^

Здраве

A
A
A

Изгорете с оцетна киселина

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Изгарянето с оцетна киселина е увреждане на кожните тъкани под въздействието на това химическо вещество и неговите пари. Такива изгаряния могат да имат сериозни последици, така че ако бъдат получени, трябва да осигурите незабавно медицинска помощ.

trusted-source[1]

Причини изгарят с оцетна киселина

Причините за изгарянето на оцетна киселина често са доста прости - това е небрежност при боравенето с нея. Много хора срещнаха такива изгаряния, тъй като всеки човек поне веднъж използва оцетна киселина за битови нужди.

trusted-source[2]

Патогенеза

В резултат на контакт с кожата на агресивни вещества (като концентрирана киселинна или алкална основа) започва процесът на бърза некроза на тъканите. Ефектът на киселината продължава докато химическата реакция не престане.

Ефектът на концентрираните киселини върху кожата незабавно причинява разрушаването и смъртта на тъканите и клетките, така че в началния етап може да настъпи некроза, която след контакт с кожата се появява почти веднага.

След контакт с кожата след известно време може да се появят разтвори с ниска концентрация на киселинни морфологични промени (в някои случаи само няколко дни). Ефектът върху кожата на киселината предизвиква развитие на коагулационна некроза.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Симптоми изгарят с оцетна киселина

Когато се изгарят с киселина, на мястото на нараняване се появява твърда и суха кора, която има ясно очертана линия в точката, където започва здравата част от кожата. Пораженията от киселини често са повърхностни. В този случай, оцет листа мръсно-бели изгаряния на кожата.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Киселинната кожа изгаря с оцетна киселина

Тъй като оцетът е част от групата органични киселини, увреждането на кожата в резултат на излагане на това вещество се нарича химически изгаряния. При контакт с кожата започва съответната химическа реакция, което води до увреждане.

trusted-source[14], [15]

Изгаряйте с оцетна киселина на хранопровода

Тъй като тъканите на хранопровода съдържат много нервни окончания, жертвата изпитва силна болка при изгаряне, която се случва зад гръдната кост, врата и горната част на корема. В допълнение, в устата и устните могат да се наблюдават следи от изгаряния и подуване. Поради факта, че водните въжета са повредени от действието на химическите вещества, се наблюдава дрезгав характер. Тъканите на хранопровода се набъбват бързо поради изгарянето, така че луменът се блокира, което предотвратява процеса на преглъщане.

Тъй като има и оток в ларинкса, се появява диспнея, която често предизвиква повръщане, което се смесва с парчета от изгорял мукозен храносмилателен тракт, кръв и слуз. В някои случаи се наблюдават спазматични контракции на хранопровода.

В резултат на поглъщането на оцетна киселина, лигавицата започва да уврежда, а след това останалите пликове на храносмилателния тракт. Химикалите имат разрушителен ефект върху клетките, което причинява умъртвяване на тъканите. Най-тежко увредените области на физиологичното стесняване на хранопровода, тъй като киселината им остава, причинявайки още по-тежки изгаряния.

Ако третата степен е повредена, в стената на храносмилателния тракт може да се появи отвор. При по-тежки случаи бронхиалната стена се унищожава, което води до развитие на хранопровода-трахеална фистула.

Има и обща опиянение на тялото, което се развива в резултат на натрупването на токсини в него, в резултат на разпадането на тъканите. Симптоми на отравяне - тежко гадене и слабост, треска, както и проблеми със сърцето.

По принцип тежестта на унищожаването на вътрешните органи ще зависи от това колко жертва е погълнала, както и от киселинната концентрация.

trusted-source[16], [17]

Изгаряне на очите с оцетна киселина

Силата на очната ябълка ще зависи от това каква субстанция е била причинена от изгарянето (алкалите са по-опасни от киселините). В случай на изгаряне с оцетна киселина, възниква протеинова коагулационна реакция, водеща до образуване на коричка. Това предотвратява дълбоко проникване на киселина дълбоко в окото.

