^
A
A
A

Непредпазливо дете: причини и как да се справим

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Всеки родител иска детето му да се обучава добре, да посещава различни кръгове, винаги да е енергично и да успее да изпълни всички планирани неща. Но, за съжаление, често се случва, че децата стават безразсъдни.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Причини невнимание на детето

Преди да предприемете първите стъпки, за да подобрите грижите за детето си, трябва да разберете причините, довели до този проблем:

 1. Дефицит на вниманието на възрастните или хиперактивност - децата с хиперактивност са по-активни от своите връстници. Те не могат да седнат дълго време на едно място и поради това често се разсейват от различни външни фактори. За да се реши този проблем (и това, като правило, се установи още в детската градина), родителите трябва да бъдат запазени от търпение. При възпитанието на детето ще трябва да разчитате на съветите на психолози, учители и лекари.
 2. Честите заболявания, които се развиват в хронична форма - при децата с лошо здраве често срещат трудности при постигането им в училище. Тяхното внимание, най-често, се намалява поради слаб организъм.
 3. Специална нервна система - децата с лабилна нервна система са по-внимателни и стабилни. Но с инертна или слаба система, детето ще бъде бавно.
 4. Силно натоварване при високи натоварвания - съвременните ученици имат твърде много отговорности, което води до задръствания. Разбира се, това значително засяга неговата ефективност и внимание.
 5. Лоша мотивация - дори едно малко дете ще обърне повече внимание на окупацията, която му харесва повече. Когато децата изпълняват незаинтересовани задачи, вниманието им пада.

Рискови фактори

Невниманието и липсата на душевност се срещат в много деца, но някои от тях са по-податливи на този проблем. Тази характеристика на героя е силно засегната от стреса, лошата екология, депресията, недохранването, липсата на внимание, неправилната дневна схема, умората. Ето защо родителите трябва да се опитат да създадат за своите деца близо до идеална среда за живеене.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Симптоми невнимание на детето

Как точно детето показва невнимание?

 1. Цялата работа, особено училищните задачи, той прави бързо и прекалено повърхностно.
 2. Работата позволява много грешки.
 3. Той не обръща достатъчно внимание.
 4. Детето се уморява твърде бързо, дори и от малко работа.
 5. Детето върши работата много бавно.
 6. Високо ниво на сънливост.

Детето е отсъстващо и ненатрапчиво

Липсата на ум и невнимателното дете не е диагноза. И това е първото нещо, което трябва да запомните за всички родители. Случайното внимание може да се тренира дори в ранна възраст. За днес в магазините е възможно да се купят най-различни динамични играчки, които са предназначени за подобряване на вниманието при децата до една година.

Ако разстройството на вниманието се разви в детето с времето, например, когато отиде в детска градина или училище, можете да се опитате да премахнете основните причини за невнимание. Учителите препоръчват децата да получат отделно място в къщата, където винаги ще се подготвят за уроците. Необходимо е тя да бъде добре организирана.

Не забравяйте, че децата трябва да ядат правилно, защото липсата на омега мастни киселини води до по-малко внимание. Днес вече няма нужда да принуждавате дете да яде рибено масло или риба. В съвременния фармацевтичен пазар има много различни добавки, които са богати на тези мазнини. Те подпомагат психическото и физическото здраве на бебето.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20]

Детето е неподходящо в уроците

Успехът на едно дете в училище зависи до голяма степен от неговата внимание. Като правило, децата се разсейват, ако родителите им не участват в тяхното възпитание. Ето защо трябва да се опитате да развиете умствеността на вашето дете от първите класове на училището. На първо място психолозите препоръчват да се разбере какво точно се крият учителите и родителите зад концепцията за "невнимание". Също така е необходимо да обърнете внимание как се проявява липсата на мислене на вашето дете.

Това се случва, че децата не се интересуват само от конкретен урок, тогава най-вероятно той не обича този предмет или учителят не обяснява материала много ясно. Ако детето е разпръснато не само в училище, но и у дома, това може да означава, че нещо го притеснява.

Родителите могат да помогнат на детето да подобри грижите си с прости психологически методи и специални игри. Също така не забравяйте, че за уважение е много важно да се спазва определен режим на деня. Не забравяйте, че детето ще бъде по-малко разсейвано, ако домашното, игрите и времето за себе си ще преминат според предварителен план.

