^
A
A
A

Пърхот и косопад

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 30.10.2022
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Здравият външен вид винаги е не само резултат от грижата за себе си, но и показател за вътрешно здраве, състоянието и качеството на работа на всички органи и системи в тялото. Често се случва да се грижим внимателно за косата и кожата, но състоянието им все още не е щастливо. Защо се случва това? Какви вътрешни проблеми могат да причинят пърхот и косопад? Как да коригираме ситуацията и да подобрим здравето и външния вид? Ще се опитаме да отговорим подробно на тези въпроси.

Епидемиология

Според статистиката почти 75% от населението на нашата страна има определени проблеми със скалпа и косата, по-специално става дума за пърхот и косопад. Ние губим косми всеки ден, но казват за патологичен косопад, ако броят им надвишава 100-120 броя на ден. Могат да падат както отделни косми, така и цели нишки, което показва доста сериозна патология. Време е да алармирате, ако по гребена, в канализацията на душа или ваната остава голямо количество коса, а също и ако раменете и дрехите са покрити с видим пърхот (бели люспи) и отделни косми.

Мъжете са по-склонни да изпитват този проблем, отколкото жените. Например, при 60% от мъжете косата става забележимо по-малко до 30-годишна възраст, а пърхотът се среща при всеки втори представител на силния пол.

Причини пърхот и косопад

Проблемът с косопад и пърхот не във всички случаи се дължи на преки нарушения в кожата или космените фоликули. Често това сигнализира за обща неизправност в организма. Ето защо е важно първо да определите причината и едва след това да помислите как да възстановите красива прическа. Ако това не се направи, а просто се опитвате да повлияете на различни външни средства, тогава можете да получите или временно подобрение, или няма да има никакъв ефект. [1], [2]

И така, причините за загуба на коса и пърхот могат да бъдат:

 • неизправности на ендокринната система, заболяване на щитовидната жлеза;
 • метаболитни нарушения, заболявания на храносмилателните органи;
 • хормонален дисбаланс;
 • инфекциозни и възпалителни процеси;
 • туморни процеси;
 • автоимунни патологии.

В допълнение, здравето на линията на косата може да бъде развалено от:

 • редовна липса на сън;
 • чест или дълбок стрес;
 • прекомерен физически или интелектуален стрес;
 • психоемоционални разстройства;
 • неграмотни грижи за кожата и косата.

Рискови фактори

Освен непосредствените причини, не малко значение имат и рисковите фактори, които до известна степен влияят върху появата на проблема с алопеция и пърхот:

 • процедури за къдрене на косата, често боядисване, мелиране или изрусяване, редовно сушене на косата със сешоар, използване на маши или гладене;
 • неправилна грижа, неправилно подбрани перилни препарати и козметика;
 • често излагане на дъжд, студ, вятър, слънчева светлина, липса на шапки в мразовито време;
 • продължителна липса на витамини и минерали, еднообразна диета, чести строги диети или периоди на гладуване;
 • силни хормонални промени в организма (пубертет, бременност, менопауза);
 • физическо увреждане на линията на косата, излагане на радиация, тежка операция, химиотерапия, дълги курсове на антибиотици или хормонални лекарства.

Патогенеза

При повишена секреция на мастните жлези, люспите на епидермиса се задържат върху кожата, натрупват се, блокирайки каналите. Хранителните вещества са блокирани. Върху кожата на главата се образува един вид ексфолиран слой, който предотвратява пълното снабдяване с кислород на тъканите. В резултат на това луковиците започват да се изчерпват и космите умират.

Сухият пърхот се появява при недостатъчна функция на мастните жлези. Кожата не е достатъчно овлажнена, косата започва да пада, а пърхотът става все повече и повече. В някои области могат да се образуват "плешиви петна" - частични области на оплешивяване, което е придружено от чувство на дискомфорт и сърбеж.

Трихолозите обясняват появата на проблема с гъбични заболявания, небалансирано хранене, чести стресови натоварвания и хормонални промени. Най-честите причини обаче са неправилна грижа, лоши навици, злоупотреба с грижа и стилизиращи продукти. Не е изключено наследствено предразположение. [3]

Симптоми пърхот и косопад

Косопадът в определени количества се отнася до естествени процеси, което не може да се каже за пърхота. Всеки ден човек губи до сто косъма, а обемът на изгубените и новите коси е в стабилен баланс. Те говорят за патология, когато загубата надвишава нормата и става очевидна, а пърхотът става видим с просто око: по раменете, по дрехите.

