^

Здраве

Главоболие

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Главоболията през целия живот се появяват много често в почти всеки човек. В повечето случаи те не представляват сериозна опасност и са характерен признак на прекомерно износване или общо претоварване на тялото. В много случаи, обаче, главоболието може да покаже достатъчно сериозни патологии, изискващи квалифицирана медицинска помощ.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Главоболие, свързано със съдови заболявания

Главоболието често е резултат от намаляване или увеличаване на кръвното налягане. При по-ниско артериално налягане, главоболието обикновено е тъпо, натискащо, може да се локализира в окото и носа, в основата на шията. Понякога те имат пароксизмален характер, придружен от пулсиране във времевия регион или в областта на короната. Нормализирането на кръвното налягане при хипотония се улеснява от употребата на кофеин (намира се при лекарства като цитрамон, пирамин, кофетамин, аскофен), както и редовно излагане на чист въздух.

Повишеното кръвно налягане често се съпровожда от състояние като тежки главоболия, които могат да бъдат придружени от назално кървене и замайване. Опасността от това заболяване е, че значително увеличава риска от инсулт. За лечение на високо кръвно налягане се предписват лекарства, които са част от групата на диуретиците, ACE инхибитори, ангиотензин рецепторни блокери, бета-блокери. Използването на такива лекарства е възможно само по предписание на лекар, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на организма, етиологията на заболяването и възрастовите фактори. При внезапно повишаване на налягането е необходимо да се вземе хапче от диуретик, например трифаза, фуроземид. В лекарствения шкаф е желателно да има и фармапапин (не повече от три или четири капки вътре) и каптоприл.

Артериалната хипертония може да предизвика главоболие, ако:

 • диастолното налягане се повишава бързо с повече от 25% от първоначалната стойност; постоянното ниво на диастолното кръвно налягане е 120 mm Hg;
 • главоболието се случва на фона на остра хипертонична енцефалопатия или ако повишението на артериалното налягане е настъпило на фона на еклампсия;
 • тези главоболия се спират от лекарства, които нормализират натиска.

Остри нарушения на церебралната циркулация (особено хеморагични инсулти, субарахноиден кръвоизлив) са придружени от главоболие, продължителността на която обикновено е няколко седмици. Причините за тези главоболия обикновено не предизвикват съмнение. При пациенти с дълга анамнеза за инсулт главоболието обикновено се дължи на други, по-специално психогенни фактори. Често тези пациенти подценяват останалите възможни форми на главоболие: мигрена, напрегнато главоболие, злоупотреба и психогенни (депресивни) главоболия.

Диагностични критерии за временен артерит:

 • на възраст 50 и повече години;
 • пациентът говори за нов вид локално главоболие;
 • интензивността на темпоралната артерия и намаляването на нейната пулсация;
 • повдигане на ESR до 50 mm на час и повече;
 • артритната биопсия показва некротизираща
 • артрит.

Главоболие с васкуларни интракраниални заболявания

Тумори на мозъка, като правило, са придружени от фокални неврологични симптоми, признаци на повишено вътречерепно налягане, съответна картина при компютърно и магнитно резонансно изображение.

Инфекциозните интракраниални процеси (енцефалит, менингит, абсцеси) са придружени от общи инфекциозни прояви, симптоми на дразнене на менингите, възпалителни промени в цереброспиналната течност.

Независимо от естеството на тези заболявания се предлагат три задължителни критерия за диагностициране на тази цефалгия:

 1. В клиничната картина на заболяването трябва да се появят симптоми и признаци на вътречерепна патология;
 2. Параклиничните методи на изследване показват аномалии, потвърждаващи тази патология;
 3. Главоболие се оценяват на пациента и лекаря като нов симптом (не характеристика на пациента преди), или като нов тип главоболие (пациентът казва, че главата започва да боли, "различен", а лекарят казва промяна Cephalgia характер).

Главоболие, свързано с болести на черепа

Диагностични критерии:

 1. Трябва да има клинични и параклинични показания за заболявания на черепа, очите, ушите, носа, долната челюст и други черепни структури
 2. Главоболието се локализира в областта на засегнатите черепни или черепни структури и се простира до околните тъкани.
 3. Главоболието изчезва 1 месец след успешно лечение или спонтанно разрешаване на тези заболявания.

Главоболие с мигрена

Такова заболяване, подобно на мигрена, е придружено от доста тежки пароксизмални главоболия. Смята се, че тази патология има връзка с наследствени фактори. Предизвиква мигренозен пристъп и, съответно, главоболие, може дълго да останат в слънцето, в малко по-проветриво място, липсата на сън и почивка, появата на менструация при жените, твърде драстични ефекти дразнещи фактори като шум, ярка светлина, както и състоянието на емоциите и умствено претоварване. Мигренозно главоболие може да бъде придружен от появата пред очите на светещи точки, той има пулсиращ характер, често локализирани в една част на главата, въпреки че може да бъде удължен до две половини. Тежкото главоболие може да продължи няколко часа, по време на атаката пациентът се препоръчва да наблюдава тишината и почивката. След като атаката е преминала, човек обикновено се чувства напълно здрав. За спиране на синдрома на болката могат да се използват лекарства като парацетамол, аналгин и аспирин. Също така при лечението на мигрена, използвайки migrenol препарат sedalgin, метамизол, суматриптан, витамини, минерали и други. Избор на лекарства за лечение на мигрена може да се извършва само от лекар въз основа на пълните симптомите на заболяването и като се вземат предвид индивидуалните характеристики на организма.

