^

Facelift и facelift: видове, резултати, рехабилитация, рецензии

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Facelifting е оперативна или не-хирургическа корекция на лицето и шията чрез засягане на меките тъкани, т. Нар. Facelift. Facelifting ви позволява да се отървете от бръчки и flabbiness на кожата, които често са в резултат на стареене.

Лицевият лифт за лицето се споменава за първи път през 1906 г. В контекста на обсъждането на хирургическата интервенция при коригиране на свързаните с възрастта лицеви трансформации. В бъдеще бяха разработени различни методи за корекция на меките тъкани в лицето. През 1976 г. Терминът "подкожна мускулна апоневротична система" е въведен под съкращението SMAS. През 1982 г. Е разработена техниката на резекция и фиксация на SMAS. От този период започват да се появяват нови техники за лифтинг, които в момента се използват широко в областта на пластичната хирургия. В наше време може да се твърди, че с подходяща подготовка и работа от опитен експерт, facelifting няма да има усложнения.

Разпространение на лифтинг

Човешкото тяло неизбежно претърпява редица промени, свързани с възрастта, сред които най-силно е възрастовата промяна на меките тъкани и кожата на лицето. Това се дължи на силата на гравитацията. Поради това влияние върху колагеновите структури има изтъняване на кожата, появата на дълбоки бразди, особено близо до носа, устните и очите. Процесът на стареене на лицето се ускорява в зависимост от наличността:

 • лоши навици;
 • вредното въздействие на вредните фактори отвън, включително неблагоприятното състояние на екосистемата;
 • патология от соматичен тип.

Комбинацията от няколко или всички фактори води до появата на бръчки, включително имитация, увиснала кожа, промяна на формата на лицето. В най-нещастните случаи човек може да има всички признаци на стареене до 35-40 годишна възраст.

Поради факта, че появата е неразделна част от човешката социалния живот, включително и професионално израстване, лифтинг на лицето е една от най-популярната пластична хирургия в света след мамопластика, ринопластика и липосукция. Както жените, така и мъжете прибягват до хирургическа намеса.

Показания за процедурата

Има както оперативни, така и нехирургични методи за корекция на лицето и шията. За да изпълните процедурата за лифтинг, достатъчно е да сте критични към състоянието на кожата на лицето. Често операцията се прибягва след 40 години, въпреки че има случаи на преждевременно стареене на възраст около 35 години.

Нехирургичните методи могат да повлияят на първоначалните признаци на стареене на кожата. За хирургическа интервенция, която също се използва напълно за да се отървем от най-трудните случаи на трансформации на лицето, свързани с възрастта, има някои индикации за извършване на:

 • бръчки и гънки в челото, носа, врата, храстите и скулите;
 • provisanie koži;
 • дълбоки бразди по бузите;
 • птоза на клепачите, бузи в областта на долната челюст;
 • двойна брадичка;
 • забележими назолабиални гънки;
 • провисване на външните ъгли на очите.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Подготовка

Оперативната интервенция включва някои етапи на подготовка.

 • 14 дни преди процедурата е забранено да се използват лекарства, които имат директен ефект върху кръвосъсирването, например аспирин;
 • 24 часа преди процедурата не можете да ядете тежки мазни храни;
 • процедурата трябва да се извършва на празен стомах, без да се използва и вода.

trusted-source[7]

Техника фейслифтинга

Има много техники и техники за facelifting. Сред тях можем да определим основното:

 1. Ендоскопски израз на лицето

Ендоскопският лифтинг е операция, която ви позволява да се отървете от бръчки, бразди и гънки. Извършва се като долен лифтинг и повдигане на горната и средната зона.

Операцията продължава до 2 часа. В областта на главата, където расте косата, се правят няколко разрязвания с дължина около 2 сантиметра. Те могат също така да направят разрези във временната част, за да коригират средната трета от лицето или под горната устна, за да коригират долната част. С помощта на ендоскоп, който се вкарва през направените разрез и други устройства, меките тъкани се отлепват от костите и се фиксират по необходимия начин. В този случай нервните окончания, кръвоносните съдове и луковиците на косата не са наранявани.

Тази операция се извършва както при локална анестезия, така и при обща анестезия. Приблизително 5 дни след операцията трябва да се носи специална превръзка от типа на компресията. Пациентът е накрая рехабилитиран в рамките на няколко седмици след тази хирургична интервенция, обикновено в рамките на 14 дни. Също така предимството на този метод е липсата на видими белези, за разлика от отворените скоби.

 1. Хардуерна лифтинг

Един от нехирургичните методи е хардуерен facelift. С такава лифтинг не се извършва инвазия, но развитието на учените се използва под формата на апарат, който излъчва високочестотни радиовълни. Тази техника се нарича "Thermage" и е абсолютно безболезнена. Устройството за този начин на окачване е оборудвано с различни дюзи, които ви позволяват да повдигнете не само лицето, но и други части на тялото с различна дебелина на кожата.

