^

Здраве

A
A
A

Изобилна менструация със съсиреци

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Понякога в живота на жената има проблем с обилни периоди на съсиреци, които не позволяват пълен живот. Каква болест е и как да се борим с нея, можете да разберете, като разгледате проблема от всички страни.

Значителна загуба на кръв по време на менструация може да бъде едновременно отделно заболяване и симптом на нарушение на състоянието на женското здраве. Изобилие месечно съсирена или дисфункционално маточно кървене - заболяване, характеризиращо се с наличието на ненормално кървене от матката, която не се дължи на присъствието на таза патология, системен болестта или разстройството на бременността.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Епидемиология

Изобилна менструация с съсиреци може да възникне във всеки период от живота на жената, независимо от нейната възраст, място на пребиваване и раса. През горещия сезон рискът от кървене се увеличава значително, поради повишения стрес върху сърдечно-съдовата система. Наблюдава се и влияние на промените в атмосферното налягане върху развитието на нарушения на менструалния цикъл.

trusted-source[6]

Причини обилен период от време с съсиреци

Етиологичните фактори за появата на обилна менструация са:

 • Стрес, силен психоемоционален шок;
 • Дисфункции като затлъстяване, хипо- и бери-бери, глад;
 • Хронични заболявания на черния дроб, сърдечно-съдовата система и др .;
 • Нарушаване на хормоналния фон;
 • Отложени гинекологични операции;
 • Инфекциозни заболявания на тазовите органи;
 • Радиационно облъчване;
 • Вродени малформации на гениталните органи.

Рискови фактори

Редица неблагоприятни фактори засягат женското тяло в различни периоди на развитие, формиране, образуване и намаляване на репродуктивната функция. Най-често в периоди на най-голяма уязвимост - пубертета и менопаузата. Основните рискови фактори за кървене от матката са:

По време на пубертета:

 • Прекомерна физическа активност;
 • Недохранване, хиповитаминоза;
 • Психическо свръхнатоварване и стрес;
 • Остри и хронични заболявания на инфекциозен генезис.

В репродуктивната възраст:

 • Наличие на аборти в анамнезата;
 • Усложнена доставка;
 • Възпалителни заболявания на тазовите органи;
 • Невроендокринни заболявания;
 • Нарушаване на хормоналния фон;
 • Професионални опасности;
 • Психически и емоционален стрес.

В климактеричния период:

 • Остри и хронични инфекциозни заболявания;
 • Образуване на тазовите органи;
 • стрес;
 • Наличие на тазово понижаване;
 • Болести на сърдечно-съдовата система и ендокринните жлези.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Патогенеза

При нормална менструация - редовно, циклична, безболезнено маточно кървене, което се случва, когато отхвърляне функционален слой поради намаляване ендометриални нива на прогестерон и естроген, и не повече от 80 мл пълна загуба на кръв по време на менструация.

В медицината се използват следните понятия:

 • Хиперполименореята е нарушение на менструалната функция, което се проявява чрез редовно тежко кървене, което превишава общата загуба на кръв от 80 ml на менструален цикъл.
 • Острата менорагия е непредвидено изобилно маточно кървене, което не е свързано с цикъл.
 • Metrorrhagia е богато, продължително, нередовно кървене между менструацията.

Тежка менструация може да посочи нарушения на здравето на жените, като например: наличието на миома на матката, цервикални лезии, патологично менопауза, усложнения на бременността и др ..

Основната патогенетична аспект на маточно кървене е основен дисбаланс на хормоните на фона на промени във функциите повечето важни връзки в хипоталамо-хипофизната и яйчниците системи.

