^
A
A
A

Косопад при мъжете

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 26.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Не мислете, че красивата дебела коса е въпрос на гордост само за жените. Хората, точно както по-слабият пол, искат да имат гладка коса, но желанията им не винаги съвпадат с действителността. Прогресивна загуба на коса при мъжете - това не е нов проблем, но не само не губи значението си, а напротив, придобива нови измерения. Все повече и повече млади хора страдат от факта, че външният им вид е изкривен от ранните плешиви петна. И макар че мъжете не са толкова натрапчиви за появата им като жени, плешивостта в ранна възраст често е сериозна психологическа травма, въпреки че не е обичайно да се говори за това публично.

trusted-source[1], [2], [3]

Епидемиология

Ако не попаднете на такива подробности и не спирате плешивост при мъжете, като един от реалните проблеми на нашето време, можете да видите, че патологията не се ограничава само до възрастните хора. Статистиката  сочи, че 50-70% от мъжете са изправени пред проблема с плешивост в средна възраст (40-50 години). Но в същото време малко под 1/3 от по-силния пол имат същите проблеми на 20-25 години. Освен това, оплешивяване в ранна възраст в 80% от случаите се дължи на генетична предразположеност, че нежния пол е рядкост (въпреки че през последните години тази цифра е била непрекъснато се увеличава, и двете жени, а при мъжете).

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Причини плешивост при мъжете

Ако човек отпусне 100 косми на ден, няма особена причина за безпокойство. Но по-активната загуба на коса, особено младата и растяща, не може да се оцени като нормално състояние. Това е патология, която винаги има определени причини, в които е необходимо да се разбере, защото без това е невъзможно ефективното лечение на болестта. Стабилен резултат може да бъде постигнат само ако се води борба срещу причината за болестта, а не нейното последствие.

Но какви фактори могат да предизвикат активна загуба на коса при мъже от различни възрасти? Нека се опитаме да разберем всеки от тях:

 • Наследствена предразположеност. Вече отбелязахме, че според статистическите данни повечето млади мъже са плешиви по тази причина. Наследствената алопеция при мъжете е един от най-големите проблеми, които не могат да бъдат излекувани от традиционното лечение.

Ако бащата, дядо, прадядото на майчината или бащинската линия бяха в младежките си проблеми с косата, те по-вероятно ще бъдат в следващото поколение. Причината за това предразположение е генът за плешивост, който може да бъде открит при мъжете и жените.

Генът на плешивостта, който се превръща в най-честата причина за загуба на коса при все още млади мъже, е открит от германски учени преди около 13 години. Това е ген в X-хромозомата Sox21, която двете дъщери и синове получават по време на зачатието от майка си. Той се изказа в подкрепа на наследствена плешивост при мъжете се предава чрез по майчина линия, с други думи при алопеция син косвено обвиняват майката, чийто баща е имал плешива глава и подаде на ген на дъщеря си, а тя е на сина му.

Но три години по-късно генът за алопеция се открива в хромозомата на мъжете. Този ген също може да бъде наследен и влиянието му върху бъдещето на момчето е по-силно от генетичния материал на женската хромозома X. Получаването на такъв ген от дете повишава риска от плешивост в ранна възраст почти седем пъти.

И какво да кажем за онези момчета, които получават и двете гелна плешивост от баща си и майка си. Според някои оценки рискът от алопеция в този случай е все още два пъти по-висок, отколкото при получаването само на мъжкия ген, т.е. Млад мъж в този случай, шансовете да носите красива глава на слух преди старостта са изключително малки.

 • Неизправности на хормоналния фон. Грешка е да се мисли, че такива провали са присъщи само за жените, причинявайки много жени проблеми. Хормоналните разстройства могат да възникнат и при мъжете. Учените отдавна откриват връзка между мъжкия полов хормон тестостерон и плешивостта при мъжете. Самият тестостерон отговаря за наличието на косми по главата и тялото на мъжете, но този вид дихидротестостерон, напротив, допринася за косопада.

Чрез превръщането на тестостерона в дихидротестостерон мъжете са задължени да приемат ензима 5-алфа-редуктаза. Благодарение на този ензим активната фракция на дехидрогеназата навлиза в кръвния поток, което блокира потока от хранителни вещества, пренасяни чрез кръвта в космената крушка. Това означава, че този ензим не унищожава космените и космените фоликули, но помага да се направи тънката и слабата коса.

Хормоналната загуба на коса при мъжете се извършва на няколко етапа. На първо място, косата е просто изтъняла и обезцветена (става тънка и безцветна, като пух). Тогава отслабената коса пада и на тяхно място има още по-фини и слаби екземпляри, които на практика не се виждат на главата. С течение на времето, на мястото на засегнатите космени фоликули (фоликул), косата като цяло престава да расте.

Досега говорихме само за дисбаланса на половите хормони, т.е. Да се повиши нивото на дихидротестостерон, причината за което може да бъде хипофизата заболявания, хипоталамуса и надбъбречната болест и вродени синдроми, туморни, лекарствена терапия с андрогени. Но растежът и развитието на косата засяга хормоните на щитовидната жлеза.

Тироидни хормони трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) vozdeystvuyutna коса активност растеж и ограничаване на тяхната смърт и тироксин и удължава фазата на растеж на косата (анаген). При нормалното функциониране на щитовидната жлеза, обикновено по-малко от 10% от косата е в покой. Но в нарушение на производството на хормони на щитовидната жлеза (като хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм) анаген период намалява и телоген се удължава с последния етап, вече е много по-голямо количество коса, което води до по-езотеричен коса. Между другото, косопада често е първият признак за нарушение на щитовидната жлеза, за която човек дори не е мислил.

 • Силни ситуации. Въпреки факта, че мъжете често остават спокойни дори и в най-драматичните ситуации, те са подложени на стрес не по-малко от жените. Това е всичко, за да се справите с емоциите си. Но изживяването на стрес в душата е не по-малко опасно, отколкото разплискване на емоциите ви, за да виждат всички.

Под влиянието на стреса има спазъм на кръвоносните съдове, включително и тези, които хранят космените фоликули. Нарушаването на храненето и дишането на косата води до отслабване и забавяне на растежа. Зрелите коси започват да падат активно, а новите не бързат да растат.