Средната продължителност на живота на един косъм е до седем години. Отначало има структура на „оръдие“, след известно време започва да расте активно - средно в рамките на 2-7 години. След това започва кетагенната фаза, по време на която косата се подготвя да напусне линията на косата: в рамките на три или четири месеца пада. Като правило, ако това се случи преди време, тогава причината трябва да се търси в периода 3-4 седмици преди появата на проблема.

Първите признаци на проблем обикновено се откриват под формата на малки ронливи люспи. Скалпът става раздразнителен, изисква често измиване, сърби и може да страда както от прекомерна сухота, така и от повишено омазняване. Косата става чуплива, нездравословна на вид. Пърхотът може постепенно да се трансформира от малък в голям. Симптомите обаче не винаги са толкова очевидни: при някои хора проблемът е почти асимптоматичен, забелязват се само множество люспи и загубена коса по дрехите и гребена. [4]

Косопад и пърхот при жените

При жените проблемът с пърхота и косопада е различен от този при мъжете. Линията на косата изтънява бавно и равномерно по цялата повърхност на главата, като процесът започва с темето и фронто-теменната област. Но в предната зона не се образуват плешиви петна.

При жените алопецията възниква по два механизма:

 • телогенният тип се характеризира с преждевременен преход на луковиците в "спящо" състояние, което се случва на фона на хронични патологии, инфекциозни или ендокринни заболявания;
 • типът анаген е следствие от влиянието на агресивни външни фактори и луковиците умират в такава ситуация - например под въздействието на лекарства, радиация, химиотерапия и др.

Първият тип се счита за най-податлив на лечение: възможно е да се коригира растежа на косата дори у дома. Вторият тип се лекува само с непълна смърт на фоликулите.

Особено често срещан проблем при жените е влошаването на качеството на косата по време на бременност и кърмене, както и на фона на продължително лечение с хормонални средства или орални контрацептиви. Освен това, ако има хиперандрогенизъм в тялото, тогава може да се наблюдава плешивост при мъже.

Изразено влошаване на състоянието на косата се отбелязва в рамките на един месец след раждането, при много млади майки - в рамките на няколко месеца. Отрицателни промени се регистрират и по време на менопаузата, на фона на намалена секреция на естроген и повишени нива на тестостерон.

Пърхот и косопад при мъжете

Ако пърхотът при мъжете е придружен от тежка загуба на коса, тогава в повечето случаи говорим за тези видове плешивост:

 • Наследствена особеност или андрогенна алопеция, причинена от увеличаване на количеството дихидротестостерон в организма, което води до влошаване на качеството и ранна смърт на фоликула. На първо място, линията на косата се губи във фронто-париеталната област, но преди всичко - на първата линия на растеж и в зоната на короната. Слепоочията и задната част на главата обикновено не са засегнати.
 • Дифузната алопеция се появява равномерно по цялата повърхност на главата. Тя може да бъде причинена от неизправности в ендокринната система, хормонални нарушения, дерматологични и инфекциозно-възпалителни процеси.
 • Фокалната плешивост се характеризира с появата на отделни "плешиви петна": проблемът обикновено се отнася до наранявания, инфекциозни или автоимунни процеси в тялото. Между другото, все още не е установен ясен фактор за появата на проблема. Ето защо, за да определите причината, най-вероятно ще трябва да се подложите на задълбочена диагноза.

В повечето случаи влошаването на косата при мъжете е свързано с определен начин на живот, лоши навици, недохранване, липса на подходяща лична грижа. Разбира се, тези фактори също трябва да се вземат предвид, за да се намери най-добрият начин да се отървете от проблема.

Мазен пърхот и косопад

Мазният пърхот често "посещава" мъжете - по-специално на фона на хормонални промени или поради ендокринни нарушения. Появява се и в юношеството, когато тялото се развива активно и се променя, настъпва пубертет.

При мазен пърхот има малко люспи по главата. За разлика от сухия тип, те са жълтеникави и относително големи. В допълнение към директните разлики в самия пърхот, можете да обърнете внимание и на състоянието на косата, която е склонна не само към загуба, но и към бързо замърсяване. Дори ако миете косата си сутрин, до вечерта прическата става „тежка“, лъскава, изглеждаща мокра. Корените се слепват и стават мазни.

Като цяло хората с мазен пърхот често страдат от повишено изпотяване, акне и други кожни заболявания.

Сух пърхот и косопад

Сухият пърхот се среща по-често при мъжете, но това не означава, че жените го нямат. На външен вид такъв пърхот е малък, лек, трудно е да не го забележите върху дрехите. Люспите са перфектно сресани с обикновен гребен: например, ако наведете главата си надолу и я срешете малко или дори просто „разрошете“ косата си с дланта си, можете да намерите много леки падащи „снежинки“.

