^

Почистване на лицето с киселини: хиалуронова, салицилова, млечна

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Козметиците смятат, че днес почти няма нормална кожа. Преобладава склонността към сухота или високо съдържание на мазнини. Нормализирайте състоянието на кожата са способни на процедури, включително почистване на лицето с киселини. Той е подходящ и за двата пола, за всички възрасти и типове кожа. Въпреки това, жените са най-заинтересовани.

Показания за процедурата

Специалните жлези постоянно отделят мазнини - за да предпазят кожата от изсушаване и неблагоприятни външни фактори, да направят кожата мека и еластична. На повърхността тази тайна се смесва с мъртви люспи на епидермиса. Обикновено мазнините се секретират в оптималния обем и обновяването на клетките става независимо. В нарушение на запушването на дихателните пори с тази смес.

 • Под влияние на стреса се появяват сезонни колебания, циркадни и хормонални нарушения, преумора, нарушения в работата: себумът се произвежда повече и обновяването се забавя. [1]

Повечето експерти са съгласни, че хиперпролиферацията и нарушената кератинизация на фоликуларния епител в комбинация с хиперактивност на мастните жлези и колонизацията на Propionibacterium acnes (P. Acnes) води до образуването на запушени пори, което може да бъде придружено от различна степен на възпаление. [2] Съществува също мнение, че склонната към акне кожа е в състояние на постоянно субклинично възпаление, което може да се развие в различна степен на тежест, когато един или повече от споменатите по-рано патомеханизми се наслагват. [3] При пациенти с акне се съобщава и за промяна в бариерната функция и целостта на кожата.[4]

Киселинното рН на роговия слой е необходимо за оптималното функциониране на естествената бариерна система на кожата. Промяната в pH на кожата и от своя страна бариерната дисфункция предразполага кожата към възпалителни и инфекциозни дерматози, включително акне вулгарис. [5]

Жлезите се запушват, разширяват се и в тях се образуват тапи, увенчани с черни точки отгоре - окислен липиден секрет. Кожата не е в състояние да се очисти от тях. За премахване на съдържанието от дълбините на кожата няма да помогне никаква козметика. Това се превръща в основна индикация за салонната процедура за почистване на лицето - с киселини или по друг начин.

Доказателствата в литературата показват ползите от подкисляване на повърхността на кожата с акне. Проучванията показват, че понижаването на pH намалява възпалителния отговор на TH2 и ускорява възстановяването на бариерната функция, като по този начин предотвратява епидермалната хиперпролиферация.[6], [7]

При редовна употреба на киселини за почистване на лицето при условия, предшестващи появата на акне, симптомите и признаците на дразнене на кожата и появата на възпаления и акне са по-ниски, отколкото при алкални сапуни. [8]Явлението подкисляване на повърхността на кожата може да помогне за намаляване на броя на възпалителните папулопустули в засегнатата от акне кожа. [9]Проучванията показват, че редовната употреба на киселинни агенти намалява pH на повърхността на кожата и количеството на пропионибактериите в сравнение с неутралните лекарства.[10], [11]

Това е нашата помощ за кожата. И след 30 години почистването, дома или салона, помага да бъдете проактивни - забавете образуването на бръчки, тъпотата и намалете тургора на кожата доколкото е възможно.

Използването на козметични киселини е предназначено за изглаждане на горния слой на кожата, премахване на замърсяванията, мъртвите клетки, излишната мазнина. В салоните се използват плодови (ябълчна, лимонена, лимонена), салицилова, олеинова, гликолова, млечна и ретинолова киселини.

При подготовката за почистване се препоръчва да използвате продукти за грижа за плодови киселини. Те ще са необходими и в рехабилитационния период след киселинен пилинг.

Подготовка

Ако козметикът посъветва почистване на лицето с киселини, тогава трябва да започне с щателна подготовка - независимо дали в салона или у дома. Разликата е, че в козметична институция това ще се извърши от професионалист и ако го направите сами, трябва да се погрижите за подготовката лично.

Оценката на състоянието на кожата на всеки човек е задължителна преди химическия пилинг. Лекуващият дерматолог трябва да оцени пациента за възможни индикации, да намери някакви противопоказания, да обсъди подробно процедурата и да оцени очакванията на пациента и очакването на резултатите. Трябва да се обсъдят потенциалните рискове от процедурата, както и ограниченията. Типът на кожата на пациента трябва да бъде оценен според класификацията на Fitzpatrick. Нивото на фотоповреда също трябва да бъде оценено, като се използва класификацията Glogau. Преди химически пилинг трябва да се извърши подробна медицинска история и изследване на кожата при всички пациенти. Зоните, които трябва да бъдат почистени, трябва да бъдат заснети и да включват пълен изглед на лицето и отпред. Информираното съгласие трябва да бъде подписано преди процедурата за пилинг.