Но трябва да разберете, че този процес не е всяка минута. Може да отнеме няколко седмици след силен нервен шок, преди косата да започне да се оттича агресивно.

 • Нарушения в храненето.  Дисбалансът в диетата причинява различни нарушения в тялото. Косата, както и други тъкани на тялото изискват съответните входящи кръв от микроелементи (цинк, желязо, калций, фосфор, и т.н.), витамини (витамини А, С, Е, група В). Недостатъкът на тези вещества в храната, поради преобладаването на полуготови продукти и заведения за бързо хранене, отслабва косата (и по периметъра на главата) и води до преждевременна загуба, докато новите космите не бързат да растат отново поради липса на хранителни вещества.
 • Метаболитни нарушения.  Но, че косата получава достатъчно храна, не е достатъчно, за да влезете в необходимите вещества във вашата диета. Много е важно те да бъдат абсорбирани в тялото. Нарушенията в метаболизма на отделните вещества ще доведат до факта, че храненето на косата е недостатъчно.
 • Инфекциозни заболявания. И острите инфекции, настъпващи на фона на треска, и хроничният ход на инфекциозни патологии са свързани с интоксикация на организма с продуктите на жизнената активност на патогенните микроорганизми. Ясно е, че токсичните вещества ще имат вредно въздействие върху космените фоликули, които получават токсини с кръв.
 • Приемане на някои лекарства. Да, лекарствата също могат да имат токсични ефекти и да повлияят неблагоприятно на растежа на косата.
 • Кожни травми в областта на главата. Нарушения на целостта на кожата (повърхността на изгаряния, дълбоки рани и разрези) впоследствие свързани за образуване на мястото на белег нараняване или съединителна тъкан, които са предназначени само за затваряне на дефекта, и не е в състояние на възпроизвеждане на нова коса.
 • Кожни заболявания. Положението тук е идентично с нараняванията. На мястото на лезията се оформя огнище, растежа на косата, на който спира или се забавя. Площта на главата може да се диагностицира себорея, херпес, гнойни заболявания на космените фоликули, инфекциозни кожни лайшманиоза, проказа, белези пемфигоид и други патологии, в който гъста кора, пречи на нормалното дишане и хранене на коса върху кожата.
 • Някои автоимунни системни заболявания. В този случай има неадекватен отговор на имунната система към някои вътрешни фактори. Загубата на коса в малки участъци на главата е възможна при псориазис, лупус еритематозус, склеродермия, кожна саркоидоза, болест на Adison и някои други патологии.

В допълнение, плешивостта при мъжете и жените може да се развие на фона на:

 • захарен диабет (метаболитни нарушения),
 • желязо-дефицитна анемия (дефицит на микроелементи),
 • гъбични кожни лезии (образуване на тъкан на белег, токсичен ефект на микроорганизми, изкуствен дефицит на хранителни вещества),
 • заболявания на сърдечно-съдовата система (нарушение на кръвообращението и храненето на косата),
 • онкологични патологии, например, алопеция е възможна с базално-клетъчен карцином, сириндом (промени в клетъчните свойства и образуване на белези);
 • дефекти в развитието, като аплазия на кожата, хемафия на лицето и скалпа, епидермални молове, хематоми на торбичката за коса.

Преди това се говори главно за вътрешни фактори, които влияят върху растежа и загубата на коса. Но не можем да изключим влиянието на определени външни условия. От тази гледна точка могат да бъдат разгледани следните външни рискови фактори за плешивост при мъже и жени:

 • използването на шампоани с ниско качество и не са предназначени за измиване на главата на детергенти, съдържащи вредни вещества или засягащи състоянието на кожата,
 • травматично увреждане на скалпа и косата, поради което има нарушение на кръвообращението и храненето на космените фоликули се влошава,
 • неблагоприятни условия на околната среда (отрицателно въздействие на излагането на ултравиолетови, заразени въздух, съдържащи вода соли на тежки метали);
 • йонизиращо лъчение (лъчева терапия).

Причините за плешивост при мъжете в млада възраст обикновено се свеждат до генетично предразположение и хормонални нарушения, в резултат на което вече в 20-30 години имат плешиви петна. Въпреки че е невъзможно да се изключи приносът, който могат да направят други фактори за процеса на оплешивяване.

Например една четвърт от населението страда от себорея, началото на което се забелязва още през юношеството по време на пубертета. Първо, младият човек отбелязва, че косата му е станала мазна, бързо нападнала и залепена заедно в снопчета, а на скалпа изглеждало жълтеникави мазни люспи. Първо, човекът е измъчван от неестетична тлъстина на косата и сърбеж по главата, а след това на кожата се появяват корички, напомнящи за прояви на екзема. Ако заболяването не се лекува, се отбелязва лека загуба на коса по-късно. На тяхно място се формират нови косми, които постепенно стават по-тънки и постепенно отпадат, образувайки плешива глава с ясно определена граница.

Ясно е, че стреса, медикаментите, неблагоприятните условия на околната среда, лошото хранене, нараняванията на главата също могат да оставят своя белег на главата на млад мъж. И колкото повече има такива фактори, които действат едновременно или един по един, толкова по-забележима ще бъде тази следа от изтъняване на косата. Ако говорим за лечение на рак, който може да засегне дори деца, тогава химиотерапията и облъчването на тялото може да лиши човек от косата, дори при липса на наследствена предразположеност. Но това е принудена мярка, когато не е нужно да избирате между живота и красивата прическа.

trusted-source[17], [18], [19]

Патогенеза

Така че ежедневната промяна на косата не трябва да се смята за нещо неестествено и уплашено от нея. Факт е, че жизненият цикъл на косата е ограничен до около три години, след което идва нова коса, която изтласква остарялата, освобождавайки пътя си.

Народната мъдрост казва: "Святото място никога не е празно". По отношение на промяната на косата е особено важно. Когато остарялата коса падне на мястото на нейното израстване, остава една торба за коса, в която се формира нова коса, която заменя старата коса.

Животът на косата се състои от 3 основни етапа:

 • анагенният период, когато има активно разделение и растеж на младите косми,
 • периодът на катагена с обратното развитие на корена (атрофия на папилата, намираща се в долната част на фоликула и регулиране растежа на косата, започва още в края на този период)
 • телогенния период, когато косменият фоликул е в покой (тъй като той пресъхва), остарялата коса пада и младата коса започва да се появява на мястото си.