Женската полова система е изградена на йерархичен тип, основни връзки, които са: кората на главния мозък, хипоталамуса, хипофизата, яйчниците, матката и други прицелни органи (млечна жлеза, щитовидната жлеза). Така че в кората на главния мозък от основните регулатори на менструалния цикъл на мозъка са допамин и норепинефрин, упражняващи контрол върху гонадотропин хипоталамус - освобождаване - хормон (GnRH) и серотонин, който контролира лутеинизиращ хормон (LH). Хипоталамуса - е един от основните структурни мозъчни образувания, който генерира освобождаване - хормони, освобождаващи хипофизни хормони, статини и потискане на отделянето им. GnRH е основният хипоталамичен хормон, участващ в менструалния цикъл. Той се секретира в кръвта 1 път в 60-та минута и максималната честота на емисиите записано в предварително овулационен период, а най-ниска - във втората фаза на цикъла. Директен участва в регулирането на менструалния цикъл, да гонадотропин - хипофизни хормони, такива като пролактин (PRL) - кърмене хормон, фолитропин (FSH) - хормон на растежа и узряването на фоликулите и лутропин (LH) - хормон на жълтото тяло. Яйчниците синтезират естрогени, прогестини и андрогени - хормони, които имат вегетативно (развитие и благосъстоянието на гениталиите) и генеративен (хормонални) ефекти върху женския организъм. По този начин, ролка или нарушение на най-малко една от връзките - регулатори цикъл ще се провалят и хормонални промени в ендометриума на пролиферацията на матката. Прекаленото стимулиране на матката естроген ще се увеличи дебелината и хипоксия ендометриума, което се дължи на повишена контракциите на матката, ще бъдат отхвърлени от постоянно и асинхронно, една част след друг, което от своя страна е съпроводено с обилно маточно кръвотечение съсирена продължителен характер.

trusted-source[12]

Симптоми обилен период от време с съсиреци

В зависимост от причината за кървене от гениталния тракт, една жена може да бъде разтревожена от различни симптоми, вариращи от болезнени усещания до замаяност и загуба на съзнание. Повече подробности за причината за началото, подробно описание на симптомите, първите признаци и оплаквания са дадени по-долу.

Тежки периоди с съсиреци след забавяне

Понякога, след закъснение на менструацията при жените се случи с прекомерни съсиреци кървене от половите пътища, болката може да бъде болезнена корема излъчващите до ануса. Причината за такъв комплекс на симптомите може да бъде абнормна бременност, използването на перорален контрацептив. Определете причината, която ще ви помогне да определите нивото на хорионния гонадотропин в кръвта. Дори и при пълен спонтанен аборт, неговите цифри за известно време остават на високо ниво. Това се дължи на факта, че има отхвърляне на нежизнеспособния ембрион от подготвения ендометриум и е придружено от голямо количество загуба на кръв. В този случай жената изпитва слабост, замайване, гадене, понякога повръщане. При наличие на такива симптоми е необходимо незабавно да се обадите на линейка за хоспитализация в специализирана медицинска институция.

trusted-source[13]

Изобилие от период на съсирване по време на бременност

Появата на кървене от гениталния тракт при бременна жена обикновено показва спонтанен аборт. Първият симптом е ритъма на болката в долните части на корема, която попада в ректума, през втората половина на бременността болката може да бъде спазмолит. Кърваво отделяне, в този случай, в значително количество с кръвни проби с различна интензивност. В зависимост от продължителността на бременността се извършва в първия триместър вакуума - аспирация на съдържанието на матката, след шестнадесетата седмица на бременността се извършва евакуация на оплождането на продукта, предмет на адекватна анестезия и хемодинамичен контрол. При липса на противопоказания е допустимо да се назначат утеророни, за да се ускори експулсирането на съдържанието на матката.

При по-късни етапи на бременност, вагиналното кървене може да показва плацентата предишна. В същото време, кървенето може да бъде с различна интензивност и абсолютно безболезнено. Ако една жена има състояние повече от 20 седмици от бременността, това състояние трябва незабавно да се обади на линейка.

trusted-source[14], [15]

Изобилие от период на съсирване след раждането

Обикновено веднага след раждането жената има физиологично кървене - лохия. Тя може да бъде с различна интензивност и ще продължи докато цялата матка след раждането бъде намалена до нормален размер. След това, ако майката ражда новородено, тя няма менструация. Това явление се нарича лактационна аменорея и като правило трае до въвеждането в храненето на кърмачетата. И така, след 6-12 месеца се възстановява женския менструален цикъл. Поради физиологични промени в тялото на жената, като например скъсяване на шийката на матката, шийката на матката разширяване на канала, което представлява увеличение в размер на матката, увеличението на ендометриума с менструалния цикъл става по-интензивен и богат.

