^

Деца в голямо семейство: 5 срещу 4 души

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Децата в едно голямо семейство имат своите предимства и проблеми. В някои страни, например, като нашите, децата от голямо семейство имат многобройни предимства при получаване или получаване на материални облаги. В Китай, напротив, те се опитват да намалят раждаемостта, като ограничават ползите за големите семейства. Нека да разгледаме плюсовете и минусите на едно голямо семейство.

trusted-source[1]

Какво е голямо семейство?

В Украйна и Русия семейство с три деца или до 16-годишна възраст се счита за голямо. Ако децата научат, статутът на "дете" е удължен до 23 години включително. Осиновени деца, осиновени деца и роднини се считат за деца. Но заслужава да се отбележи, че не всички хора искат да имат статут на голямо семейство - за днес има само 3-5% в нашата страна. Ето защо държавата се опитва да насърчи гражданите да раждат деца финансово.

В Украйна и Русия големи семейства получават държавна подкрепа по държавната програма за подпомагане на големи семейства. Например семейства с много деца, в които три или повече деца под 18-годишна възраст, които живеят в една и съща област заедно с родителите си, имат право на свободен поземлен имот.

Големите семейства също получават обезщетения и субсидии за жилищни и комунални услуги. Майки в тези семейства имат право на намаляване на възрастта за пенсиониране и двамата родители имат право на данъчни облекчения и увеличени отпуски (до 36 дни вместо 24 дни).

В Китай ситуацията е напълно различна. От 1970 г. Насам правителството се опитва да ограничи раждаемостта. Семействата в града имат право да имат не повече от 1 дете, а в селото - не повече от 2 деца, но само ако първото бебе е момиче. Ако в семейството се роди повече деца, родителите плащат голяма сума под формата на глоба. Те могат да бъдат изключени и от редиците на управляващата партия - комунистическата партия.

"За" голямо семейство

Изследователите, сравняващи няколко типа семейства, установяват, че в едно голямо семейство детето има повече шансове да израсне като социално адаптиран човек.

trusted-source[2]

Децата в големи семейства растат обединени

В семейство с три или повече деца всеки трябва да се адаптира към условията на взаимопомощ. По-възрастните деца се грижат за по-младите, отговарят за работата на къщата и следователно стават по-приятелски.

Родителите в такова семейство също са по-приятелски, защото трябва да решават много проблеми, които първо трябва да бъдат обсъдени. Общата отговорност за материалното и психическото благополучие на семейството ги обединява. Такива съпрузи винаги се развеждат много по-рядко от двойките с 1-2 деца.

trusted-source[3]

Съобщимост

Тъй като децата в големи семейства трябва да комуникират помежду си и с родителите си, те стават по-комуникативни. Това умение след това им помага в кариерата и семейния им живот.

Стремеж към материално благополучие

Родителите, които отглеждат много деца, обикновено имат по-лошо финансово положение от тези, които имат по-малко от три деца. Но това е допълнителен стимул да печелите. Освен това децата, които са израснали в голямо семейство и са свикнали с обикновени играчки и дрехи, често в зряла възраст са склонни да изгубят време и да печелят повече.

Адаптация

Децата от големи семейства бързо се адаптират към всяка ситуация и всяка компания. Това дава възможност да се движите по-бързо по кариерата и да установите интимни контакти. Такива деца по правило са по-успешни в семейния живот, тъй като те имат пред очите си примера на майка и баща, които постоянно преодоляват семейните конфликти, основани на ролите. Децата от големи семейства нямат илюзии за "красивия принц" и "красивата принцеса" като партньори. Те не им придават надуто искане и не сами да избягват отговорността. Това помага да се избегне разводът.

trusted-source[4]

Психологическа стабилност

Това качество се ползва от децата от големи семейства, тъй като техните родители, като правило, ги ползват напълно. Тя помага да се справят с различни задачи на живота, отколкото всъщност правеха цялото си детство.

"Срещу" голямо семейство

Голямото семейство има за децата не само своите предимства, но и, разбира се, неговите недостатъци. Това е нормално и естествено. И все пак тези недостатъци си струва да знаете

Материално издание

Материалната помощ на правителството, въпреки ползите, субсидиите и допълнителните плащания, все още е недостатъчна, за да осигури на децата пълен живот. Все пак родителите трябва да печелят допълнителни пари. Като правило в много семейства много неща се научават да правят сами: дърводелство, шиене, готвене, ремонт - всичко това спестява разходи.

Дефицит на внимание

Децата в големи семейства не могат да си позволят лукса да бъдат сами с родителите си и да получат максимално внимание от тях. Те винаги са възпитани в екип. И децата така липсват тази психологическа роля - да бъдат бебе беззащитно, и че само на него самите са получили времето и любовта на родителите си. Това поражда съмнение за себе си или обратно - хипертрофирано чувство за отговорност, защото трябва да се грижите за по-младите, да правите домашна работа, която никога не свършва.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Велик психологически товар

Децата в големи семейства са лишени от ранното детство, когато детето е много по-дълго, ако е сам с родителите си. Ето защо, децата в семейства с много деца могат рано да развият склонност към лидерство, позицията "решавам за всички". Това може да увеличи социалната и психологическа тежест на детето - не по възраст.

Липса на лично пространство

Много е рядко, когато децата в голямо семейство живеят в отделни помещения, особено ако има повече от четири деца. Следователно, те имат постоянен "хостел", такива деца са лишени от личното си пространство. От една страна, той увеличава способността да се адаптира, от друга страна - не позволява да се развие напълно, да се прояви напълно.

Помислете какво семейство бихте искали да имате - дали е голяма или не? Децата от голямо семейство имат своите права и отговорности и вие само решавате кое е по-важно за вас и кое е по-ценно.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.