Дерматолозите използват няколко схеми за подготовка за пилинг. За почистване на кожата преди пилинг се използват различни комбинации, включително локално приложение на третиноин, α-хидрокси киселини, хидрохинон, коиева киселина и стероиди с ниска активност. Пациентите трябва да бъдат съветвани да избягват тютюнопушенето, да намалят до минимум излагането на слънчева светлина и да прилагат слънцезащитни продукти с широк спектър на действие. Схемите за подготовка на пилинг се различават с често срещаното акне, фотоувреждане и хиперпигментация, включително мелазма и следвъзпалителна хиперпигментация.[12]

2–4 седмици преди пилинг процедурата могат да се предписват локални и системни лечения за пациенти с акне вулгарис. Локалните антибиотици могат да се използват ежедневно и да се спират 1 или 2 дни преди пилинг. Широкоспектърните слънцезащитни продукти (ултравиолетови А и ултравиолетови В) трябва да се използват често. 

Кожата се подготвя предварително - около ден преди основната процедура. През нощта се използва скраб за ефективно почистване на повърхността. Също така е по-добре да готвите сместа за четене преди началото, за да не губите скъпо процедурно време, изчислено в минути.

 • При правилна подготовка самопочистването не е опасно. Непосредствено преди манипулацията лицето трябва да се избърше с леко средство - мляко или серум. Клепачите, веждите, устните предпазват от изгаряния с козметичен вазелин.

Работната смес се нанася веднага след избърсване, слушайки собствените си чувства. Те трябва да са в рамките на толерантност: леко изтръпване, сърбеж. След седем до осем минути извадете масата с топла вода.

Има различни препоръки относно честотата на процедурите. И това е разбираемо, защото кожата на всеки човек се отличава с индивидуални характеристики, от които тези препоръки зависят. Възраст, състояние, вид, пол, климат, влияния на околната среда - това са основните фактори, които определят броя и честотата на сесиите. Кожата трябва да се почиства от веднъж на всеки 10 до веднъж на всеки 30 дни.

Техника почистващи киселини за лице

Лекуващият лекар трябва да бъде квалифициран дерматолог, който е получил адекватно обучение по химичен пилинг по време на следдипломното обучение по дерматология. 

Тези, които искат да проведат независимо почистване на лицето с киселини, трябва да знаят за противопоказанията. Така че, не могат да се правят никакви процедури, когато лицето е обсипано с възпаление, кожата е заразена или наранена. През останалото време ключът към успеха е правилно подбран персонал и всички операции, които се извършват последователно.

Техниката е проста. Основното е да вземете предвид вида на кожата. Например, за сухо и нормално е подходяща рецепта с алфа хидрокси киселини (AHA киселини):

 • Вземете 2 литра. Лимонов сок и тръстикова захар, изсипете малко кисело мляко в разтвора. Тази маска съдържа много лимонена, гликолова и млечна киселини.

В средата на 90-те години анти-стареещите ефекти на алфа хидрокси киселините (ANA) бяха признати от козметичната индустрия, което доведе до разпространението на съдържащи AAG продукти против стареене. [13]AHAs са група от хидрофилни органични киселини, които съдържат група карбоксилна киселина със съседна хидроксилна група в алфа позиция. [14]Най-често използваните AHA са гликолова и млечна киселина, въпреки че ябълчната киселина, лимонената киселина, пировиновата киселина, винената киселина и други имат подобни функции.[15]

Точният механизъм на действие на AHA киселините все още не е известен, но най-общоприетата теория е, че AHA премахва калциевите йони от епидермалните клетъчни сраствания чрез хелация. Това води до отслабване на междуклетъчната адхезия, което има ексфолиращ ефект, причинявайки ексфолиация на мъртви и сухи клетки. [16]Намалените нива на калций също допринасят за по-нататъшния растеж на клетките, като същевременно забавят диференциацията на клетките, като по този начин намаляват появата на бръчки и по-младото забавяне на кожата. AHA също могат да увеличат експресията на гени на колаген и хиалуронова киселина в дермата и епидермиса, което от своя страна подобрява кожния тургор и хидратация. 

Тя се държи на лицето си около осем минути. И изплакнете. След това незабавно се овлажнява с крем, който впоследствие се използва редовно и е защитен от ултравиолетова радиация цял месец.

Мазната кожа винаги е проблемна. Също така изисква използването на BHA киселини. 

