^
A
A
A

Видове кожа на лицето

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Понятието за типове кожа

За целесъобразното въздействие върху кожата по време на различни козметични процедури е необходимо правилно да се определи видът на кожата и нейното състояние.

В основата на разделянето на кожата на лицето в различни видове са следните параметри: скоростта на кератинизация, степента на десквамация, загубата на вода, интензивността на мазнините и изпотяване.

Класификации

Има много класификации на типове кожа. По-специално, най-често се разграничават четири основни типа кожа: нормални, сухи, мастни, комбинирани (смесени)

Нормалната кожа е кожата без видими промени и усещане за дискомфорт.

Абсолютно нормалната кожа е много рядка. Пациентите с този тип кожа обикновено не посещават институциите по козметология. С възрастта, както и с неправилната грижа, нормалната кожа обикновено се дехидратира, става чувствителна към външни дразнещи фактори.

Нормалната кожа се характеризира със свежест, чистота, без видими промени. Благодарение на доброто кръвоснабдяване тази кожа има равномерен цвят с матов нюанс. Кожата е еластична. Устата на мастните жлези ("пори") е много малък, повърхностни, едва забележими. Пилинг на повърхността на кожата отсъства. Кожата е устойчива на външни дразнещи фактори. Чувствата за дискомфорт отсъстват независимо от времето на годината, деня, климатичните условия, фазата на менструалния цикъл.

Сухата кожа - разредена, с пилинг, малки пукнатини, усещане за свиване и изтръпване.

В ежедневната практика, лекарят често се сблъскват дерматолог симптом с сухота или ксероза (от гръцки «нули» -. Dry), кожата при пациенти с различни състояния и заболявания. Причините за появата на ксероза на кожата понастоящем не са напълно разбрани. Известно е също, че симптом е свързана с четири основни фактора: недостиг на вода в роговия слой, прекомерно честа смяна на слой епителната, нарушена barernyh кожни свойства и намалено производство на себум.

В случай на дехидратирането на кожата на роговия слой изглежда люспест, люспи здраво прикрепени към централната част и периферно малко зад повърхността на кожата и отделени един от друг treschinoobraznymi канали. Устата на мастния апарат може да се разшири чрез загуба на вода в повърхностните слоеве на кожата. Хронични увреждания на кожата задължи различни химически и физически фактори слаба сила, например киселини или ултравиолетови лъчи, може да предизвика ускоряване на пролиферация на базалните клетки, което е следствие на възпалителния отговор. В този случай, кератиноцитите не разполагат с време, за да се превърне бързо в възбудена скали, които хистологично изразени във формирането на патологичния процес в епидермиса - паракератоза, което води до лющене. Едновременно с това, забавяне кератиноцитна диференциация се забави образуващи липиди, изпълнява функцията на бариера. Резултатът от това състояние е увеличаване на трансепидермалната загуба на вода, което води до суха кожа. Нарушаването на бариерните свойства на кожата възниква поради намаляване на размера на липид между възбудена скали в роговия слой. Това е възможно с постоянна употреба на агресивни детергенти и някои дерматози (атопичен дерматит, ихтиоза, и т.н.). Кожният конюнктивит при атопичен дерматит се причинява от промени в състава на керамидите на роговия слой. Така че, при тази дерматоза се регистрира намаление на свободните керамиди, свързани с линолова киселина. При псориазис и ламелна ихтиоза са установени и сериозни промени в липидния състав на роговия слой. Показано е, че при тези дерматози има увеличение в свободна церамид тип 2, 4, и намаляване на размера на серамиди 3b и 5. В псориазис и записва намаляване свързани церамид клас Б. Смята се, че такива повреди в съотношението на церамид, както и промени в нивата на холестерол и мастни киселини в роговия слой на епидермиса допринася за ниско адхезия на кератиноцити и влияят на скоростта на десквамация с тези дерматози, ускоряване на подновяване на епителен слой.

Има два основни типа суха кожа: придобитата суха кожа е конституционално суха кожа.