Непосредствено след 2-4 седмици след раждането може да възникне прекомерно кървене с кръвни съсиреци, причинено от наличието на плацентарни остатъци в маточната кухина. В това кърваво излишно ярко червено с неприятна миризма и придружено от болка в долната част на корема с облъчване в долната част на гърба. В този случай е необходимо да се потърси квалифицирана медицинска помощ, тъй като е възможно да се зарази остатъците от плацентата и развитието на ендометрит - възпаление на матката.

Изобилие месечно при съсирване след цезарово сечение

Често се наблюдава обилно утаяване с кръвни съсиреци след цезарово сечение. Това се дължи на присъствието на матката белег, намалява контрактилитета на матката и шийката непроменен и шийката на матката, който е пречка за свободната изпълнение на лохии, като след нормална доставка. Вследствие на това кървенето става по-продължително с повече съсиреци. С течение на времето менструалният цикъл ще се подобри и количеството на менструалната кръв ще стане по-нормално.

trusted-source[16], [17]

Изобилие месечно при съсирване след кюретаж на маточната кухина

Изобилната менструация с кръвни съсиреци след кюретаж на маточната кухина може да бъде в резултат на инструментален аборт. В този случай, кюретажът на маточната кухина се осъществява от кутрета, като слой от слой отстранява ендометриума с феталното яйце. Ако по време на подобна процедура някоя част от кухината е била пропусната от хирурга, кървенето с червени цветове, съпроводено с болка в долната част на корема, може да се развие на 2-4 ден. В този случай трябва да отидете в лечебното заведение, където е прекъсната бременността.

Ако кръвоизливи са наблюдавани 7-10 дни след кюртаж на матката, е необходимо също така да се потърси медицинска помощ, като това състояние може да бъде причинено от присъствието на плацентарната полип, който се появява на мястото на остатъци оплождане на продукта. В този случай, една жена може да бъде кървене на различна интензивност, нисш коремна болка, телесната температура нискокачествени и гадене. За да се разреши този симптом в стационарна гинекологични отдел срещу подходяща антибиотична терапия се извършва многократно остъргване на маточната кухина, с още предписване на орални контрацептиви.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Изобилие от период на съсирване след хистероскопия

Хистероскопия - гинекологичен процедура с помощта на оптичен уред с помощта на която лекарят има възможност не само да се визуализира вътрешността на матката, но също и за улавяне на материала без травматизиращи цялата матката, както и в стърженето. Хистероскопията се извършва както за диагностициране, така и за терапевтични цели. В този случай, в случай на диагностична хистероскопия, няма промяна в менструалния цикъл. Що се отнася до хирургичната хистероскопия, цикълът тук се удължава, често месечните стават по-богати от всякога. Но понякога забелязването променя миризмата, в тях се появяват съсиреци и промените в цвета им, което може да означава инфекция. Ако изобилието на петна стане черно на фона на силна болка, то може да бъде симптом на болестта - ендометриоза. Ендометриозата е сложно хормонално-зависимо заболяване, при което ендометриалната тъкан се намира не само в маточната кухина, но и извън нейните граници. В този случай жената се тревожи за силната болка в първите дни на менструацията. Лекарят ще постави точната диагноза след допълнителни диагностични тестове.

trusted-source[23], [24]

Изобилен период от време с съсиреци с миома

Миома на матката е доброкачествена формация, която се състои от съединителна тъкан или мускулни елементи. Ако мускулната структура преобладава в структурата на формата, това е миом, ако преобладава съединителната тъкан - за фибромии. Един от първите симптоми на маточни фиброиди е обилна менструация. Характерът на освобождаването зависи от местоположението на миоматозния възел в матката. Така че в разположението си в субмукозата от самото начало на неговото образуване, а загрижени за тежка, продължителна менструация с съсиреци, което също е свързано с нарушена тонус на матката жена.