Главоболие с мигрена без аура

Основните диагностични критерии за мигрена без аура:

 1. Пациентът трябва да има поне пет епизода на главоболие с продължителност от 4 до 72 часа.
 2. Главоболието трябва да има поне две от следните характеристики:
  • едностранна локализация; пулсиращ характер;
  • среден или изразен интензитет (предотвратяване на изпълнението на обичайните ежедневни дейности);
  • повишено главоболие с нормална физическа активност или ходене.
 3. Трябва да има поне един от следните симптоми по време на главоболие:
  • гадене и / или повръщане; фотофобия или фонофобия.
 4. Неврологичен статус без отклонения от нормата и прегледът не разкрива органично заболяване, което може да причини главоболие.

Повечето пациенти показват някои фактори, които предизвикват пристъпи на мигрена: емоционален стрес, хранителни навици (зрял сирене, шоколад, алкохол), физични стимули (светли или трептене светлини, миризмата на цигарения дим, коли отработените газове, промени в атмосферно налягане), промени хормонални профил (менструация, бременност, орални контрацептиви), липса на сън или излишък, неправилен приема на храна, приложението на някои лекарства (нитроглицерин, резерпин).

Диференциалната диагноза се извършва с напрежение главоболие (HDN) и клъстер главоболие (виж по-долу за описание на техните диагностични критерии).

Главоболие с мигрена с типична аура

Основните диагностични критерии за мигрена с аура:

 1. Пациентът трябва да има поне две пристъпи на мигрена.
 2. Аурата трябва да има поне три от следните характеристики:
  • пълна обратимост и индикация за фокална церебрална дисфункция (кортикални или стволови) с постепенно (повече от 4 минути) начало и постепенно развитие;
  • продължителността на аурата е по-малка от 60 минути;
  • главоболието започва след аурата през всеки интервал от време в рамките на 60 минути (те могат да се появят и преди или едновременно с аурата).
 3. Неврологичен статус без отклонения от нормата и прегледът не разкрива органично заболяване, което може да причини главоболие.

Провокиращите фактори и диференциалната диагноза са същите като при мигрена без аура.

Най-честият вариант на типична аура е зрителни нарушения (пенливи зигзагове, точки, топки, мигания, нарушения на зрителното поле), но не преходна слепота.

Рядко изключение е мигрена с дълга аура (повече от 1 час, но по-малко от седмица); като CT или MRI не откриват фокални мозъчни лезии. По правило, такива припадъци се забелязват на фона на пристъпи на мигрена с типична аура.

Главоболие с хемиплегична мигрена

Хемиплегична и (или) aphasic че мигрената протича под формата на семейството и извън семейството опция и проявява епизоди на хемипареза или хемиплегия (рядко - пареза на лицето и ръцете). Дефектът на двигателя расте бавно и се разпространява като "поход". В повечето случаи моторните симптоми се съпровождат от хомолатерални сензорни разстройства, особено хейро-устната локализация, които също се разпространяват като "поход". Рядко хемипарезата може да се редува от едната страна на тялото в друга, дори при една и съща атака. Мозъкът на миоклона е възможен (рядко). Типични зрителни нарушения под формата на хемианопия или типична визуална аура. Ако афазия се развива, тогава тя е по-често двигателна, отколкото сензорна. Тези неврологични симптоми траят от няколко минути до 1 час, след което се развиват тежки пулсиращи главоболия, които улавят половината или цялата глава. Главоболието се съпровожда от гадене, повръщане, фотофобия или фонофобия. В някои случаи аурата може да се запази през цялата фаза на главоболието. Описани са такива необичайни прояви на тежка хемипагична мигрена като треска, сънливост, обърканост и кома, които могат да траят от няколко дни до няколко седмици.

Семейни форми могат да бъдат комбинирани с пигментен ретинит, сензорна загуба на слуха, тремор и нарушения околомоторна (тези неврологични признаци за постоянно и не са свързани с пристъпи на мигрена). Хемиплегична мигрена описан като част от други наследствени заболявания (MELAS, Tsadasa {CADASIL - церебрална автозомно доминантно артериопатия с субкортикални левкоенцефалопатия}).

Усложнения на хемиплегичната мигрена, макар и рядко, но могат да бъдат доста сериозни. Инсулт индуцирана А мигрена възниква, когато типичен мигрена аура с хемипареза продължава след атака мигрена и невроизобразяване разкрива мозъчен инфаркт, обяснява наблюдаваната неврологичен дефицит. В редки случаи, тежка хемиплегична мигрена атака може да доведе до устойчиви Неврологични, което увеличава с всяка атака на грубо мултифокални неврологични дефицити и дори деменция.

Диференциалната диагноза на хемиплегична мигрена прекарват с исхемичен инсулт, преходни исхемични атаки (особено когато хемиплегична мигрена в по-напреднала възраст), антифосфолипиден синдром, субарахноидален кръвоизлив, и такива форми като MELAS и Tsadasa. Хемиплегична мигрена, описан в системен лупус еритематозус и в този случай е вероятно "симптоматично" мигрена.

Главоболие с базиларна мигрена

Диагностични критерии за базиларна мигрена са подобни на общите критерии за поставяне на диагнозата мигрена с аура, но също така включва два или повече от симптомите на следното: зрителни симптоми в двете времеви и нос полетата на видимост, дизартрия, световъртеж, шум в ушите, загуба на слуха, двойно виждане, атаксия, двустранни парестезии, двустранна пареза и намалено ниво на съзнание.

