулират от лекаря поотделно. Най-често лечението се разделя на 2 етапа: 6 дни 1 таблетка на ден, след това до края на курса 2 таблетки на ден (за 2 назначения с интервал не по-малък от 8 часа). Таблетките не са предназначени за дъвчене или резорбция. Не вземайте директно, преди да си легнете.

Чрез много редки странични ефекти на лекарството включват респираторни заболявания (принудително свирка, чувство на натиск в гърдите), подуване на различни части на тялото, най-често по лицето и лигавиците, болки в мускулите и ставите, кожни обриви, припадъци, припадъци и конвулсии. Тези симптоми трябва да бъдат незабавно съобщени от лекуващия лекар.

Малко по-често (1%) има обостряне на симптомите на синдрома на отнемане, появяват се гадене и повръщане, а вкусовите усещания са изкривени.

Противопоказания за употребата на лекарството са:

 • епилепсия или маниакална депресия в анамнезата,
 • скорошната употреба на транквиланти и седативи, инхибитори на моноаминооксидазата за лечение на депресивни състояния, лекарства, при които има бупрофони, активното вещество на Ziban.
 • употребата на алкохолни напитки, включително ситуацията на отказ на алкохол след пиене,
 • наличието на тумори в мозъка или в централната нервна система, дори ако вече е в миналото,
 • цироза на черния дроб.

Контраиндикациите на лекарството включват свръхчувствителност към компонентите на лекарството, тенденция към алергични реакции, период на бременност и лактация.

Предпазни мерки. Несъвместимо с алкохола. Повлиява ефекта от психотропните лекарства. Случаите на лекарствено взаимодействие с други лекарства са описани в инструкцията, която е задължителна за изучаване.

Това може да доведе до замайване, което трябва да се има предвид при работа с механизми.

Ако по някаква причина е имало прескачане на лекарството, по-нататъшно приложение се извършва в обичайната доза, без да се удвоява дозата.

Помогнете да се откажете от пушенето бързо специални инхалатори, дъвки и пластири, съдържащи малка доза никотин и имитиращи усещания при пушене, както и електронни цигари за любителите на процеса на пушене.

Съпътстващо лечение може да се осъществи успокоителни и транквилизатори (Seduxen, elenium и др.), Drugs възстановително действие (женшен корен и т.н.), включително витамини и витамин комплекси (например, Undevit или Dekamevit). В състава на комплексната терапия, използването на разтвори за вода за уста е действително, което без опасност за тялото променя вкуса и другите усещания за пушене.

Физиотерапевтичното лечение на синдрома на отнемане се използва под формата на дихателна гимнастика, игла и рефлексотерапия, най-ефективната от които е аурикуларна рефлексология.

Алтернативно лечение на отнемането на никотин

Трябва незабавно да се спомене, че никакво лечение няма да помогне, ако човек решително не иска да се откаже от тютюнопушенето. Без подходящо психологическо отношение и желание да толерират всички трудности при отказ от отказване от тютюнопушенето, лекарствата няма да могат да преместят нещата от земята. И какво да говорим за методи и средства за алтернативна медицина. В края на краищата, ефективността на много от тях се основава на собствено предложение. Да, те помагат при прочистването на тялото от токсини и смоли, за да се неутрализира негативните ефекти на никотина имат успокояващ ефект, но те не са в състояние да ви накара да се откажат от навика или да предизвика отвращение към цигарите.

Самото алтернативно лечение няма да помогне на човек да се справи с никотиновата зависимост, но тук комплексната терапия без съмнение ще има положителен ефект върху цялото тяло, отслабено от действието на никотина. Ето защо някои рецепти за алтернативна медицина си струва да обръщате внимание.

 1. Когато отказват пушенето, алтернативните лечители се съветват да използват водата като източник на живот. Исках да пуша - пия! Пийте чиста вода и напитки въз основа на нея. По-добре е, ако това са билкови отвари или витаминни напитки от плодове или конфитюри, богати на витамин С, който се смята за враг на никотина.
 2. 2. Добър тонизиращ ефект се осигурява от зеления чай, който може да се комбинира с витаминни напитки и билкови настойки.

Въз основа на зеления чай, можете да приготвите антиникотинова инфузия. За да направите това, чаени листа се смесват с цикория и лечебни билки (лайка, червеникаво, коприва, мента, валериан).

 1. Отличното допълнение към антикотиновия чай е вкусно преживяване от цвекло, лимон и 1 супена лъжица мед.
 2. Нерафинираният овес, като основа за инфузии и бульони, е забележителен укрепващ агент, който намалява апетита за цигари. Например, 2 супени лъжици овес влива чаша вряща вода или бульон овес, просо, ръж и ечемик, взети в количество от 100 г всеки (вари литър вода в продължение на 10 минути), за да помогне на тялото бързо да се справят с никотин зависимост и да възвърне своята сила.
 3. Ако не страдат от сърдечно-съдови заболявания, да замени конвенционалните цигари ръчно свитите цигари с билки, има успокояващ ефект, или полезни "неща" (сушени плодове, семена, ядки, пръчки, сирене и т.н.).

Не забравяйте за лечението с билки, защото някои от тях притежават свойствата на отвращение към никотина, особено при състава на билковите напитки:

 • Майка-и-мащеха, риган, корен алтя.
 • Хвощ, коприва, хриле, спорист, исландски мъх, обикновен мишелов.

И, например, събиране на корен на валериана, кимион, лайка цветя и хмел помогне да се справят с раздразнителност, успокоява нервите, нормализира съня, нарушения по време на развитието на симптоми на абстиненция при отказване от тютюнопушене.