 Понякога растежът в маточната кухина на субмукозния миоматозен възел е насочен към цервикалния канал, който в крайна сметка води до излизане от маточната кухина. Този процес е съпроводен от обилно кървене от матката, болка в долната част на корема, обща слабост, спад на кръвното налягане и загуба на съзнание. При това условие предоставянето на грижи е възможно само в лечебно заведение. Основната цел на лечението в този случай е да се спре маточното кървене, анестезията и хирургичното отстраняване на раждането на миоматозния възел с последващо остъргване на маточната кухина.

trusted-source[25]

Изобилие от период на съсирване след 45-50 години

При пременопауза жените често имат обилно маточно кървене. Това се дължи на застаряването на хипоталамуса, който пречи на хормони настрана hyperestrogenia поради по-ниските нива на прогестерон, което води до прекомерно нарастване на ендометриума и нарушение на превръщането му и се появява издръжлив, тежка менструация с съсиреци. В този случай цикличността се нарушава и интервалът между месечните удължава. Лечението на тази категория пациенти е основно хирургично и се представя под формата на изстъргване на маточната кухина и цервикалния канал. В бъдеще се предписва хормонална терапия за подтискане на менструалната функция.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30]

Изобилна менструация със съсиреци при менопаузата

Появата на кървене при постменопауза може да бъде симптом на злокачествено образуване на тазовите органи. Ето защо, ако има такъв симптом, незабавно трябва да се свържете с гинеколог за необходимите изследвания. Такова кървене се случва без причина и може да бъде с различна интензивност и продължителност.

Друга причина кървене в менопауза може да бъде сенилна колпит, което се дължи на понижено ниво на естроген в кръвта, което води до изтъняване на вагиналната лигавица и увеличи уязвимост. Такова кървене възниква след физическо натоварване, вдигане на тежести или сексуален контакт. Във всеки случай, когато се случи кърваво изпускане от гениталния тракт, трябва да потърсите медицинска помощ от гинеколог.

Изключително продължителен период от време с съсиреци

Менорагия или продължителни тежки мензиса, могат да се появят в присъствието на матката заболявания, ендометриоза, ендометриална хиперплазия, AN ендокринни заболявания и разстройства генезиса на съсирването на кръвта. Също така причината за такъв симптом може да бъде вътрематочно устройство или неправилно избран перорален контрацептив. Болестта може да възникне на всяка възраст и да не бъде циклична. Това състояние е опасно, защото при продължително тежко кървене обикновено се развива анемия, която трудно се коригира поради наличието на генитална причина за кървене. Ако има повтарящи се епизоди от продължителни периоди, трябва да се свържете с гинеколог, който ще предпише необходимите диагностични процедури и лечение.

trusted-source[31], [32]

Изобилие от болезнени периоди с съсиреци

Алгодисменорея е заболяване, обитавано от голям брой жени, което се проявява с болезнени обилни мензи. Има много причини за това заболяване. Болезнените периоди могат да се притеснява жени с маточни фиброиди, ендометриоза, вътрематочни аномалии на половите органи, както и възпалителни заболявания на тазовите органи и заболявания на ендокринната и нервната система. Болката обикновено се появява няколко години след появата на менархе и започва от първия ден на менструалния цикъл или ден преди него. Болезнен спазматичен характер с облъчване в ректума, кръста, яйчниците. Понякога, при тежка болка и кървене, жената има гадене, повръщане, замаяност. Такъв комплекс от симптоми води до временна загуба на способност за работа и изисква медицинско лечение.

trusted-source[33], [34]

Усложнения и последствия

Основното усложнение, което се случва поради обилни периоди с съсиреци, е анемията. Поради значителен размер на резерви загуба на кръв са изчерпани на хематопоетични клетки, нарушена еритропоезата, което води до анемия, багажник с всички симптоми на съпътстващите: слабост, виене на свят, гадене, загуба на апетит. В допълнение, това състояние намалява ефективността на хемостатичната терапия. С обилно кървене често се развива хеморагичен шок, който изисква незабавно въвеждане на кръвни продукти.

При липса на лечение против релапс, е възможно да се възобновят обилни периоди с съсиреци, с изключение на състояния след хистеректомия.

trusted-source[35]

Диагностика обилен период от време с съсиреци

Изобилната менструация с съсиреци е заболяване, което изисква незабавно медицинско и понякога хирургично лечение. Но за да започне лечението, е необходимо да се направи диагноза и да се установи точна клинична диагноза.