β-хидрокси киселини (βHAs) са карбоксилни киселини, имащи една хидроксилна група, прикрепена към β-позиция на карбоксилната група. Малината и лимонената киселина са представители в тази категория. Лимонената киселина се използва широко в локални състави като антиоксидант, а нейните свойства против стареене са добре известни. [17]

За почистване аспиринът се разтваря в лимонов сок, след 10 минути се отстранява от лицето с гъба, навлажнена с газирана вода. Маската изсушава акне, намалява производството на мазнини, премахва натрупаната мръсотия. Това е много ефективно лечение за акне и кожа, предразположена към акне. [18]

Ако всичко е направено правилно и някои комедони все още не се евакуират, оставете ги за известно време - до следващия път. Това означава, че те не са напълно узрели. При натискане на тези точки съдържанието попада в кожния слой, впоследствие се възпалява и оставя грозни белези.

Почистване на лицето с киселини у дома

Киселините се намират в различни продукти: сладко и кисело мляко, домати, лимон, боровинки, грозде, други зеленчуци и плодове. За почистване на лицето с киселини най-често се използват плодови сокове, като лимон. Течността просто трябва да се нанесе върху лицето и да се отмие след 10 минути.

Процедурата е напълно безопасна и се свежда до отстраняване на мъртви елементи, отваряне на порите и евакуация на тяхното съдържание. Извършването на почистване на лицето с киселини у дома е напълно възможно и това ще струва много по-малко от козметолог. Важна подробност: у дома се използват по-малко концентрирани разтвори в сравнение с интериора. Това се прави, за да се избегнат изгаряния или други неприятности в случай на евентуална грешка.

 • С мазната кожа можете без съмнение да прибягвате до интензивно излагане. Ако кожата е деликатна и тънка или е засегната от огнища на възпаление, тогава трябва да действате деликатно или пак да се обърнете към професионалисти.

Всяко почистване започва с пара. Вкъщи се прави традиционно: държат покритите си глави над гореща вода, след 10 минути намокрят лицето си с кърпа. Полезно е да приемате настойка от трева вместо вода. Можете да вземете душ с гел за измиване.

Ефективно вещество за киселинен пилинг е салициловата киселина - една от бета хидрокси киселините. Той прониква дълбоко в порите, действа като противовъзпалителен, мастно-разтворим, дескваматиращ елемент. За да се предотврати нежелана реакция, предварително се прави тест върху нежна зона на кожата. Ако след ден реакцията не последва, можете да започнете да почиствате лицето си.

 • Преди да започнете процедурата, е необходимо да защитите лигавиците и чувствителните зони с вазелин (смажете веждите, клепачите, ноздрите, устните).

Омекотената омекотена кожа се избърсва със салицилов алкохол и се третира от черни точки, бели глави, мазни тапи. Ако е необходимо, можете да използвате игла. Комедоните на Defiant не се докосват до следващата сесия.

След агресивна процедура е важно правилно да се грижите за кожата: измийте с меки препарати, овлажнявайте два до три пъти на ден и избягвайте слънчевата светлина. Ако се появят признаци на пигментация или инфекция, това показва необходимостта от квалифицирана помощ.

Почистване на лицето с ацетилсалицилова киселина

Салициловата киселина се използва за лечение на различни кожни заболявания повече от 2000 години. Способността на салициловата киселина да ексфолира роговия слой, го прави добро средство за пилинг. По-специално, комедолитичното свойство на салициловата киселина го прави полезно ексфолиращо лечение за пациенти с акне. Смята се за кератолитичен агент и в ролята на десмолитично средство поради способността му да разрушава клетъчните съединения, а не да унищожава или лизира междуклетъчните кератинови нишки. [19]

Химически ацетилсалициловата киселина е 2-хидроксибензоена киселина или ортохидробензоена киселина. Източниците на салицилати включват кора от върба, листа от сладка бреза и круша. Въпреки това може да се синтезира и изкуствено, в ежедневието се нарича аспирин. [20], 

Салициловата киселина е мастноразтворим агент, за разлика от α-хидрокси киселини (като гликолова киселина) и затова се смесва с епидермални липиди и мастни липиди в космените фоликули, намалява секрецията на себум при пациенти с акне.

Почистване на лицето с ацетилсалицилова киселина се използва в следните случаи:

 • С тенденция към възпаление, акне с различна интензивност.
 • С повишена чувствителност към температурни колебания и грим.
 • С мазен, тъп, нездравословен блясък, разширени пори.
 • С признаци на увяхване, промяна в контура.

