^

Хена татуировки

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В момента има модерна тенденция да украсите тялото си с оригинален дизайн. С други думи, много хора са изкушени да получат татуировка. Но тъй като модните промени и вкусовете на всеки човек са постоянни, тогава не всеки взема решение за дългосрочната "украса" на татуировката. Ето защо, практикуването на козметични салони предлага алтернативно решение на проблема - временна татуировка на къна. Но първо нека да разгледаме някои нюанси, свързани с татуировките.

Трябва да се отбележи, че временните татуировки на къна не са свързани с истински татуировки. Важно е да се разберат някои аспекти. Ако господарят твърди, че тази татуировка ще украси тялото дълго време ( месеци и дори години ), трябва да сте далеч от такъв салон. Всичко се обяснява просто - такива временни татуировки не съществуват.

Също така салоните предлагат татуиране на татуировката, като се твърди, че тази татуировка се счита за временна, но отново ще бъде дълго време (3-5 години ). Особеността на тази татуировка е следната: тя е пробита до малка дълбочина на слоя на кожата ( не повече от 4 мм ) и е ограничена по цвят и размер (не повече от 5 см). Скоростта се извършва с помощта на бои, използвани за перманентен грим. Основните компоненти на тези бои са: изопропилов алкохол, железен оксид, титанов диоксид, дестилирана вода, глицерин или етилен гликол.

Тези цветове са "подводният камък" на тази татуировка. Тъй като компонентите на боите са нестабилни съединения, според законите на химия след определено време те трябва да изчезнат напълно. Но всъщност се случва нещо друго. Картината изчезва, в крайна сметка се превръща в замъглено място, което завинаги остава "омайващо" на кожата.

В резултат на това има две възможности да се поправи ситуацията - или да се направи истинска татуировка, или да се обърне към скъпа процедура за лазерна ексцизия. За да избегнете това, е по-добре да украсите тялото си с временна татуировка за къна. Такова татуировка може да се направи както с помощта на капитана, така и независимо. Татуировката на къна, основно, продължава от 5 дни до 2 седмици.

trusted-source[1], [2], [3]

Подготовка

 • Изберете местоположението на татуировката. Тук има един важен момент - не правете татуировка вместо предишната, защото на кожата не й харесват постоянни външни стимули.
 • Преди процедурата ( за 1 ден ) се препоръчва да се избягва пряката слънчева светлина до мястото на прилагане на татуировката и да се въздържат от посещение на солариума.
 • Подготовка на кожата. Трябва да се обезмасли, да се третира с алкохол или да се измие добре със сапун. Ако кожата има груба структура, трябва да я изгладите с твърда кърпа или пилинг. Колкото по-гладко е кожата, толкова повече увереност, че моделът ще продължи по-дълго.
 • Отстранете всички косми от предвиденото място на приложение. Това се дължи на факта, че на косата къна има свойството да остане по-дълго. В резултат на това, моделът на кожата ще изтече и цветът на космите ще остане за известно време, припомняйки бившата декорация.

trusted-source[4], [5], [6]

Техника хена татуировки

Разнообразие от къна картини на тялото (mendi, mehendi) се отнасят до временни татуировки. Те се различават по това, че те продължават много по-дълго от други временни видове татуировки (например с боя). Широко разпространен в Северна Африка, Индия, Малайзия, арабски страни, Индонезия.

Мехенди изглежда много красив и изискан в ръцете си. За любителите на природата и животинския свят са подходящи изображения на животни, птици, насекоми и др. Често в ръцете са изобразени митични животни (дракони). Такива рисунки се отличават с магическо преливане по време на движение на ръцете. Татуировки, изобразяващи растителност (пълзящи растения, цветя, листа) ще подчертаят почти всеки образ. За тържествени ритуали изображенията под формата на елегантни шарки и дантелени дантели ще бъдат идеално подходящи.

Друг оригинален вид на татуировки от хена на ръцете е племенната татуировка. Прилага се по няколко начина - еднообразно рисуване, рисуване с 3D ефект и рисуване с изместване. Също така се отличават с оригиналност писмените фрази в латински или китайски знаци. Тази татуировка изглежда мистериозна и мистериозна. Но когато избирате фраза, е важно да знаете точния й превод, за да избегнете нелепи ситуации.

Татуировките на къна върху тялото, в зависимост от избрания модел, подчертават както женската благодат, изтънчеността и сексуалността, така и мъжката сила. Особено популярни за прилагане на татуировка са такива части на тялото като предмишницата, външната страна на гърба, гърба, пъпната област.