Диагноза на болестта носи акушер-гинеколог, като основно лечение към него с оплаквания в изобилие месечно съсирена. На първо място, лекарят събира подробна соматична история (история): наличието на заболяване на черния дроб, сърдечно - съдови и ендокринни системи, травми и операции на женските полови органи. След това, менструални и гинекологични история: възрастта, на която започна първа менструация, качество цикъл, ранна сексуална активност, сексуална активност, гинекологични заболявания и методи за контрацепция. Много важно е приемането на лекарства, такива като естроген, антидепресанти, антикоагуланти, кортикостероиди, дигоксин и пропранолол, които могат да доведат до силно кървене от гениталния тракт.

След подробно изследване, лекарят провежда функционални диагностични тестове, като: базален температурен контрол, хормонална колцитология, тестове за естрогенно насищане, които позволяват да се определи хормоналния фон.

Лабораторно изследване

Извършва се тест за бременност или определяне на хорион гонадотропин, за да се изключи патологията на бременността или трофобластното заболяване или извънматочната бременност.

Извършва се общ кръвен тест, биохимичен кръвен тест, коагулограма, за да се определи степента на анемия на организма за по-нататъшна корекция на анемията.

Хормонален преглед в динамиката се препоръчва за всички жени, страдащи от обилна менструация за определяне на хормоналния статус. За тази цел нивото на серумния FSH, пролактин, LH, тестостерон, прогестерон и естрадиол се определя в динамиката. Важно е изследването на хормоните на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.

Препоръчва се да се извърши определянето на oncomarkers CA 19-9, CA 125.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Инструментална диагностика

Ултразвуковото изследване на тазовите органи и хистероскопията са надеждни и достъпни методи за диагностициране на патологиите на репродуктивните органи на жените. Понякога прекарват gisterosonografiyu (запълване на кухината на матката с физиологичен разтвор под контрол ултразвуково устройство), който идентифицира субмукозно миома на матката възли, ендометриални полипи, и др.

Диагностичното остъргване на цервикалния канал и на маточната кухина се извършва от всички жени в менопаузата, ако има оплаквания от кървене от гениталния тракт. В други случаи се извършва при наличие на ултразвукови признаци на ендометриална патология.

Също така е възможно да се извършат ЯМР, компютърна томография, лапароскопия, хистеросалпингография и други диагностични методи, когато има индикации за тяхното поведение.

Диференциална диагноза

Диференциалната диагноза на обилни периоди с съсиреци се извършва в съответствие с възрастовия индекс на жената, тъй като за всеки период от живота на жената е характерно появата на някои заболявания.

Така че в пубертета диференциална диагноза прекарат със заболявания на кръвотворната система, придружени с кървене и кървене; нарушена чернодробна функция и нарушения на стомашно-чревния тракт на полови органи, заболявания на ендокринната система (надбъбречната, щитовидната жлеза), чужди тела гениталния тракт и вагинални неоплазми.

Диференциална диагноза на репродуктивна възраст се провежда извънматочна бременност, миома на матката, аденокарцином, ендометриална хиперплазия, ендометриални травма вътрешноматочни устройства.

В менопауза, дифодиагнизирането се извършва с ендометриален аденокарцином, аденомиоза и овариални тумори, продуциращи хормони.

Лечение обилен период от време с съсиреци

Методът за лечение на обилна менструация със съсиреци се предписва от лекаря в съответствие с възрастта на пациента, причините за възникването, количеството на загубената кръв и продължителността на кървенето. Но във всеки случай, първият етап е хемостазата - спиране на кървенето, което може да се направи хирургически или медицински.

Как да спрем обилната менструация?

Първото нещо, което трябва да направите, е да се успокоите, тъй като кръвоносните съдове се разширяват във възбудата и кървенето може да се засили. Ако кървенето е настъпило при бременна жена, е необходимо да вземете хоризонтална позиция с повдигнатия крак на леглото, да се отпуснете и да се обадите на линейка. Допуска се таблетната форма на етилат "Dicinon" 1-2 таблетки с вода.

По други причини за появата на обилни месечни бонбони, предмедицинските мерки трябва да бъдат, както следва:

 • Обадете се на линейка.
 • Вземете хоризонталната позиция с повдигнатия крак на повдигнатото легло.
 • Поставете отоплителна подложка, бутилка или друг съд със студена вода в долната част на стомаха, което помага за стесняване на кръвоносните съдове и намаляване на кървенето.
 • Използвайте голямо количество течност, за да запълнете обема на кръвната загуба.
 • Прилагането на лекарства, спиране на кървенето, като 1-2 таблетки Dicynonum максимум в 4 таблетки на ден до 0.25 мг, пипер тинктура вода 25 капки 3 пъти на ден, екстракт овчарска торбичка 25 капки 3 пъти на ден .. Калциев глюконат 1-2 таблетки 3 пъти на ден.

