^

Кръщението на детето: какво трябва да знае това?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Кръщението на дете се практикува днес от много родители. За православните, ритуалът на кръщението има дълбоко духовно значение. Ритуалът на кръщението се отмива от детето чрез греха пред Бога и го прави чист пред лицето на създателя. Ако детето се кръсти, в бъдеще и той може да стане кръстник. За него можете да сложите свещ и да се молите, като попитате Бога за здраве. Мнозина вярват, че кръщението защитава детето от лошото око и много проблеми.

Къде да кръстиш бебе?

Можете да заобиколите няколко храма и да изберете някой, който е по-близо до дома или където искате повече. Кръщението на детето може да се проведе всеки ден след провеждането на сутрешната молитва. За разлика от сватбата, кръщението може да се проведе в големи празници в църквата и в пост. Препоръчително е предварително да говорите с свещеника, за да купите всичко необходимо за кръщението и да научите как да се подготвите за него. Също така трябва да предвидим възможността за фото и видеозаснемане по време на кръщението.

Необходимо е да се вземе предвид това. Че по време на кръщението в храма могат да бъдат други хора. Ако детето реагира лошо на тях. Може би има смисъл да кръстиш дете в близост до къщата в малка църква. Препоръчително е да се съгласите със свещеника преди датата на кръщението.

Какво трябва да вземете с вас за кръщение?

Ще ви трябва кръст за детето (можете да го купите предварително в същата църква). Ако кръста е купен не в храма, а в магазина за бижута, първо трябва да бъде осветен от свещеника. За да не повредите тънкия врат на детето, трябва да окачите кръста не на златна или сребърна верига, а на низ. Камата не се купува от родителите на детето, а от своя кръстник.

За кръщението на детето, поставете чиста бяла риза, за предпочитане лен или други естествени материали. Бялото облекло е атрибут, който символизира очистването на детето в лицето на Бога от греховете.

Ще ви трябва и бял лист или кърпа. Той се нарича плъх. В нея детето ще бъде извадено от шрифта и обвито. Желателно е той да е изработен от естествена тъкан. Книгата купува бебешка кръстница. Тя купува и риза за бебето и бяла шапка.

Как да изберем родители за бебе?

Избирайки кръстниците със съпруга си, обърнете внимание: задължително трябва да бъдат кръстени. Може да има две кръстници, но може би една. За момче това трябва да е кръстник, а за момиче - кръстник. Трябва да са високо морални хора, които биха могли да научат детето на тайнствата на християнските вярвания, на християнските основи.

  • Хората от други вероизповедания или непълнолетни не могат да бъдат богове.
  • Преди това се смятало, че кръстниците трябва да изберат такива хора, които биха могли да станат родители на бебето, ако истинските родители умират преждевременно.
  • Боговете не трябва да са женени.
  • В кръщелниците не може да се вземе жена, която е претърпяла по-малко от 40 дни от момента на раждането.
  • Бременна жена може да бъде кръстница.

Как да се подготвим за кръщение?

Църковните родители трябва предварително да се подготвят за ритуал на кръщението. Те трябва да изповядат и да получат причастие преди тази церемония, а също така да научат молитвата за кръщение - "Символът на вярата". Три дни преди кръщението църковните родители трябва да наблюдават постенето, да не ядат месо, а не лош език и да водят правилния начин на живот, ако е възможно.

В деня на кръщенето на детето, кръстникът не може да яде сутрин сутрин, е необходимо да изрече сутрешни молитви. По време на обрязването на кръщелниците и кръщелниците непременно трябва да има кръстове. Книгата обикновено плаща всички разходи, свързани с кръщението на детето.

Кога мога да кръщавам дете?

Обичайно е да се кръщава бебе на 40-ия ден след раждането му. Тогава майката вече може да присъства в църквата и до 40 дни не може. Мама преди кръщението отива при свещеника, за да прочете почистваща молитва над нея.

При кръщението родителите на детето не участват в ритуала, но могат да присъстват в църквата. Когато детето се кръсти, кръстът остава върху него, той може (и за предпочитане) да не бъде отстранен. Детето се свиква с него и не изпитва дискомфорт.

Как да се облечете в църква?

За да се съобразят с всички църковни закони, една жена трябва да се облича, така че раменете и лактите да са покрити, а роклята покрива коленете. На главата трябва да има кърпичка. Тонът на дрехите трябва да бъде заглушен, без ярки цветове, без бижута. Хората трябва да ходят на църква с открити глави.

Когато ритуалът на кръщението се кръсти само с дясната ръка, и свещичката може да бъде поставена или с дясната, или с лявата ръка. По време на ритуала на кръщението, мъжете заемат дясната половина на църквата, а жените - на лявата част.

Как се кръсти ритуала на бебето?

Как се кръсти ритуала на бебето?

На ритуала на кръщението кръстниците с бебе пристигат преди определеното време, за да бъдат на време да се подготвят. Тогава кръстниците носят детето в църквата. В този случай момичето е в ръцете на кръстник и момчето е на кръста. Детето трябва да бъде увито в бяла пелена, ако е възможно, дрехите не трябва да се носят, защото бебето ще се потопи в шрифта.

Свещеникът поставя ръце на бебето, той е символ на Божието патронство. Тогава кръстниците стоят близо до шрифта, в ръцете на едно - едно дете, а другото държи свещи. Те четат молитвата "Символ на вярата", която трябва да научат преди това. С това кръщелниците се отричат от дявола и искрено обещават да следват Божиите заповеди. След молитвата свещеният баща ще освещава водата, ще вземе детето в ръцете му и ще го натопи три пъти в шрифта. В същото време той казва думите: "Божият служител (име) се кръсти в името на Отца, Амин и Сина, Амин и Светия Дух, Амин."

В шрифта трябва да има доста висока температура на водата - до 37 градуса. Това дете не усети студено. Тогава детето преминава чрез помазание - той е омазан с очи, чело, уши, нос, уста, гърди, крака и писалки под формата на кръст. В този случай свещеникът казва: "Печатът на Светия Дух, амин."

Тогава детето се отнема от кръстниците (момчето е кръстникът, а момичето е кръстницата). Детето се избърсва и се облича в бяла риза, слага се върху него. Сега детето се кръсти, той се очисти от греховете в Божиите очи. Тогава свещеният баща разрязва косата на детето на кръст. Това е символ на послушание към Господ и благодарност към него за началото на един чист и праведен живот. Думите, които свещеникът казва в същото време: "tonsured Божия слуга (или слуга на Бога) (име) в името на Отца и Сина и Светия Дух, амин." След това кръстницата проблясва детето около шрифта три пъти. Това символизира събирането на бебето със светите църкви.

Тогава момчето е доведено до олтара, а момичето не е. Момичето е приложено към иконата на Богородицата, тази церемония се нарича църква.

Кръщението на дете може да отнеме средно час и половина. След кръщението детето ще бъде православен християнин.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.