Включването на аспирин в рецептите на смеси за почистване на лицето с киселини им придава не само козметични, но и терапевтични свойства. Има почистване на целия излишък и дезинфекция на кожата, което свежда до минимум риска от инфекция (при наличие на възпалени акне и други огнища). Маски на базата на ацетилсалицилова киселина нормализират секрецията на мазнини, стягат порите, изглаждат повърхността.

 • Почистването с аспирин предотвратява поникването на косата, активира метаболизма, ефективно и евтино лекува акне и комедони, когато се използва независимо. Добавянето на други активни съставки позволява лекарството да се използва за различни типове кожа.

Важно е да се поддържат рецептата и процедурата. Смесите за мазна и проблемна кожа са силно агресивни. Една от рецептите препоръчва разтриване на 6 таблетки и смесване на получения прах с лимонов сок. Нанесете хомогенна маса върху цялото лице или проблемни зони за 15 минути. Отмийте с гъба. След интензивно почистване кожата изисква интензивно успокояване. Подходящ е билков компрес или лед.

При нормална и суха кожа тя трябва да се омекотява активно (смляна овесена каша, натурални масла, мед). Във всички случаи е наложително да се използва чиста, без примеси и приготвяне на допълнителни компоненти.

Почистване на лицето с ацетилсалицилова киселина и мед

Методът за почистване на лицето с ацетилсалицилова киселина и мед е подходящ за самоизпълнение. Резултатът е дълбоко проникване, хранене и насищане с влага. Почистването на лицето с киселина с мед има двоен ефект:

 • Ексфолира ненужните клетки.
 • Овлажнява, възстановява, оптимизира секрецията на мастните жлези.

В сместа аспирин-мед могат да бъдат въведени допълнителни компоненти, като се вземе предвид типът на кожата, който ще засили ефекта: масла, плодови сокове, кефир, морска сол, козметична глина.

Прости рецепти:

 • 4 таблетки, смесени с чаена лъжичка вода и няколко капки мед;
 • 3 натрошени таблетки, смесени с 0,5 ч.л. Вода, същото количество масло от жожоба и пълна лъжица мед; доведете до гъсто хомогенно състояние, така че масата да не се разстила по лицето. Накиснете за около 20 минути, отстранете внимателно, с нежни движения.

Прекомерното излагане може да причини сухота и увеличен пилинг. Най-добре е манипулацията да се прави вечер, за да не излизате на слънце, докато кожата не се възстанови. Успокояващи маски, подхранващи препарати са това, от което кожата се нуждае след почистване на лицето с киселина.

Салицилатите са ефективни при наличие на пори, мазна или застаряваща кожа. Не се препоръчва употребата по време на бременност и кърмене, както и свръхчувствителност към тази категория химикали. В случай на увреждане, включително незначителни, трябва да изчакате тяхното излекуване.

Странични ефекти от пилинг на салицилова киселина

 • Продължителен еритем
 • Интензивна ексфолиация
 • Образуване на кора
 • сухост
 • Пигментарна дихромия
 • Системна токсичност, салицизъм
 • Гипогликемия
 • Контактна сенсибилизация

Американската администрация по храните и лекарствата класифицира салициловата киселина като категория С. [21]Използването на пилинг от ацетилсалицилова киселина не се препоръчва по време на бременност, тъй като нейната структура е тясно свързана със структурата на аспирина. Употребата на аспирин по време на бременност се свързва с спонтанен аборт, вродени дефекти, усложнения при кървене и салицизъм. От друга страна, пилингът с помощта на α-хидрокси киселини е определен като категория В и може да се използва безопасно по време на бременност.

Почистване на лицето с плодови киселини

Чудесен начин за подмладяване и обновяване на кожата с дълготраен ефект е да почистите лицето си с плодови киселини. Това е нежен, атравматичен пилинг, но не се препоръчва да го правите сами, защото една грешка може да струва скъпо. Химическото почистване на лицето с киселини е показано за жени след 35 години за премахване на кератинизацията и възрастовите петна, подмладяване и озаряване на дермата, възстановяване на липидния баланс и борба с акнето.

За почистване използвайте естествени или синтетични киселини. 

Алфа хидрокси киселини (AHA) включват гликолова киселина (GA), лимонена киселина (СА), ябълчена киселина (МА), винена киселина (ТА) и млечна киселина (LA), които са естествени органични киселини, намиращи се в много храни и млечни продукти захари.

