^

Здраве

Болка и парестезия в езика (глосалгия)

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Оплаквания за болка и парестезия на езика (сърбеж, изтръпване, тъга, рапсиране, изгаряне и др.) Често се срещат при пациенти с неврологичен и соматичен профил. Неврологичното изследване рядко разкрива данни за чувствителни (и моторни) нарушения. Полезно е да се обърне внимание на едностранната или двустранната природа на парестезията и заболяването на стомашно-чревния тракт.

I. Едностранно (увреждане на езиковия нерв):

  1. Ятогенно увреждане;
  2. Ограничен неопластичен или възпалителен процес на задния страничен участък на устната кухина;

II. Двустранен:

  1. Психогенна болка;
  2. Карцином на горния ларинкс и свързани с него състояния;
  3. Злокачествена анемия.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

I. Едностранна болка в езика (увреждане на езиковия нерв)

Сензорните нарушения в едната половина на езика са показател за лезията на езиковия нерв, който е един от най-големите клонове на долночелюстния нерв, третият клон на тригеминалния нерв. Lingual нерв доставя предните две трети от езика, но винаги трябва да се провери чувствителността и задната третина на езика, стимулирана от глософарингеална нерв.

Болката обикновено няма признаци на тригеминална невралгия, но има по-дълъг и по-малко интензивен характер. Като правило движението или сетивното стимулиране не са причинители. Често болката гори. При някои пациенти се наблюдава намаляване на вкусовите усещания. Усещанията за другата половина на езика и устната лигавица се запазват.

Важно е да се установи, че чувствителните смущения са ограничени само от езика и не се разпространяват в областта, инициирана от долния алвеоларен нерв. Тази област включва зъбите на долната челюст и лигавицата на долните части на устната кухина. В този случай мястото на лезията трябва да се търси странично в устната кухина до ъгъла на долната челюст.

Ярогенни лезии

Най-честата причина за иатрогенно увреждане са случаите на отстраняване на втория и особено на третия молар. Понякога нервът се уврежда поради остеотомия или подобни хирургични процедури или разрез на сублингвалния абсцес.

Ограничен неопластичен или възпалителен процес на задния страничен участък на устната кухина

Възпалителният процес може да увреди нерва поради компресия или токсично увреждане, норбутът също може да бъде увреден от тумора.

II. Двустранна болка в езика

Психогенна болка

В случай на двустранна скованост или изгаряща болка в езика, без да се компрометира вкус, най-често диагностицираната е психогенна болка. За да се обясни анатомичната причина за тази болка е трудно да си представим патологичен процес с симетричен локализация в устната кухина, е тясно свързан с ъгъла на долната челюст, и когато такава патологичен процес все още се случва в клиничната картина води до намаляване на вкус. Пациентите с психогенни разстройства често нямат намаление на настроението. Напротив, те могат да демонстрират емоционална активност и да отричат емоционални проблеми. Характерно е намаляването или пълното изчезване на симптомите по време на хранене.

Тенденцията към тревожност-хипохондриални разстройства често се разкрива на фона на тази или тази дисфункция на органите на стомашно-чревния тракт.

Предполагаемата диагноза се потвърждава от облекчаване на симптомите, дължащи се на употребата на антидепресанти, невролептици и лечение с помощта на психотерапия.

Карцином на горния ларинкс и свързани с това състояния

Въпреки това, не разчитайте силно на този ефект на лекарствата, тъй като дори чувствителните симптоми на органичен произход могат да бъдат намалени под тяхното влияние. По този начин, Ким, е препоръчително да напълно да разгледа тези пациенти с визуализация на горната част на гърлото, основата на черепа, тъй като някои пациенти могат да развият симптоми на заболявания на долночелюстната клон на троичния нерв, които не са били открити при предишното проучване.

Злокачествена анемия

В редки случаи изгарящата болка в езика може да бъде водещ симптом на злокачествена анемия. Фактът, че това състояние става повече или по-малко рядко, може да бъде свързано с широкото парентерално приложение на лекарства, съдържащи повече от дневно изискване за витамин В12. Тези лекарства погрешно се предписват за болка от различен произход. По този начин се получава неволно лечение на дефицита на витамин В12.

Диагнозата се основава на серологичен тест, включващ определяне на нивото на витамин В12 в серума, определяне на витамин абсорбцията в стомашно-чревния тракт и се изследва под микроскоп на костния мозък. Често промените и появата на езика ("изгарян език", "лакиран език").

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.