^

Ретиенен маз от акне

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

За днес в дрогерии е възможно да се намери огромно количество от най-различни препарати, които помагат да се справят с петна. Сред тях най-популярни са лосиони, гелове, кремове и мехлеми. Всички те, приблизително, имат един и същ механизъм на действие. Независимо от факта, че фармацевтичната индустрия непрекъснато изобретява все повече и повече нови продукти за акне, не забравяйте за изпитаните с времето лекарства. Това е ретиноидният маз.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Показания Ретиноидна мехлема за акне

Ретиноидният маз се използва за лечение на акне, но често се използва и като ефективно средство за борба с първите бръчки. Това може да се обясни с факта, че този препарат съдържа витамин А.

Трябва да се помни, че ретиноидният маз не може винаги да се използва за лечение на акне. На първо място, необходимо е да се обърне внимание, че през лятото може да предизвика появата на пигментация на кожата. Тази реакция е следствие от факта, че активните компоненти на мехлема взаимодействат със слънчевите лъчи.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Фармакодинамика

Ретиноидният маз, на основата на активното вещество изотретиноин, се различава от антисебореен, дерматопротективно, противовъзпалително и кератолитично действие. Ретиновата киселина се счита за биологично активна форма на витамин А, която участва в диференциацията на кожните клетки.

Ефектът на този мехлем се основава на инхибирането на хиперпролиферацията на дуктуалния епител, които се намират в мастните жлези. Също така лекарството спомага за намаляване на образуването на мазнини върху кожата, за да се улесни отстраняването й, за да се намалят признаците на възпаление, които се появяват близо до устните на отделителните канали на мастните жлези. Поради това се засилва обновяването на кожата.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Дозиране и администриране

Акнето се третира с 0,05% или 0,1% ретиноиден мехлем. В този случай, ако има твърде много пъпки по кожата, дерматологът може да препоръча сложна терапия, която задължително включва това лекарство. В други случаи е възможна така наречената монотерапия с ретиноиден мехлем.

След прилагане на този мехлем върху кожата, изотретиноинът започва да се абсорбира частично през епитела, частично навлизайки в дълбоките слоеве на кожата през каналите на мастните жлези. Ретиноидът започва да се концентрира главно в космените фоликули, като по този начин спомага за регулирането на освобождаването на мазнините. В същото време той става по-малко вискозен и количеството му намалява значително.

В същото време има намаляване на пролиферацията или умножението на клетките, които се намират в горните слоеве на мастните жлези. Кожният пилинг значително намалява. Диференциацията и съзряването на клетките в дермата са значително ускорени. Поради това кожата се възстановява, образуването на акне се потиска.

Основната характеристика на ретиноидния маз е фактът, че ви позволява да се отървете от основната причина за акне - повишено образуване на себум. За лечение на акне, като правило, се използва следната схема на лечение: малко количество мехлем се прилага само в зоните на кожата с акне. Трябва да се помни, че ретиноидите са бавни, така че обикновено курсът на терапията трае до 12 седмици.

Моля, обърнете внимание, че правилният курс на лечение във вашия конкретен случай може да бъде предписан само от дерматолог.

trusted-source[27], [28], [29], [30]

Употреба Ретиноидна мехлема за акне по време на бременност

По време на бременност, както и по време на хранене на бебето с кърма, е забранено прилагането на ретиноиден мехлем от акне. Това се дължи на наличието на ембриотоксичен и тератогенен ефект. Ако планирате бременност и използвате едновременно ретиноиден мехлем, трябва да обърнете внимание на гинеколога за този факт. Може би използването на средствата ще трябва да бъде спряно.

Противопоказания

В допълнение към бременността и кърменето, този мехлем има и други противопоказания:

 1. Приемане на други ретиноидни лекарства.
 2. Декомпенсиране на сърдечната недостатъчност.
 3. Алергия към изотретиноин.
 4. Хроничен панкреатит.
 5. Болести на черния дроб и бъбреците в хронична форма.
 6. Приложение в големи участъци от кожата.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Странични ефекти Ретиноидна мехлема за акне

Появата на странични ефекти от употребата на това лекарство е изключително рядък случай. При някои пациенти прилагането на мехлем върху кожата може да причини:

 1. Временно бързо зачервяване на кожата.
 2. Появата на голям брой акне изригвания, започващи от втората седмица на употреба.
 3. Алергия към лекарствен продукт.
 4. Конюнктивит.
 5. Пилинг и прекомерна сухота на кожата.
 6. Хейлит.

trusted-source[23], [24], [25], [26]

Свръх доза

Това е много важно при лечението на акне ретиноева мехлем да се предотврати развитието на хипервитаминоза А. Той се характеризира със следните симптоми: тежко главоболие, зачервяване на кожата, гадене, повишена сънливост, повръщане, сърбеж и суха кожа. В някои случаи може да възникне болка в ставите. Ето защо терапията с това лекарство трябва да е дерматолог, за да се препоръча да спрете да използвате retinolsoderzhischih средства (включително ретинол палмитат и ретинол ацетат).

За лечение на предозиране е необходимо да се спре използването на ретиноиден мехлем и да се предпише симптоматична терапия с използването на адсорбенти.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Взаимодействия с други лекарства

Действието на ретиноидния маз може да намалее, ако едновременно приемате антибиотици, които влизат в групата на тетрациклините. Също така, тяхното взаимодействие може да доведе до повишено вътречерепно налягане. Не забравяйте, че изотретиноин също отслабва ефективността на действието на прогестерона. Ето защо, ако използвате контрацептиви с малко количество прогестерон, се препоръчва да ги замените по време на лечението с ретиноиден мехлем.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41]

Условия за съхранение

Съхранявайте ретиноидния маз се препоръчва при достатъчно ниски температури (от 2 до 8 градуса), но не трябва да се замразява. Много е важно да се използва за съхранение на лекарството място, което е недостъпно за малки деца.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47], [48]

Срок на годност

Срокът на годност е две години. Не се препоръчва употребата на продукта след изтичането му.

trusted-source[49], [50], [51], [52], [53]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Ретиенен маз от акне" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.