Естествено умиращата коса има сгъстяване в края на бял цвят, което не се открива, ако силно издърпате здрава, млада коса. Ако това удебеляване не е налице, тогава причината за загуба на коса е повишената й крехкост, което е доказателство за нездравословна коса. Но присъствието на падналата коса на тъмна крушка казва, че здрава, силна коса е загубена, която все още не е излязла от нея. И ако това не е механичен ефект, тогава трябва да потърсите вътрешни причини, водещи до алопеция.

Лекарите считат загубата на коса при мъжете като полиетологично заболяване. По този начин има много причини, които могат да коригират процеса на естествена подмяна на косата по такъв начин, че на мястото на множество падащи косми да не се появят, нови или те ще бъдат много слаби като оръдия. Не е изненадващо, че има различни видове и степени на плешивост, подходът към лечението, който е значително различен, защото причините за плешивост в този случай са различни.

Оказва се, че не трябва да обмисляте общата концепция за алопеция, но някои видове болести, които във всеки случай могат да имат уникални прояви. В края на краищата често се стига до многофакторен ефект и всеки от факторите може да наложи своя отпечатък върху клиничната картина на патологията.

Когато говорят за алопеция?

Различни хора имат различни притеснения относно проблема с косопада. Някои от тях изобщо не се занимават с този въпрос, спокойно измиват единични или няколко косми от скалпа от рамото, а други директно се паникят, когато виждат поне една коса по дрехите си. Кой от тях е прав, и кога трябва да започнете да се притеснявате за загуба на коса?

Няма нищо изненадващо във факта, че космите, съществуващи на главата и тялото, периодично падат там. Живият организъм не е вечен, но дори и по време на своето съществуване тялото непрекъснато преживява процесите на обновяване и се отнася не само до кожата и ноктите. Косата ни също се актуализира веднъж на всеки 3-5 години. И това важи както за жените, така и за мъжете.

И тъй като косата расте неравномерно, тяхната смяна се появява и в различни периоди от време, така че забелязваме загуба на коса почти ежедневно. За да се уплашите по време на отпадане на 1-2 косъмчета, очевидно не е необходимо. Всъщност, те получават 50 до 150 хапчета на ден, ние просто не го забелязваме. Особено забележим този момент е по време на измиване на главата или надраскване, което е съвсем естествено, защото механичното въздействие върху скалпа помага да се премахне остарялата линия на косата.

Трябва да разберем, че загубата на такова количество коса на ден, не рискуваме плешивост, защото на главата на обикновен човек има от 60 до 160 хиляди косми. И в момента, в който някои падат, други започват да растат; има естествен процес на актуализиране на косата.

Процентът на загуба на коса при мъжете за един ден варира между 80-150 косъма, в зависимост от цвета на косата. Смята се, че блондинките са собственици на най-дебелата коса, така че загубата на 150 косми на ден е естествена за тях. За кафявите и тъмнокосите хора дневната загуба от порядъка на 100 косми се счита за нормална. Най-малко щастлив червен, защото косата им обикновено е най-малката (80-90 хиляди косми), но рядко губят повече от 80 косми на ден.

Когато броите косата, която е отпаднала за един ден, трябва да разберете, че само космите, които падат с корена (крушка), се вземат под внимание. Ако косата е нездравословна и склонна към крехкост, все още има известно количество счупени косми, които не са свързани с процеса на косопад и алопеция. Разглеждаме само косата, която оставя космения фоликул напълно, което съответства на естествения процес на подмяна на косата или на патологичния процес на алопеция (алопеция).

Степента на загуба на коса е индикатор, който не влияе на плътността на косата и се обяснява с естествения физиологичен процес на обновяване на отделните компоненти на живия организъм. Но излишъкът от нормата вече говори за някои нарушения, които причиняват прекомерна загуба на коса. Ако косата започва да пада активно, точно за да се отрази върху причините за тази ситуация, което води до плешивост при мъжете, тъй като участието в този процес на грешен шампоан, гребени, възглавници твърде трудно и т.н. Научно доказано.

trusted-source[20], [21], [22]

Симптоми плешивост при мъжете

Влиянието на различни фактори върху здравето на човека предизвиква появата на различни видове плешивост, чиито проявления също се различават. Няма еднаква класификация на алопецията при лекарите, но въпреки това е обичайно да се разграничават няколко вида плешивост при мъжете.

Въпреки факта, че различните видове косопад могат да имат различни проявления, първите признаци на болестта може да се разглежда по-висока от нормалната загуба на коса, която може да се види от увеличението на броя на космите на облекло, гребени, по време на шампоана. И просто не можете да измиете главата си за 3-4 дни, а след това леко дръпнете косата на главата си. Ако в ръката ви се появи приличен пакет от 5-10 косми, това е повод да бъдете разгледани за опасността от плешивост.

Появяването на плешиви петна по слепоочията или зоните с редки косми по върха се наблюдава малко по-късно. И това ви позволява да определите типа алопеция, защото локализирането на зоните на патологична загуба на коса също има голяма диагностична стойност. Това обаче е вече въпрос на специалистите и ще говорим за това какви видове плешивост човек може да диагностицира от лекар с какво са свързани и как се проявяват.

trusted-source[23]

Андрогенная алопеция

Като разпространение сред мъжкото население, този вид плешивост не е равен. Андрогенната алопеция се нарича мъжка плешивост, тъй като този вид патология е особена за мъжете. Това е така, когато проблемите с косата не са свързани с определена болест. И причината за това състояние е във формата на мъжкия хормон - дихидротестостерон

Нивото на дихидротестостерона при различните мъже не е същото. И това дори не винаги е в патологични процеси, които насърчават повишеното производство на тестостерон или ензим, който го превръща в хидролизирана фракция. Факт е, че някои характеристики на ендокринната система, отговорни за производството на секс и други хормони, са наследени. И не е изненадващо, че на някои хора се дава гъста коса, а други страдат от липса на коса от ранна възраст.