Лимонената киселина, ябълчната и млечната киселина са важни участници в цикъла на Кребс и процеса на клетъчна ферментация. Повечето изследвания на лимонената и ябълчната киселини се фокусират върху клетъчния метаболизъм и производството на аденозин 5'-трифосфат (АТФ). В статия за преглед от 1971 г. Декер описва естеството и регулирането на енергийния метаболизъм в епидермиса [22]. Ябълковата и лимонената киселина са в изобилие в много плодове и техните семена, като какаови шушулки, грозде и къпини [23]. Въпреки че много проучвания са изследвали съединенията на плодовите екстракти, малцина са изследвали биологичните функции на чистите МА и СА. През 1997 г. Американската FDA показва, че ябълчната и лимонената киселина са „общоприети като безопасни“ като хранителни добавки, използвани като подобрители на аромата, ароматизатори, добавки и контрол на pH (US FDA 1997). Оттогава СА и МА се използват като регулатори на рН и овлажнители (овлажняващи агенти) в козметични състави [24]. Въпреки това, в клиничните изпитвания ябълчната киселина беше призната за дразнещо вещество. 

В предишни проучвания Okano et al. И Hussein et al. Описаха механизмите, чрез които гликолевата килоста може да забави фотостареенето на кожата: увеличава дебелината на епидермиса, активира фибробластите и повишава дермалния колаген. Увеличаването на плътността и дебелината на колагеновите влакна възниква в резултат на способността на гликолова киселина да ускорява синтеза на колаген от фибробласти, увеличавайки синтеза на гликозаминогликани и колагенови влакна. [25], [26]

Лимонената и млечната киселини играят различна роля във връзка с кожните клетки. Едно проучване показа, че лимонената киселина индуцира пролиферацията на колаген I и проколаген II, докато гликолова киселина подобрява епидермиса и дермата, като по този начин потвърждава полезността на AHA за подмладяване на фото-увредената кожа [27]. В допълнение, лимонената киселина в концентрация от 20% може да увеличи дебелината на епидермиса и количеството гликозаминогликани в увредена от слънце кожа. Открито е също, че увеличава скоростта на обновяване на кожата [28]и лекува увредена от слънце кожа. 

Процедурата за козметолога е следната:

 • оценява състоянието на епидермиса, предписва курс на манипулация;
 • взима киселина или смес от киселини;
 • прави тест за алергия;
 • при липса на реакция почиства лицето със специално лекарство;
 • прилага състава за определено време;
 • премахва това съединение;
 • дава препоръки за по-нататъшни грижи.

Положителните резултати се появяват след курс от сесии, предписан от специалист (средно 4-6 процедури на определени интервали). Курсът се препоръчва да се повтаря ежегодно, като се избира сезон с минимална слънчева активност. Дъбенето не е препоръчително нито преди, нито непосредствено след процедурите.

През първите месеци след почистването дейности като ходене до баня, солариум и козметични процедури са ограничени. Кожата трябва да бъде защитена от атмосферни влияния, ултравиолетово лъчение, механичен стрес, съдържаща алкохол козметика. Ограниченията важат за диетата: осолени и пикантни храни са изключени за няколко седмици.

Почистване на лице със салицилова киселина

Салициловата киселина е едно от най-добрите лекарства за лечение на акне, изсветляване след акне и редица медицински и козметични процедури върху кожата. Разтваря се в мазнини, прониква в порите и ги почиства. Той е съставка на много мехлеми, лосиони, пилинг и домашни маски. Почистването на лице със салицилова киселина е полезно, тъй като веществото има поне троен ефект:

 • антибактериално;
 • експандиран;
 • противовъзпалително.

Може да помогне за предотвратяване, както и да намали броя на UV-индуцираните кожни тумори. [29]

OTC лечение на акне със салицилова киселина включва концентрации от 0,05% до 5%. По-високите концентрации са запазени за салицилова киселина и химически пилинг. „Физиологичната“ десквамация, осигурена от салициловата киселина, прави текстурата и външния вид на кожата по-гладка и може да създаде илюзията за намален размер на порите. За съжаление, по-ниските концентрации на салицилова киселина могат да осигурят само умерена десмолитична активност, което води до минимални терапевтични ефекти. [30]

Химикалът елиминира много проблеми: папули и пустули, петна и друга пигментация, комедони и повишено съдържание на мазнини. В комбинация с гликолова киселина салициловата киселина е в състояние напълно да изчисти лицето от акне, ако ситуацията не протича до момента, в който е необходимо сложно лечение.

 • Салициловото почистване е достъпно за независима употреба. Трябва обаче да се помни, че почистването на лицето с киселини, включително споменатите, не се препоръчва на бременни жени и жени с много суха, постоянно лющеща се кожа. Страничните ефекти са възможни и в други случаи: хиперемия, сърбеж, алергии, изгаряния.

