^

Здраве

Диспареуния

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Диспареуния - болка, когато пениса се вкарва във влагалището или по време на сексуален контакт; болката може да възникне по време на проникването (на входа на вагината), с по-дълбоко въвеждане, с движения на пениса или след сексуален контакт.

Пациентът може да не каже същото за проблема, така че попитайте я за чувствата по време на полов акт. Отношението на пациента към гинекологичния преглед може да ви каже точно толкова, колкото самия преглед. Помолете я да покаже къде е болката. Ако има истински вагинизъм, не настоявайте за преглед и се ограничавайте до консултиране и психотерапия.

Диспареунията може да бъде повърхностна (около входа на вагината). Причината често е инфекция, така че обръщайте внимание на язви и разтоварване по време на изследването. Сухотата на вагината ли е? Ако е така, не е причина за недостиг на естроген или липса на сексуална стимулация? Беше ли пациентът неотдавна зашит перинеума след раждане? Шнур или белег може да бъде причина за ясно локализирана болка, елиминирана от изваждането на белега и локалното приложение на аналгетици? Ако в резултат на операцията входът на влагалището стана твърде тесен, е необходима втора операция.

Вътре се усеща дълбока диспареуния. Тя се причинява от ендометриоза и септичен процес в областта на таза; ако е възможно, опитайте да работите по каузата. Ако яйчниците са разположени в разпознавателния джоб или е извършена хистеректомия, яйчниците могат да бъдат наранени по време на сблъсъци по време на сексуален контакт, предполагат различна позиция.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Причини на диспареуния

Хипертонични на тазовите мускули и високата им твърдостта са общи за всички видове хроничен диспареуния. Най-характерната причина за повърхностна диспареуния е вестибулитът. Вестибулит (възпаление на вулвата) са най-често срещаната форма на синдром на хронична болка в таза, и входящите импулси в нервната система от периферните рецептори и мозъчната кора remodulates за неизвестни причини. В резултат на увеличаване на чувствителността на пациента възприема този стимул не е като нормален контакт, и колко болка (алодиния). Много жени имат съпътстващи пикочните пътища (например вулвовагиналната кандидоза, хипероксалурия), но етиологичната роля на тези нарушения недоказана. Някои жени имат и други нарушения с болка (като синдром на раздразнените черва. Pain Възникване на вестибулит отбележи, веднага след въвеждането на пениса във влагалището, по време на шофиране и по време на еякулация при мъжете. Когато вестибулит може да се появи чувство на парене и dizuricheskie разстройство след сексуален контакт. Когато вагинизъм има болка с въвеждането на пениса във влагалището, но болката спира, когато се спре движението на пениса и след това се рестартира, болката може да продължи с вагинизъм, когато движение поло тия член се прекратява; болката може да изчезне по време на полов акт, въпреки продължаващото движение на пениса.

Други причини повърхностно диспареуния са атрофичен вагинит, вулварен лезия или разстройство (например, склерозиращ зостер, вулварен дистрофия), вродени малформации, фиброза след радиотерапия, постоперативна стесняване празнина вестибюл и задната комисура на устни.

Причините за дълбока диспареуния са хипертонични тазови мускули и нарушения на матката или яйчниците (напр. Фиброиди, ендометриоза). Размерът и дълбочината на въвеждането на пениса влияят върху външния вид и тежестта на симптомите. Увреждането на гениталните сензорни или вегетативни връзки на нервните влакна, както и използването на селективни серотонинови инхибитори, могат да доведат до придобиване на нарушение на оргазма.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Диагностика на диспареуния

За диагностика на повърхностно диспареуния поведение проверка на цялата вулвата, включително кожата, се сгъва между малките и големите срамни устни (поставя характерни пукнатини типични за хронична кандидоза), клиторна качулка, откриването на уретрата, химен, отворени канали на голям жлези вестибюл (в атрофия, симптоми на възпаление и кожни лезии, типични за Sclerotiniose ziruyuschego зостер). Вестибулит може да се диагностицира с помощта на памучен тампон, за да открие алодиния (болезнен при допир); засегната unpainful външната зона чрез преместване на памучен тампон върху типичен болезнено място (за отваряне на химена на откриването на пикочния канал). Таза мускулна хипертонични може да се подозира при поява на болка по време на полов акт; Тя може да се диагностицира чрез палпация на дълбоки мускули, повишаване на ануса, особено в края на седалищните шиповете. На палпация на уретрата и пикочния мехур може да се идентифицира патологично болка.

Диагнозата на дълбока диспареуния изисква внимателно двумесечно изследване, за да се идентифицира болката по време на движението на шийката на матката, матката и палпацията на придатъците. Характеризира се с появата на болка при откриването на възли в утрореоректа и във вагиналните трезори. Препоръчва се ректално изследване за палпиране на ректус-вагиналната преграда, задната повърхност на матката и придатъци.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Лечение на диспареуния

Лечението се предписва за наличието на специфични фактори (например ендометриоза, склерозиращ зостер, вулвата дистрофия, вагинални инфекции, вродени аномалии на половите органи, след радиален фиброза. - вижте съответните раздели на ръководството). Оптималното лечение на вестибулита е неясно; В момента се използват много подходи, но все още има неясни подтипове нарушения, които изискват различни методи на лечение. Обикновено се използват системни лекарства (например, трициклични антидепресанти, антиконвулсанти) или локално приложение (например кромогликат 2% или 2-5% лидокаин glaksal базирани крем) за прекъсване на цикъла на хронична болка. Хромогликатът стабилизира левкоцитните мембрани, включително мастните клетки, прекъсвайки неврогенното възпаление, което стои в основата на вестибулита. Хромогликат или лидокаин трябва да се прилагат към зоната на алодиния с 1 ml спринцовка без игла. Препоръчва се тази манипулация да се извърши под наблюдението на лекар и да се използват огледала (най-малкото първоначално). Някои пациенти с вестибулит могат да се възползват от психотерапията и сексуалната терапия.

Местните естрогени препоръчват пациенти с атрофичен вагинит и със сълзи в задния връх на лабиринта. Жените с хипертония на тазовите мускули могат да подобрят състоянието си чрез гимнастика, за да укрепят мускулите на тазовия под, вероятно с биофидак, за да доведат до облекчаване на тазовите мускули.

След излекуване поради специфични причини, сексуалните двойки трябва да развият задоволителни форми на непроникващ пол и да бъдат лекувани за нарушения на сексуалното желание (интереса) и сексуалната възбуда.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.