Инфузия на тревисти треви и листа от ягоди, за да се изчистят дробовете от катран и вредни вещества. Същото действие, в допълнение към способността да предизвика неприязън към никотина, и има инфузия на пелин.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34]

Хомеопатия и пристрастяване към никотина

Мнозина смятат, че хомеопатичните лекарства за отнемане на никотин са неефективни. И напразно. Съвременната хомеопатия притежава средствата за седация, която е важна за разярените нерви на бившия пушач и намалява желанието за пушене.

Например, хомеопатичният препарат "Никомел" може да повлияе на вегетативните и невротични симптоми на отнемане на никотин и също така значително да намали желанието да "влачите". Използва се както в терапията на пристрастеността към никотина, така и за облекчаване на състоянието на пациента по време на развитието на отказ от отказване от пушенето.

Тъй като това е подготовка на естествени компоненти, има много малко противопоказания за неговото използване. Не използвайте лекарството за лечение на лица на възраст под 18 години, бременни и кърмещи жени, както и хора с повишена чувствителност към компонентите на многокомпонентно лекарство. Нежеланите реакции могат да бъдат наблюдавани само ако последното състояние не се наблюдава и се проявява като реакции на имунната система.

Подобно на повечето хомеопатични лекарства, таблетките "Nicomel" не трябва да се дъвчат и измиват с вода. Достатъчно е те да са в устата на пациента, докато не се разтворят напълно. Вземете лекарството, от което се нуждаете, в зависимост от състоянието на не повече от 6 таблетки на ден между процесите на хранене. Препоръчително е да направите това при необходимост или когато има силно желание да пушите.

"Табакум плюс" - доста младо, но много ефективно хомеопатично лекарство за пристрастяване към цигари, което има много положителна обратна връзка. Неговите действия могат да бъдат завиждани от много лекарства. Наркотикът помага в борбата с тютюнопушенето по свой начин. Той допринася за възстановяването на системите и функциите на тялото, освобождаването им от никотинова интоксикация и съответно намаляването на зависимостта от никотина. "Табакум плюс" не отслабва симптомите на синдрома на отнемане, а предотвратява появата му.

Лекарството се предлага под формата на хомеопатични гранули. Като част от комплексната терапия, обичайната дозировка е 8 гранули в единична доза с петкратна доза. Вземете хапчета между храненията, разтваряйки ги в устата. Още 1 гранула се препоръчва за приемане по време на пушене.

Има и друга схема за приемане, която се предписва, ако "Табакум плюс" е основното средство за терапия на пристрастеността към никотина и синдрома на спиране на тютюнопушенето. Тази схема е подобна на много лекарства. Според него броят на гранулите на ден постепенно намалява:

 • 1-5 дни - 3 гранули до 8 пъти на ден
 • 6-12 дни - 3 пелети до 5 пъти на ден
 • 13-19 дни - 1 гранула между храненията
 • 20-26 дни - 1 пелета на тънък стомах, по-добре е от сутринта.

Гранулите се държат в устната кухина (под езика или зад бузата), докато се разтварят или се разтварят в лъжица вода и се пият.

Наркотикът всъщност няма противопоказания и странични ефекти, с изключение на имунната система. Може да се приема по време на бременност и лактация, както и за лечение на юноши и деца.

"Ceres Compositum" - друго ефективно хомеопатично лекарство, което няма противопоказания и странични ефекти. Действието му се основава на имитирането на никотинова интоксикация, което предизвиква положителните емоции на пушачите и съответно значителното сцепление. Тялото на пушача не е в състояние да разпознае измамата, така че няма симптоми на отнемане, всъщност, вреди на човешкото тяло.

Метод на приложение. Схемата на приложение е подобна на предишната подготовка, но се проявява забележимо във времето:

 • 1-14 дни - 3 гранули до 5 пъти на ден
 • 15-36 дни - 3 гранули до 3 пъти на ден
 • 37- 58 дни - 3 гранули 1 път на ден.

Лечението, както можете да видите, е дълго, но напълно безопасно и дори приятно. Гранулите трябва да се разтварят всеки път, когато искате да пушите.

"Bullfish Plus" е билков препарат на базата на корените на листата айр и мента, които се произвеждат под формата на таблетки, които отново трябва да се резорбират. Той има добър възстановителен и тонизиращ ефект, намалява интоксикацията на тялото и предизвиква силно отвращение към тютюневия дим, предизвиквайки гадене от самата мисъл за пушене.

Можете да приемате лекарството всеки път, когато пожелаете цигара, но не повече от 30 таблетки на ден (1 таблетка на рецепция). Обикновено курсът на лечение с лекарството трае около 5 седмици, след което има или значително намаляване на глад за никотин, или пълно отхвърляне на пристрастяването.

Противопоказанията за употребата на лекарството са ограничени до индивидуални реакции на непоносимост, които, ако бъдат пренебрегнати, причиняват развитието на странични ефекти под формата на алергии.

Предпазни мерки. Тютюнопушенето по време на приемането на тези таблетки може да доведе до появата на неприятни усещания, затова е по-добре да откажете такива опити.

Предотвратяване

Говорейки за превенцията на никотиновото въздържание, човек трябва да разбере, че е по-трудно да предотврати появата му, отколкото да предотврати развитието на пристрастяване към никотин, като откаже да пуши на първия етап. Що се отнася до прогнозирането на това състояние, не е достатъчно просто да следвате инструкциите на лекаря за ефективно лечение, трябва силно да искате да се разделите с цигара веднъж завинаги.

Оттеглянето от синдрома на отказване от тютюнопушенето не е по-болезнено от зъбобол, което означава, че ако желаете, можете да го издържите, след това да се върнете към нормален и здравословен живот.

trusted-source[35], [36], [37]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.