Процедурата се провежда при проблемен, мазен тип кожа. В този случай също е възможно зачервяване, но бързо изчезва, оставяйки гладък, здрав цвят и почистена повърхност. Процедурата е следната:

 1. Отстранете остатъците от грима, праха и други замърсители.
 2. Нанесете емолиент.
 3. Избършете старателно с антисептик.
 4. Внимателно разпределете масата върху проблемните зони.
 5. Да се поддържа според инструкциите.
 6. Отмийте с хладна вода.
 7. Покрийте лицето си с козметичен продукт, за предпочитане на базата на алое.

За безпроблемно възстановяване следващите дни трябва да предпазите лицето си от слънчева светлина и агресивни външни фактори. Пилингът на салицилова киселина е ефективно и безопасно лечение за акне вулгарис. [31]

Почистване на лице с хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е любимо вещество на козметолозите. Почистването на лице с хиалуронова киселина е само една от процедурите, използващи популярна съставка. Ефективността се обяснява с факта, че тя е структурен компонент на кожата и съединителната тъкан на човешкото тяло. Хиалуроновият пилинг има двоен ефект, тъй като не само премахва мъртвия епидермис, но и интензивно подхранва нови клетки.

Хиалуроновата киселина (НА; известна още като хиалуронат или хиалуронан) е високо молекулно тегло, отрицателно зареден (полианион) полизахарид и естествено присъства в почти всички тъкани и течности на гръбначни животни, включително извънклетъчния матрикс на кожата. Поради сложното си взаимодействие с компоненти на матрицата и клетките, HA играе многостранна роля в кожата, свързана както с физикохимичните, така и с биологичните си свойства. Хиалуроновата киселина е добре известна със своята отлична способност за задържане на вода. [32]В допълнение, той поддържа архитектурата на тъканта на извънклетъчната матрица, регулира еластичността на кожата, участва в миграцията и диференцирането на клетките по време на заздравяване на рани и възпаления, а също така може да действа като антиоксидант, като ограничава движението на реактивни видове кислород. И накрая, хиалуроновата киселина се използва като локална система за доставяне на лекарства до кожата.[33]

Скорошно проучване показа, че микро лазерният пилинг със серумна хиалуронова киселина може успешно да се използва за подмладяване на кожата. [34]

Хиалуроновата киселина поддържа оптимален воден баланс в дебелината на кожата. Но, за съжаление, с възрастта тялото престава да се справя с някои функции, включително с образуването на естествено вещество. Поради това кожата "изсъхва", става отпусната и набръчкана.

 • В допълнение към почистване на лицето с киселина, той е включен във формулите на външни препарати, използвани в домашни маски и използвани за „инжекции за красота“. С негова помощ се повишава устойчивостта срещу процесите на изсъхване и действието на външни фактори.

Процедурата има някои характеристики, които трябва да се вземат предвид, когато сами извършвате манипулацията:

 • Почистването трябва да се извърши, като първо се почисти повърхността. Това ще подобри проникването на активните съставки и ще засили ефекта против стареене.
 • За да избегнете реакция, извършете тест за алергия.
 • В салоните се прилага чиста киселина. Вкъщи използват безопасно готово лекарство на базата на него.
 • Процедурата се препоръчва да се извършва през есента или зимата, така че слънчевите лъчи да не причинят изгаряния, хиперпигментация или други усложнения.

Процедура Процедура:

 1. Разредете прахова киселина от аптека в преварена вода до вискозна консистенция.
 2. Нанесете върху чиста и суха повърхност. Мехурчетата потвърждават действието на активното вещество.
 3. След това измийте остатъците от продукта, обелените клетки и замърсете с топла вода.
 4. Завършете процедурата с гел за измиване, тоник и крем с овлажняващ и подхранващ ефект.

Множеството на процедурата трябва да бъде съгласувано със специалист. При редовна употреба изчезват малки бръчки, сухота, акне, широки пори. Тонът се повишава, овалът на лицето се изравнява.

Почистване на лицето с млечна киселина

В организма млечната киселина се образува по време на разграждането на глюкозата - основният енергиен ресурс. Много от това вещество в някои продукти - ферментирали, ферментирали, ферментирали. Пречистената млечна киселина се продава в аптеките, включва се във формулите на козметичните препарати. За почистване на лицето се използва млечна киселина поради своите козметични и лечебни качества.