Заболяването започва през второто или третото десетилетие от живота и може да се комбинира с други форми на мигрена. Жените са болни три пъти по-често от мъжете. Провокиращите фактори са същите като при другите форми на мигрена. В повечето случаи аурата продължава от 5 до 60 минути, но понякога тя може да продължи до 3 дни. Нарушенията на съзнанието могат да приличат на сън, от който пациентът лесно може да бъде предизвикан от външни стимули; рядко се развива ступор и продължителна кома. Други форми на увреждане включват амнезия и припадък. Скоростите при краткотрайно увреждане на съзнанието също се описват като рядък симптом. Възможни епилептични припадъци, след мигрената аура. Главоболието при почти всички пациенти има тилна локализация, пулсиращ ("биещ") характер, придружен от гадене и повръщане. Необичайни прояви са едностранната природа на болката или нейната локализация в предните части на главата. Фотофофобията и фонофобията се срещат в около 30-50% от случаите. Както при другите форми на мигрена, понякога може да има и симптоми на аура без главоболие.

диференциалната диагноза на базиларна мигрена се извършва с исхемичен инсулт при базиларната артерия, задната церебрална артерия, преходни исхемични атаки в вертебробазиларната съдова басейна. Необходимо е да се изключи антифосфолипиден синдром, кървене в мозъчния ствол, субарахноидален кръвоизлив, артериовенозни малформации в тилната кортекс, понякога - менингоенцефалит, компресия на увреждане на мозъка в kraniotserebralnogo преход и множествена склероза. Базиларната мигрена е описана и в синдромите на CAPITAL и MELAS.

Синдром на Алиса в страната на чудесата

Alice в чудесата синдром се характеризира с явленията на деперсонализация, дереализация (с нарушаване на понятията за пространство и време), визуални илюзии, pseudohallucinations, metamorphopsia. Предполага се, че този синдром може да бъде мигрена аура в редки случаи и се появява преди, по време на атака на цефгалгия или без нея.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Мигрената аура без главоболие

Мигрена аура без главоболие (мигрена еквиваленти по-късна възраст, atsefalgicheskaya мигрена) обикновено започва в зряла възраст и е по-често при мъжете. Изглежда преходни зрителни ( "мъгла", "вълни", "тунел видимост" едноименния хемианопсия, micropsia, скотомата, явлението "корона" сложни зрителни халюцинации и др.), Сетивни, моторни или поведенчески разстройства, идентичен аура с класическа мигрена ( мигрена с аура), но без последващо главоболие. Продължителността на аурата е 20-30 минути.

Диференциалната диагноза изисква внимателно изключване на церебрален инфаркт, преходни исхемични атаки, хипогликемични епизоди и темпорален артерит. Тази рядка форма е трудна за диагностициране и често е "диагноза на изключването".

Диагнозата се улеснява в случай на промяна на ацефалична мигрена с типични мигренозни атаки с аура.

Някои автори различават еквивалентите на мигрена в детството: циклично повръщане на кърмачета; редуващи се хемилигия на кърмачета; доброкачествена пароксизмална замаяност; Дисфренична мигрена (афективни разстройства, поведенчески разстройства с агресивност, понякога - главоболия); синдром "Алиса в страната на чудесата"; коремна мигрена.

Допълнителни изпълнения на мигрена с аура деца допълнителни (различни от тези, описани в възрастни) се изолира: остра konfuzionnuyu мигрена (мигрена с объркване), мигрена ступор и преходна глобална амнезия, коремна мигрена.

Диференциалната диагноза на мигрена при деца: мигрена при деца са описани заболявания като мозъчни тумори, съдови малформации, хидроцефалия, псевдотумор на мозъка, системни възпалителни заболявания като лупус еритематозус, MELAS, комплексни частични припадъци.

Главоболие с офталмоплегична мигрена

Офталмоплегичната мигрена може да започне на всяка възраст, но най-често в ранна детска възраст и детство (под 12 години). Тя може да бъде под формата на единичен епизод или по-често повторени (понякога седмични) атаки на офталмоплегия. Главоболието е едностранно и се наблюдава от страна на офталмоплегията. Страницата на главоболието може понякога да се редува, но двустранната офталмоплегия е изключително рядка. Фазата на главоболието може да предхожда офталмоплегия в рамките на няколко дни или да започне заедно. Офталмоплегията обикновено е пълна, но може да бъде частична. Участието на ученика (мидриаза) се наблюдава, но понякога ученикът остава непокътнат.

Диагностични критерии:

 1. Трябва да има поне 2 типични атаки.
 2. Главоболието се придружава от пареза на един или повече окулторни нерви (III, IV, VI черепни нерви).
 3. Паразителните лезии са изключени.

Епизодите на безболезнена офталмоплегия при деца като асефалитен вариант на мигрена са описани.

Диференциалната диагноза се извършва със синдром на Толоза-Хант (Tolosa-Hant), параселарен тумор, апоплексия на хипофизата. Необходимо е да се изключат грануломатозата на Wegener, орбиталната псевдотома, диабетната невропатия, глаукома. Пациентите на възраст над 12 години трябва да бъдат изключени от аневризма.

Главоболие с мигрена на ретината

Ретиналната мигрена се проявява чрез намаляване на зрителната острота, скотома, концентрично стесняване на зрителното поле или слепота в едното око. Намаляването на зрението може да бъде предшествано от главоболие или да се появи по време на главоболие или след главоболие. Диагностичните критерии са същите като при мигрена с аура.