При сух пърхот кожата често се лющи. Главата трябва да се мие почти всеки ден: ако това не се направи, се появява сърбеж, който се засилва с всеки изминал ден.

След измиване човек се чувства облекчен, но косата все още не изглежда много здрава: пада, слаба е и чуплива. Ако ги натоварите допълнително с химическо въздействие - направете къдрене, боядисване и т.н. - тогава състоянието им бързо се влошава: космите стават матови и безжизнени.

Пърхот, сърбеж и косопад

Пърхотът, косопадът и други неудобства не винаги са причинени от неправилно функциониране на мастните жлези. Ако проблемите са дълбоко в тялото, тогава проблемът може да бъде придружен от много по-сериозни симптоми, като:

 • нарушения на съня, апетит, промени в телесното тегло, раздразнителност, апатия, депресия (ако причината е хормонални или ендокринни нарушения);
 • появата на кръгове под очите, обща слабост, виене на свят, намалена работоспособност, влошаване на кожата и ноктите, поява на гърчове (ако причината се крие в дефицит на витамини и микроелементи);
 • болка в ставите, мускулите, повишена умора, сънливост (с нарушения на минералния метаболизъм);
 • продължителен запек, диария, повишено образуване на газове, киселини, болки в корема (ако причината са заболявания на стомашно-чревния тракт).

Когато не е възможно самостоятелно да се определи причината за такава неприятност като пърхот и загуба на коса, тогава трябва да посетите лекар и да се консултирате с него: специалист трихолог, терапевт и дерматолог могат да помогнат. Основното нещо е да не започвате проблема и да започнете лечението навреме.

Усложнения и последствия

Основната и най-неблагоприятна последица от пърхота и косопада е всъщност косопад. Вярно е, че за да се случи това, трябва да започнете процеса силно. Някои хора и особено мъжете не обръщат нужното внимание на естетиката на външния си вид – поне докато не започнат да носят дискомфорт или да привличат вниманието към себе си.

Освен това психологическият фактор също играе роля: човек започва да се безпокои от инвалидизиращ сърбеж, появява се безсъние, нервната система страда и работоспособността е нарушена.

За да избегнете усложнения, трябва да сте внимателни към здравето и външния си вид, да забележите всякакви негативни промени. Основните признаци, като сърбеж без причина, зачервяване на кожата, прекомерна сухота или, обратно, мазна коса, трябва да бъдат причината за контакт със специалист.

Диагностика пърхот и косопад

За да се открие причината за пърхота и косопада, пациентът първо се преглежда чрез външен преглед, след това анкета, включваща събиране на информация за хранене, начин на живот, съществуващи заболявания и др. Ако не е било възможно да се установи очевидни причини, тогава се предписват допълнителни изследвания:

 • лабораторни изследвания (кръвен тест, хормонална оценка);
 • спектрален анализ на косата за съдържанието на микроелементи (помага да се идентифицира липсата на основни и допълнителни микроелементи, както и да се открие наличието на токсични вещества).

Ако подозирате заболяване на вътрешните органи, се предписва ултразвук.

Диференциална диагноза се провежда с алопеция ареата, себореен дерматит, нарушения на минералната обмяна, рахит, заболявания на щитовидната жлеза и др.

Лечение пърхот и косопад

За да възстановите здравето на кожата и косата, трябва да разберете причината за проблема и да действате правилно. Можете да направите това по няколко начина:

 • използвайте лекарства (например, приемайте противогъбични лекарства);
 • сменете перилните препарати и друга грижовна козметика с професионални, специално предназначени за отстраняване на проблема;
 • прилагайте алтернативни средства, които могат да бъдат наистина ефективни в ранните стадии на пърхот и косопад.

Независимо от избраната тактика на лечение, трябва да обърнете внимание на храненето:

 • включете в диетата храни, богати на витамини и минерали;
 • подобряване на храносмилателните процеси;
 • стабилизира метаболизма.

Всяко лекарство се предписва от лекар. И използването на рецепти за алтернативна медицина също е желателно да се съгласува с лекуващия лекар, като се има предвид основната причина за проблема.

Средства срещу пърхот и косопад

Силната и добре поддържана коса е атрибут на всеки спретнат и уважаващ себе си човек. Затова производителите на козметика се грижат цялата гама от продукти за пърхот и косопад да бъде представена в аптеките и козметичните магазини. Такива продукти съдържат различни полезни компоненти, които трябва да имат следните лечебни свойства:

 • укрепване както на самата коса, така и на космения фоликул;
 • създават благоприятни условия за растеж;
 • осигуряване на доставка на хранителни вещества;
 • неутрализира негативните фактори, засягащи кожата и линията на косата;
 • възстановяване на структурата на косата и кожата;
 • стабилизират работата на мастните жлези.