Трябва да се разбере, че с андрогенна плешивост, косата на главата на млад мъж не попада в нито един момент. Този процес е постепенно, то просто започва преждевременно. Първо, се наблюдава промяна в външния вид на косата: те стават по-тънки и по-леки, спират растежа си и накрая се превръщат в почти незабележим пух. След като тези косми завършат жизнения си цикъл и отпадат, мястото им остава празно, защото дихидротестостеронът не позволява на фоликула да натрупва достатъчно хранителни вещества, за да възпроизведе новата коса.

Тъй като не всички лампи са едновременно засегнати, първо косата се изтънява и след това се формира пълноценен плешив петно. Процесът обикновено започва с челото и храмовете, постепенно се движи към париета. Тези зони са най-засегнати от мъжкия полов хормон, така че не е изненадващо, че повечето мъже от плешивото място започват да се появяват на челото. Но за различните мъже картината може да е малко по-различна, така че помислете за няколко вида андрогенна алопеция:

 • Подковообразен тип, когато процесът на образуване на плешиви участъци засяга зоната на храмовете, постепенно се придвижва по-дълбоко в фронталната част на париета.
 • Жена вид, когато косопад при мъжете е маркиран на различни места, но на върха на задължително висока храм формира закръглена форма, която прилича на птиче гнездо. Трябва да се каже, че тази форма на плешивост е временна, защото лезиите постепенно се сливат и се събират във формата на подкова, първа линия на растежа на космите в париеталната пространство, фронтотемпорална части, по-чувствителни към тестостерон от други области на главата.
 • Смесеният тип (в този случай косопада на храстите, челото и короната е едновременно и започва с обикновено изтъняване на косата, което се превръща в гладка плешива глава).

Вариант на андрогенетична алопеция може да се разглежда като плешивост, причинена от генетични фактори, т.е. Трансфер на гена Sox 21, което значително увеличава риска от плешивост. Носителите на гена в хромозомата X могат да бъдат както жени, така и мъже, защото този вид хромозома е в хромозомния набор на всеки човек. Това е само за жените Х-хромозоми две, така че ако второто т няма ген за алопеция, компенсиращият механизъм действа и рискът от алопеция става малък. При мъжете няма нищо, което да компенсира този дефект, защото в комплекта има само една Х-хромозома, което означава, че тя може да бъде от решаващо значение.

Но дори и наличието на такъв ген не води непременно до ранна плешивост при мъжете. Не е чудно, че андрогенетичната алопеция често се нарича андрогенетична. Факт е, че много често генетичният фактор се наслагва върху ендокринната, свързана със съдържанието на тестостерон в организма, и тази комбинация значително увеличава риска от плешивост.

Трябва да се каже, че при мъже с андрогенетична алопеция се наблюдава частична загуба на коса при мъжете, т.е. Космите не падат на цялата глава, но главно на храстите, на фронталната и пареалната зона, докато на главата и на страните на главата на главата на косата е доста дебела.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29]

Симптоматическая алопеция

Алопецията от този вид има напълно различни корени. Тук не говорим за генетиката или характеристиките на ендокринната система, а за влиянието върху тялото на определени вътрешни и външни условия. Сред причините за това оплешивяване помислете:

 • интоксикация на организма с вредни и отровни вещества,
 • отрицателното въздействие на йонизиращото лъчение,
 • лекарствена терапия:
 • често плешивост се случва след химиотерапия, защото антитуморни лекарства могат да убият активните клетки на космените фоликули,
 • причината за повишена загуба на зряла коса може да бъде антикоагуланти, интерферонови препарати, ретиноиди, интерферони, бета-адреноблогенни средства,
 • но загубата на растяща коса е свързана с употребата на бромокриптин, алопуринол и лекарства, използвани за лечение на рак.
 • липсата на витамини и микроелементи поради хронични заболявания или недохранване,
 • различни патологии на здравето, засягащи метаболизма в тъканите на скалпа,
 • фактор на стреса.

В последния момент си струва да се търси по-подробно, защото не е тайна, че стресът и безпокойството, причинено от повечето от различни здравословни проблеми при хората. В нашето тяло, всичко е свързано, така че не е изненадващо, че натоварването на нервната система води до повреда на други органи, потискащ ефект върху имунната система, което води до развитието на нервно-психически разстройства, един от първите признаци на които могат да бъдат загуба на коса без видима причина.

Фактът, че мъжете реагират на стресови ситуации, не е толкова емоционален, колкото жените, не означава, че те остават безразлични. Има ситуации, при които може да се появи силен пол, което впоследствие може да доведе до загуба на коса.

Психосоматиката на плешивостта при мъжете, макар и изразена в по-малка степен от жените, но все още може да действа като основен и вторичен фактор при косопада:

 • Силен нервен шок, особено внезапен, може да предизвика по-голяма загуба на коса само по себе си. Усещането за разбъркване на космите по главата и тялото не е случайно, предизвикват спазъм на кръвоносните съдове и мускулите. Дори и на този етап, косата става по-малко стабилна, така че е лесно да се измъкне под механично действие. Ако положението не се случи отново, възстановяването на косата няма да продължи повече от 4 месеца.
 • Хроничният стрес действа по-тайно. Косопадът в този случай ще бъде постепенно. Ако човек непрекъснато е в състояние на нервно напрежение, това води до неизправности в работата на различни системи, включително на кръвоносната система. Причината за загуба на коса е нарушение на кръвообращението, в резултат на което космените фоликули не получават достатъчно хранителни вещества, за да развият здрава и здрава коса. Колкото повече човек е в състояние на стрес, толкова по-трудно ще бъде след това да възстанови скалпа на главата си.
 • Но дори и ако говорим за ситуационни преживявания, на фона на мъжки ген за алопеция, те също се превръщат в рисков фактор за преждевременна загуба на коса.

Как да разберем, че плешивостта се е превърнала в психосоматично разстройство? Ще отбележа това:

 • Дълги периоди на косопад, т.е. Те постепенно попадат, но колкото по-дълбоко човек е потопен в преживяванията си, толкова по-дълбоко депресията, толкова повече косата пада всеки ден.
 • Заедно с косопад маркирани влошаване на външния им вид и състоянието на кожата на главата: кожата бързо дебели и косата започва да изглежда мазна и тъпа коса губи предишната си обем, чуплива коса се засилва. Обвинявайте се за всички хормонални смущения, които също привличат постоянно нервно напрежение.
 • Мястото с коса и скалп започва да променя ноктите (става крехка), кожата на останалата част от тялото (придобива нездравословен цвят, става по-суха и по-малко еластична).