Също така, тежестта на унищожението зависи от индекса на концентрацията - ако от оцет на трапезата жертвата чувства само усещане за парене, тогава наситената оцетна същност незабавно разтапя окото на роговицата. Визията в резултат се губи неотменимо, тъй като степента на непрозрачност 3 и 4 на роговицата е почти неизлечима.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Изгаряне на белите дробове с изпарения от оцетна киселина

В някои случаи се появява интоксикация с оцетни пари - в този случай има кашлица, сълзене, а също и хрема. Общата интоксикация на тялото се среща рядко. Химическо изгаряне на белите дробове може да възникне в резултат на вдишване с наситени пари от оцетна киселина. В този случай жертвата ще се нуждае от незабавно медицинско обслужване.

trusted-source[23]

Усложнения и последствия

Усложненията на инфекциозния тип, които могат да възникнат в резултат на изгаряне на хранопровода, са гастрит и пневмония, езофагит, както и перитонит и панкреатит в реактивния стадий.

Други усложнения, дължащи се на изгаряния, могат да бъдат разделени на 2 категории: ранни (1-2 дни) и късно (от 3-тия ден). Първата група включва ранно кървене (първично и вторично), механична асфиксия, реактивен панкреатит в остра форма, делириум на интоксикация, първична олигурия. Втората група трахеит и пневмония, както и края на кървенето и предизвикано от вещество психоза, белег деформация в хранопровода рак с евентуално последващо дегенерация на стените му, бъбречна или чернодробна недостатъчност.

trusted-source[24], [25], [26]

Диагностика изгарят с оцетна киселина

За диагностициране на вътрешно изгаряне с оцетна киселина се извършва оценка на историята на пациента, както и клинични симптоми. Диагнозата на интоксикация се извършва въз основа на наличието на аромат на оцет от устата или стомашна промивна вода.

При външно изгаряне, вида на увреждащия агент може да бъде определен от цвета и мириса на кората на раната. В случай на контакт на тъкани с оцетна киселина, тя придобива бял цвят, има плътна консистенция, суха и е ясно ограничена в мястото на увреждане.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Анализи

За диагностиката могат да се използват лабораторни изследвания. Анализите в този случай показват увеличение на острите възпалителни маркери, по-специално С-реактивен протеин, повишен ESR и метаболитна ацидоза.

За да се изясни естеството на веществото, което е причинило изгарянето, проби на повръщане, увредени тъкани и слюнка могат да бъдат изпратени за анализ 2 дни след увреждането. 

trusted-source[32], [33], [34]

Инструментална диагностика

За да се определи областта на разпространение на разрушаването на горящата част на храносмилателния тракт с вътрешно изгаряне, се използва флуороскопия. Този метод на инструментална диагностика трябва да се извършва само в острия стадий на заболяването (не по-късно от първата седмица след получаването на изгарянето).

Диференциална диагноза

Диференциалната диагноза на такова отравяне обикновено се извършва без затруднения. В процеса се установява дълбочината и разпространението на лезията и всички възможни усложнения на произтичащото от това нараняване се определят своевременно. Поради наличието на силно изразена еритроцитолиза, отравянето с оцетна същност обикновено е лесно диференцирано с изгаряния от други киселини от каустиризиращ тип.

Към кого да се свържете?

Лечение изгарят с оцетна киселина

За да се избегне реакцията на екзотоксичен шок, пациентът се инжектира с фентанил, аналгин или промедол и освен това спазмолитични лекарства - като папаверин или халидор. За да се предотврати болката, пациентът трябва да получи разтвор на атропотол или смес от глюкоза и новокаин. Тези мерки за лечение ще бъдат много ефективни, но само ако са започнали не по-късно от 6 часа след получаването на щетата.