Има много лекарства, както аптечни, така и професионални, както и домашни, които лекуват и предотвратяват по-нататъшен пърхот и косопад. За някои от тях ще ви разкажем по-нататък.

Медикаменти

Най-често при първите признаци на пърхот и косопад лекарите препоръчват започване на мултивитаминен препарат. Има много такива фондове - както местни, така и чужди производители. Когато избирате мултивитамини, трябва да обърнете внимание не толкова на тяхната цена, колкото на количествения и качествен състав. Добър съвет относно избора на лекарство може да даде лекуващият лекар или фармацевт.

 • Комплексен витаминен препарат Alphabet ще ви помогне да се отървете от пърхот, сърбеж, да спрете косопада и изтъняването. Азбуката съдържа основните основни витамини и минерали, които се комбинират добре помежду си и се усвояват перфектно от организма.
 • Revalid е лекарство, богато на витамини и аминокиселини, които укрепват и ускоряват растежа на косата. Revalid практически няма странични ефекти, принадлежи към достъпна ценова категория. Приема се дълго време - средно около три месеца.
 • Perfectil е витаминно средство за поддържане на нормалното състояние на кожата - по-специално на главата. Още в рамките на един месец прием цветът на кожата забележимо се подобрява, пърхотът изчезва, косопадът спира. Лекарството се препоръчва за хора с прекомерна суха кожа, както и при псориазис, алопеция, дерматит.
 • Nutricap е комплексно средство за предотвратяване на косопад, за подхранване и ускоряване на растежа на косата. Оптимално е да го приемате в продължение на шест месеца: това ще ви позволи да получите добър ефект и да го поправите за дълго време.

Страничните ефекти в процеса на лечение с витаминни препарати често са алергични реакции. Ако сте алергични към някое витаминно вещество, тогава трябва внимателно да проучите състава и да се консултирате с лекар относно избора на лекарство. Когато се появят първите признаци на алергия, лекарството се спира и се консултира с лекуващия лекар.

Сред чуждестранните лекарства, които едновременно облекчават пърхота и косопада, най-популярен е комплексът Merz Beauty, чийто състав е представен от цистеин, метионин и цинк. Merz Beauty се отличава с високи възстановяващи и защитни свойства, способността да подобрява структурата на косата. Лекарството се приема по една таблетка сутрин и вечер в продължение на един месец. Възможните нежелани реакции включват главоболие, реакции на свръхчувствителност, промени в кръвното налягане.

Пантовигар е възстановяващо лекарство, което съчетава богат аминокиселинен състав, цистеин и кератин. Един месец прием на Pantovigar значително подобрява състоянието на кожата, спира дори тежкия косопад. Лекарството се приема три пъти дневно по една капсула. Възможни нежелани реакции: коремна болка, гадене, алергични реакции.

Биотинът е лекарство, което възстановява кожата и косата след продължително лечение с хормонални и антибактериални средства. Биотинът се предписва при дерматит, пърхот, алопеция, ранна сива коса. Достатъчно е да се приема по една таблетка на ден в продължение на един месец. Възможни нежелани реакции на лекарството: болка в гърдите, кожен обрив. Изключено е предозиране с биотин.

Fitoval е комбинирано лекарство със системно действие, което се предписва за различни видове алопеция. Fitoval предотвратява косопада, подобрява качеството им, облекчава сърбежа и пърхота. Приема се по 1-2 капсули дневно, без да се дъвче, с вода. При тежък косопад и пърхот е позволено да се приемат 3 капсули на ден. Страничните ефекти са редки и краткотрайни, те са киселини, лошо храносмилане, диария.

Бирената мая се смята за универсално средство за премахване на проблеми с кожата и косата. Маята, която се продава в аптеките, най-често се комбинира с различни микроелементи, като калций, магнезий, сяра и др. Други универсални препарати са Евисент, Аурита, Вита-Шарм и др.

