^

Здраве

Извличане на зъбите при анестезия

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Премахването на зъбите при анестезия помага да се избегне болка по време на тази процедура. Извличането на зъбите може да се извърши както при местна, така и при обща анестезия.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Извличане на зъбите под обща анестезия

Извличането на зъбите под обща анестезия е придружено от пълно разединяване на съзнанието. Анестезията се използва само от специално оборудвани зъболекарски клиники. Анестезията може да причини сериозни усложнения, така че ако просто не искате да почувствате нищо, помислете внимателно. Анестезията не се препоръчва за лечение на кариес - със сигурност може да се лекува с локална анестезия. Изключението е, когато пациентът е алергичен към всички локални анестетици, което е много рядко. Бременните жени също не могат да получат обща анестезия, както и пациенти със сърдечно-съдова патология.

В допълнение, тръбата, през която пациентът отвлича вниманието, затрупва устната кухина.

Но ако трябва да премахнете няколко зъба, това е обща анестезия, която може да ви спести време и да намали нивата на стрес. Ако трябва да отстраните много зъби наведнъж - премахнете зъбите под обща анестезия за вас.

Общата анестезия е подходяща за пациенти с интелектуални увреждания и органични мозъчни лезии.

trusted-source[5], [6]

Екстракция на зъбите при локална анестезия

Премахването на зъбите при локална анестезия е необходимо в такива случаи: 

 1. Кисти на зъб. 
 2. Неправилно подреждане на зъбите. 
 3. Туморът на челюстта. 
 4. Предстоящо ортодонтско лечение (обикновено премахване на 4-и и 8-и зъби).

Анестезия с локална остеопороза се инжектира в смолата близо до зъба.

Екстракция на зъбите при локална анестезия. Противопоказания. 

 1. Алергия. 
 2. Бъбречна недостатъчност. 
 3. Болести на сърцето.

trusted-source[7], [8], [9]

Извличане на зъби от мъдрост под анестезия

Премахването на зъб мъдрец под анестезия ще ви спаси от страх. Ако трябва да отстраните четирите зъби на мъдростта наведнъж, можете да изберете обща анестезия. Премахването на зъб от мъдрост под анестезия е показано в сложни случаи, например, когато се намира в челюстта хоризонтално или не, и трябва да бъде извлечена от челюстта на части.

Трябва да спазвате тези правила, ако решите да премахнете зъба под обща анестезия: 

 1. 24 часа преди изваждането, алкохолът трябва да се изхвърли. 
 2. Клиниката трябва да гладува, да не яде нищо 4 часа преди операцията и да не пие. 
 3. След като извадите зъба под анестезия, трябва да си легнете. 
 4. Трябва да дойдете в клиниката с човек, който ще ви заведе у дома след операцията. Разбира се, в един час можете да ходите по улицата, но вниманието ви ще бъде разпръснато. На този ден не можеш да караш.

Преди операцията, всеки пациент е направен електрокардиограма, налягането се измерва.

След обща анестезия, съзнанието се връща към вас плавно и бавно, в продължение на половин час. Усещането за умора остава до края на деня, така че няма да можете да работите в този ден. Някои клиники не използват маскиране на анестезията, а седация или хипнотици. По време на успокояване съзнанието се замъглява, но продължава. Когато се събудите, не си спомняте нищо - без болка и пукане на извлечения зъб.

Цена от

Цените за отстраняване на зъбите при анестезия могат да се различават в различните клиники. Средната цена за премахване на един зъб под анестезия при възрастен в Киев е 1500 UAH.

Седирането (непълно разединяване на съзнанието) по време на извличането на зъбите в Киев се извършва в клиниката Dakhno и "Avanto" и Централната стоматологична клиника на Министерството на отбраната. Цената за седиране е 1000-1200 UAH.

trusted-source[10]

Отзиви

Пациентите, които се страхуват от зъболекарите и от видовете инструменти за дентално лечение, често искат да ги излекуват под обща анестезия. В зависимост от анамнезата и резултатите от кардиограмата анестезиологът избира метода на анестезия. Обикновено това е седация или пълна маска анестезия. Според пациенти, връщането на съзнанието може да се случи по различни начини - някои от половин час вече се чувства добре и той е в състояние да се прибера у дома, някой мъгла пред очите му, и тежка умора през целия ден.

Но самите лекари обикновено се радват. Защото, когато получат пациент с фобия, който иска да излекува или отстрани 5 зъба наведнъж, тя не работи много добре. Всичко трябва да се направи бързо - повече от 3 часа анестезия не се дава, освен това тръбата в устата пречи на работата. Решението, разбира се, е твое.

Вадене на зъб под упойка - това, разбира се, крайна мярка, но понякога спокойствието на пациентите е по-скъпо, и анестезия може да се използва в случай на алергия към локални анестетици и някои съпътстващи заболявания.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.