Млечната киселина - алфа-хидрокси киселина, има гликоловидна активност, не е скъпа и лесно достъпна, може да се използва като ексфолиращо средство при лечението на мелазма  [35]и  [36]  има антипролиферативен ефект в клетките. [37]

Почистването на лицето с киселини ви позволява да обелите горния слой на дермата и да почистите порите. Той е идеален препарат за зряла и застаряваща кожа. Прилагайки млечна киселина редовно и компетентно, можете самостоятелно да почистите дори в много напреднали случаи.

 • Неслучайно известните подмладяващи бани на Клеопатра не са били просто млечни, а кисело мляко.

Използвайки продукта, можете да премахнете излишните мазнини и пигменти, сухота и акне, да почистите и намалите порите и стрии, да подобрите тонуса и да изгладите повърхността. Процедурата може да се извърши у дома или да се поръча в салона. Няколко съвета за използване на млечна киселина за лицето:

 • За ежедневно почистване те продават готови маски, кремове, пилинг, ексфолианти от различни марки.
 • Аптечното лекарство за дома е по-добро от 40-, отколкото от 80% концентрация. Течността е алергенна и агресивна (при високи концентрации и експозиция може да причини изгаряния).
 • Ефективни домашни средства - сок от кисело зеле, кисело мляко.
 • Лятото не е най-доброто време за манипулации, с оглед на изобилието от UV.
 • Не се препоръчва да се използва след силен тен и през първите седмици след всякакви манипулации в кабината.
 • Противопоказания - наличието на увреждане, възпаление и други проблеми по лицето, както и диабет, онкология, настинки.

Почистване на трихлороцетна киселина

Пилинг с използване на 10% трихлороцетна киселина (TCA), концентрацията на която може да се увеличи. [38], [39]

Трихлороцетна киселина (TCA) 10-40% е пилинг, който елиминира малките бръчки, обезцветява кожата, прави я по-гладка и по-млада. Но при концентрация от 10-15% пилингът не влияе на дълбоките бръчки или белези. Прилагайки в по-високи концентрации от 35-40%, той извършва епидермална некроза без сериозна системна токсичност. Разтвор на TCA 35-40% е стандартен за среден пилинг на лицето и ръцете. Тези концентрации трябва да се използват от квалифицирани лекари и трябва да се внимава специално, защото това може да причини хиперпигментация и белези.

По време на този пилинг той помага за почистване на дълбоко запушените пори, ефективно контролира и лекува силно акне. 

Предимства:

 • елиминира видимите признаци на ранно стареене; 
 • значително подобрява текстурата на кожата и обезцветяването на кожата, осигурявайки отлична видимост; 
 • изглажда и ревитализира кожата; 
 • елиминира признаците на стареене под формата на тъмни и бели цветове. [40]

Противопоказания за процедурата

Процедурата има много противопоказания за употреба. Така че почистването на лицето с киселини не се препоръчва, когато:

 • свръхчувствителност към алергии;
 • увреждане на епидермиса;
 • псориазис, херпес, розацея;
 • изобилие от родилни петна;
 • висока дехидратация;
 • настинка
 • диабет;
 • Онкология.

Някои киселини, например млечна и плодова, не могат да се използват върху млада кожа. Плодовете също не могат да се комбинират с тетрациклинови антибиотици, така че по време на приема им такова почистване не се извършва.

Противопоказанията включват също пациенти с активни бактериални, вирусни или гъбични инфекции, склонност към образуване на келоиди, лицев дерматит и употреба на фотосенсибилизиращи лекарства.

Последствия след процедурата

При много мръсна и мазна кожа е необходимо да я почиствате на всеки 10 дни. В други случаи веднъж месечно. Положителните последици след процедурите са изравняване на релефа, подмладяване, стимулиране на колаген и еластин. Клетките, подновени чрез почистване на лицевата киселина, приемат с удоволствие и благодарност всички последващи процедури и лекарства.

 • Гримът се вписва перфектно върху свежия епидермис: пудрата и основата са гладки и естествено покриват лицето, запазвайки плодовете на усилията на декоративен гримьор за дълго време.

Специалистите съветват между сесиите за масажиране да се правят масажи с маски - подхранващи, хидратиращи. Това подобрява нейната регенерация и самопочистване.

Усложнения след процедурата

Пилингът включва използването на химически агент с определена сила, което води до ексфолиране на кожата с последващо възстановяване на кожата, което води до подмладяване на кожата. Въпреки рядкостта, могат да възникнат усложнения.[41]

Класификация на усложненията след пилинг:

Интраоперативно: [42]

 • Неправилен избор на дозата на веществото за пилинг

Следоперативният:

 • Локална инфекция.
 • Контактен дерматит.
 • Неправилна грижа по време на лечението.