Витамини

 • Витамин А подобрява растежа, осигурява еластичност и лъскав вид на косата, предотвратява косопада, ускорява почистването на кожата от кератинизирани люспи - пърхот. В аптеките винаги има богат избор от лекарства, които съдържат витамин А. Това са Aevit, Revit, Undevit и много други. За да го получите от храната, достатъчно е да включите в диетата такива храни като яйчни жълтъци, млечни продукти (особено мазни) и черен дроб.
 • Витамин B 2  елиминира крехкостта, регулира базалния мастен баланс и сухата кожа. Голямо количество от този витамин се съдържа в млечните продукти, твърдата пшеница, месото и черния дроб.
 • Витамин B 3  предотвратява ранното стареене и различни заболявания на косата, включително пърхот. Този важен компонент може да се набави чрез редовно ядене на риба, черен дроб, бирена мая и пълнозърнест хляб.
 • Витамин В 6  определя състоянието на скалпа, премахва пърхота. И се намира в месните храни и яйцата, сухите дрожди, соята, ядките и зелето.
 • Фолиевата киселина, присъстваща в зеленчуците, твърдото сирене, изварата, пряко и положително влияе върху растежа на косата, предотвратява косопада.
 • Витамин Е действа върху космения фоликул, като го насища и укрепва. И в комбинация с витамин А - почиства кожата, придава еластичност, предотвратява появата на пърхот. Витамин Е присъства в достатъчни количества в растителни масла, домати, билки, зелен грах.

Физиотерапевтично лечение

Има много физиотерапевтични методи за възстановяване на косата и подобряване състоянието на кожата. Кой да изберете и дали има нужда от това - лекарят ще ви каже.

 • Йонофорезата е процедура, базирана на действието на постоянен галваничен ток, при която необходимите лекарства се инжектират дълбоко в слоевете на кожата. В резултат на този ефект се подобрява подкожното кръвообращение, ускоряват се клетъчното обновяване и метаболизъм, кожата получава повече хранителни вещества, а корените се укрепват.
 • Електрическа стимулация - използването на импулсни токове за възстановяване и обновяване на тъканите. Процедурата има положителен ефект върху съдовите стени, стимулира капилярното кръвообращение, нормализира хормоналния баланс. Електрическата стимулация може да се използва както за терапевтични, така и за профилактични цели.
 • Микротоково лечение – включва използването на модулиран импулсен ултра малък електрически ток, който се предава на кожата чрез електроди. Благодарение на процедурата метаболизмът се подобрява, метаболитните процеси се активират, кожата и космените фоликули се възстановяват.
 • Криотерапията е въздействието на течен азот върху кожата с помощта на специална апликаторна система, която активира кръвообращението и действа като специфичен масажор и стимулатор. За премахване на пърхота и косопада може да са необходими 2-3 курса на лечение.
 • Вакуумното излагане е масаж с помощта на консерви, който подобрява притока на кръв и въздухообмена, премахва токсичните вещества и елиминира застоя на лимфната течност.
 • Дарсонвализация - използването на малки токове с високо напрежение, ускоряващи изтичането на лимфа, разширяване на кръвоносните съдове, нормализиране на функцията на мастните жлези. Ефектите на освобождаване от отговорност допринасят за насищането на кожата с кислород.
 • Лазерните процедури са лечения, използващи лазерни лъчи с нисък интензитет за укрепване на космените фоликули. Курсът на терапията се състои от серия от редовни сесии с продължителност около 25 минути всяка.

Алтернативно лечение

В продължение на стотици години се използват алтернативни рецепти за проблеми с косата, които се предават в семействата от поколение на поколение. От обичайните продукти нашите баби приготвяха ефективни и безопасни препарати:

 • Лекарство с оцет: разредете ябълков оцет във вода (2 супени лъжици на 1 литър), измийте косата си след всяко измиване.
 • Лек с лучена кора: кората се залива с вода и се вари на слаб огън за един час, охлажда се и се втрива в скалпа.
 • Меден лек: смесени 2 кл. Л. Мед с 4 с.л. Л. Лимонов сок (ако има мазен пърхот) или рициново масло (ако пърхотът е сух). Разбърква се, добавя се 1 супена лъжица заквасена сметана, слага се масата върху главата, увива се с шал и се оставя за 2 часа. След това се измива с топла вода и сапун. Процедурата се повтаряше веднъж седмично.

Рецепти за пърхот и косопад

Лечението на пърхот и косопад трябва да започне с изключване на фактори, които влияят негативно върху кожата и линията на косата: по-просто казано, трябва да премахнете това, което се отразява зле на косата и кожата.

 • Прекалено честото сушене, боядисване, оформяне, процедури за размахване се отразяват негативно върху структурата на линията на косата, която става непривлекателна и отслабена.
 • Честото оцветяване директно води до дразнене на кожата и пърхот.
 • Хормонален дисбаланс или драстични промени, характерни за бременност, кърмене или менопауза, силен стрес, причиняват много проблеми на скалпа.
 • Дефицитът на витамини и минерали води до отслабване на имунитета, влошаване на външния вид на кожата, косата и ноктите. Този проблем започва да се притеснява главно през зимата.

