^

Здраве

A
A
A

Изгаряне на медузи

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Копита, простиращи се от полусферичното тяло на медузите, съдържат парализираща отрова. В по-голяма или по-малка степен всички медузи са отровни; един от най-опасните са португалските кораби. Изгарянето на медузите причинява доста болезнено усещане. Трябва да се помни, че те могат да ужилват не само във водата, така че не бива да докосвате медузите, които са хвърлени от вълните на плажа.

trusted-source[1], [2], [3]

Патогенеза

Тялото съдържа много медузи нетоициди (жилещите клетки), които произвеждат отрова, която се изисква от тях да се извлече храна и защита. Те също имат нематоцисти (малки вътреклетъчни структури) - това е капсула, в който е кух прежди, усукани в спирала. Допирът медузи причинява момент реакционната - произвежда чрез своите смъдене клетки, предоставяща нервно-паралитичен ефекти на отровата, който се инжектира в тялото. Клетките с отрова и остават върху кожата след пипалата са били разделени, като същевременно продължава да работи по него - в резултат на лице, изпитва силна болка, която може да се развие в болезнен удар.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Симптоми изгори медузи

Първият признак на изгаряне на медузи е силна болка, която може да надвиши дори болката от ухапване от няколко оси. Освен това, изгарянето на медузи може да се прояви под формата на обрив по кожата, сърбеж, а също и появата на големи белези. Другите симптоми зависят от интензивността на изгарянето, както и от вида медузи. Сред тези прояви са:

 • Повръщане с гадене;
 • Мускулни спазми и спазми;
 • диария;
 • Измама на тялото.

trusted-source[12]

Усложнения и последствия

Изгарянето на медузи може да причини анафилактичен шок. Сред другите усложнения могат да се появят следните симптоми:

 • Появата на червени петна по кожата;
 • Чувство на тревожност;
 • Подуване на врата, езика и лицето, както и подуване в областта около очите;
 • Слабост на гласа;
 • Проблеми с дишането;
 • Повишен сърдечен ритъм.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Към кого да се свържете?

Лечение изгори медузи

Какво да направя, ако се изгори медуза? Първа помощ

В случай на изгаряне на медуза, е необходимо незабавно да се предостави на жертвата първа помощ, която се състои от такива приоритетни мерки:

 • Напълнете изобилно частта от тялото, която е била ухапана с вода, за да се измият остатъците от пипала и токсичните вещества върху кожата;
 • Нанесете върху възпалената кожа на леда, за да намалите силата на болката;
 • Незабавно да потърсят помощта на специалисти, за да гарантират, че на жертвата е предоставена квалифицирана медицинска помощ, като се използват необходимите средства и лекарства в такива случаи;
 • Необходимо е също така да се следи дишането и сърцето на жертвата, тъй като в някои случаи резултатът от ухапване от медузи може да бъде шок на болка или тежка алергична реакция.

Какво да правим с изгарянето на медузи?

Необходимо е незабавно да се остави морето. Тъй като повечето медузи не са толкова токсични, да представлява риск за човешкия живот, за да пощади жертвата от дискомфорта може да бъде точно на брега - за лечение на кожата от изгаряне. Трябва да се има предвид, че някои категории хора могат да изпитат сериозна реакция (болки в шок), за да ухапването - това се отнася за възрастни хора, деца, хора с алергии, и в допълнение към тези, които имат заболяване на дихателната или сърдечно-съдовата система.

Когато жертвата от водата, трябва да се почиства (тя трябва да бъде единственият солена вода или разтвор на сода, но не и свеж, тъй като по силата на своето влияние нетоициди противоречи активиран) и чиста площ на кожата, който е бил нападнат от медуза - да се отстрани от него останки от пипала. Трябва да се помни, че не могат да бъдат докосвани голи ръце на раната - това ще предизвика друго изгаряне. Ето защо, за почистване трябва да използвате тампони или салфетки.

Ако имате аптечка за първа помощ с амоняк (вместо това може да се използва алкохол или ябълков оцет), препоръчва се мястото за изгаряне да се третира с лосион - този метод ви позволява да отстраните токсините от увредената кожа. Свежият урина на човек може да отслаби въздействието на ухапване от медуза.

Жертвата също се препоръчва да пие повече.

След като пациентът е получил цялата необходима първа помощ, той трябва да бъде отведен до лекар, за да предотврати риска от нежелани последствия. Това е задължителна процедура, защото има много опасни видове медузи, чиято хапка може да причини сериозни последици или алергии.

Трябва също така да се отбележи какво не може да се направи в случай на изгаряне на медузи:

 • Отнасяйте мястото на ухапване с всеки маслен или маслен крем;
 • Дезинфекцирайте възпалената област с помощта на разтвори, съдържащи алкохол, както и зеленчуци или йод;
 • За да надраскате, търкайте и като цяло докоснете изгореното място - не можете да раздразните повредената кожа.