Диференциална диагноза се извършва с преходно кръвообращението в ретината (амавроза fugax) на, оклузия на ретинална артерия, или централната ретинална вена ishemicheskoi оптична невропатия. Необходимо е да се изключи псевдотуморен мозък, временния артерит.

Главоболие със сложна мигрена

Усложнена мигрена се проявява в две форми: състоянието на мигрена и мигренозния инфаркт на мозъка.

Мигрена състояние се характеризира с поредица от тежки последователни мигрена интервали по-малко от 4 часа, или един необикновено дълги (повече от 72 часа) и тежка буря силно главоболие. Това състояние е придружено от повторно повръщане, тежка слабост, адаминация, понякога - менингизъм и леко зашеметяване.

Миграционен инфаркт на мозъка (удар на мигрена). Мигренозните атаки понякога се съпровождат от инсулт. Диагнозата се основава на определяне на връзката между внезапна поява на пристъпи на мигрена и появата на устойчиви неврологични симптоми (не премине в продължение на 7 дни), както и от резултатите от изследвания, показващи неврообразна диагностика развитието на мозъчен инфаркт. При такива пациенти се появява типична мигрена в анамнезата и се развива инсулт по време на типична мигрена. Неврологичният статус често разкрива хемоанопия, хемипареза или монопареза, хемисзорни разстройства (с тенденция към хейро-устна локализация); Атаксията и афазия са по-редки. Това усложнение може да се развие както с мигрена с аура, така и с мигрена без аура. Смъртта се описва в резултат на мозъчната исхемия на мозъчния ствол от мигренозен произход.

Всички други възможни причини за инсулт (ревматично заболяване на сърдечните клапи, предсърдно мъждене, кардиогенен церебрална емболия, васкулит, артериовенозна малформация, и т.н.) и заболявания, които могат да имитират инсулт трябва да бъдат изключени.

Гръдно главоболие

При описване на главоболието се използват следните термини. Понятието "атака" означава отделна атака на главоболие; думата "период на лъча" (или "период на клъстера") се отнася до периода от време, през който се наблюдават повтарящи се атаки; "Ремисия" означава период, свободен от атаки; "Мини-пакет" понякога означава поредица от атаки, които траят по-малко от 7 дни.

Изолирайте епизодичното и хронично главоболие. При епизодично главоболие на снопа периодът на снопа трае от 7 дни до 1 година, а периодът на опрощаване е повече от 14 дни; понякога се наблюдават мини-лъчи.

При хронично главоболие периодът на клъстерите продължава без ремисии повече от една година или има кратки ремисии (по-малко от 14 дни). Всеки пациент има своя циркадична ритмичност на атаки, клъстерни периоди и ремисии.

Атаката се характеризира с бързо начало и бърз пик в интензитет (10-15 мин.) На главоболие, който трае приблизително 30-45 минути. Болката е почти винаги едностранна и носи сондаж или изгаряне, едва доловимо, характер. Най-честа локализация: орбитална, ретро-орбитална, параорбитална и времева област. Броят на атаките на ден - от един до три (вариации от един на седмица до 8 или повече на ден). Повече от половината от атаките се случват през нощта или сутринта. Болката е много силна, по време на атаката пациентът обикновено не може да лъже, предпочита да седне, натискайки ръката си върху възпаленото място или наведе глава над стената, опитвайки се да намери поза, която облекчава болката. Атаката се съпровожда от парасимпатиково активиране в областта на болката: повишена лакримация, инжектиране на конюнктивата, назална конгестия или ринорея. Частичната симпатикова парализа се проявява чрез частичния синдром на Horner (малка птоза и миоза). Има хиперхидроза в лицето, бледност, понякога брадикардия и други вегетативни прояви.

Алкохолът, нитроглицеринът и хистаминът могат да предизвикат атака по време на клъстерния период.

диференциална диагноза се извършва с мигрена, тригеминална невралгия. Необходимо е да се изключи заболявания като parasellyarnaya менингиома, аденом на хипофизата, калцификация процеси в областта на трета камера, предна церебрална артерия аневризма на, назофаринкса рак, ипсилатералния полусферичен артериовенозни малформации и менингиома в горната цервикален гръбначния мозък (симптоматични възможности лъч главоболие). За естеството на симптоматична болка лъч може да се каже, не типична честота, присъствието на "фона" на главоболие между атаки, други (различни от синдром на Хорнер), неврологични състояния.

Главоболието при хронична пароксизмална хемикрания се отнася до варианта на хеморагията на сноп главата, която се проявява предимно при жените. Атаките обикновено са по-кратки (5-10 минути), но по-чести (до 15-20 на ден), настъпват почти ежедневно и реагират добре на индометацин (който има важна диагностична стойност).

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19]

Психогенни главоболия

Може да се наблюдава при нарушения на конверсията, хипохондричен синдром, депресия с различен произход. При тревожни разстройства главоболието се характеризира като главоболие на напрежението и често се провокира от стресови фактори. Конверсионното главоболие се наблюдава в картината на полисиндромните демонстрационни нарушения и има съответна психолингвистична корелация в оплакванията и описанията на пациента. Депресията и афективните разстройства като правило са придружени от хронични, често генерализирани синдроми на болка, включително главоболие.

При диагностицирането на тези форми е от решаващо значение признаването на емоционално-афективните и личностни разстройства и бившата ювантибус терапия, от една страна, и елиминирането на соматични и неврологични заболявания, от друга.