Трябва да се каже, че при мъжете и жените също може да се наблюдава симптоматична плешивост. И причините за тази патология могат да бъдат различни.

Влиянието на горните външни и вътрешни фактори, които не са свързани с наследственото предразположение, води до факта, че косата се разрежда и пада върху цялата глава, т.е. Дифузна косопад възниква при мъжете и жените. В този случай, успехът на лечението зависи от това колко бързо ще бъде възможно да се премахне причината за загуба на коса, но ситуацията рядко се превръща в безнадеждна.

Гнездене (фокална) плешивост при мъжете

Смята се, че е противоположна на дифузната алопеция, тъй като в този случай тоталната загуба на коса не се отбелязва. На главата на пациента се формират ограничени фокуси на алопеция с различна локализация. Такива огнища най-често имат формата на кръг или овал и са относително малки по размер.

Причината за фокусна алопеция при мъжете (като патология може да се появи и на жени и деца) да стане неизправност на имунната система, която започва да се възприема косата си като нещо чуждо, ги тласка като трън. Ясно е, че подобни нарушения в имунната система не са случайни. Те могат да причинят хроничен стрес, нервно изтощение, патологии от инфекциозен характер и други фактори. Понякога неадекватната реакция на имунната система е свързана с ефектите от анестезията и автоимунните заболявания.

Проблемът  на алопеция плешивост при мъжете е, че с течение на времето, центровете могат да бъдат увеличени, за да се появи и на други места на главата, да се слеят един с друг, да се движи, което показва развитието на патологията и е трудно за лечение на косопад.

Острата силна загуба на коса при мъжете се наблюдава при обобщената форма на внезапна алопеция. Това е възможно с прогресията на патологията, причинявайки неизправност в имунната система. Тази форма на заболяването може да се нарече терминален етап на фокална алопеция при мъжете. Загубата на коса в този случай е бърза и за няколко месеца човек може да израсне напълно.

Скарациална алопеция

Този вид косопад се свързва с възпалителни и дегенеративни процеси в кожата на главата. Кожни заболявания, инфекциозни процеси, механична и термична увреждане на кожата, травма на главата или операцията, злокачествени туморни процеси може да предизвика възпаление на тъканите на космения фоликул, в резултат на което мястото на нараняване, образуван от фиброзна тъкан, като функция на който не е включен расте коса. На място белези коса обикновено не расте.

Циатричната плешивост се среща също така при мъжете, жените и децата, но е дифузна и фокусна. Според статистиката, такива възможности плешивост доста рядко (по-малко от 3% отидете на лекар с проблема за загуба на коса), но като андрогенна алопеция те са сериозен проблем за младите хора, на чиято глава плешив поглед не е привлекателна.

trusted-source[30], [31], [32], [33]

Етапи

Имайки предвид вариантите на оплешивяване при мъжете, можете да видите, че процесът на косопад с различни видове плешивост има своите особености на тока. При дифузна и генерализирана алопеция се наблюдава еднаква загуба на коса в главата, която се различава само по време. При фокална и цикатрична форма на алопеция, фокусите обикновено са малки, но те могат да имат различна локализация, а динамиката на развитието на патологията е трудна за предвиждане.

Единственият тип алопеция, при която ясно се виждат етапите на развитие на патологията, е андрогенетичната алопеция при мъжете. Неговата причина се счита за ген за плешивост и отрицателен ефект върху растежа на космите на мъжкия полов хормон. Този тип загуба на коса е присъща на различни данни от 90 до 97% от мъжете, така че най-задълбочено изследвани от учените.

Според класическата схема на Хамилтън-Норууд се обсъждат следните етапи на развитие на процеса:

 • Етап 1 може да продължи доста дълго време, проявявайки се само чрез леко увеличение на космите, които падат ежедневно. В този случай косата се простира особено активно по линията на растежа на космите в фронто-времевата част на главата, образувайки малки плешиви петна от двете страни на челото.
 • 2 етапа. Преминаването на плешивост се случва по челото на мъжете :. Увеличение на обезкосмени участъци, които сега са дошли дълбоко от линията на косата 1-2 см оредяваща коса в повечето случаи са симетрични, а не разваля външния вид на лицето на мъжа.

На този етап косопада постепенно започва в областта на короната, но ситуацията все още е почти невидима отстрани.

 • 3 етапа. Плешивите петна се увеличават по размер и се задълбочават вече с 3 или повече см, образувайки 2 неприятни полуострова. Залисинка на върха на главата може да стане по-забележима, въпреки че все още е покрита с разреждаща се коса всеки ден.
 • 4-ти етап. Плешивите петна в предната част на зоната спират активния им растеж, но в същото време зоната за растеж на космите се повдига, което показва косопада в централния участък на челото. Но процесът на върха се развива активно с образуването на увеличаващ се пробив. На оплешивяването области на силна коса се заменят с едва забележими путка.
 • 5-ти етап. Космите между плешивите области на челната част са забележимо изтъняващи, а плешивният печат на върха се увеличава по размер и става по-забележим. В центъра на главата от едно ухо до второто се простира лента, която запазва практически нормална плътност на косъма, което позволява да се скрие плешив пластир върху короната на главата.
 • 6-ти етап. Стрелите на алопеция в фронтотемпоралната и париета зони постепенно започват да се сливат поради загуба на коса между тези области. Когато се формира едно плешиво петно, процесът започва да се спуска към задната част на главата и към страната на главата, намалявайки лентата на нормалната коса.
 • 7-ми етап. Обикновено до този момент има само тънка ивица, която минава по страните на главата и задната част на главата.

Необходимо е да се разбере, че алопецията в андрогенетичната алопеция може да продължи няколко години, започвайки от ранна възраст. И това означава, че човекът има достатъчно време да посети лекар и да вземе всички необходими мерки, за да запази прическата, която дава самочувствие. Този тип плешивост при мъжете не се счита за отчаяна ситуация и може да бъде третиран сравнително добре в ранните етапи.

trusted-source[34], [35], [36]

Форми

Лизина на главата - това със сигурност е неприятно, но не толкова рядко. Поради това, появата на обезкосмени участъци и оплешивяване не предизвиква такива бурни емоции, отколкото на външния вид на области от косопад по други части на тялото, където се предполага, че е повече или по-груба растителност. На лицето са бузите, веждите, брадите и мустаците, върху тялото: гърди, интимни зони, подмишници, ръце, крака.

