^

Здраве

A
A
A

Болест на Кейсън

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Кисонова болест възниква, когато налягането намалява бързо (например, когато се изкачвате от дълбочина, оставяте камерата или височинната камера или се изкачвате на височина).

В същото време, газът, предварително разтворен в кръвта или тъканите, образува газови мехурчета в кръвоносните съдове. Типичните симптоми включват болка и / или неврологични нарушения. Тежките случаи могат да бъдат фатални. Диагнозата се основава на клинични данни. Основното лечение на болестта на Кейсон е репресия. Спазването на правилата за безопасност от водолаз е жизненоважно за предотвратяването на болестта на Кейсон.

Законът на Хенри посочва, че разтворимостта на газа в течност е пряко пропорционална на налягането, упражнявано върху газа и течността. Така количеството инертни газове (напр. Азот, хелий) в кръвта и тъканите се увеличава при по-високо налягане. По време на изкачване, когато налягането в околната среда намалява, могат да се образуват газови мехурчета. Свободните газови мехурчета могат да се появят във всяка тъкан и да причинят локални симптоми, или могат да се получат с притока на кръв към отдалечени органи. Везикулите причиняват симптоми чрез блокиране на съда, разкъсване или изтръскване на тъканите или активиране на коагулацията и възпалителните каскади. Тъй като N лесно се разтваря в мазнини, тъканите с високо съдържание на липиди (напр. ЦНС) са особено чувствителни към бързата загуба на налягане.

Кисонова болест възниква от около 2 до 4 случая на 10 000 гмуркания. Рисковите фактори включват студена вода потапяне, стрес, умора, астма, дехидратация, затлъстяване, възраст, физическа активност, полет след гмуркане, бързо покачване и в дългосрочен план и / или дълбоководно гмуркане. Тъй излишък N остава разтворен в тъканите на тялото, най-малко в продължение на 12 часа след потапяне, многократно потапяне в същия ден изискват специални техники за определяне на подходящ декомпресия и развитие DCI най-вероятно.

trusted-source[1], [2], [3]

Симптомите на болестта на Кейсон

Силни симптоми могат да се появят в рамките на минути след изкачването, но при повечето пациенти симптомите се развиват постепенно, понякога се наблюдава продромален период с неразположение, умора, анорексия и главоболие. Симптоматика започва в рамките на часове след излизане от водата около 50% от пациентите, а 90% след 6 часа. По-рядко срещани симптоми могат да се появят 24-48 часа след настилка, особено в случай на повишаване на височината след гмуркане.

Декомпресията тип I заболяване обикновено причинява влошаване на болката в ставите (особено в лакътя и рамото), гърба и мускулите. Болката се усилва по време на движение, тя се описва като "дълбоко" и "пробиване". Други симптоми включват лимфаденопатия, кръвоизлив на кожата, сърбеж и обрив.

Декомпресията тип II заболяване често се проявява чрез пареза, изтръпване и изтръпване, невраспраксия, затруднено уриниране и увредена функция на пикочния мехур или чревна функция. Възможно е да има главоболие и умора, но те са неспецифични. Замаяност, тинитус и загуба на слуха са възможни, ако вътрешното ухо е повредено. Тежките симптоми включват крампи, неразвито говорене, загуба на зрение, зашеметяване и на кого. Фатален изход е възможен. Задушаване (респираторна декомпресия) е рядка, но страшна проява; това включва недостиг на въздух, болка в гърдите и кашлица. Масивната емболия на белодробната васкулатура може да предизвика бързо развитие на съдовия колапс и смърт.

Дисбактериалната остеонекроза е късна проява на декомпресия. Тази коварна форма на асептична некроза на костите, причинени от продължително или повтарящо се престой в стаи с високо кръвно налягане (обикновено при хора, които работят в сгъстен въздух и професионални дълбоководни водолази са много по-вероятно, отколкото в аматьорите). Дегенерирането на ставните повърхности на раменните и тазобедрените стави може да причини хронична болка и тежка инвалидност.

Класификация на болестта на Кейсон

Обикновено се разграничават 2 вида болести на кесон. Тип I, включващ мускулите, кожата и лимфната система, е лек и като правило не е животозастрашаващ. Тип II е много по-сериозен, понякога животозастрашаващ и увреждащ различните органи. Гърбът е особено уязвим; други увредени области включват мозъка, дихателната (например, белодробна емболия) и кръвоносната система (напр. Сърдечна недостатъчност, кардиогенен шок). "Бучка" означава локална болка в ставите и мускулите в резултат на болест на Кейсон, терминът често се използва като синоним на всеки компонент на това заболяване.