Хардуерният лифтинг се характеризира с топлинното въздействие на радиочестотите върху лицевите тъкани. Те проникват в кожата на максимум 0,5 см, като не предизвикват дискомфорт за пациента. С това окачване се усеща само промяна в температурния ефект върху лицето. Съединителните влакна са сгъстени и уплътнени, което показва почти мигновен ефект под формата на отсъствие на бръчки, бразди, гънки и заплитания.

 1. Лифтинг с филаменти

Същността на инжектирането на нишки е, че те имат на повърхността разрез и възли, през които фиксират тъканите на лицето и създават малък скелет под кожата. Благодарение на тях, кожата на пациента се заглажда и става равномерна, бръчките и бръчките изчезват.

Лифтингът с нишки от аптос е доста болезнена процедура. Процедурата продължава около половин час. За операцията се използва локална анестезия. Анестезията се инжектира в зоните, където се предполага, че нишките се инжектират. За инжектиране на нишки се прави малък разрез или пробиване на кожата.

Това повдигане се показва на пациенти на възраст 30-35 години. Тази процедура има резултат, сравним с ефекта на пластичната хирургия. Рехабилитацията се извършва най-вече след 2 седмици, отнема понякога 4 седмици, за да се възстанови. Периодът зависи от индивидуалните характеристики на пациента, адекватността на пост-процедурните грижи, качеството на лекарите и нишките, използвани в процедурата. След спирала е възможно използването на лекарства за болка.

 1. Лазерни лифтинг

За лазерно обръщане се използва фокусиран светлинен поток, който позволява затягане в най-недостъпните места. Това повдигане се отнася до методите на нехирургичен лицев лифт и ви позволява да затегне кожата на лицето и шията без инвазивна намеса. С лазерни лифтинг:

 • Дълбочината, на която лазерният лъч прониква по време на обработката, се контролира;
 • в същото време, състоянието на кожата се подобрява поради ефекта върху колагена;
 • няма резки, които водят до белези и белези, не е необходимо да се използва анестезия;
 • процедурата е доста бърза;
 • рехабилитацията е по-бърза, отколкото при други методи.

Има някои усложнения, като:

 • оток на лицето (скоро след изчезването на процедурата);
 • пигментация в засегнатите области (за избягване на хиперпигментация, директно излагане на слънчева светлина върху кожата на лицето трябва да се избягва в продължение на 6 месеца).

Съществуват и противопоказания:

 • пъпки, черни точки;
 • чувствителна кожа;
 • тъмна кожа;
 • дерматологични инфекциозни заболявания.
 1. Лифтинг с късо лице

Когато korotkorubtsovom фейслифт, наричан още "S-лифтинг" хирургически засегнати лицеви тъкани дълбоки структури, като по този начин води до максимална степен на подмладяване на кожата. За това кожата се отрязва в областта близо до ухото, във връзка с която белезите след операцията са почти невидими. Ефектът от тази процедура е достатъчно дълъг, тъй като се прави фиксиране на дълбоки структури на лицевите тъкани.

Преди операцията се използва анестезия. Освен работи съкращения (пациенти от мъжки пол пред ухото, за женски трагуса.) Следваща фиксирани меките тъкани са затворени с шевове на тъканта в областта на бузите, и след това се наслагват допълнителни интрадермални шевове, които са записани най-малко една седмица след процедурата.

С лицев лифт с късо лице:

 • се прави най-малкия разрез на кожата;
 • лицевите тъкани са фиксирани по строго вертикален начин, което избягва ефекта на опънатата кожа и поддържа този ефект за дълго време;
 • интермитентна интервенция, спестяваща локална анестезия и интравенозна седация, инвазивността е минимална;
 • в тази операция е фиксирана мускулната апонеротична система, която дава дълготраен резултат;
 • възможността за увреждане на лицевия нерв е минимална, рядко има усложнения, по-специално под формата на косопад;
 • бърза рехабилитация.

Сред недостатъците може да се нарече така:

 • често има различна степен на дискомфорт в ушите след лифтинг на тип с къси панталони
 • максималният ефект се постига чрез повдигане на горните две трети от лицето (горна и средна), за да се затегне долната трета, трябва да се прибегне до комбинация от процедури

Високото повдигане на лицето е показано на възраст 40-50 години и се комбинира с други видове окачвачи и пластмаси.

 1. Vector facelift (биомаркетинг)

Vector facelift се нарича още био-усилване. Тази процедура се извършва на възраст от 30 до 55 години.