Прилагане на татуировки от къна в домашна среда

Съставки, изисквани за процедурата:

 • прах от къна;
 • лимонов сок (2 лимонови преса и щам);
 • ароматно масло;
 • обикновена захар;
 • малка купа, изработена от пластмаса или стъкло;
 • малка лъжица;
 • опаковка (за предпочитане пластмаса);
 • пластмасова бутилка с малък отвор, полиетиленова торбичка под формата на конус с малък слот, медицинска спринцовка с игла отстранена (по избор, като апликатор);
 • широка плоска пръчка, клечка за зъби или четка (използвана в зависимост от ширината на снимката);

trusted-source[7], [8], [9]

Приготвяне на тестени изделия

Трябва да се отбележи, че пастата се приготвя един ден преди приложението. За да получите 100 грама паста имате нужда от 20 грама къна. Тази сума е достатъчна за оцветяване от ръцете до лактите. Следващия момент - ако има фини линии в избрания чертеж (те се поставят с медицинска спринцовка), преди подготовката е необходимо да се пресее къна прах чрез фин цедка.

Така че, нека да започнем процеса на готвене:

 • На 1 супена лъжица. Лъжица с горната част на къна прах (20 гр.) добавете ¼ чаша лимонов сок. Разбъркайте добре, докато буците се разтворят напълно. В този случай сместа трябва да има гъста консистенция (като картофено пюре). Съдовете с получения състав трябва да бъдат опаковани в пластмасова торбичка, която е плътно затворена (за да се избегне контакт на сместа с въздух). Поставете опаковката на топло място (температурата трябва да е 24-25 градуса) и оставете за половин ден.
 • След 12 часа разгънете опаковката и добавете към сместа 1h. Една супена лъжица захар и 1 час. Лъжица ароматно масло. Захарта се добавя, за да се доближи по-тясно до модела с кожата. Ароматно масло дава по-тъмен и по-последователен цвят на модела. Разбъркайте внимателно съставките. След това завършената смес трябва да бъде доведена до оптимална плътност. За да се направи това, съставът постепенно се добавя към 1 час. Лъжица лимонов сок, която се разбърква постоянно, докато приготвената смес не достига консистенцията на гъста сметана или паста за зъби. След това ястията с готовата смес отново се херметически опаковат в чанта и се затоплят за половин ден. След време на експониране има тестени изделия в готовото състояние. Можете да продължите с процедурата на Менди.

Как да направите татуировка с къна. Техника на приложение

В навечерието на процедурата е желателно да се направи тест за толерантност на кожата към евкалиптното масло. За да направите това през нощта на лакътя, трябва да нанесете капка паста, евкалиптово масло и растително масло. Сутрин проверявайте реакцията. Ако няма признаци на алергия (зачервяване, сърбеж), тогава можете безопасно да продължите с картината. Друг важен момент - процедурата трябва да се провежда в топли условия.

 1. Ако правите татуировка за първи път, би било по-добре първо да приложите рисунката с козметичен молив или воден молив. В края на рисуването те лесно се измиват с тампон, напоен с растително масло.
 2. Попълнете пастата с апликатора.
 3. Смажете мястото на бъдещата татуировка с евкалиптно масло (използвайте не повече от 3 капки). Това е важно. Същността на въпроса се крие във факта, че евкалиптното масло има свойството да увеличава времето за сушене на пастата, като по този начин подобрява неговата ефективност. Също така, маслото разширява порите на кожата, което помага да се ускори проникването на боята. Важно е фактът, че евкалиптовото масло прави цвета на боята по-наситен.
 4. Нанесете боята върху контурите на шаблона, като я изтласкате от апликатора с тънка линия. Уверете се, че върхът на апликатора не докосва кожата. Обикновено пастата се нанася върху слой от 3 мм. Важен нюанс е да започнете да рисувате по-добре с фини линии, след това отидете на прави линии и завършете работата със заоблени детайли на чертежа. Също така е важно да запомните, че къна се абсорбира много бързо в кожата, така че с всяка грешка трябва да изтриете боята много бързо с памучен тампон. По време на работа рисунката трябва да бъде непрекъснато навлажнена с лимонов сок.
 5. Когато рисувате много тънки линии, можете да използвате клечка за зъби или тънка пръчка, като ги потапяте в боята. И обратното - широките линии са боядисани с помощта на широка пръчка (като пръчка за сладолед).
 6. За да получите по-лек тон на модела, трябва да размажете пастата с тънък слой с широка пръчка. За да получите по-тъмен тон, слоят паста се уплътнява. Също така в такива случаи можете да използвате басма. За да направите това, басмата се разбърква с малко количество паста, използвайки обикновена топла вода. В резултат на това цветът ще бъде по-кафяв от оранжевия.
 7. По принцип моделът се изчертава на ръка, но ако се съмнявате в творческите си способности, по-добре е да използвате специален шаблон (шаблонна техника). Или направете шаблон със собствените си ръце, което е много лесно. Най-простият вариант е използването на самозалепващ се филм. На първо място, върху филма, желаният орнамент е изрязан, след това фолиото е здраво залепено на мястото на татуировката и боята се нанася отгоре. Както можете да видите, възможно е да направите татуировка с самата къна.