Придобитата суха кожа се образува, когато се излага на различни екзогенни фактори. Такива фактори включват остро и хронично ултравиолетово облъчване, различни метеорологични фактори (вятър, топлина, ниска влажност), постоянен за грижа за кожата, използвайки анионни детергенти, разтворители и други корозионни вещества. По този начин, повишена сухота на кожата се вижда на лица, които пребивават постоянно в климатизирани среда, характеризираща се с определена neblagopriyash Ним за микроклимата на кожата. Сухотата на кожата може да се дължи и на различни терапевтични мерки. По-специално, очакваният страничен ефект от системната ретиноидна терапия е сухата кожа. Подобни промени са възможни за външно терапия с ретиноиди, бензоил пероксид, азелаинова киселина, алфа-хидрокси киселини и др. Устойчиви еритема сухо и изтъняване на кожата може да се получи на практика в резултат на повтарящи се процедури dermatosmetologa пилинг, лазерен пилинг, Дермабразио. Под влияние на различни екзо- и ендогенни факири, теоретично всеки тип кожа може да се трансформира в суха кожа. Тази кожа обикновено се класифицира като дехидратирана.

Конституционално, сухата кожа може да бъде свързана с определени генетични и физиологични характеристики. По-специално, това се случва при деца на възраст от 2 до 6 години, когато има физиологичен спад в производството на себум от мастните жлези. Сухота на кожата на лицето, гърба, ръцете и гърдите често се записва при жени с бяла, тънка кожа, докато подобни черти се наблюдават и сред членовете на семейството. В допълнение, сухотата на кожата може да расте и да доминира като симптоматичен комплекс при стареенето (сенилна ксероза). Може би появата на суха кожа, нейната дехидратация, изтъняване в менопаузата и пременопаузата. Това се дължи на факта, че с възрастта има частична, а след това пълна атрофия на мастните жлези. Конституционално, сухата кожа се появява и при различни дерматози: атопичен дерматит, ихтиоза и др.

Трябва да се има предвид, че сухата кожа може да бъде проява на сериозни заболявания на вътрешните органи и поради това изисква дерматокосметологът внимателно да събира историята и цялостното изследване на пациента по системи и органи.

Така, симптоматичният комплекс на сухата кожа е хетерогенен термин. Комплексната грижа за тази кожа, включително нежно почистване и овлажняване, е от основно значение заедно с назначаването на патогенетична терапия.

Клинични разновидности на сухата кожа (според R. Varan, N. I. Maibach, 1998)

вид
Механизми на образуване

Придобита суха кожа

Ефектът на екзогенните стимули, ядността и т.н.
Конституционално суха кожаnonpathologicФизиологични и генетични характеристики, стареене
в патологиятаГенетичен дефект в метаболизма на мастните киселини, дефицит на редица ензими и др.

Основните причини за сухата кожа на лицето

Екзогенни причини

 • Грешна нездравословна грижа за кожата или липса на всякакви грижи.
 • Неблагоприятни условия на труд (работа в горими магазини, дълъг престой на открито и др.).
 • Злоупотреба с диети, гладуване по различни съмнителни методи.
 • Злоупотреба с алкохолни напитки, както и пушене.
 • Ярогенни причини, свързани с предписване на лекарства или като страничен ефект от някои козметични процедури.
 • Други.

Ендогенни причини

Хипо- и авитаминоза, бъбречна и чернодробна болест, захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, инфекциозни заболявания, придружени от дехидратация, определени кръвни заболявания, аденом на хипофизата с синдром хипопитуитаризъм, паранеопластични дерматози.

Пациентите със суха кожа се превръщат често в козметичен кабинет. Като правило, жалби, свързани с появата на зачервяване и лющене на кожата, както и дискомфорт под формата на "затягане и изтръпване", парестезии. Най-горе усилват оплаквания, особено след измиване кожата на лицето, както и промяна на метеорологичните условия, в зависимост от фазата на менструалния цикъл, и така нататък. Г. Ранната поява на признаци на кожата затихване предизвиква пациенти с сух тип кожа на дерматолог козметик.

В ранна възраст сухата кожа изглежда привлекателна, тя е "красива като роза", но за съжаление тя избледнява като роза. Кожен бледорозов, матов нюанс, тънък, деликатен, с тесни, почти незабележими пори, без мазен гланц на повърхността. Сухата кожа се характеризира със свежест, чистота. При неправилна грижа за кожата от този тип може да има еритема и лющене, особено след измиване, както и сухота, пилинг и малки пукнатини по червената граница на устните и в ъглите на устата. Съществуват и субективни усещания за свиване на кожата, сърбеж и парастезия. Сухата кожа е много чувствителна към външни дразнещи фактори, особено за ултравиолетовите лъчи.

