^

Бременност: трети триместър

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Третият триместър на бременността трае от 28 седмици до раждането на дете. Лекарят ще изчисли определена дата на раждане (40 седмици), но детето се счита за пълно, ако е родено от 37 до 42 седмици. По време на третото тримесечие плодът натрупва тегло и узрява всичките му органи. Той често се движи, особено през периода от 27 до 32 седмици.

През последните два месеца от бременността плодът става твърде голям, което затруднява придвижването му в матката. До края на третия триместър той обръща главата си надолу, което причинява дискомфорт. Това е знак, че датата на доставка наближава.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Характерни признаци на бременност от третия триместър

 • Бракстън-Хикс контракции (безболезнени контракции на матката, един вид подготовка за раждане, но те не провокират отварянето на шийката на матката и началото на раждането).
 • умора
 • Болка в гърба
 • Болка в корема и хълбока
 • Хемороиди и запек
 • киселини в стомаха
 • Синдром на китката
 • Затруднено дишане, тъй като матката е под гърдите и белите дробове, няма достатъчно място за вдъхновение.
 • Леко подуване на краката и глезените, защото по време на бременност тялото натрупва много течности и матката създава допълнителен натиск.
 • Смущения в съня и невъзможност за по-удобна поза по време на почивка. Почивката на гърба забавя кръвообращението и не е възможно да се обърне към стомаха. Сънят на ваша страна, поставете възглавница под стомаха. По-късно най-добре е да лежите от лявата страна, тъй като позицията от дясната страна или отзад увеличава масата на матката и частично блокира големи кръвоносни съдове.
 • Често уриниране, причинено от уголемяване на матката и натиск на плода върху пикочния мехур.

trusted-source[7], [8]

Признаци за приближаващата доставка

Плодът е обърнат нагоре и понижен (но не винаги жената го чувства).

Маточната шийка става по-тънка и започва да се отваря. Лекарят обикновено прави проверка и определя степента на отваряне.

Контракциите на Braxton-Hicks стават по-чести и интензивни и до известна степен болезнени. Има и постоянна болка в долната част на гърба.

Плодовият пикочен мехур се разкъсва. В повечето случаи, разликата възниква след началото на раждането. При някои жени това се случва и преди началото на раждането. Веднага се обадете на линейка в случай на счупване на пикочния мехур.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.