^
A
A
A

Козметични компоненти: Модулатори

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

През последните години козметиката все по-смело се намесва в процесите, протичащи в кожата, и от превантивния ефект се стига до клетъчната терапия. Първоначално, клетъчната терапия включваше използването на козметологията на тъканни екстракти и клетки (кръвен серум, ембрионална тъкан, сперма и др.). Постепенно, обаче, той започва да се нарича всеки ефект, който променя функционирането на клетките на кожата. С помощта на модулатори е възможно да се регулират важни процеси, които се случват в епидермиса, и дори да повлияят на състоянието на дермата.

В съвременната козметика могат да бъдат намерени следните видове модулатори:

  • Стимулатори на клетъчното делене - активират разделянето на клетките в основния слой, като по този начин ускоряват обновяването на кожата.
  • Модулатори на диференциацията. Клетката на епидермиса се променя много, докато расте. Тази промяна се нарича диференциация. Премествайки се до повърхността на кожата, клетката трябва да има време да се превърне в достатъчно силна възбудена везни, точно както студентът трябва да има време да получи сертификат за зрялост за 10 години. Нарушенията в диференциацията на клетките възникват под въздействието на различни причини (UV радиация, стрес, канцерогени и др.). След това, в епидермиса, повтарящите се клетки са уловени, които изостават от другите. Тези клетки са опасни за кожата, защото постепенно натрупват увреждане, започват да оказват силно влияние върху други клетки и дори могат да се размножават в туморни клетки. Модулаторите на диференциацията действат върху клетките като пръчка към мързеливи ученици, принуждавайки ги да запомнят целта си и да се върнат на пътя на праведните.
  • Имуномодулатори - промяна на скоростта и посоката на имунните реакции на кожата. Използва се за борба с алергичния дерматит и възпалителните кожни заболявания. Регулатори на синтеза на биологични молекули - да индуцират кожните клетки да подобрят синтеза на жизненоважни молекули или, обратно, да им дават сигнал за намаляване на скоростта на синтеза. По-често използвани стимуланти за синтез на колаген (витамин С, плодови киселини) и регулатори на производството на себум (антиандрогени, фитоестрогени).

Някои активни добавки са трудно зададени на всяка една група. Като витамин С не само прави за дефицита, но също така предпазва кожата от свободните радикали и модулира синтеза на колаген, се изисква цинк за антиоксидантни ензими и регулира производството на себум, витамин А засяга разделяне диференциацията на клетките на кожата и т.н.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.