Мазната кожа се уплътнява, с увеличена мазнина, блясък, разширени устни на мазна космат апарат.

В козметологията мазната кожа се разделя на просто мазна кожа (себорея) и клинично мазна кожа (състояние на себорея усложнено от появата на възпалително акне).

Себореята е специално състояние, свързано с хиперпродукцията на себума и промени в неговия състав (т.е. Качествени и количествени промени в себума). Себореята е разделена на течност, гъста и смесена. Всяка от тези форми може да служи като фон за появата на акне. В случаите на клинично мазна кожа, се срещат различни възпалителни акне - пустуларни, папулни, умолителни, флегмонични, конглобите (вижте "Акнето").

Комбинирана (смесен) кожата - кожа като области на сгъстяване с подобрени устата на мастните жлези и повишена секреция на себум в централната част на лицето, което се комбинира с порции атрофия и лющене на страничните повърхности на лицето и кожата на шията трябва да се подчертае, че значителен недостатък на кожата разделяне на нормалата , суха, мазна и комбинирана е, че то отразява конкретен salo- и потене, а не като се вземат предвид такива важни параметри на кожата, като еластичност, тургора и тежестта на свързаните с възрастта промени НИП. В допълнение към оценката на историята и резултатите от визуална проверка на кожата, с помощта на лупа лампа в дерматологията традиционно се използва серия от тестове, които позволяват по-точно да се определи вида на кожата.

Тест за съдържание на мазнини.

Извършва се след 2 часа след измиване с помощта на хартиена хартия, върху кожата без декоративна козметика и други козметични продукти. Цигарената хартия се извършва с лек натиск върху челото, носа и брадичката. Тогава краищата на папирусната хартия се притискат към лявата и дясната бузи.

Оценка на резултатите от теста:

 • отрицателен резултат - отсъствието на мазни петна върху хартиена хартия, е характерно за сухата кожа;
 • положителен резултат - гресни петна се наблюдават само в централната част на тъканната хартия, приложена върху челото, носа, брадичката; в зависимост от интензивността на петна се среща при нормални и смесени видове кожа;
 • драматично положителен резултат - наличието на 5 мастни петна, което е типично за мазна кожа.

Тест за сгъване на кожата. Използва се за оценка на кожата. Кожната гънка се формира чрез натискане на два пръста на кожата от страната на лицето.

Оценка на резултатите от теста:

 • нормален тигър - трудно се формира кожата;
 • Тургерът е малко по-нисък - може да се образува сгъвка, но веднага се изравни;
 • Тургерът е рязко намален - фолиото лесно се оформя и делът се запазва.

Изпитване за въртене и сгъстяване. Тя дава възможност да се характеризира кожата тургер. Изследователят прилага палец върху кожата на средната част на лицето и с леко кранче извършва ротационно движение.

Оценка на резултатите от теста:

 • отрицателен резултат - усещане за устойчивост на въртене и натиск;
 • слабо положителен резултат - появата на изчезващ вентилатор на бръчките;
 • положителен резултат - свободно въртене и образуване на малки, трайни бръчки, възникващи дори при лек натиск.

Комбинацията от резултатите от горепосочените тестове ви позволява да насочите кожата към една от следните опции. Трябва да се подчертае, че градирането на кожата, посочено по-долу по нейните видове, също така отчита степента на изразяване на свързаните с възрастта кожни промени.