Допълнителното лечение ще бъде предписано от гинеколог в съответствие с указанията.

 1. Хемостатичната терапия е насочена към спиране на кървенето, за което се използват инхибитори на фибринолизата - аминокапронова киселина и транзаксон.

Аминокапроновата киселина е ефективно антихеморагично лекарство, чието действие е насочено към инхибиране на фибринолизата, което осигурява ефект на спиране на кръвта. Ефектът на лекарството се осъществява 15 минути след интравенозно приложение. Приложете на лекарството интравенозно капково количество 100 ml от 5% разтвор на не повече от 8 грама на ден или перорално 30 ml 4 пъти на ден. Противопоказания за употреба са коагулопатията, тенденцията към тромбоза, анамнеза за церебрална циркулация, исхемична болест на сърцето. С повишено внимание назначете лекарство с estragensoderzhaschimi контрацептиви, което увеличава риска от тромбоемболизъм.

Traneksam е антифибринолитично лекарство с локален и системен ефект на възстановяване на кръвта. Ефектът на лекарството е 3 часа след поглъщането и остава до 17 часа. Приложете 1 таблетка 4 пъти на ден в продължение на 4 дни. При интравенозно прилагане на transex се прилага капка от 15 mg / kg на всеки 6 часа не по-бързо от 1 ml / min. Противопоказания за употреба са субарахноидална хеморагия, бъбречна недостатъчност. С повишено внимание се назначава тромбофлебит с дълбоки вени, тромбоемболичен синдром. Странични ефекти се появяват с увеличаване на препоръчваните дози или индивидуалната чувствителност към състава на активния агент и може да се проявява с гадене, повръщане, виене на свят, развитие на тромбоза, тахикардия, обрив, сърбеж, уртикария.

 1. Хормоналната терапия е показана за предписване въз основа на възрастта и резултатите от изследването.

По време на пубертета се предписват хормони, ако няма ефект върху хемостазата. Предпочитание се дава на комбинираните перорални контрацептиви: Microinone, Lindineth 20, Yarina 2-3 таблетки дневно с постепенно намаляване на дозата до 1 таблетка в продължение на 21 дни.

Вероятно назначаването на гестагени: Dyufaston, Norkolut, Utrozhestan, 2 таблетки на ден с последващо намаляване на дозата.

В репродуктивната възраст трябва да се приемат само нулипсовидни жени, ако с ултразвук ехото на ендометриума не надвишава 8 mm. Лекарствата избор са: 12,5% 17OPK 2 мл / м един път на ден в продължение на 7 дни Djufaston 1 таблетка 3-5 пъти на ден, Norkolut 1 таблетка 3-5 пъти на ден, последвано от постепенно намаляване на 1 таблетка дневно ,

17 DIC (oksiprogesterona kapronat) - синтетичен прогестерон, прогестин произход във високи дози инхибира секрецията на гонадотропини, че намалява кървене и прогестин упражнява продължителен ефект. Наркотикът се прилага интрамускулно с 2,0 ml 12,5% разтвор всеки ден до облекчаване на кървенето и 0,5-1,0 ml в продължение на 21 дни, за да се предотврати развитието на повторно заразяване. След интрамускулно инжектиране наркотикът започва 5 часа и продължава до 14 дни. Противопоказания за въвеждането на 17OPK е нарушение на черния дроб, тенденция към тромбоза, злокачествени образувания на тазовите органи и млечните жлези.

При климактериума жените на възраст над 45 години не се препоръчват да провеждат хормонална хемостаза. Допустимо е да се предписват прогестини като: 17OPK 250 mg на 14-ия и 21-ия ден на менструалния цикъл Depot Provera 200 mg на 14 и 21 ден.

В случай на кървене, свързано с нарушена функция на яйчниците, прилагането на интрамускулно прогестерон се предписва на 5-15 mg / дневно в продължение на 7 дни, последвано от понижаване на дозата с положителна динамика.

