^

Чай с мляко по време на бременност

, Медицински редактор
Последно прегледани: 01.06.2018
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

От дълго време хората подкрепят традицията за пиене на чай с мляко. Недвусмислено отговаряйте на въпроса дали комбинацията от чай и мляко е от полза или има негативно влияние върху тялото, никой не може. Учените по този повод не стигнаха до общо мнение. Съгласно една версия млякото, присъстващо в чая, не само омекотява вкуса на напитката, но и подобрява неговите полезни свойства.

Пълното мляко е истински склад за хранителни вещества, микроелементи и витамини, които бъдещото тяло на майката се нуждае през периода на детето.

Несъмнено положителното качество на млякото е съдържанието в него на достатъчно голямо количество калций, което се използва за образуването и развитието на костната тъкан на бъдещо дете. В допълнение, млякото съдържа лактоза - въглехидрат, който помага за асимилирането на калция. Необходимо е да се използва прясно мляко, защото съдържанието на лактоза в него е много по-високо. Също така в състава на млякото са липидите, които нямат свойството да останат дълго или да се натрупват в тялото. Ето защо бъдещите майки не трябва да избягват употребата на по-мазни сортове мляко или сметана, поради възможното увеличаване на теглото. Млякото съдържа витамини от групи А, D, B и основни аминокиселини, необходими за пълното образуване на нервната и мускулната тъкан на плода.

Ако бременната жена има настинка, тогава най-простото лечение може да бъде чаша чай с мляко и мед.

По време на гестационния период млякото може да се използва като самостоятелен продукт или като добавка към чая. Питието трябва да има удобна температура, да не е горещо или много горещо. Прясното прясно мляко съдържа много по-полезни вещества, отколкото варено или пастьоризирано. Но съществува риск от навлизане в тялото на патогени. Ако бременната консумира чай с мляко, предпочита се да има натурален чай и варено мляко.

Хората, които имат проблеми с непоносимост към лактоза, препоръчват използването на чай с мляко, което не може. Но ако няма ензимни нарушения на храносмилането на продукта, тогава млякото задължително трябва да присъства в менюто на бременната. Чаят с мляко е отличен антиоксидант, предпазващ от остеопороза, нормализира високото или ниското кръвно налягане.

Зелен чай с мляко по време на бременност

Според японците системният прием на зелен чай помага при лечението на голям брой заболявания.

Има много потвърждения от научна гледна точка. Зеленият чай съдържа комплекс полифенолни съединения catechine различно действие, което дава чай силен антиоксидантен ефект. Съдържащи се танини, алкалоиди, липиди, аминокиселини, витамини - A, B, C, E, минерали (калций, калий, мед, цинк, манган, флуор), флавоноиди, много полезен, когато се комбинира с мляко по време на раждането.

Зеленият чай с мляко намалява риска от развитие на злокачествени тумори. Международните проучвания за свойствата на зеления чай са доказали антитуморен ефект. Това се дължи на много мощни антиоксиданти, които защитават ДНК от канцерогенни вещества и промени, които могат да доведат до развитие на рак. Зеленият чай предпазва от негативните ефекти на ултравиолетовото лъчение. Следователно, преди да отидете на плажа, си струва да изпиете чаша зелен чай с мляко, за да отслабите вредното въздействие на пряката слънчева светлина върху тялото.

Зеленият чай с добавяне на мляко удължава живота, предпазва съдовете от атеросклеротични промени и поддържа еластичността на съдовите стени. Според японски експерти, 4 до 10 чаши от тази напитка на ден удължават човешкия живот в продължение на 5 години. Холандците твърдят, че пиенето на зелен чай предпазва от сърдечни удари и удари.

Зеленият чай с мляко подобрява състоянието на кожата, защото напитката осигурява многобройни антиоксиданти, които блокират отрицателните ефекти на свободните радикали.

Зеленият чай с мляко по време на бременност спомага за укрепване на имунната система. Рядкото количество ценни вещества, съдържащи се в напитката, е от голямо значение за профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Предотвратява натрупването на холестерол по стените на кръвоносните съдове, подобрява реологичните свойства на кръвта, предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Стабилната хемодинамика, достатъчно количество кислород, стабилизирането на артериалното налягане на жената благоприятно влияят върху развитието на плода по време на бременността.

В черен и зелен чай съдържа 2,5 до 4 процента от тене (чай алкалоид, вещество, подобно на кофеин). След като вземете напитката, тонизиращите вещества активират работата на сърцето и нервната система, което причинява слабост, умора и сънливост. Благоприятно засяга чай с мляко при нормализиране на чревната подвижност, което е важно в периода на бременността. За съжаление, ако бременната жена има история от различни сърдечни заболявания, склонност към високо кръвно налягане или глаукома, че е необходимо да се намали консумацията на напитката до минимум, за да не провокира допълнително бреме върху органи и системи.

Черен чай с мляко по време на бременност

Ежедневната употреба на черен чай с мляко по време на бременността има положителен ефект върху тялото. Има свойството да нормализира общото състояние, увеличава жизнеността. Черният чай съдържа естествени антиоксиданти, витамини, важни за човека (почти всички витамини от група Б, витамини С и РР), минерали (съединения на калий, мед, йод и др.). Предимството на черен чай с мляко е, че млякото помага на човешкото тяло да абсорбира по-добре съдържащите се в чая хранителни вещества.

Когато млечните ензими взаимодействат с черния чай, се наблюдава незначителен диуретичен ефект, който насърчава активирането на бъбреците и отстраняването на излишните течности от тялото. Използването на черен чай с мляко стимулира интензивността на метаболизма и елиминирането на токсините.

Това прекрасно напитка подобрява състоянието на тялото с болести на стомаха и червата, както и физическото и психическото здраве. Много полезен чай с мляко, за предпазване от изчерпване на нервната система, превенция на заболявания на пикочната система, което е особено важно по време на бременността на жената.

Хранителните специалисти посочват, че по време на бременността е необходимо изключително внимание, а не злоупотреба с чай независимо от вида (черен, зелен, червен). Има няколко причини за ограничаване на употребата на чай: чай (особено зелен), вещество, известно като EGCG, което блокира абсорбцията на фолиева киселина; Екстрактът от зелен чай намалява нивото на асимилация на желязо с 25%; чайът съдържа тена (кофеин), който в големи количества отрицателно засяга бременността и увеличава риска от развитие на малформации при детето.

Чаят се използва не само за насищане на тялото с полезни микроелементи и витамини, но преди всичко за да се насладите на любимата ви напитка.

Ако спазвате разумна степен на достатъчност, тогава чаят с мляко със сигурност ще бъде от полза за бъдещата майка и бебето.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.