Ако появата на обезкосмени зони по главата, можете да обвинявам лоша наследственост, е оплешивяващ лицето, тялото и крайниците винаги се основават на някои патологични процеси в организма, така че трябва да се пазим особено мъжа.

Най-видими са такива дефекти на лицето. Напоследък брадите и бакенбардите започнаха да се връщат към модата, освен че много мъже се опитват да подчертаят мъжествеността си с помощта на мустаци. Но тези мъжки бижута ще изглеждат привлекателни само ако брадата и мустаците са плътни, добре поддържани, без недостатъци. В крайна сметка само в този случай те говорят за добро здраве. Появата на неестетични плешиви петна говори за обратното и това е повод за размишление.

Не е необходимо да се говори за наследствено предразположение за плешивост при мъжете. Наследствеността обикновено се проявява в плътността на косата на този сайт. Но появата на отделни огнища с липсваща коса обикновено се свързва с влиянието на патологичните фактори:

 • напрежения,
 • нервна и физическа работа,
 • Инфекциозни заболявания (локални кожни и системни инфекции),
 • различни видове кожни заболявания (трихофития, дерматит, микоза и др.),
 • метаболитни нарушения (напр. Захарен диабет) и хормонални неуспехи,
 • дефицит на витамини и минерали,
 • автоимунни заболявания,
 • приемане на някои лекарства,
 • кожни травми в тази област,
 • лошо качество на средствата за грижа за брадата и мустаците,
 • радиация, лоши условия на околната среда и др.

Има много такива фактори и често те са свързани със съвместното им влияние, което само усложнява ситуацията.

Не е трудно да забележите оплешивяващите джобове на брадата, е необходимо само да не се бръснете в продължение на няколко дни, а след това да оцени състоянието на косата по лицето. Обикновено космите са с ограничен размер и кръгла форма, както при фокалната алопеция. "Голите" пластири могат да се различават по цвят, да придобият розов, белезникав или червеникав оттенък, кожата върху тях може да бъде прекалено мека и нежна или груба в зависимост от причината за патологията.

На мястото на плешиви петна може да се усети сърбеж или изгаряне, което е характерно за гъбични заболявания. Ако в допълнение към плешивите фокуси върху брадата има промяна във външния вид на косата по главата и промяна в структурата на ноктите, може да се подозира недостиг на витамини или хормонални разстройства.

Загубата на косми по едно и също време на главата, веждите, брадата, мустаците показва обобщаването на процеса. В този случай, плешивост най-често се случва бързо.

Поради високото съдържание на тестостерон, често срещано е, че мъжете имат доста изобилна растителност на краката си. В същото време загубата на коса в тази област става тревожен фактор, тъй като в по-голямата си част има патологични причини:

 • дефицит на организма, необходим за нормалното развитие на косата на витамини и микроелементи,
 • използването на силни лекарства, чийто страничен ефект е плешивост на краката и на други части на тялото при мъжете,
 • повишена кръвна захар (докато на краката, косата ще падне, а на лицето, напротив, ще станат по-активни),
 • хормонални нарушения, причинени от смущения в щитовидната жлеза.

Но преди да започнете да се паникьосвате за вашето здраве, трябва да обърнете внимание на дрехите си. Модата за тесни дънки и панталони може да направи лоша услуга, защото тъканта може да търка кожата, изтриване или скъсване космите върху него, по този начин образуването на "голи" земя на краката си. Същата ситуация се наблюдава при носенето на груби ботуши.

Едновременната или прогресивна загуба на коса при мъжете на ръцете, краката, главата, гърдите и лицето говори най-вероятно за сериозни автоимунни проблеми, характеризиращи се с появата на фокална алопеция, която може да има различни форми:

 • ако имаше една плешива глава на главата, която има кръгла или овална форма и не се увеличава по размер, това е най-безвредната локална форма на фокална алопеция,
 • появата на голям брой малки плешиви петна по главата говори за точка-като алопеция areata,
 • за междинната алопеция говорят в случай на появата на множество големи фокуси върху главата и тяхното разпространение в лицето, тялото, аксиларните кухини,
 • универсална алопеция ареата, характеризираща се с появата на безкосмести, ясно определени фокуси върху главата, тялото и крайниците, придружени от промени в състоянието на кожата и ноктите, както и от развитието на неврастения и VSD,
 • с открита фокална алопеция, на главата и тялото се появяват големи беззъбни зони,
 • обща алопеция ареата - загуба на косми по главата и тялото, която се счита за най-сериозната степен на заболяването, почти неконтролируема.

Косопадът на лицето, тялото и крайниците рядко се появява сам по себе си. Обикновено това е съвместен процес, засягащ главата и тялото, само един човек по това време привлича вниманието само към един симптом (огнище), докато проблемът може да съществува в други части на тялото, както и вътре в тялото.

trusted-source[37]

Усложнения и последствия

Трябва да се каже, че само по себе си плешивостта при мъжете е по-скоро проблем на естетически план (освен, разбира се, кожни инфекции). Липсата на коса по главата, дори до известна степен улеснява грижата за нея, поради добра причина, младите хора обичат да получават подстригване "под щанда". Истината в този случай е да се обърне повече внимание на защитата на главата от активна слънчева светлина.

Но шегува настрана, както и за появата на оплешивяване области на главата може да се крие сериозен здравословен проблем, който по-късно ще се отрази не само върху косата. Гъбични заболявания, дерматит, водещи до появата на кожни рани с голям риск от инфекция, сърдечно-съдови заболявания, диабет, неизправност на щитовидната жлеза и други патологии изискват сериозно лечение, тъй като те не причиняват проблеми не е естетически план.

Но дори ако не вземете под внимание патологичните причини за феномена и вземете предвид загубата на коса от гледна точка на психологията, картината не е много успокояваща. Ясно е, че всеки човек ще третира проблема по свой начин. Някой току-що обръсне косата бръснат и приемаме за даденост нова прическа, както и за други висши храм ще се превърне в препъни-камък, понижава самочувствие и увереност в своята привлекателност за противоположния пол, което е много важно в ранна възраст. Елегантната коса във всеки случай ще изглежда по-изгодно от прическата.