Трябва да се има предвид, че пърхотът и загубата на коса винаги могат да бъдат предотвратени, ако се опитате да премахнете тези фактори - например, не правете козметични процедури твърде често, избягвайте стреса, следете здравето на цялото тяло, посещавайте редовно лекари, яжте пълноценна и балансирана диета и при необходимост допълнително приемане на мултивитаминови препарати.

Домашни средства за пърхот и косопад

 • Ако косата е суха, тогава когато се появи пърхот и за укрепване на къдриците, те трябва да бъдат навлажнени. Като овлажнител се използват масла, билкови отвари и др.Добър ефект имат например следните средства:
  • сока от половин лимон се разбива с жълтъка и 1 с.л. Л. Растително масло, сместа се разпределя върху корените, увива се с шал, измива се с топла вода и препарат след час;
  • кожата на главата се третира с топло масло от репей, увива се в шал, измива се с топла вода и шампоан след час;
  • смесете 1 с.л. Л. Добавя се мед, зехтин и сок от алое, суров яйчен жълтък, масата се нанася върху косата и се държи 20 минути под шапка, измива се с топла вода и шампоан.

Резултатът от употребата на такива лекарства става забележим веднага. Пълното възстановяване на косата може да отнеме поне месец.

 • Ако косата е мазна, тогава съставът на продуктите трябва да включва антисептични и дезинфекционни компоненти. Рецептите с пресни плодове, плодове, както и с дразнещи и дезинфекциращи компоненти (чесън, хрян, лук и др.) се различават по добро действие. Сокът от лук в еквивалентно разреждане с водка има добри качества. Разтворът се нанася върху скалпа и след половин час се измива с вода и препарат. След всяко измиване трябва да използвате естествено изплакване, приготвено на базата на лечебни растения.

Маски срещу пърхот и косопад

Маските, които се правят малко преди измиване на косата, имат отлични резултати. Например, много пациенти говорят добре за продукти на основата на дъбова кора и люспи от луковици. За да приготвите такава маска, трябва да вземете 200 g от всяка съставка и да разбъркате, налейте 1 литър вряща вода и задръжте на слаб огън за един час. Лекарството се охлажда и филтрира, използва се за втриване в кожата. След триене главата се увива в целофан, отгоре се фиксира вълнен шал или кърпа. Маската се отмива след около два часа, косата се измива с топла вода и шампоан.

Смес от растително масло и лимонов сок е отлична за пърхот. Масло в размер на 2 с.л. Л. Смесва се със сока от ¼ лимон, нанася се върху скалпа, увива се с шал и се държи поне час. След това маската се отмива с топла вода и висококачествен препарат.

Шампоани срещу пърхот и косопад

Продукт за редовна грижа, на който трябва да обърнете специално внимание при пърхот и косопад, е шампоанът. Това е шампоанът, който използваме най-често, така че ефектът му върху скалпа е особено важен.

Продуктът, с който редовно мием косата си, трябва да е хипоалергичен. И съставът трябва да съдържа съставки, които подобряват състоянието и осигуряват хранене на тъканите и космените фоликули.

На всички тези изисквания отговаря укрепващият и ревитализиращ шампоан Teana Gold Tiara. Ако го използвате редовно, той ще „съживи“ и ще излекува вашите къдрици и кожа за кратък период от време.

Козметичната компания Biobeauty представя цяла линия от продукти, които помагат да се отървете от пърхота и да спрете косопада. Например, говорим за популярните препарати Phytonika или Famshampun.

За сух пърхот шампоанът Attirance Lavender може да бъде отлично средство, а за мазен пърхот продуктът на същата марка Attirance Lemon and Olives може да бъде отлично средство.

Друг ефективен и добре познат продукт за възстановяване на здравето на косата е Sulsena – това е едновременно шампоан и лекарство, което може да лекува бактериални, гъбични заболявания и дисфункция на мастните жлези. Sulsena под формата на шампоан или паста нормализира процеса на обновяване на епидермалните клетки, създава неблагоприятни условия за размножаване на патогенни микроорганизми, инхибира прекомерното ексфолиране и подобрява функционирането на мастната екскреционна система.

От аптечните шампоани против пърхот и косопад най-известният е Низорал. Използва се, ако проблемът е причинен от гъбична инфекция: Низорал унищожава инфекцията, блокира растежа на клетките, подобрява структурата на косъма (продуктът съдържа укрепващ компонент колагенов хидролизат). Лечението с Nizoral обикновено е продължително - до шест месеца или повече, като се използва 2-3 пъти седмично.