Диференциална диагноза на газова емболия и болест на Кейсон

Удобства

Газов емболизъм

Болест на Кейсън

Симптоми

Характерна особеност: състояние на безсъзнание, често с конвулсии (всяко подсъзнателно под вода трябва да предположи, че е емболизирано, е необходимо да се извърши рекомпресията колкото е възможно по-скоро). По-малко характерни: по-умерени церебрални прояви, емфизем на медиастинума или подкожен емфизем, пневмоторакс

Изключително променливи: болки (болки, най-често в или близо до съвместна), неврологични прояви на почти всеки тип или степен, астма (респираторен дистрес синдром с развитието на съдово свиване - много опасна ситуация); се срещат както индивидуално, така и с други симптоми

Началото на болестта

Внезапно начало по време на или скоро след нанасяне на повърхността

Постепенно или внезапно възникващо след изкачване или след 24 часа след потапяне * на дълбочина> 10 m (> 33 ft) или престой в среда с налягане> 2 atm

Възможни причини

Обикновено: дишане или обструкция на дихателните пътища по време на изкачване дори от дълбочина от няколко фута или декомпресия при повишено налягане

Обикновено: гмуркане или медии с повишено натоварване извън граничната линия или неспазване на схемата за спиране на декомпресията.

Рядко: гмуркане или среда с повишено налягане в рамките на непрекъснат лимит или с схема за спиране на декомпресията; средно с ниско налягане (например, снижаване на налягането на височината на кабината на самолета)

Механизъм

Често: излишък на белите дробове, причиняващ свободен газ в белодробните съдове, последван от емболия на мозъчните съдове. Рядко: белодробно, сърдечно или системно запушване на кръвообращението от свободен газ от който и да е източник

Образуване на мехури от излишък, разтворени в кръвта или тъканите на газ, с намаляване на външното налягане

Първа помощ

Екстремните мерки са изключително важни (например, за да се осигури проходимост на дихателните пътища, хемостаза, сърдечно-съдова реанимация). Бързо транспортиране на жертвата до най-близката камера за компенсиране.

Вдишване 100% O 2 в хоризонтално положение чрез плътна маска за поставяне.

Излишна напитка, ако пациентът е в съзнание, ако не е - интравенозна инфузия

Същото нещо

* - Често, когато отново се потопите.

trusted-source[4], [5]

Диагностика на болестта на Кейсон

Диагнозата се основава на клинични данни. КТ и ЯМР могат да отразяват промените в мозъка или гръбначния мозък, но те са с ниска чувствителност и обикновено лечението трябва да започне въз основа на клинична картина. Понякога се появява артериална газова емболия.

При дисбарична остеонекроза директната радиография може да покаже дегенеративни ставни промени, които не могат да бъдат разграничени от промените, причинени от други ставни заболявания; ЯМР обикновено разрешава тези диагностични затруднения.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Лечение на болестта на Кейсон

Приблизително 80% от пациентите се възстановяват напълно.

Първоначално се получава 100% В голям поток от промиване N, увеличаване градиенти на налягане между белите дробове и кръвоносните съдове и по този начин ускоряване на реабсорбцията на емболични мехурчета.

Рекомпресионната терапия е показана на всички пациенти, може би в допълнение към тези, чиито симптоми са ограничени от сърбеж, петна на кожата и умора; те трябва да се спазват в случай на влошаване. Други пациенти се транспортират до най-близката институция с оборудване за компенсиране. Тъй като началният час на лечението е основният определящ фактор за резултата от заболяването, транспортирането не може да бъде отложено, дори ако ситуацията не изглежда заплашителна или в името на не-жизненоважни процедури. Ако се изисква евакуация от въздуха, се предпочита ниска надморска височина: по-малко от 609 m (2000 ft) в изтекла въздушна кабина или създаване на налягане в морското пространство в кабината. При търговски полети, налягането в кабината обикновено е равно на налягане от 2438 м (8000 фута), което може да влоши състоянието на пациента. Полетът с търговски полет скоро след гмуркане може да предизвика проявление на симптоми.

Предотвратяване на болестта на Кейсон

Значително образуване на газови мехурчета в повечето случаи могат да бъдат избегнати чрез ограничаване на дълбочината и продължителността на потапяне в диапазона, който не изисква декомпресия спира по време на изкачване (така наречения режим "нон-стоп") или настилка декомпресия спира в съответствие с препоръките, публикувани насоки (например таблица за декомпресия в ръководството за гмуркане на флота на САЩ). Сега много водолази използват преносим компютър, когато са потопени, което непрекъснато следи дълбочината, дълбочината и изчислява декомпресионната схема. Освен това много подводници извършват декомпресивна спирка за няколко минути на около 4,6 м (15 фута) от повърхността.

В около 50% от случаите декомпресионното заболяване се развива въпреки правилно изчисления допустим режим без прекъсване и широкото приемане на компютри не намалява честотата му. Причината може да е, че публикуваните таблици и компютърни програми не отчитат цялата вариабилност на рисковите фактори сред водолазите или не всички водолази доста се придържат към препоръките.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.