Напрежение главоболия

Най-често срещаният тип главоболия. Главоболието, причинено от свръхекспресия, често се съпровожда от неприятни усещания в областта на гръбначните, цервикалните и брахиалните мускули. Болката често е монотонна, натискаща. Такива главоболия могат да бъдат предизвикани от стресови ситуации, депресия, чувство за безпокойство. За облекчаване на болката се препоръчва да имате общ релаксиращ масаж с ароматни масла, както и акупресура.

Изолирайте епизодичното напрежение главоболие (по-малко от 15 дни в месеца) и хронично напрежение главоболие (повече от 15 дни на месец с главоболие). Първата и втората могат да бъдат комбинирани с напрежението на перикарниалните мускули и мускулите на шията.

Болката се характеризира с липсата на точна локализация на дифузно естеството на свиването на тип "шлем" или "шлем", а понякога се придружава от болка и повишаване на мускулния тонус perikranialnyh че разкрити от тяхната палпация и проучване EMG. При епизодична форма, главоболието трае от половин час до 7-15 дни, с хронична форма те могат да бъдат почти постоянни. Главоболието на напрежението е придружено от тежки емоционални разстройства и синдром на вегетативна дистония. Гаденето или повръщането не са типични, но може да има анорексия. Може да има фотофобия или фонофобия (но не и тяхната комбинация). Клиничното и параклинично изследване не разкрива заболявания, които могат да причинят главоболие.

За да се диагностицира напрежение главоболие, трябва да има най-малко 10 епизода на това главоболие. Понякога епизодичното главоболие на напрежението може да попадне в хронично напрежение главоболие. Може би и комбинация от напрежение и мигренозно главоболие, както и други видове главоболие.

Диференциалната диагноза се извършва с мигрена, темпорален артерит, обемни процеси, хроничен субдурален хематом, доброкачествена вътречерепна хипертония. Понякога се налага елиминиране на глаукома, синузит, болест на темпорамандибуларните стави. В случаите, изброени по-горе, се използват невроизобразяващи методи, офталмоскопия и цереброспинална течност.

Цервикални главоболия

Сърцевидното главоболие е характерно за хора в зряла възраст и първо възниква след сън в нощта или след продължителна лъжа; По-късно болката може да стане постоянна, но сутринта тя е по-изразена. Сърцевидното главоболие се свързва главно с дисфункция на ставите, сухожилията, мускулите и сухожилията главно на горните сегменти на шийката на гръбнака. Болката е локализирана в горната част на цервикалната област и тилната област; когато се усилва, тя приема формата на атака, която обикновено трае няколко часа. В този случай тя се простира до парацио-темпорамандибуларните деления, където се проявява с максимална сила. Болката като правило е едностранна или асиметрична; тя се увеличава при движение в цервикалната област или по време на палпиране в тази зона. По време на атака, гадене, повръщане и лека фонопатия и фотофобия са възможни, с тежко натоварване или физическо натоварване на височината на атаката, понякога е възможна тежка пулсираща болка. Очертават се ограниченията на мобилността в цервикалния гръбначен стълб, напрежението на отделните мускули, болезнените мускулни плътности. Често има тревожност и депресия; с дълъг курс на възможна комбинация от цервикогенни главоболия и HDN при един пациент.

Диференциална диагноза се извършва с темпорален артериит, тензионно главоболие, мигрена, обемни процеси Chiari малформация на Arnold, доброкачествена интракраниална хипертония, главоболие abuzusnymi (с продължително времетраене), обемни процеси в мозъка (тумор, абсцес, субдурален хематом).

trusted-source[20], [21], [22], [23]

Главоболие при метаболитни нарушения

Диагностични критерии:

 1. Трябва да има симптоми и признаци на метаболитно разстройство;
 2. Последното трябва да бъде потвърдено чрез лабораторни тестове;
 3. Интензитетът и честотата на главоболието корелира с колебанията в тежестта на метаболитното разстройство;
 4. Главоболието изчезва в рамките на 7 дни след нормализиране на метаболизма.

Главоболие с хипоксия (главоболие в надморска височина, хипоксични главоболия с белодробни заболявания, със сънна апнея) са доста добре проучени; главоболие с хиперкания, комбинация от хипоксия и хиперкания; главоболие по време на диализа. По-слабо изследвани главоболия при други метаболитни нарушения (исхемични главоболие при анемия, артериална хипотония, сърдечно заболяване и др.).

Главоболие, дължащо се на невралгия

Невралгия е показана типична болка, които се стрелят характер (болка започне веднага с максимален интензитет като токов удар и същи миг края) с изключително висока ( "кама") интензивност се появяват по-често в областта на втората или третата клоновете на троичния нерв, характеризира със спусъка ( "спусъка") точки провокираха dotragivanii на тези точки, както и храна, разговор, движения в лицето или отрицателна емоция. Болезнените атаки са стереотипни, като обикновено траят от няколко секунди до 2 минути. По време на изследването не се откриват неврологични симптоми.

Най-често срещаната "идиопатична" под формата на невралгия, последния път, когато свързани с тунел компресия лезии V двойка. В диагнозата трябва да бъдат изключени симптоматични форми на невралгия на троичния нерв (при компресия на гръбначния стълб или възел gasserova на, с централните лезии - церебрални заболявания на кръвообращението в мозъчния ствол, интрацеребрално и екстрацеребралните тумори, аневризми и други обемни процеси, демиелинизация), както и други форми на лицеви болки ,

Индивидуалните форми са херпесна невралгия и хронична постхерпетична невралгия на тригеминалния нерв. Тези форми са усложнение на херпесния ганглионит на газовия възел и са разпознати от характерните кожни прояви на лицето. Особено неприятно е офталмологичните герои херпес (поражение на първия клон на тригеминалния нерв), ако обривът засяга окото на роговицата. Ако болката не изчезне след 6 месеца от острото начало на херпесната лезия, тогава можем да говорим за хронична postherpetic neuralgia.