Етерични масла срещу пърхот и косопад

Етеричните масла често се използват за лечение на кожа и коса по главата и това може да стане по няколко начина:

 • добавяне на масла към козметика (маски, шампоани, балсами и др.);
 • приготвяне на специални нефтопродукти;
 • разресване на косата с добавка на масла.

За първия метод е достатъчно да добавите 3-5 капки подходящо масло към козметика и перилни препарати. Няма нужда от повече: етеричното масло обикновено е концентрирано и наситено.

Вторият метод включва приготвяне на маска: вземете една чаена лъжичка от основата (всяко подходящо растително масло - зехтин, праскова, кокосово, бадемово и др.) и добавете към нея 3-5 капки от основния компонент. Маската се използва седмично, но не повече от 2-3 пъти седмично, преди измиване на косата (около 1-2 часа).

Трети начин: няколко капки от любимото ви масло се накапват върху гребена и се сресват добре. Процедурата може да се повтаря ежедневно.

Ето някои компоненти на етерично масло, които са най-подходящи:

 • при силна загуба се използват масла от чай и розово дърво, розмарин, иланг-иланг и петитгрейн, върбинка, кедър и бор, кипарис, тамян, кориандър, мента или аир;
 • със сух пърхот помагат маточина, лавандула, босилек, лайка, цитрусови плодове, розмарин или здравец;
 • при мазен пърхот се използват масла от грейпфрут, чаено дърво, евкалипт и розмарин.

Универсалните масла се считат за:

 • чаено дърво;
 • розмарин;
 • иланг-иланг.

Сол за пърхот и косопад

Тъй като има много продукти за домашна грижа за косата, всеки е свободен да избере най-подходящия вариант за себе си. Сред не само ефективни, но и достъпни средства за лечение на пърхот и косопад, бих искал да подчертая солените препарати. Малко хора знаят колко полезна за външна употреба може да бъде обикновената сол, която се предлага във всеки магазин за хранителни стоки. Солта е естествен почистващ и абсорбиращ агент. И за грижата за къдриците, неговите видове са подходящи:

 • каменна сол, едра и средна;
 • свеждам се;
 • морска сол;
 • самостоятелно засаждане (извлечено от дънната повърхност на солените езера).

Солените маски и масажи активират кръвообращението, събуждат "спящите" космени фоликули, почистват кожата от мъртвите люспи и улесняват тъканното дишане. Освен това солта нормализира работата на мастните жлези, елиминира патогенната флора.

Най-простият и най-ефективен начин за използване на солта е да я нанесете и масажирайте в чиста, мокра коса и кореновата зона с масажни движения. Масажът продължава 10-15 минути, след което се отмива с топла вода без препарат. Процедурата се повтаря веднъж седмично, не по-често.

Можете да си направите и солени маски, като добавите, освен сол, няколко капки етерично масло, суров яйчен жълтък, мед или лимонов сок. Маската се нанася върху косата по цялата дължина, главата се покрива с полиетилен и кърпа и се държи за четвърт час. След това изплакнете с шампоан и топла вода. Повторете процедурата веднъж на всеки 7-10 дни.

Лечение с билки

Функцията на мастните жлези се нормализира благодарение на смес от натрошени листа от коприва с 6% оцет и вода (пропорции 100 g: 500 ml: 500 ml). Масата се вари на слаб огън за половин час. В продължение на десет последователни дни получената отвара се използва вместо шампоан.

Отлично изпитано средство срещу пърхот е лайката. Настойка от цветя измити чиста коса след всяко измиване. Тази отвара е особено препоръчителна за собствениците на руса коса, тъй като им придава приятен златист оттенък. За приготвяне на запарката запарете 2 с.л. Л. Цвят лайка в 1 литър вода, охлажда се и се прецежда. Лечението продължава най-малко 2-3 седмици.

Листа от бреза или липов цвят често се използват като маски за коса:

 • ситно нарязани листа от бреза в размер на 1 супена лъжица. Л. Изсипете 300 ml вряща вода, дръжте под капака за два часа, филтрирайте и използвайте преди и след измиване на косата (преди измиване - като маска и след измиване - като изплакване);
 • липов цвят в количество 2,5 супени лъжици. Л. Налейте 500 мл вряща вода, задръжте за половин час в термос, филтрирайте и охладете, използвайте като маска или изплакнете.

