^

Витамини в планирането на бременността при мъжете

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Витамините при планиране на бременността при мъжете са необходима връзка в концепцията за здравословно бебе.

Успехът в концепцията за дете зависи не само от здравето на жената, но и от човека. Често, лошото хранене, начинът на живот и лошите навици налагат отпечатък върху репродуктивното мъжко здраве. По време на периода на планиране на бременността, трябва да спрете да пушите и да пиете и да установите храненето. Много е важно в тялото на бъдещия папа да има всички вещества, необходими за образуването и развитието на сперматозоиди - витамини и микроелементи. 

Показания за употребата на витамини при планиране на бременността за мъже

Витаминните препарати могат да бъдат използвани от мъже за превантивни цели при планиране на зачеването и за поддържане на мъжкото здраве. Има обаче ситуации, при които приемането на лекарства е просто необходимо:

 • дефицит на цинк (признаци на алопеция, акне, кортикостероидна терапия, наличие на нелекуващи рани);
 • дефицит на селен (простатит, намален имунитет);
 • симптоми на хронична умора;
 • период на възстановяване след продължителни заболявания;
 • полиневропатия с различен произход;
 • доброкачествена простатна хиперплазия;
 • oligospermiya, astenospermiya;
 • слабост на ерекцията, ранна еякулация;
 • други нарушения на сексуалното и репродуктивното здраве.

Профилактичният прием на витамини може да се извърши без директно доказателство, за да се подобри качеството на мъжките зародишни клетки и да се предотвратят аномалии при нероденото дете. Витамините и съществените микроелементи трябва да се консумират както от мъжа, така и от жената.

Дозиране и администриране

Всички лекарства обикновено приемат 1-2 таблетки или капсули дневно, по време на приема на храна или веднага след това. Продължителност на употребата на витамини от 3 до 6 месеца.

Преди да започнете да използвате това или това лекарство, е необходимо да прочетете обобщението на лекарството.

Лекарят има право да променя дозировката и продължителността на лечението, ръководено от състоянието на пациента, наличието на усложнения или нежелани реакции.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Противопоказания за употребата на витамини при планирането на бременността при мъжете

Недвусмисленото противопоставяне на употребата на витаминни лекарства се счита за индивидуална свръхчувствителност към компонентите на лекарството.

Други възможни противопоказания включват:

 • тежки нарушения на пикочната система;
 • тромбоемболизъм;
 • туберкулоза на белите дробове в активния стадий;
 • състояние на хипервитаминоза,
 • стомашна язва в активна форма;
 • злокачествени неоплазми, злокачествена анемия.

Ако пациентът е имал алергични реакции към който и да е компонент на лекарството, той задължително трябва да информира лекаря за назначаването на лекарството.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Странични ефекти на витамините при планирането на бременността при мъжете

Ако предписаното лекарство се използва стриктно в препоръчваната доза, тогава появата на нежелани реакции е малко вероятно. Възможните проявления обаче трябва да бъдат известни предварително:

 • алергичен отговор на тялото (ангиоедем, анафилаксия);
 • кожни реакции, сърбящи дерматози, бронхоспазъм;
 • болка в стомаха, диспепсия, хиперацидоза;
 • слабост, прекомерна раздразнителност, повишено изпотяване.

Продължителната употреба на сложни инструменти може да предизвика гастрит, сърдечни аритмии, парестезии, нарушения на бъбречната функция, увеличаване на сухота на кожата, феномена на калциране на кръвоносните съдове, белодробната тъкан.

По правило повечето от нежеланите реакции се проявяват сами след употребата на лекарството.

Свръх доза

Възможни симптоми на предозиране са гадене и желание за повръщане, болка в стомаха, бледа или цианозна кожа.

Като първа помощ в случай на предозиране на витаминови препарати, стомашното прочистване трябва да се използва с повръщане или стомашен промивка. Допълнителната терапия се провежда според симптомите на отравяне.

Условия за съхранение

Препаратите трябва да се съхраняват при температура не по-висока от 25 ° С, в добре затворена опаковка, недостъпна за деца. Срок на годност на витаминните продукти от 1 до 3 години.

Витамините при планиране на бременността при мъжете трябва да се използват редовно в продължение на няколко месеца. При наличие на тежки физически усилия, лоши навици или продължителни заболявания, ходът на приемане на витаминни комплекси може да бъде по-дълъг.

Имената на витамините, когато планирате бременност за мъжете

Витамините, които се съдържат в храната, често не са достатъчни, за да отговорят на нуждите на мъжкото тяло, особено когато става дума за подготовка за зачеване. Ето защо много лекари силно препоръчват да се приемат сложни фармацевтични витаминни препарати при планирането.

Какви витамини са толкова необходими за човек за добра сперматогенеза?

Токоферолът (витамин Е) - се счита за активен антиоксидант, който предпазва клетъчните структури от увреждане. Благодарение на него мъжките полови клетки стават мобилни и почти неуязвими.

Аскорбинова киселина - участва в синтеза на стероиди, регулира обмяната на фолиева киселина в тялото. Витаминът е необходим за активиране на подвижността на сперматозоидите и тяхната устойчивост на увреждане.

Фолиевата киселина играе важна роля в процесите на образуване на сперматозоиди, като им помага да станат пълни и готови да изпълнят своята мисия.

Цинкът е наистина мъжки елемент, който възстановява либидото, което има антиоксидантни свойства. Цинкът участва в производството на мъжкия полов хормон тестостерон и мъжките зародишни клетки, елиминира някои видове сексуални нарушения и служи като профилактика на злокачествено възпаление в простатата.

Селен - удължава сексуално активната възраст на един човек, осигурява здравето на репродуктивните органи. При мъжете има постоянна загуба на този елемент с спермата. Липсата на селен прави мъжкия сексуален живот по-нисък и в крайна сметка невъзможен.

Сред витаминните комплекси, съдържащи необходимата норма от вещества, полезни за мъжкото тяло, можем да различим следното:

 • цинктерал;
 • speman;
 • азбуката (мъжки);
 • duovit (мъжки);
 • selcink;
 • комплимент със селен;
 • selmevit;
 • spermastrong;
 • Верона;
 • profertil;
 • виардо;
 • dopellertz spermactiv;
 • spermaplant.

При избора на лекарство е полезно да се консултирате с лекар.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Витамини в планирането на бременността при мъжете" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.