Алопеция, причинена от недохранване и влошаване на състоянието на кожата на главата, може да бъде придружен от образуването на пърхот, който е на фона на оскъдно прическа изглежда много непривлекателна, визирайки липсата на подходяща грижа за скалпа и косата. Мазна, сплъстена коса и разделя корички пърхот ще отблъснат хората, а понякога толкова трудно да се обясни на хората, че причината за това състояние на нещата е заболяване, а не рядко шампоан. Едно плешиво парче на параиталната зона при млади момчета може да е причина за смях зад гърба ви и офанзива.

Появата на едно плешиво петно на върха, наред с други неща, увеличава риска от слънчево изгаряне и топлинен шок през пролетно-летния период, когато активността на слънчевата светлина е доста висока. Оплешивяващият ще трябва да носи шапки редовно, за да предпази кожата от агресивни лъчи, които могат да причинят изгаряния и дори рак. А при липсата на козметика редовно се използва слънцезащитно средство в безконечната област на главата и където главата на слуха е с лоша плътност.

Алопецията може да има най-негативно въздействие върху качеството на живот на човека. Особено се отнася до чувствителни и емоционално лабилни индивиди, при които подобна ситуация може да причини продължителна депресия, което само изостря състоянието. В края на краищата, стрес факторът може да увеличи загубата на коса дори на фона на генетичното предразположение, да не говорим за патологичните причини за алопеция.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46]

Диагностика плешивост при мъжете

Плешивост при мъжете и жените - една държава, която има ясни симптоми. Как да прикриете големия в челото или "гнездо" на върха може да се види с невъоръжено око, и изтъняване на косата се вижда, струва само малко по-отблизо в човешката коса. Не е изненадващо, самият факт на диагноза на алопеция не е трудност лекар, дори и ако това е просто терапевт.

Но в действителност изявлението за факта на плешивост не е остатъчен фактор за установяване на окончателната диагноза и назначаването на подходящо лечение. Важно е да се установи вида и степента на алопеция, тъй като схемата на лечение за различни форми на алопеция ще бъде различна, което не е изненадващо поради разликата в причините за ранна загуба на коса.

Въпросите, свързани с проблемите на косата, се обработват от отделен лекар - трихилог. На него и вие трябва да се свържете за изтъняване на косата. В края на краищата нито терапевтът, нито дерматологът не могат да помогнат, ако говорим за най-честата причина за алопеция - влиянието на гени. Друго нещо, ако става дума за кожа или вътрешни болести, но тук решителната дума често остава за трихилога. Той, ако е необходимо, ще насочи пациента към консултация с подходящия специалист.

Въпреки че на практика обикновено се случва точно обратното. Мъж е с жалби до терапевта, който задава различни изследвания и консултации с различни специалисти, в съответствие с установените заболявания и идентифициране на причината за косопад, ако не успее, пациентът е изпратен trihologu.

За идентифициране на проблема с плешивост, лекарят се нуждае от физическо изследване на главата на човек (и, ако е необходимо, на други части на тялото, където се наблюдава необичайна загуба на коса). Но за да се определи причината за това състояние, ще трябва да се проучат историята на пациента и информацията за наличието или липсата на факти за ранна плешивост в семейството му. Ако близки роднини са имали такива проблеми, веднага можете да подозирате андрогенетичната алопеция, както ще ви каже и формата на плешиви петна или плешиви петна.

Но дори и при андрогенетична алопеция е трудно да се каже кое е причинило ранната загуба на коса: гена от плешивост, получена от майката или бащата, или проблеми с хормони. Те могат лесно да бъдат идентифицирани чрез лабораторни тестове.

Тъй като причината за плешивост при човека може да не е една, а редица фактори, които дори не са свързани, диагнозата алопеция предполага цялостно изследване на пациента, което включва редица лабораторни изследвания:

 • общ и разширен кръвен тест,
 • анализът на хормоните на щитовидната жлеза, позволяващ да се оцени функционалността на орган,
 • кръвен тест за нивото на мъжките полови хормони,
 • проучването на биоматериали за наличието на паразити, които често стават виновни за дефицита на витаминни минерали,
 • определянето на съдържанието на желязо в кръвния серум (изчисляването на концентрацията на феритин в кръвта, което дава възможност да се прецени съдържанието на желязо в тялото),
 • да се изключи сифилисът, който често се превръща в причина за загуба на коса, предписват се кръвен серологичен тест и вазерманска реакция или се използва по-модерна техника - тест за антикардиолипин,
 • подозира гъбична инфекция на увреждането на кожата, както е посочено от лющене и сърбеж, провеждат тестове с калиев хидроксид (в присъствието на изпитвано дерматофити положителна) и полупрозрачност специална лампа,
 • биопсията, последвана от изследване на биоматериал под микроскоп, също прави възможно диагностицирането на дерматомикозата, но това проучване е също така информативно за хранителната и цикатриалната алопеция.

Отделни огнища на алопеция върху главата и тялото могат да бъдат открити при гъбични лезии и в алопеция ареата, причинени от неадекватен отговор на имунната система. Обяснете ситуацията помага на кръвния тест, който ще покаже намален брой Т- и В-лимфоцити, което е типично за фокалната алопеция. Потвърждаването на диагнозата ще бъде тест, състоящ се в лесно напиване на косата: с алопеция ареата, косата се изважда извънредно лесно.

Много информация за причините за плешивост дава лекар инструментална диагностика: изследване на косъма под микроскоп и спектралния анализ на косата, което позволява да се идентифицират нарушения на тялото при обмяната на минералите. Спектрален анализ ни позволява не само за идентифициране на дефицит на микроелементи, необходими за коса, но също така и за диагностициране на много заболявания, свързани с диабет, остеопороза, заболяване на щитовидната жлеза и стомашно-чревния тракт, псориазис, и т.н.