Усложненията могат да бъдат незабавни или забавени, в зависимост от времето на настъпване.

Незабавно (няколко минути или часове след пилинг): [43]

 • Дразнене, парене, сърбеж и болка.
 • Устойчив еритем.
 • Подуване.
 • Образуването на мехурчета.

Забавено (за няколко дни или седмици):

 • Инфекции (бактериални, херпетични и кандидозни).
 • Белези, забавено заздравяване, милия и промени в текстурата.
 • Хиперпигментация, хипопигментация и демаркационни линии.
 • Загуба на кожна бариера и увреждане на тъканите.
 • Акнеформи обриви.
 • Алергични реакции, токсичност и ектропион.

Random:

 • Очни усложнения.

Обикновено усложненията са незначителни и се срещат по-често при чернокожите. Те се виждат повече в средната и дълбоката кора.

След сесията на лицето се образува кафява коричка, поради което е препоръчително да останете у дома в наши дни. За да избегнете хиперпигментацията, кремове с филтри от 30 и избелващи препарати, които блокират производството на меланин, трябва да се прилагат за месец.

 • Усложненията след процедурата са свързани с нарушение на правилата или неспазване на противопоказанията.

Злоупотребата с честотата на процедурата е изпълнена с розацея. Излагането твърде дълго при почистване на лицето с киселини води до повишена сухота и свързани с това проблеми.

За да се избегнат неприятни последици, е необходимо стриктно да следвате инструкциите или да поръчате процедурата от професионалисти, а след интензивни манипулации правилно възстановете дермата.

Химическият пилинг е проста, безопасна и рентабилна процедура. Въпреки че пилингът може да причини усложнения, те са малко вероятни. Дълбокото познаване на химическия пилинг и свързаните с него рискове, адекватното консултиране и обучение на пациентите, както и пилингът с всички основни предпазни мерки минимизират появата на усложнения. [44]

Грижете след процедурата

Независимо къде се почиства лицето с киселини - в салона или у дома, грижата след процедурата е важна. Химическата манипулация е стрес за кожата, който трябва спешно да бъде успокоен. Това може да се направи с добър хидратиращ или подхранващ крем, който след това се прилага всяка сутрин и вечер. В ежедневните грижи трябва да използвате само деликатни продукти и да не забравяте за защита от слънце. [45]

 • С тази грижа лицето се появява в най-добрата си форма само след една сесия. Порите са намалени и чисти, възпалението, ако има такова, бавно изчезва, кожата се възстановява и изсветлява. Ефектът се сравнява с този, постигнат с лазерната процедура.

Първите 48 часа след пилинга е необходимо да се използват леки овлажнители и почистващи препарати, докато дразненето след пилинг не спре. Трябва да се отбележи, че локалните стероиди са ефективни за намаляване на възпалението след пилинг и за намаляване на пост-възпалителната хиперпигментация. 

Ефектът от киселинен пилинг може да се удължи, ако след първата сесия се използват по-меки почистващи препарати. Например, каша от разтвор на пероксид и прах за тяло или всяка козметична глина. В тази посока действат и домашните маски, направени от естествени съставки.

Почистването на повърхностни киселини се счита за нежно и нежно, поради което не изисква допълнителни предпазни мерки и засилени мерки след манипулация. При дълбока намеса в процесите, протичащи в кожата, е необходим дълъг период на възстановяване. По това време са забранени сауна, плаж, солариум, рязка температурна разлика, достъп до слънчева улица без крем със SPF от 35. Кожата трябва да се подхранва и овлажнява с маски и кремове.

Важно е да се предотврати херпес симплекс с антивирусни лекарства.

Отзиви

Повечето автори признават ефективността на химическото почистване и ги практикуват у дома с очаквания успех. Наричат се различни продукти: от плодове до лекарства.

Интересен е нестандартен преглед на „Непознатият“, който развенчава ползите от почистването на лицето с киселини от натурални плодове. Долната линия е, че концентрацията на киселинни компоненти в пресни плодове е недостатъчна за ефекта на пилинг. Не без хумор, тя съветва да не превеждате вкусното в маски, а да го консумирате вътре. За почистване според нея е подходящ само един лимон.

В търсене на „подмладяващи ябълки“ жените харчат огромни суми за чудо-фондове. Ключовите рекламни думи са „забавяне на стареенето“, изглаждане на бръчките, „подновяване на епидермиса“. Същите резултати могат да се постигнат с прости средства, например, почистване на лицето с киселини - у дома или в салони. Това е достойна алтернатива на скъпата маркова козметика.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.