Хомеопатия

Ако се доверявате на хомеопатичното лечение, тогава би било идеално да се свържете с квалифициран хомеопат, който ще може да избере най-оптималното лекарство в конкретен случай. Най-често хомеопатите избират такива лекарства:

 • Ликоподиумът е лек от растението клубен мъх, който лесно се справя с косопад и пърхот, ако са свързани с хормонални промени в организма. Освен това Lycopodium успешно се бори срещу преждевременната поява на сива коса.
 • Флуороводородна киселина в ниски концентрации елиминира чупливостта, загубата, подобрява структурата на косата.
 • Фосфорната киселина регулира растежа и качеството на косата, засегната от нервен стрес.
 • Фосфорът в комбинация със сяра почиства кожата от пърхот и укрепва къдриците.
 • Поташ - регулира работата на мастните жлези, стабилизира мастното съдържание на кожата и косата.
 • Селенът се използва при тежък косопад и влошаване на кожата не само на главата, но и на други части на тялото.
 • Sodium muriaticum - лекува пърхот, себорея, подобрява функционирането на мастните и потните жлези.

Тези лекарства могат да се използват изолирано или като част от комплексни хомеопатични лекарства, като Алопетон, Рехабилитон, Селензин, Керанорм, Талиум Плюс.

Ако хомеопатичното лекарство е избрано правилно, то няма да провокира странични ефекти. Дозите се предписват индивидуално, като се вземат предвид характеристиките на конкретен пациент.

Хирургия

Хирургът може да помогне за възстановяване на косата, загубена поради генетичен модел на плешивост. Такава радикална операция се нарича микротрансплантация на коса и се предписва само при тежка алопеция, когато не е възможно да се върнат къдрици по други методи. Космените фоликули се трансплантират от друга област - например от тилната област до върха на главата. След около няколко месеца (до шест месеца) пациентът израства нова здрава коса. Шевовете на сайта "донор" са почти невидими.

Операцията е доста скъпа, но някои пациенти все пак се решават на тази стъпка, която им позволява да възстановят красотата на косата си. Преди това, дори преди интервенцията, се извършва задължителен преглед, тъй като процедурата има редица противопоказания:

 • тежки системни патологии;
 • ревматоиден артрит;
 • диабет;
 • псориазис;
 • гъбични инфекции;
 • пиодермия.

Хирургическата трансплантация на коса е крайна мярка, до която се прибягва само в специални случаи, когато няма друг начин да се възстанови предишната красота.

Предотвратяване

Пърхотът и косопадът могат да бъдат предотвратени, като следвате няколко прости съвета, за да поддържате косата си здрава и красива.

 • Избягвайте всякакви увреждания на кожата на главата: изберете удобен гребен без остри зъби, не правете прекалено много процедури като боядисване, къдрене и т. Н. Ако е възможно, не използвайте сешоар за сушене.
 • Следете редовния прием на витамини в организма. През зимата или пролетта, както и по време на бременност или при продължителни заболявания, приемайте мултивитаминови комплексни препарати.
 • За миене на косата използвайте топла вода, но не топла или студена, тъй като това се отразява на функцията на мастните жлези.
 • Избирайте почистващи препарати, като вземете предвид вида на косата и кожата. Не трябва да избирате твърде бюджетни опции: като правило техният състав не е естествен и може да навреди на косата и външния вид.
 • Зоната на главата не трябва да се излага на силен студ и директно ултравиолетово лъчение. Внезапните температурни промени влияят негативно на жизнеспособността на космените фоликули.
 • Не използвайте чужди шапки, гребени.
 • Яжте правилно, не се облягайте на твърде мазни и пикантни храни, контролирайте употребата на сладкиши.
 • Откажете се от лошите навици, ходете повече, отпуснете се и се грижете за нервната система.

Прогноза

Малко вероятно е да успеете да се отървете от проблема, ако не се придържате към здравословен начин на живот, правилно хранене. Ежедневната диета трябва да се състои от продукти, които насищат тялото с всички необходими полезни компоненти: витамини, микроелементи. Трябва да се ограничите до мазни и пикантни храни, да ядете по-малко сладкиши, мъфини. Лекарите съветват допълнително да приемате витаминни и минерални комплекси.

Ако всичко е направено правилно, периодично се консултирайте с лекар - трихолог, терапевт - тогава за кратък период от време можете да приведете косата си в правилното състояние и да върнете привлекателен външен вид. Пърхотът и косопадът ще престанат да бъдат проблем, ако не отложите посещението при специалист. Компетентният интегриран подход ви позволява да се отървете от неприятните симптоми само за няколко седмици.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.