Ако детето е бавно и небрежно

Слабоподобните деца се характеризират с ниска лабилност на нервните процеси, които определят колко бързо детето ще изпълни тази или тази задача. Възрастните хора могат, ако е необходимо, да променят темпото на своите дейности, но дори и те не веднага. Децата го правят изключително трудно.

За съжаление, повечето психолози смятат, че нивото на слабост при дете с ниска мобилност на нервните процеси никога няма да мине. Тъй като това е тяхната индивидуална характеристика. Разбира се, с течение на времето всички действия, които детето може да изпълнява по-бързо от преди, но винаги ще изостава от връстниците си.

За да се гарантира, че бавните деца не губят фокус по време на изпълнението на каквито и да било задачи, особено на училищните задачи, те в никакъв случай не трябва да работят по-бързо. Необходимо е да се създадат идеални условия, при които детето да бъде удобно. Психолозите казват, че ако човек не харесва такъв човек, ще бъде много трудно за него да си възвърне вниманието.

Детето е инхибирано и ненатрапчиво

Още в ранна детска възраст можете да определите дали детето ви е възпрепятствано или не. Такива деца мизерно и с неохота сучат майчината гърда, спят много и бързо заспиват. Но ако в малка възраст не плаши родителите, то в началните класове започва да се тревожи много. Това се дължи на факта, че детето, което е възпрепятствано, често е непреднамерено, което оказва негативно влияние върху неговата работа.

След като забележите, че детето ви е прекалено инертно, трябва незабавно да го насърчите да бъде по-активен. На първо място психолозите препоръчват да не се правят следните неща:

 1. Не се занимавайте със задачата веднага след като ученикът се върне у дома. Трябва да вземе почивка за поне два часа.
 2. Писмените задачи не бива да бъдат принуждавани често да се преструктурират, дори и да не ги правят спретнато за пръв път. Това може да доведе до това, че детето развива отрицателно отношение към ученето.
 3. Не оставяйте детето насаме, когато си свършва домашното.
 4. Не правете вашето бебе да играе отборни игри. Той ще забави целия екип и това ще доведе до отрицателни последици и за двете страни.
 5. Не наказвайте детето, ако го прави твърде бавно.

Детето е неспокойно и безразсъдно

Несъответствието и невниманието най-често се обяснява с факта, че детето просто не е готово за училище поради особеностите на неговото физическо и психическо развитие. Някои деца се отегчават в основното училище, защото вече са научили този материал у дома. Други, напротив, не могат да разберат задачата, така че вниманието им е сериозно засегнато.

Най-често такива деца получават специална диагноза: хиперактивност и дефицит на внимание. За да се справят с това състояние, психолозите препоръчват използването на специално разработени техники, благодарение на които поведението на детето се коригира. Тези методи включват психотерапия. Детето се адаптира по-бързо и ще може да промени мисленето си.

Понякога се използва и медикаментозно лечение, но е полезно да се разбере, че в този случай всяко лекарство трябва да бъде предписано от специалист.

Усложнения и последствия

Преди всичко непредпазливостта оказва негативно влияние върху оценките в училище и цялостното развитие на детето. Такива деца в много отношения изостават от връстниците си. Няколко отрицателни оценки незабавно обезкуражават детето от желанието да го коригира, особено ако не успее. В бъдеще това може да причини стрес и психични разстройства. Тийнейджърите често попадат в депресия и започват да се държат по неподходящ начин.

trusted-source[21], [22], [23]

Диагностика невнимание на детето

Диагнозата в този случай трябва да се извърши от следните лекари: детски психолог, детски психиатър, детски невролог. Неспазването се диагностицира, ако основните симптоми на детето останат в продължение на шест месеца. За диагностика се използват различни методи: разговори, интервюта, пряко наблюдение, информация от родители и учители, въпросници, невропсихологични тестове.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28]

Към кого да се свържете?

Прогноза

От невнимание може успешно да се изхвърли, ако правилно и навреме, за да се използват препоръчаните методи. Най-често, след като говорим с детето, създавайки подходящо място за него, за да реши домашното, да избере подходящите методи за отстраняване на невнимание и уроци с преподавател, детето отсъства.

trusted-source[29], [30], [31], [32]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.