Лечението на вътрешните изгаряния се състои основно от използването на противовъзпалителни средства, както и от антибиотици. Често процесът на терапия се основава на прилагането на такъв комплекс от терапевтични мерки:

  • Изпълнение на принудителна диуреза, при която допълнително се извършва алкализация на кръвта;
  • Използване на натриев хидрогенкарбонат в случай на метаболитна ацидоза;
  • За да премахнете изгарящия шок, използвайте наркотиците stabilazol или refortan;
  • Като превенция на развитието на вторична инфекция могат да се предписват антибактериални средства;
  • За да се намали рискът от стесняване на хранопровода, се използват хормони;
  • С развитието на синдрома на DIC се преливат прясно замразена плазма;
  • Ако се наблюдава масивна еритроцитолиза, е необходимо да се извърши процедурата за ранна хемодиализа;
  • Ако процесът на разрушаване на черния дроб е започнал, се използва глутаргична киселина.

Ако изгарянето на храносмилателната система е твърде силно, пациентът получава парентерално хранене.

Като локална терапия, можете да използвате Almagel с добавянето на анестезини (на всеки 3 часа). За да се ускори лечението, се използва морско зърно (орално).

При настъпване на цикатриална компресия на храносмилателния тракт се извършва процедурата по бузите. С помощта му се възстановява проходимостта и диаметъра на хранопровода. За тази цел се използват специални тръби, които се въвеждат в жертвата в хранопровода.

Buzhirovanie назначени поотделно. Има няколко начина за извършване на процедурата - като използвате метален проводник или езофагоскоп или сляпо.

Преди операцията пациентът получава лекарства, които намаляват слюноотделянето, както и болкоуспокояващи лекарства. В съответствие със стеснената форма се избира подходящ буги, след това се смазва с петролно желе и се инжектира в хранопровода на пациента, където остава 30 минути. Тази процедура може да причини вътрешно кървене и развитие на възпалителни процеси.

Помогнете за изгаряния от оцетна киселина

Осигуряване на бърза помощ при външно изгаряне с оцетна киселина

В случай че оцетът е излял дрехите, жертвата първо е да премахне това от себе си. Ако не можете да я махнете, тя трябва да бъде нарязана и на части отстранена от тялото.

След това мястото на изгаряне незабавно трябва да бъде поставено под течаща вода - това е един от най-важните етапи от процедурата за първа помощ. Процесът на измиване трябва да е изобилен и да трае - поне 20 минути. Плюс тази процедура е и фактът, че студената вода намалява болката от изгаряния. За да се отслаби влиянието на оцета, е възможно разтвор на сода или просто решение за сапун.

В случай на навлизане на агресивна субстанция в лигавицата на очите, промиването се извършва по подобен начин. Течащата вода може да се редува с разтвор на ниска концентрация на сода, който трябва да се смеси добре.

След измиване трябва да поставите влажен компрес върху изгореното място за кратко време. Тя ще премахне остатъците от оцет върху кожата, ако те останат след изплакването.

Необходимо е също така лечението да се лекува с дезинфектант и специален противозапалим агент (рицинол или пантенол). След това превръзката трябва да се приложи върху раната (тя трябва да бъде свободна и да не изтласква лезията).

Осигуряване на бърза помощ с вътрешно изгаряне на оцет

Вътрешните изгаряния се считат за много по-опасни за здравето от външните изгаряния. Те са изпълнени със сериозни последици за жертвата. Ако оцетът навлезе в хранопровода, тогава такъв човек трябва спешно да извърши процедура на измиване на стомаха с проста вода с добавяне на разтвор на сода. В същото време екипът за бърза помощ трябва незабавно да се обади, за да осигури професионална помощ.

Медицина

Refortan се предписва за лечение на шокови състояния, причинени от инфекции, наранявания или изгаряния.

Противопоказания за използването на препарата: висока чувствителност към елементите на лекарството (например, нишесте), отравяне вода хиперволемия, липса на калий, натрий изобилие или хлорид, който е в декомпенсирана сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност при едновременно олигурия или анурия, кървене в черепа, кардиогенен оток белите дробове, HD, изразяват проблеми с коагулацията на кръвта, обезводняване на тялото. Предпазни мерки, предписани за бъбречна, сърдечна компенсирани (в хронична форма) или чернодробна недостатъчност, хеморагичен диатеза и ICH.

