^
A
A
A

Тактилни клетки

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Най-мистериозните клетки на епидермиса са клетки на Меркел. Те са отговорни за тактилната чувствителност на кожата, така че те се наричат тактилни клетки. Повечето от клетките на Меркел се намират в чувствителните области на кожата - на дланите, краката, в ерогенните зони. Меркелните клетки се намират в основата на депресиите на демо-епидермалното кръстовище и са свързани с неврони. 

По-рано се смяташе, че задачата на клетките на Меркел е проста - да възприемат сигнала. Сега се оказа, че тактилните клетки не са просто приемници на усещания. В отговор на стимулирането на клетките на Меркел се изхвърлят цели серии хормони и хормоноподобни вещества. Тези вещества оказват влияние върху настроението (ендорфини и екефалини), стимулират клетките на имунната система, повлияват съдовия тонус, калциевия метаболизъм и др. Последни проучвания са открили завесата на тайната върху терапевтичните ефекти на акупунктурата и акупресурата. Оказва се, че умереният дразнещ ефект в областите на натрупване на клетки на Меркел има силен имуностимулиращ ефект върху целия организъм.

Има все повече и повече данни, които ни позволяват да твърдим, че всички кожни клетки са тясно свързани и образуват една общност. Връзките между клетките са толкова сложни и разнообразни, че всеки - механичен, физичен или химически -, който засяга кожата и засяга клетъчните елементи, може да има напълно неочаквани последици.

По този начин клетките на Langerhans разширяват процесите си до най-горните слоеве на епидермиса, което означава, че те са достъпни за външни влияния. От друга страна, те могат да отидат в дермата и да взаимодействат там с други клетки. Langerhans клетки обменят сигналните молекули с кератиноцити, левкоцити, клетки на Меркел, фибробласти, които на свой ред обменят сигнали един с друг. Наличието на сложни взаимодействия в такова огромно клетъчна състояние, както кожата, отваря необятни хоризонти на козметологията, но в същото време го поставя в ръцете на сериозно оръжие, което е важно да се използват в дясно.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.