^

Здраве

Хомоцистеин в серума

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Хомоцистеинът е продукт на обмена на аминокиселини (превръщане на метионин в цистеин). Приблизително 70% от плазмения хомоцистеин се свързва с албумин, 30% се окислява до дисулфид и само 1% е в свободно състояние. По-голямата част от използваните методи за откриване нивото на хомоцистеин в кръвта ни позволяват да определим само общото съдържание на окислените и редуцираните форми. Резултатите от анализите до голяма степен зависят от верността на вземането на кръв и скоростта, при която серумът се отделя от кръвните клетки, тъй като кръвните клетки непрекъснато произвеждат и освобождават хомоцистеин.

Хомоцистеин в серума все още е незаслужено лишен от внимание не само на обикновените граждани, но понякога и на лекарите, на аминокиселините. Като вещество хомоцистеин е известно повече от сто години, но едва през втората половина на XX век започна да се изследва по-задълбочено. Подобен повишен интерес към хомоцистеин е свързан със сърдечно-съдови заболявания. По-рано лекарите съгрешиха за известния холестерол, обвинявайки го за вредните ефекти върху кръвоносните съдове, днес хомоцистеинът в кръвния серум беше включен в броя на "заподозрените". Количеството от това до края на неизследваната аминокиселина бързо се увеличава поради всички известни катастрофални човешки навици - тютюнопушенето и злоупотребата с кафе.

Така че хомоцистеин в кръвния серум е важна аминокиселина, която се ражда в друга, не по-малко важна субстанция - метионин. От своя страна, метионинът е съдържащ сяра, незаменим, т.е. Не е синтезиран в човешкото тяло - аминокиселина. Много метионин в тези храни, които не са посрещнати от вегетарианци. Въпреки това, яйцата, месото и много други категории продукти са изключително необходими за хората, особено младите, защото това е животински протеин, който дава на тялото нормално количество енергия. Хомоцистеинът в серума също участва в този енергиен процес, както и в образуването на протеини. Ако хомоцистеинът е твърде голям, той автоматично влиза в метионин или просто се отстранява от тялото. Има няколко начина за неутрализиране на излишния хомоцистеин, те са различни, но те са обединени от един - процеса на ферментация и задължителното наличие на витамини В, както и фолиева киселина. Вярно е, че има случаи, когато поради наследствени патологии при хората не може да се неутрализира излишъкът от хомоцистинова аминокиселина. За тези хора е важно да се вземе специално вещество, също и аминокиселина - бетаин, който се съдържа в големи количества в обикновеното цвекло (от латински бета-цвекло). Освен това, в случай на генетични нарушения, които не позволяват използването на излишен хомоцистеин в кръвния серум, не трябва да пиете кафе или продукти, съдържащи кофеин.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Хомоцистеин в серума, какво е нормалното му ниво?

На първо място, нивото на хомоцистеин оказва влияние върху нормалното състояние на съдовете. Първичното увреждане не зависи от гореспоменатия холестерол, а от това, колко високо е нивото на хомоцистеин в кръвния серум. Тази аминокиселина се натрупва, сякаш "драска" стените, особено вътрешните съдове. Организмът, разбира се, се опитва да бъде компенсиран и защитен, микроциркумите започват да се пълнят с малки тромби и само тогава холестеролът е включен в работата. Така че съдовете на тялото и изграждане на скандалните холестеролни отлагания и плаки.

Референтните стойности (норма) на серумната концентрация на хомоцистеин са: при жени 5-12 μmol / l, при мъже - 5-15 μmol / l.

Кой беше първият учен, който обърна специално внимание на хомоцистеина в серума?

Първият, който изследва токсичния ефект на хомоцистеин, е д-р Климър Маккули, научната му работа датира от 60-те години. Разбира се, в ерата на борбата срещу холестерола, който беше "определен" като основен враг на съдовата система, никой не обръщаше внимание на откритието на МакКъли. Въпреки това твърдостта на учените не е имала граници, той редовно публикува научни трудове, където колегите му могат да четат, и в крайна сметка принуди медицинския свят да разпознае вредната функция на излишния хомоцистеин. Факт е, че при изучаване на хомоцистинурията - доста рядко, сериозно генетично заболяване, Маккули открива недостиг на витамини от вида B, както и някои ензими при пациенти. Веднага след като пациентите започнат да приемат подходяща терапия, състоянието на съдовите стени се подобрява значително, въпреки че не се е получило пълно възстановяване.

Хомоцистеин в кръвния серум, който надвишава нормата, може да бъде наследен като рисков фактор. Освен това се отбелязва повишено ниво на хомоцистеин при целия справедлив пол, като се използват като лекарства, специфични за контрацепцията.

Хомоцистеин в кръвния серум, намален с 30-40% - е целта на съвременните учени и фармаколози от ХХІ век, които се занимават със сърдечносъдови проблеми. Всяка хиляда мъже могат да живеят от 8 до 10 години по-дълго, жените този период е малко по-нисък, но това е от 4 до 6 години.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.