^

Какво трябва да направи бебето след 6 месеца?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Какво трябва да направи бебето след 6 месеца? През първите няколко месеца от живота си, детето ви се възстановява със скорост от около 70-90 грама на месец. Едно дете на шест месеца трябвало да получи поне два пъти по-голямо тегло от това при раждането. На шест месеца растежът на вашето бебе ще се забави до 50 грама на месец. Растежът на детето ви също ще се увеличава по-бавно, с 1-2 см всеки месец. Но умственото и емоционалното развитие набира скорост.

Моторни умения

За да се подготвят за това, децата се опитват да се подържат с ръце, но с течение на времето могат да започнат да се отпускат от ръцете си и да седят без подкрепа.

Вашето 6-месечно бебе може да се преобърне отзад към корема и обратно. Някои деца могат да се движат по пода чрез този метод. Или могат да пълзят напред или назад - да се плъзгат по корема на пода. Може дори да забележите, че детето ви се качва на четири крака и се опитва да пълзи напред-назад.

trusted-source[1], [2]

Бебето спи 6 месеца

Повечето бебета спят от шест до осем часа на шест месеца. Когато децата на тази възраст имат проблеми със заспиването самостоятелно, някои родители използват метод, разработен от педиатър Ричард Фербер. Методът на Ferber включва поставяне на бебето в яслите, докато той все още е буден. Този метод работи добре за много семейства, но можете да експериментирате с различни методи на сън, преди да намерите този, който работи най-добре за вас.

Сега, когато бебето може да се преобърне самостоятелно, не се притеснявайте, ако го оставите да спи на гърба си и той се събужда на корема. Рискът от необичайно дишане в съня е значително по-нисък на шест месеца, отколкото през първите няколко месеца от живота.

trusted-source[3], [4]

Зрение

Когато детето ви е на 6 месеца, може да забележите, че цветът на очите на вашето бебе се е променил от раждането му. Промяната в цвета на очите може да премине през няколко етапа, преди да се установи върху крайния цвят за около шест месеца. Ако детето ви все още има сини очи, най-вероятно ще останат така завинаги.

Дете на 6 месеца вече е добре разграничено между него и другите и научава близки роднини. При вида на мама и татко той може да се усмихне щастливо и дори да се смее.

Храна

Ако все още не сте прехвърлили детето си на твърда храна, педиатърът най-вероятно ще ви препоръча да го направите след шест месеца от живота на бебето. Започнете с подсилени с желязо зърнени храни. Смесете ги с мляко или млечна смес. Тъй като детето се адаптира към твърда храна, плодовете и зеленчуците с тяхната сложна формула трябва да бъдат въведени постепенно. Изчакайте няколко дни всеки път, когато се опитате да добавите нещо ново към диетата на вашето бебе, за да сте сигурни, че детето ви не е алергично към този продукт.

Ако детето ви не харесва новата храна, изчакайте няколко дни и опитайте отново. Децата са непостоянни същества и вкусът им може да варира от ден на ден.

Добавете храни към диетата на бебето си един по един, за да наблюдавате всички негови реакции, като обриви, диария или повръщане. Според Американската академия по педиатрия, няма доказателства, че въвеждането на продукти като яйца и риба след 4-6 месечна възраст увеличава риска от развитие на хранителни алергии.

Какво трябва да направи бебето след 6 месеца?

Изчакайте преди да дадете на детето си мед поне до 12-месечна възраст, защото може да предизвика алергии. Кравето мляко също не трябва да се дава, докато бебето не е навършило поне 1 година. Това важи и за продуктите от краве мляко като кисело мляко или меко сирене.

trusted-source[5], [6]

Комуникация на детето след 6 месеца с родителите

Дете на 6 месеца вече често има емоционална реакция на вашите действия или просто на външен вид: усмивка, смях и бръмчене (“ma-ma”, “ba-ba”). За да помогнете на детето си да научи език, прочетете му истории и приказки всяка вечер преди лягане.

Децата на тази възраст вече започват да разпознават хората и нещата наоколо. Детето ви вече е започнало да се чувства комфортно с приятелите си - мама, татко, баби и дядовци, както и любимите си играчки. Можете да видите първите признаци на страх, когато детето ви вижда нови хора или се намира в нови ситуации.

Това, което бебето трябва да може да прави след 6 месеца, зависи от неговите индивидуални характеристики. Не се притеснявайте, ако бебето ви има нещо нередно. На тази възраст развитието е много бързо и много скоро той ще ви изненада с новите си умения.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.