Глософарингеална невралгия характеризиращ типичен почистване нерв болка в корена на езика, гърлото, сливиците, най-малко - в страничната повърхност на гърлото, с ъгъл на долната челюст, където също открива праговите точки. Болката винаги е едностранна, може да бъде съпътствана от вегетативни симптоми: сухота в устата, хиперсалитация и понякога - липотимични или типични синкопални състояния. Атаките се провокират от говорене, преглъщане, прозяване, смях, движения на главата. Преобладаващо възрастните жени

По-често е идиопатичната форма на невралгията на глософарингеалния нерв. Пациентите се нуждаят от преглед, за да изключат симптоматични форми (тумори, инфилтрати и т.н.).

Невралгията на вместващия нерв (nervus intermedius) обикновено се свързва с херпетична лезия на черепната възлова точка на влечения нерв (невралгията на Хант). Болестта се проявява чрез болка в ушната и паротидната област и характерни изригвания в дълбочината на слуховия канал или в устната кухина близо до входа на евстахиевата тръба. Тъй като междинният нерв на основата на мозъка преминава между лицевите и слуховите нерви, е възможно да се развият парези на мускулите на лицето, както и появата на слухови и вестибуларни нарушения.

Tolosa-лов синдром (синдром на болка офталмоплегия) се развива в неспецифично възпаление на стената на кавернозен синус и в черупки част интракавернозно каротидна артерия. Проявява постоянна болка гризане пери- и ретро-obitalnoy локализация лезии III, IV и VI черепни нерви от една страна, спонтанни ремисии и рецидивите на интервали от месеци или години, липсата на участие на симптомите на нервната система на образувания извън кавернозен синус. Има добър ефект от кортикостероидите. Понастоящем не се препоръчва назначаването на кортикостероиди, преди да се установи причината за този синдром.

Признаването на синдрома на Tholos-Hunt синдром е изпълнено с диагностични грешки. Диагнозата на синдрома на Толоза-Хънт трябва да бъде "диагноза на изключването".

Синдромът на маточната шийка се развива с компресия на гръбначния мост C2. Основните клинични прояви: болка в областта на шията, изтръпване и парестезия в половината от езика при завъртане на главата. Причини: вродени аномалии на горния гръбнак, анкилозиращ спондилит, спондилоза и др.

Ослушвателната невралгия е типична за поражението на гръбначния мозък на гръбначния мозък и големия тихостен нерв. Идентифицира периодично или постоянно изтръпване, парестезия и болка (последният не е необходимо в този случай за предпочитане тилната Терминът невропатия) и намалена чувствителност към инервация зона на голям тилната нерв (странична част occipito-париетална област). Нервът може да бъде чувствителен към палпиране и перкусия.

Херпес зостер понякога засяга ганглиите на корените C2 - C3. Други причини: наранявания при удар, ревматоиден артрит, неврофибром, цервикална спондилоза, пряка травма или компресия на тилната нерва

Болката е също възможно в снимката демиелинизиращи заболявания на очния нерв (неврит на очния нерв), инфаркти (mikroishemicheskih лезии) черепни нерви (диабетна невропатия).

Централната пост-удар болка понякога може да бъде локализирана в лицето, характеризираща се с неприятно дърпане и счупване характер. Нейното признание се улеснява от наличието на подобни усещания в крайниците (на хемити). Но се описва комплексен синдром на регионалната болка (рефлексна симпатикова дистрофия) с локализация изключително в лицето.

Болкови синдроми в картината на други лезии на черепните нерви (синдром на кавернозен синус, синдром на горната глобуларна кухина, синдром на орбиталния връх и т.н.).

Идиопатични шевове главоболия

Идиопатичната пронизваща болка (пробождане) се проявява чрез кратка остро остра болка под формата на единичен епизод или кратка повтаряща се серия. Главоболията наподобяват бод с остър лед, нокти или игла и в типичните случаи траят от няколко фракции на секунда до 1-2 секунди. Идиопатичната болка на шевовете има най-кратката продължителност сред всички известни синдроми на тесфалгхиски. Честотата на пристъпите е много променлива: около 1 път годишно до 50 атаки на ден, които се появяват на нередовни интервали. Болката се локализира в зоната на разпространение на клонката на тригеминалния нерв (главно орбитата, по-рядко - храма, париета). Болката обикновено е едностранна, но може да бъде и двустранна.

Идиопатична пронизваща болка може да се появи като основен страдание, но често се комбинира с други видове главоболие (мигрена, напрежение главоболие, главоболие греди, темпорален артериит).

Диференциалната диагноза се извършва с невралгия на тригеминалния нерв, синдром на SUNCT, хронична пароксизмална хемикрания, клъстерно главоболие.

Хронични ежедневни главоболия

Този термин отразява истинско клинично явление и има за цел да се отнася до някои варианти на смесени цефгалични синдроми.