Сред нежеланите реакции: лекарството причинява втечняване на инфузията, което може да намали стойността на хематокрита, както и насищането на протеина на кръвната плазма (в зависимост от дозата). Освен това може да има преходно намаляване на скоростта на съсирване на кръвта, но това не засяга функцията на тромбоцитите, така че не предизвиква клинично значимо кървене.

Продължителната ежедневна употреба на Refortan при високи и средни дози често причинява сърбеж на кожата, което не е лесно елиминирано. Освен това, това може да се случи и няколко седмици след края на лечението и да продължи дълго.

Ако няма други предписания, Refortan се прилага интравенозно чрез капкомер, в зависимост от необходимостта от замяна на VCP. Дневната доза, както и скоростта на интравенозно приложение, се избират в зависимост от броя на хематокрита, хеморагията и концентрацията на хемоглобина. При млади пациенти границата на хематокрита, при която няма риск от развитие на белодробни или сърдечно-съдови усложнения, е 30%.

Дозите на лекарството са както следва: при възрастни и деца над 12 години, средната дневна доза е 33 ml / kg; за деца 3-6 и 6-12 години - средно 15-20 ml / kg; за деца под 3 години - средно 10-15 ml / kg. За всички възрасти максималната дневна граница е 33 ml / kg.

Пантенолът се използва за ускоряване на лечебния процес на кожата и лигавиците за лезии от различен произход. Спреят се използва по следния начин - преди да се приложи върху кожата, съдът трябва да се разклати. Трябва да приложите лекарството върху изгаряне няколко пъти на ден. Продължителността на лечението зависи от тежестта на увреждането на кожата.

Сред страничните ефекти на лекарството: при висока чувствителност може да се появи алергия.

Противопоказанията за употребата на Пантенол са висока индивидуална чувствителност към съставките на спрея.

Алтернативно лечение

Има методи за алтернативно третиране на изгаряния с оцетна киселина.

Кората на лятото дъб: 1-2 супени лъжици. Нарязана кора се готви около 15-30 минути (вземете вода 500 мл), след това се щам и се оставя да се охлади. Използвайте полученото лекарство като компреси. Трябва да се отбележи, че можете да използвате само прясно приготвен бульон.

Кора от крив бряст: 2 супени лъжици нарязана кора с вряща вода (2 купища), след това се съхранява на слаб огън, докато обемът на водата се намали с 2 пъти, а след това се щам. Бульонът трябва да се използва за лосиони и процедурата за лечение трябва да се извършва 4-5 пъти на ден.

Аспен кора: 1 супена лъжица. Нарязайте кората с гореща вода (2 стека), след това задръжте във водна баня в затворен контейнер за 30 минути. Горещият бульон трябва да се филтрира през 2-3 слоя от марли и след това с варена вода довежда обема на лекарството до първоначалната му стойност. Използвайте отвара, след подслаждане, 1-2 супени лъжици. 3-4 рубли / ден. По време на хранене.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39]

Предотвратяване

Предотвратяването на химически изгаряния се състои в внимателно спазване на правилата за безопасност при работа с киселини, както и правилното съхранение на корозивните вещества.

trusted-source[40], [41], [42]

Прогноза

Изгарянето с оцетна киселина може да бъде изключително опасно в случай на тежко увреждане (степен 3 изгаряне) - в този случай смъртността достига 50-60%. В по-малко опасни случаи, при правилното навременно лечение на изгарянето на храносмилателния тракт, резултатът е положителен в 90% от ситуациите.

В случай на изгаряне на очите 1 или 2 градуса прогнозата обикновено е благоприятна. Но при изгаряния от 3 или 4 градуса често има промяна в местоположението на краищата на клепачите, има симпафар или трън в роговицата, поради което визията пада рязко.

trusted-source[43], [44], [45]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.