^

Здраве

Хип болка

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Възникването на болка в бедрото може да се дължи на тежки физически усилия и с пълното им отсъствие. Често те се виждат веднага след като се повдигат от леглото, може да има постоянен характер. Също така те могат да бъдат придружени от усещане за скованост, ограничение и нестабилност в движенията. Болките в бедрото са едновременно хронични, траят много месеци, а понякога и години, и остри, краткотрайни.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Причини за болка в бедрото

Това може да се случи както в слабините, в кръстовището на долната част на корема и горната част на бедрото, така и в лумбалния гръбначен стълб. В някои случаи болката може да не се появи в бедрото, а само в мускулната част. Настъпването на натискане на болката води до дразнене на лигавицата на бедрото. В най-малка част от случаите болката в тазобедрената става може да причини някои инфекциозни заболявания или тумори. Какви заболявания могат да причинят болка в бедрото? Първо, както показват статистическите данни, най-честата причина за болка в бедрото е износването на тазобедрената става. Или по-скоро не самата стави, а хрущялните тампони, които са в нея, и с пълна износване, води директно в триене на костите към костта, което причинява много силна болка. Това износване на хрущяла причини името на болестта - коксартроза, т.е. Артроза на тазобедрената става. Най-големият риск от заболяване на такава котка пада на възраст от 50 до 60 години, но изключението може да се случи и случаи в 20-30 години. Болката може да промени интензивността си с промяна на температурата, атмосферното налягане, влажността.

Причини довели до появата на болка в бедрото, могат да бъдат естествени и непредвидими, такива като злополука или нараняване, вродени дефекти крака или заболявания, свързани с метаболитни нарушения. За болката в бедрото също в някои случаи води до така наречения системен артрит, при който възпалението се локализира в няколко стави.

Ревматичните процеси или хроничният артрит често причиняват болка. Но ние знаем, вида на ревматични заболявания като ревматоиден артрит при юноши, ревматоиден артрит, спондилоатропатия мигрирането артрит или ревматизъм.

Не по-рядко в сравнение с предишните фактори, болки в бедрото и задните части може да доведе до остеоартрит и болка в кръста и лумбалните сакрален прешлен и малко по-малко възпаление на сакроилиачните стави. Разпространението на болката в такива случаи може да бъде проследено по гърба на бедрото и външната повърхност на седалището.

Една от причините за болката от травматичен характер е увреждането на сухожилията и мускулите в областта на тазобедрената става.

Най-опасните причини за бедрата и глутеалната болка са сърдечносъдовите заболявания, тежките инфекции и неоплазмите.

Хип-болката при децата може да бъде причинена от такива фактори и заболявания като:

  • Остеохондропатия на епифизата (главата) на бедрената кост;
  • Счупвания на шията на бедрената кост;
  • Епифиза на главата на бедрената кост;
  • Вродена дисплазия на тазобедрената става и дисплазия на тазобедрената става.

trusted-source[10], [11], [12]

Към кого да се свържете?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.