Хроничното ежедневно главоболие се развива при пациенти, които вече страдат от някаква основна форма на главоболие (най-често това е мигрена и / или хронично главоболие при напрежение). Тъй като тези първични болести се развиват, понякога се наблюдава трансформация на клиничната картина на мигрена ("трансформирана мигрена"), под влияние на такива "трансформирани" фактори като депресия, стрес и злоупотреба с аналгетици. В допълнение, картината понякога се усложнява от добавянето на цервикогенни главоболия. По този начин, хроничните ежедневни главоболия отразяват различни комбинации от трансформирана мигрена, напрегнато главоболие и злоупотребяващи и цервикогенни главоболия.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Хипнотични главоболия (синдром на Соломон "Соломон")

Този необичаен тип главоболие се наблюдава главно при хора над 60-годишна възраст. Пациентите се събуждат 1-3 пъти всяка нощ с пулсиращо главоболие, което понякога е придружено от гадене. Изглежда главно през нощта, продължава около 30 минути и може да съвпадне с фазата на бързия сън.

Този синдром се различава от хроничното главоболие с възрастта на появата на заболяването, генерализираните локализации и отсъствието на характерни вегетативни симптоми. Такива пациенти не показват соматични и неврологични аномалии и заболяването е доброкачествено.

Главоболие с травматично мозъчно увреждане и пост-ко-синдром

Главоболието в острия период на мозъчна травма в действителност не се нуждае от диагностична интерпретация. По-трудно е да се преценят тези главоболия, които се появяват след малка ("незначителна") черепно-мозъчна травма. Те се асоциират с развитието на синдрома на пост-коморбидност. Последното се проявява при 80-100% от пациентите през първия месец след лека краниоцеребрална травма, но понякога (10-15%) може да продължи след една или повече години след травмата. Ако симптомите продължават след 3 месеца, и особено след 6 месеца, е необходимо да се изключат соматични усложнения или нарушения в умствената сфера.

Според международната класификация на главоболието, пост-травматичните главоболия се развиват не по-късно от 14 дни след нараняването. Острата посттравматична цефгалгия включва главоболие, което продължава до 2 месеца; хроничните посттравматични главоболия са болка, продължаваща повече от 2 месеца. По принцип пост-травматичните главоболия се характеризират с регресивен курс с постепенно подобряване на благосъстоянието. Забавеното главоболие, което се появи след 3 месеца след травматичното мозъчно увреждане, най-вероятно не е свързано с краниоцеребрална травма.

Postkommotsionnye хронично главоболие в техните клинични характеристики приличат главоболие от напрежение: те могат да бъдат епизодични или ежедневно, често придружени с напрежение perikranialnyh мускули са разположени от страната на нараняване, или (по-често) са дифузно. Той е устойчив на аналгетици. В този случай няколко клинични проучвания (CT, MRI, SPECT или PET) не показват никакви аномалии. Само психологически тестове разкрива емоционалните разстройства и характерен набор от жалбите (тревожност, депресия, хипохондрични и на фобия с различна тежест, или комбинация от тях.). Съществува синдром на вегетативна дистония, често под наем, и тясно свързано с тях тенденция за отглеждане.

Винаги се изключи възможността от хроничен субдурален хематом (особено в напреднала възраст), а допълнителната травма на шийните прешлени, който е изпълнен със заплаха от цервикогенно главоболие или други по-сериозни усложнения. Във връзка с евентуалното подценяване на тежестта на нараняването, тези пациенти трябва да бъдат внимателно изследвани, като се използват методи на невроизобразяване.

Главоболие за инфекциозни заболявания

Главоболието може да бъде съпътстващ симптом за грип, настинки, остри респираторни вирусни инфекции. В такива случаи синдромът на болката се елиминира с помощта на аналгетици, съдържащи парацетамол, ибупрофен,

Какви форми имат главоболие?

Изобилието от причините и клиничните форми на болката затруднява бързото етиологично идентифициране. Тук са обобщени основните критерии за клинична диагноза на главоболие, въз основа на последната им международна класификация.

 1. Главоболие с мигрена без аура.
 2. Главоболие с мигрена с аура:
  • хемиплегична мигрена и (или) афатична;
  • базиларна мигрена;
  • Синдром на Алис в страната на чудесата;
  • мигрена аура без главоболие.
 3. Офталмоплегична мигрена.
 4. Ретинална мигрена.
 5. Усложнена мигрена:
  • статус на мигрена;
  • инфаркт на мигрена.
 6. Гръдно главоболие.
 7. Хронична пароксизмална хемикрания (CPG).
 8. Главоболие, свързано с излагане на определени физически фактори (физическа активност, кашлица, котитус, външна компресия, студено главоболие).
 9. Главоболие, свързано с хормонални флуктуации (цефалгия, свързана с бременност, менопауза, менструация, употреба на перорални контрацептиви).
 10. Психогенни главоболия.
 11. Напрежение главоболие (HDN).
 12. Цервикални главоболия.
 13. Главоболие, свързано с васкуларни заболявания (артериална хипертония, артериосклероза, васкулит).
 14. Главоболие с васкуларни интракраниални заболявания.
 15. Главоболие, свързано с приемането на лекарства, включително злоупотреба.
 16. Главоболие при метаболитни нарушения.
 17. Главоболие, свързано с заболявания на черепа, очите, ушите, носа, долната челюст и други черепни структури.
 18. Черепна невралгия.
 19. Идиопатични шевове главоболия.
 20. Хронични ежедневни главоболия.
 21. Хипнотични главоболия.
 22. Главоболие с краниоцеребрална травма и пост-ко-синдром.
 23. Некласифицирани главоболия.

По-малко често главоболие

Главоболие, свързано с излагане на определени физически фактори (физическа активност, кашлица, котитус, външна компресия, студено главоболие)

В повечето от тези случаи пациентите или страдат от мигрена, или я маркират в семейна история.