 • Кожата е нормална, тургорът е нормален. Кожата има матова повърхност с лек блясък в средната част на лицето. Тънки, едва забележими в средната част на устата на мастните жлези ("пори") не са пълни с кожна мазнина. Тестът за съдържание на мазнини в тази област е положителен, на страничните лица на лицето - отрицателен. Тонът е нормален, тестът за компресия на въртене е отрицателен. Кожата е устойчива на действието на местните дразнители и дори без специални козметични грижи, тя запазва външния си вид за дълго време. След 30 години, в зависимост от условията и характеристиките на грижите, той придобива характеристики, характерни за следния вид кожа.
 • Кожата е нормална, тургорът е малко по-малък. Повърхността е матова с лек блясък в средната част на лицето. Устата на мастния апарат е плитка, повърхностна, не е значително изразена. Тестът за дебелина в средната част на лицето е слабо позитивен, страничните части са отрицателни или слабо позитивни, кожната гънка се формира, но е еластична, ротационният компресионен тест е слабо положителен. Около очите има мрежа от повърхностни бръчки. При липса на пълноценна грижа за тази кожа, тя бързо става забележим признаци на стареене.
 • Кожата е нормална, ръжът е рязко намален. Повърхността е матова с лек блясък в средната част на лицето. Устата на мастния апарат е малък, не е значително изразен. Тестът за мазнини в средната част на лицето е слабо положителен, на страничните части той е отрицателен. Мимичните бръчки се изразяват ясно, кожата е тънка, ръжът е рязко намален. Кожната гънка лесно се оформя. Изпитването за въртене-компресия е положително.
 • Кожата е суха, тургорът е нормален. Кожата е матирана, гладка, без бръчки. Устата на мастния апарат е почти невидим. Тестът за мазнини е отрицателен. Изпитването за завъртане-компресия е отрицателно. Кожата е чувствителна към всички дразнители. Необходими са редовни грижи и защита от неблагоприятни фактори на външната среда, преди всичко - метеорологични фактори.
 • Кожата е суха, тургорът е малко по-малък. Кожата е матирана, деликатна. Устата на мастно-косматия апарат е незабележим, тестът за отслабване отрицателен има повърхностни бръчки в ъглите на очите. Кожната гънка се формира лесно, еластичността се запазва. Изпитването с ротационен компрес е слабо положително. Представена е систематична превантивна козметична терапия, тъй като след 30-годишна възраст се появяват признаци на понижаване на кожния трюер.
 • Кожата е суха, ръжът е рязко намален. Повърхността е матирана, нежна, устата на мастния апарат е невидима. Кожният маркер рязко се намалява, кожата се изтънява, особено в окото и около устата, се образуват статични повърхностни и дълбоки бръчки. Кожната гънка се формира лесно за дълго време, тестът за ротационно-компресиращо действие е положителен
 • Кожата е мазна, тургорът е нормален. Повърхността на кожата в средната част на лицето е блестяща, с изразени себум напълнени усти на мастните власинки, т.е. Състоянието на себорея се осъществява. Можете да намерите комедони. Изпитването за съдържание на мазнини в средната и страничната част на лицето е положително. Кожа без бръчки, гладка. Трудно е да се формира кожна гънка. Тестът за завъртане-компресия е отрицателен. При пубертета често се появява акне. Препоръчва се редовно лечение, като при необходимост се използва медицинска козметика - фармакологична корекция. Не използвайте козметика на базата на мазнини.
 • Кожата е мазна, пепелта е малко по-малка. Повърхността на кожата е блестяща, с груба структура, устната кухина се разширява, има комедони. Тестът за дебелина в средната част на лицето е положителен, в страничните части може да са отрицателни. Има мимически бръчки, кожата на клепачите е слаба. Създава се гъвкава кожна гънка. Изпитването с ротационен компрес е слабо положително. Налице е тенденция към появата на възпалителни елементи, особено в средната част на лицето. Специално внимание е необходимо. Процесът на стареене на кожата е относително бавен.
 • Мазната кожа, ръждивият рязко се намалява. Маслената характеристика съответства на предишния вид кожа. Кожните гънки се формират произволно, тестът за завъртане-компресия е рязко положителен.

По същия начин те класифицират комбинирания вид кожа и разграничават: комбинирана кожа с нормален, леко намален и рязко намален тургор. Трябва също така да се отбележи, че всеки тип кожа може да бъде дехидратиран и чувствителен.

Чувствителна кожа. В ежедневната практическа работа, дерматокозметологът често се среща със симптомния комплекс на т. Нар. "Чувствителна" кожа на лицето. Навременното и правилно тълкуване на този симптомен комплекс е изключително важно за избора на по-нататъшна тактика за провеждане на такива пациенти. Като правило, за повишена чувствителност на кожата, причинени от редица дерматози, в която бариерните свойства на кожата разбити и има стабилна или нестабилна зачервяване на лицето, често заедно с други обриви. Такива заболявания включват атопичен дерматит, розацея, периорален дерматит, себореен дерматит, прост и алергичен дерматит, полиморфна фотодерматоза и други дерматози. Повишената чувствителност на кожата се случва, когато менопауза стареене, след серия от козметични процедури (пилинг, лазер "полиране", микродермабразио, дермабразио, и т.н.), както и конституционните и генетично определени характеристики на кожата и кръвоносните си съдове.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.