Агонисти гонадотропин - рилизинг хормон, като Goserelin и Diferelin прилагат по-рядко за облекчаване на месечна тежка съсирена, но са се доказали в схемите по-нататъшното лечение на маточни кръвотечения. Факт е, че при постоянно прилагане на лекарства синтезата на LH намалява и концентрацията на естрадиол в кръвта намалява. Това помага за намаляване на растежа и разпространението на ендометриума, което води до минимизиране на риска от кървене до развитието на менопаузата. Госерелин се инжектира подкожно в предната коремна стена 1 за 28 дни, което осигурява поддържане на ефективната концентрация на лекарството в организма. Лекарството е противопоказано при бременни, кърмещи и деца. Лекарството се понася добре. В редки случаи може да се появи главоболие, промени в настроението, сухота на вагиналната лигавица, спиране на менструацията, деминерализация на костната тъкан.

 1. Витаминна терапия. Продължителното, обилно маточно кървене, като правило, води до изчерпване на витамините и микроелементите на тялото. Най-напред и най-вече се появява железен дефицит и в резултат се развива анемия на желязо-дефицита. За елиминирането и допълването на желязото му се назначава:
 • Витамин В12 е 200 μg / ден.
 • Фолиева киселина с 0,001 g 2-3 r / ден.
 • Том 1-5 ампули на ден перорално.
 • Таблетка Globirone 1 веднъж дневно.
 • Сорбифер твърди 1 таблетка 1 р / ден.
 • Maltofer 1 таблетка 1 р / ден.
 • Venofer се капва интравенозно.

Продължителността на доставянето на желязо зависи от степента на анемия и се контролира от броя на кръвните клетки.

Витамин B6 и B1 с редуване за интрамускулно инжектиране са оправдани от витаминните препарати. Също така се препоръчва назначаването на витамин Е на 200 mg дневно и рутинно при 200 mg 3 r / ден.

 1. Широко разпространена употреба при лечението на обилна менструация с съсиреци намерени лечебни билки и алтернативна медицина.
 • Сухи листа от коприва се изсипват половин литър вода и се вари 10 минути, настояват 30 минути. Използвайте вътре за 1 супена лъжица. Лъжица 5 пъти на ден.
 • Торбичка за овчарска трева 50гр., Билка 50г. Птичи албум, трева имел бяла 50гр. Смес от билки налейте 200 ml вода, вари 5 минути, охладете. Пийте 1 чаша 2 пъти на ден от третия ден на менструацията.
 • Дъбова кора 30гр., Дива ягоди 20г., Малинов лист 20гр., Бира билков 30г. Поръсете в 200 мл вода и напиткайте 200 мл. Сутрин и вечер от първия ден на месеца.
 • Коктейлов коралов 30 г и малинова кора 30г. Съберете врящата вода, настоявайте и пийте сутрин и вечер за 1 чаша.

В алтернативната медицина за лечение на изобилна менструация с кръвни съсиреци се използват не само билкови препарати, но и други компоненти за приготвяне на лекарствени отвари.

 • Отвара от портокаловите пили има добра хемостатична активност. Кората 5 портокала се вари в 1 литър вода за 1 час на слаб огън. Добавете малко захар и пийте 1 супена лъжица три пъти на ден.
 • Плодовете от прясна планинска пепел и листа от мента се смесват 1: 1 и се варят под формата на чай. Такъв чай трябва да се пие 3 пъти на ден преди края на месеца.
 • 30 г сушени и фино нарязани билки и корени от магданоз се вари с вряща вода в 400 мл вода и се вари в продължение на 15 минути, след това се щам. Вземете половин чаша три пъти дневно в продължение на 15 минути преди хранене.
 1. Физиотерапия.

При лечението на обилно маточно кървене с кръвни съсиреци, широко се използват следните видове физиотерапия:

 • Електрофорезата с меден сулфат осигурява вазоконстрикторен ефект
 • Галванизирането на шийката на лицето увеличава контрактилната функция на миометриума на матката
 • Ендоналната електрофореза с витамин В1 увеличава мускулния тонус на матката
 • Вибрационният масаж на паравертебралните зони има сложен ефект върху съдовете на матката и мускулния тонус, което помага да се намали загубата на кръв.
 1. Хомеопатия.