Доброкачествените главоболия с физически стрес се провокират от физически стрес, те са двустранно пулсиращи в природата и могат да придобият признаци на мигрена. Продължителността им варира от 5 минути до ден. Тези главоболия са предотвратени чрез избягване на физическо натоварване. Те не са свързани със системно или интракраниално заболяване.

Все пак е полезно да запомните, че главоболието при много органични заболявания (тумори, съдови малформации) може да се засили под въздействието на физически стрес.

Доброкачественото кашлично главоболие е двустранно краткосрочно (около 1 минута) главоболие, което се провокира от кашлица и се свързва с повишаване на венозния натиск.

Главоболие, свързано със сексуална активност, се развива по време на полов акт или мастурбация, като се увеличава и достига пикова интензивност по време на оргазъм. Болката е двустранен, а доста интензивен, но бързо преминаващ характер.

Главоболието се проявява по два начина: те могат да наподобяват или главоболие на напрежението, или съдови главоболия, свързани с рязко покачване на кръвното налягане. При диференциална диагноза трябва да се помни, че коитусът може да предизвика субарахноиден кръвоизлив. В някои случаи е необходимо да се изключи вътречерепната аневризма.

Главоболието от външното компресиране на главата се провокира от плътно покритие за глава, превръзка или очила за плуване. Той се локализира на мястото на компресията и бързо преминава през елиминирането на провокиращия фактор.

Студено главоболие се провокира от студено време, плуване в студена вода, пиене на студена вода или храна (най-често сладолед). Болката се локализира в челото, често по средната линия, е интензивна, но бързо преминава.

Главоболие, свързано с хормонални флуктуации (бременност, менопауза, менструация, употреба на перорални контрацептиви)

Обикновено се асоциира с колебания в нивото на естрогените в кръвта при пациенти с мигрена.

Главоболието, свързано изключително с менструалния период, е почти винаги доброкачествено.

Главоболие, която започна по време на бременността понякога могат да бъдат свързани с такива сериозни заболявания като еклампсия, псевдотумор на мозъка, субарахноидален кръвоизлив на фона на аневризма или артериовенозна малформация, тумор на хипофизата, хориокарцинома.

Главоболието в следродилния период често се среща и обикновено се свързва с мигренозно главоболие. Въпреки това, при наличие на треска, зашеметяващи и неврологични симптоми (хемипареза, припадъци) или оток на основата, трябва да се изключи синусова тромбоза.

Диагностика на главоболието

Диагностични изследвания (основният метод е клиничен преглед и преглед на пациента) с оплаквания от главоболие:

 1. Клиничен и биохимичен кръвен тест
 2. изследване на урината
 3. ЕКГ
 4. Рентгенография на гръдния кош
 5. Изследване на CSF
 6. CT или MRI на мозъка и цервикалния гръбнак
 7. ЕЕГ
 8. Очен фон и зрително поле

Може да се наложи да се консултирате със зъболекар, офталмолог, отоларинголог, терапевт, ангиография, оценка на депресията и други (според индикации) параклинични изследвания.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38], [39]

Главоболие, свързано с приемането на лекарства, включително злоупотреба

Някои вещества (въглероден оксид, алкохол и др.) И лекарства с подчертан вазодилататор (нитроглицерин) могат да причинят главоболие. Дългосрочната употреба на анестетици може да бъде фактор, който активно допринася за синдрома на хроничната болка (т.нар. "Abusus" главоболие).

Диагностични критерии за злоупотреба с главоболие:

 1. Наличие на първично главоболие в анамнезата (мигрена, напрежение главоболие, продължително - повече от 6 месеца след травматично главоболие).
 2. Ежедневни или почти ежедневни главоболия.
 3. Ежедневно (или всеки 2-ри ден) използване на аналгетици.
 4. Неефективност на наркотици и поведенчески наркотици за предотвратяване на главоболие.
 5. Силно влошаване в случай на преустановяване на лечението.
 6. Дългосрочно подобрение след премахването на аналгетичните лекарства.

Главоболието може да бъде и проява на въздържание (алкохол, наркомания).

Как се лекува главоболието?

Лечението на главоболието включва преди всичко медицинска терапия с аналгетици (аналгин, дексалгин, парацетамол, ибупрофен). В някои случаи се практикуват леки техники за ръчна терапия, както и акупунктура, и се практикува общ и тонизиращ масаж. В зависимост от спецификата на заболяването (например с мигрена, хипотония, хипертония), изборът на лекарство се извършва от терапевта въз основа на общата клинична картина на заболяването. Продължителността на лечението във всеки отделен случай е индивидуална и може да варира от две седмици до един месец.

Как да се предотврати главоболие?

За се препоръчва за предотвратяване на главоболие дневно, за да бъде открито, правя гимнастика, избягване на стреса и пренапрежение може да се използва ароматни етерични масла, което води до една или две капки в областта на китката, шията или храмовете. При индивидуална непоносимост към миризми употребата на ароматерапия е противопоказана. Един добър начин да се предотврати главоболие е ежедневен масаж, затопляне на мускулите на гърба, врата, раменете. Пълна почивка и здравословен сън също са ключов фактор за предотвратяването на главоболие.

За да се предотврати главоболие, опитайте се да се хранят правилно и балансирано, за предпочитане по едно и също време, отделят достатъчно време за сън, избягване на стреса, не забравяйте на затягането дневна такса, елиминира консумацията на алкохол и никотин.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.