По-нататъшно третиране на изгарянето от медузи

Мястото на ухапване трябва да се лекува с лекарствен продукт, за да се отслаби ефектът от отровата. За да направите това, трябва да използвате лекарства, за да премахнете сърбежа и възпалението. Едемът ефективно премахва хидрокортизонния крем и от сърбежа освобождава препаратите, които третират ухапванията от насекоми. Сред тези лекарства са противовъзпалителни и антихистамини: Fenistil, Psychalamzam и Aloe Vera.

Медицина

Фенистил се използва в случаи на сърбеж на кожата (пруритусът може да има различен характер, с изключение на това, че е възникнал поради холестаза), например при ухапване от насекоми. Противопоказно в такива ситуации: с висока чувствителност към веществото диметиден или други компоненти на лекарството, простатна хиперплазия, затворена форма на глаукома; деца до 1 месец. (особено преждевременно). С повишено внимание се назначава в триместър на бременността, както и с кърменето.

Лекарството се прилага външно - 2-4 r / ден. Смажете мястото на повреда. Ако голяма част от кожата е засегната или сърбежът е много тежък, пероралните форми на лекарството трябва да се използват заедно с гела.

Сред нежеланите реакции Fenistila - изгаряне и суха кожа. Понякога може да има сърбеж и обрив.

Хидрокортизон маз се използва за лечение на кожни заболявания - атопичен, прост и алергичен дерматит, екзема, пруриго, фотодерматоза, еритродермия и ухапвания от насекоми.

Мехлемът е противопоказан при следните случаи: висока чувствителност към елементите на наркотици, гъбични, бактериални и вирусни кожни заболявания (като микоза и пиодерма), кожна туберкулоза, периорален дерматит, рани или язви, тумори на кожата, кожни сифилис в poslevaktsinalny период както и деца под 2-годишна възраст. С предупреждават назначава диабет, 1 тримесечие на бременността и кърмене, както и в случай на системна туберкулоза.

Употребата на хидрокортизон мехлем - за лечение на тънък слой от възпалена кожа с максимум 3-4 r / ден. Курсът на лечение трае 1-3 седмици. За 1 седмица можете да използвате не повече от 30-60 грама маз.

Сред страничните ефекти на лекарството: появата на обрива на кожата. В случай на продължителна употреба (особено при използване на херметични превръзки или прилагане върху голяма част от кожата), могат да възникнат системни странични реакции.

Алтернативно лечение

Има няколко метода за алтернативно лечение на ухапване от медузи.

Мястото на ухапване от медузи може да се третира с разтвор на сол, сода или амоняк (слаб), след което се прикрепва към него парче лед, предварително опакован в чиста кърпа.

Вземете 1 част сол, 4 части брашно и добавете вода към тях (преди образуването на овесена каша). Получената смес, доколкото е възможно, за смазване на изгорелите места. Най-горната превръзка. В рамките на един час болката и сърбежът ще бъдат отслабени. Тъй като е трудно да се отстрани такава каша от кожата (през този период от време изсъхва), е необходимо да я накиснете предварително.

При възпаление пръстените на домат или лимон могат да се справят добре - трябва да ги покриете здраво с повредена област на кожата.

Намаляване на степента на увреждане на кожата може да алое (под въздействието на това лекарствено средство спира подуване). То трябва да бъде нарязано, нанесено върху раната, след което трябва да бъде превързано.

Добър алтернативен метод също е яйчен белтък - той трябва да бъде удрян, след което се прилага върху мястото на изгаряне.

Burns ефективно премахва маслото от морски зърнастец и гъши мазнини.

Друг качествен продукт - моркови, тъй като съдържа много провитамин А. Трябва да скарим морковите с ренде, след което получената овесена каша смазва изгорената кожа.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25]

Хомеопатия

В случай на изгаряния медуза трябва възможно най-бързо към засегнатите един гранули хомеопатични лекарства медуза 30 ° Схема нататъшна употреба на лекарството трябва да бъде обсъден с хомеопатично, защото за всеки случай определен индивидуално третиране, което зависи от възрастта на жертвата, сила на горене и други фактори. Затова ще ви е необходима консултация със специалист.

За лечение на оцветяване на медузи използвайте хомеопатичния гел Calendula - те трябва да смазват засегнатата област няколко пъти на ден, като позволяват лекарството да се абсорбира в кожата.

Повече информация за лечението

Предотвратяване

Тъй като превантивните методи за предотвратяване на ухапването на медузи, най-основното нещо е да се избегне контакт с тях. За да направите това, трябва да спазвате някои правила за безопасност:

 • Опитайте се да не докосвате медузата, която плава във водата, тъй като в спокойно състояние тя не освобождава отровните пипала. В случай на необходимост те могат да се простират на доста дълги разстояния;
 • Не е желателно да се влива в морето след буря, защото във водата могат да се носят охлюви на пипала;
 • Когато се гмуркате, не докосвайте нищо под водата (дори ако носите ръкавици).

trusted-source[26]

Прогноза

Изгаряне на медузи при осигуряване на своевременно лечение в повечето случаи преминава бързо и без последствия за жертвата. Но има и смъртоносни видове отровни медузи за хора, чиито ухапвания могат да доведат до смърт в рамките на няколко минути.

trusted-source[27]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.