Ако причините за анормални периоди на съсирване са функционални нарушения, следните лекарства се използват за лечение:

 • Ovarium compositum. Това е сложен хомеопатичен лек, регулиращ хормоналния фон. Има метаболитни, седативни и противовъзпалителни функции. Прилага се на 2,2 ml интрамускулно 2 пъти седмично, от третата седмица 1 на 5 дни. Курсът на лечение е 10 инжекции. Противопоказания - свръхчувствителност към компонентите на лекарството, деца под 12 години. Предпазни мерки се дават на бременни и кърмещи жени. Сред споменатите нежелани реакции се наблюдава повишено слюноотделяне, като в този случай се препоръчва да се намали дозата на лекарството или да се отмени.
 • Mulimen е комплексен хомеопатичен лекарствен продукт, чието действие е насочено към регулиране на равновесието на гонадотропни и стероидни хормони, нормализиране на автономната нервна система и стабилизиране на психическото състояние на жената. Има хормон-регулиращи, спазмолитични, седативни и дрениращи фармакологични свойства. Той е предназначен за употреба при заболявания на менструалния цикъл, мастопатия, лечение на странични ефекти на хормоналната контрацепция, предменструален и климактеричен синдром. Предписва се за 10-12 капки два пъти дневно през интерменструалния период и в месеците на менструация за 10-15 капки 3-5 пъти дневно в зависимост от степента на кървене. Вземете преди хранене в продължение на 15-20 минути, забавяне за кратко в устната кухина. Противопоказно на възраст от 12 години и с повишена чувствителност към компонентите на лекарството. Предпазни мерки се дават на бременни и кърмещи жени. Лекарството обикновено се понася добре, понякога може да има алергични реакции.

С развитието на изобилие от периоди на съсирване на фона на възпалителния процес на тазовите органи,

 • Gynecochel е основно противовъзпалително лекарство, което има вазотонични, анти-едематозни и аналгетични фармакологични свойства. Подпомага завършването на възпалителния процес, възстановяването на микроциркулацията и образуването на нова тъкан в центъра на възпалението. Намалява риска от усложнения. Има регулиращ ефект върху менструалния цикъл. Предписва се за 10 капки 3 пъти дневно, с изключение на дните на менструация. Процесът на лечение е 3 цикъла. Наркотикът е противопоказан при хора, които са алергични към отровата на пчелите, осите и пчелите. Не са открити нежелани реакции.
 • Traumeel C е първият избор за всякакви увреждания на телесните тъкани. Има противовъзпалителни, противовъзпалителни, регенериращи и аналгетични фармакологични свойства. Лекарството е противопоказано при хора със свръхчувствителност към компонентите на лекарството, страдащи от туберкулоза, левкемия, СПИН. Предписва се за 1 таблетка 3 пъти на ден. Възможни нежелани реакции под формата на зачервяване и обрив по кожата.
 1. Оперативно лечение.

Хирургическата интервенция в случай на обилни периоди с съсиреци, независимо от причината, се извършва с хемостатична цел за спиране на кървенето.

Терапевтични и диагностични остъргване стените на маточната кухина извършва под обща анестезия с посока последващо изстъргване получена за хистопатологично изследване, което позволява 80% за да се определи причината за кървене поява. След операцията пациентът получава хемостатична и антибактериална терапия.

Еблотирането на ендометриума е хирургичен метод за лечение на кървене от матката, което се извършва с лазер или електрод под контрола на хистероскоп, за да се отстрани целият слой на ендометриума.

Хистеректомията е радикална операция и трябва да премахне матката. Това е последният етап от лечението на кървене от матката, когато състоянието не се поддава на лечение с други методи.

Предотвратяване

Предотвратяването на развитието на рецидиви от обилни периоди с кръвни съсиреци трае, като правило, в продължение на 3-6 цикъла. За тази цел се организира режимът на работа и почивка, балансирано хранене, седативи, витамини и хормони.

trusted-source[45], [46], [47], [48]

Прогноза

С навременното лечение прогнозата обикновено е благоприятна. На фона на хормоналната терапия е възможно да се постигне нормализиране на хормоналния произход и стабилизиране на общото състояние на здравето на жените.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.