Няколко рецепти за татуировки с къна

 • Рецепта # 1

В половин час силно пивоварство се добавя лимонов сок (половин лимон) и 2 супени лъжици. Лъжици захар. Полученият разтвор се смесва добре с къна прах (до консистенцията на гъста сметана). Настоявайте 20 минути. Готовата паста се поставя в апликатора. Ако е необходимо, този състав се съхранява в хладилника за 1 до 2 дни.

 • Рецепта # 2

Това ще отнеме: прах от червена къна, торби от черен чай, кафе, евкалиптово масло, дата масло, карамфилово масло.

В 400 мл вода добавете 2 чаени чанти, 2 супени лъжици кафе и 2 супени лъжици масло от датата. Сместа се вари в продължение на 1 час при ниска температура. Охлажда се до температура 20-22 градуса (стайна температура). Прецедете чрез фин цедка. В получения разтвор се добавя, непрекъснато смесване, прах от къна. Смесва се сместа до плътна паста и се оставя на хладно място в продължение на 3 часа. В получената паста добавете 5 капки масло от карамфил и евкалипт. Разбъркайте добре.

 • Рецепта # 3

В една чаша силен чай или кафе добавете 3 супени лъжици лимонов сок и 3 капки зехтин. В получения разтвор се прибавят около 4-5 супени лъжици прах от къна. Резултатът трябва да бъде консистенция на дебелия крем. Ако е необходимо, получената паста може да се съхранява в хладилника до 20 дни.

 • Рецепта # 4

Това ще отнеме: червена къна къна, оранжева вода, розова вода, лимонов сок (настояваше на слънцето за около 12 часа) и черен чай (чай за нощно време).

В 1 чаена чаша добавете 1 чаена лъжичка лимонов сок и разбъркайте. След това добавете праха от червена къна в разтвора и разбъркайте добре.

Преди процедурата татуировката се третира с оранжева и розова вода.

Противопоказания за процедурата

 • акне;
 • дерматит;
 • дерматози;
 • атопичен дерматит;
 • други кожни заболявания.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Усложнения след процедурата

Усложнения след процедурата (алергична реакция, химически изгаряния, контактен дерматит) често възникват от факта, че някои майстори в природен къна добавят вредни съставки: различни багрила или черна къна. Естествената червена къна има червеникавочервен оттенък. За да се избегнат усложнения от татуировки не трябва да бъде прекалено мързеливи, за да учи в състава на боята, която възнамерявате да използвате мехнди, както и да се тества за толерантност, което беше споменато по-горе.

Много често има усложнения поради неразумно отношение към татуировката на къна - постоянно приложение на сайта на предишната татуировка. В резултат на това - екзема, дразнене на лигавицата, лишава.

Така че, нека обобщим. Временната татуировка на къна са безопасни и безболезнени, по някои начини дори приятна процедура. Менди е напълно възможно да направи у дома дори и начинаещ. Но все пак има определени правила за боядисване върху тялото и те трябва да се спазват. Съответства на всички препоръки, които ще доведат до не само красиво, но и здраво тяло.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Грижете след процедурата

Изсушете татуировката на топло място (за предпочитане на слънце или под инфрачервена лампа ). Колкото по-дълга къна изсъхва, толкова по-ярка е шарката. По време на сушенето, татуировката трябва периодично да се навлажнява с лимонов сок и захар ( пропорция - 2: 1 ). След като боята изсъхне, излишъкът може да бъде изстърган с пръчка, но не изплакнете! След отстраняване на пастата шаблонът се обработва с бадемово масло (за да се получи яркостта на цвета и блясъка ). Можете също да използвате сусамово масло. След това е желателно да се повтори този процес.

Трябва да се внимава с всички водни процедури. По-добре е да смените гореща вана с топъл душ. Преди да се къпете, татуировката трябва да се мазни с растително масло. За тази цел, всяко масло, с изключение на вазелин и бебешко олио, ще направи.

Колкото повече рисунката ще бъде намокрена с вода, толкова по-бързо ще слезе. Не е желателно да се мие мястото на татуировката със сапун, леко изплакнете с вода.

Ще бъде необходимо да се въздържат от интензивни спортове и сауни посещават малко - временни татуировки на къна не обичат повишено изпотяване. Също така не се препоръчва бръснене или премахване на космите на мястото на приложение на татуировката.

Ако напълно се придържате към тези съвети за грижа след процедурата на боядисване на къна, тогава снимката ще бъде запазена за период до 14 дни или дори повече.

trusted-source[20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.