След определянето е патологично причина (или няколко причини), мъжки тип плешивост, trichologist може да се отнася пациента да консултация с други специалисти: кардиолог, ендокринолог, невролог, психолог, и т.н. Тези лекари, в зависимост от откритите нарушения, могат да предписват допълнителни лабораторни и инструментални изследвания, които ще помогнат за разработването на ефективен режим на лечение на основното заболяване.

trusted-source[47], [48], [49], [50], [51], [52]

Диференциална диагноза

Тъй като алопеция се счита многофакторно заболяване и от идентифицираната причина за загуба на коса е изцяло зависим от друго терапевтично действие, по-голяма роля следва да се обърне на диференциалната диагноза. Задачата на лекаря е да разграничи андрогенната алопеция, причинена от специфичен ген от хормонални нарушения. Проявите на алопеция ареата трябва да се разграничи от гъбични заболявания и симптоми на вторичен сифилис, който се характеризира с появата на множество малки огнища на алопеция. Когато белег алопеция е важно да се определи естеството на кожата, тъй като джобовете на фиброзна тъкан могат да се показват на мястото на травматични увреждания на кожата, и на фона на заболявания като лупус еритематозус, саркоидоза на кожата, херпес зостер и др ..

Много е важно, за да се определи причината и дифузно (симптоматична), плешивост, която е свързана не само с отрицателното въздействие върху кожата от външната страна на главата, но и с вътрешните проблеми в организма, без които лечението не могат да бъдат отменени коса.

Към кого да се свържете?

Предотвратяване

Що се отнася до предотвратяването на плешивост при мъжете, няма такива мерки и изисквания, които биха могли със 100% гаранция за защита на човек от загуба на коса. Ако дифузна алопеция има ясни външни и вътрешни причини, които могат да бъдат предотвратени с помощта на здравословен начин на живот, правилното хранене, навременно лечение на лекар, за да се предотврати разпокъсана и андрогенна алопеция е много по-трудно.

Независимо от това, това не е извинение да пуснете ръцете си и да изчакате какво ще се случи по-нататък. Някои моменти в живота на един човек ще помогнат дори да отслабят наследственото предразположение, тъй като е известно, че не всички мъже, които са получили ген за алопеция от техните родители, са плешиви рано. И свидетелството, че плешивният пластир е бил с дядо, прадядо и баща, изобщо не е индикация, че същата съдба чака техните потомци.

Мерки като къса коса (очевидно това намалява тежестта върху фоликулите на кожата и косата, също смята, че косата след това да започне активно да расте) и изоставянето на глава (по причина, че те не позволяват на кожата да диша главата) не разполагат с основателна база данни. Освен това ходенето с гола глава увеличава само отрицателното въздействие върху кожата и косата на външни фактори.

Но има и други мерки, които наистина могат да намалят риска от ранна загуба на коса:

 • Подходяща грижа за косата: редовно измиване с нежни почистващи препарати, използване на алтернативни рецепти за укрепване на косата, спретнато подстригване на гребена за коса с редки зъби. По време и след измиване с коса трябва да сте изключително внимателни, защото в този момент те са най-податливи на нараняване. Не търкайте прекалено много и драскайте скалпа по време на процедурата, а след измиване просто трябва да подсушите косата си с мека кърпа и да не я надраскате с мокри.
 • Редовни процедури за масаж на главата в зоната за растеж на косата. Комбинацията може да се разглежда само като един от вариантите на масаж на главата, който активира кръвообращението в кожата, укрепва кръвоснабдяването и храненето на космените фоликули, прави косата здрава и здрава.
 • Балансираното хранене е ключът към здравата коса и ноктите, защото това, което ядем, зависи от това, кое е косата ни. Ако храната е изчерпана от витамини и минерали, дори и да няма предразположеност да се разчита на дебела коса, това не е необходимо.
 • Активният начин на живот, който позволява да се поддържа нормален метаболизъм, за разлика от хиподинамията, само ще повлияе положително на състоянието на косата на главата и тялото.
 • Контрол на психичен статус, способност да реагират на стресови ситуации, избягвайте силни емоции, и ако е необходимо, и да получават успокоителни ще ви помогнат да се избегнат много здравословни проблеми, включително стрес и дифузна алопеция.

Но дори и спазването на всички горепосочени изисквания не гарантира, че косата в даден момент няма да започне да изпада. И тук е важно да не се забавя пътуването до лекар. В края на краищата, плешивост при мъжете, ако тя не е причинена от въздействието на силен стрес, най-често процесът е постепенно и прогресивно. Много по-лесно е да се лекува на ранен етап през първите шест месеца, отколкото след няколко години, когато плешивото място става очевидно. Това се потвърждава от изследванията, използвани за лечение на алопеция, повечето от които просто не са в състояние да помогнат, ако не е пропуснато времето.

trusted-source[53]

Прогноза

Вероятно това са най-спорните точки в изучаването на проблема с плешивостта при мъжете, които могат да имат различен произход. Дори и курсът на най-изучаваната андрогенна алопеция често е трудно да се предскаже, защото процесът на косопад е забавен в този случай в продължение на много години. В допълнение, интензивността на загубата на коса до голяма степен зависи от съдържанието на тестостерон в кръвта и активността на 5-алфа-редуктазата, която при мъжете може да варира значително.

Лечението на андрогенна алопеция е дълъг процес и не винаги води до желаните резултати. Идеята е да се борим с плешивост човек ще има целия си живот дори след трансплантация на коса. Друга възможност да разгледате проблема по различен начин и да се любите в нова маска.

По-благоприятна прогноза за лечение на дифузна алопеция, тъй като за да се спре загубата на коса на главата, достатъчно е да се премахне факторът, причиняващ такова нарушение. По този начин е достатъчно да се премахнат външните стимули и да се лекуват вътрешните проблеми, като се обръща внимание на невро-психическото състояние, така че нормалният метаболизъм се възстановява и косата получава нормално хранене за живот и растеж. Най-трудно в този смисъл са пациентите с хронични патологии, чието лечение се извършва чрез курсове или постоянно през целия им живот.

Съществува и противоречива прогноза при фокална алопеция. В повечето случаи той преминава в продължение на 3 години, но винаги съществува риск от повторение на заболяването и се налага повторен курс на лечение. Донякъде помага за решаването на проблема с трансплантацията на коса, но в този случай няма гаранция, че имунната система няма да отхвърли трансплантираната коса.

Но с акапевтична алопеция, хирургичното лечение е единственият възможен и ефективен метод за възстановяване на скалпа.

trusted-source[54]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.