Инвазивно, под кожата на лицето се инжектират гелове, които са в състава на хиалуроновата киселина. По този начин се създава подкожен скелет, който прилича на естествен скелет, изработен от колагенни влакна. Въвеждането на гела насърчава дизайна на нова рамка, която помага да се възстанови нейната собствена.

Тази процедура има много предимства:

 • едновременно със стягането на кожата, започват процесите на производство на колаген и биоревитализация, дължащи се на последователното разрушаване на хиалурона, след като се прилага, гелът постепенно се разтваря и решава;
 • Създаденият скелет насърчава подкрепата на меките тъкани на лицето и не им позволява да се промъкнат в по-нататъшното им развитие;
 • Ефектът на затягане на кожата на лицето се постига, тъй като кожата се свива в посока от ръба към центъра;
 • Кожата на лицето става по-гъста и става по-еластична и еластична;
 • появата на кожата също е по-добра, лицето придобива ясна форма, бръчките изчезват;
 • Не се нуждаете от допълнителни грижи след процедурата, тъй като няма рехабилитация като такава;
 • след първата процедура ефектът става забележим, в рамките на 2 месеца след повдигането на вектора резултатът се увеличава значително.
 1. СМАС-повдигане

SMAS-повдигането се състои в затягане на мускулно-апоневротичната система, която се състои от съединителна тъкан. Този тип повдигане е в допълнение към други видове facelifts. С тази интервенция разрезът се прави във времевия регион над линията на растеж на космите, след което SMAS се издига, излишната тъкан се отрязва и всичко е фиксирано. Най-често вдигането на SMAS се назначава след 45 години.

 1. Кръгли лифтинг

Кръглият facelifting (рицидектомия) е най-традиционната процедура, която се извършва под обща анестезия, като прави изрязване по линията на растеж на косата пред ушите и зад тях. Кожата се стяга от лекаря, излишните части от тъканите и кожата се отстраняват, след което шевовете се наслагват. Те се елиминират 2 седмици след операцията.

Постоперативен ефект на подмладяване на лицето за 10 години.

 1. Акупунктурный фейслифтинг

Акупунктура facelift техника на facelift на базата на древните източни техники на акупунктура. Иглите засягат активните биологични точки на лицето. Акупунктурата се съчетава с масажиране на активни точки и други физиологични процедури.

В допълнение към анти-стареене ефект, има нормализиране на кръвообращението и лимфния поток през тялото, което също води до потъмняване на кожата цвят и появата на бръчки и контузии на лицето.

Индивидуалната схема се прави от специалист за определен пациент. Точките, които са подложени на акупунктура, се намират на лицето, ушите и други части на тялото. Иглите допринасят за реакцията на тъканите, която помага при производството на колаген и еластин и при активирането на васкуларните реакции.

Акупунктурната сесия се провежда около час. Пациентът е поставен на дивана, докато специалистът пробива кожата с игли. Иглите винаги са стерилни и за еднократна употреба, използваният материал се изхвърля.

Експерти за максимален ефект се препоръчва да преминат курс от няколко сесии, от 5 до 10 процедури, последвани от поддържащи сесии веднъж месечно. Схемата на терапията се определя индивидуално, като правило се провежда 3 пъти седмично

 1. Общо лифтинг

Общият лифтинг е набор от различни скоби. По правило скобите на всички части на лицето на горната, средната и долната трета се комбинират. Процедурите се извършват чрез ендоскопски и отворени методи, в зависимост от индивидуалните характеристики на пациентите.

Този метод показва максималния ефект, който се наблюдава поради комбинацията от различни техники и методи в един конкретен пациент. Това повдигане е постоянно.

 1. Зареждане на лицето (facelifting себе си)

Съществуват развиващи се упражнения, облицовки, чието провеждане се извършва без операции.

Необходимо е да се направи разлика между лицето и лицето на Галина Дубинина. Това неоперативен лифтинг на лицето е система за фейслифт за авторство, която съчетава упражнения, разработени от автора, както и на вече съществуващи елементи на йога, и Bodyflex fitbildinga.

Методологията на Галина Дубинина е многопосочна. Facelifting се извършва с помощта на:

 • гимнастика за очи със специална техника;
 • работа по проблемни области на шията и лицето;
 • бързо зареждане;
 • различни манипулации, насочени към работа на шията и лицето и предназначени за изпълнение сутрин и вечер;
 • bodyflex упражнения за кожа;
 • масажиращо стимулиране на биоенергетични зони на кожата;
 • Процедури, разработени за мъжки facelifting.

Тези процедури са разделени на няколко курса.

Сред положителните характеристики на тази техника на нехирургичен facelift могат да се разграничат следните:

 • с последователното изпълнение на процедурите, има ефект, сравним с резултата след операцията на лифтинг, подмладяващ ефект, изчезване на бръчки и гънки, подравняване на кожата;
 • след извършване на всички манипулации, лицето става все по-свежо, има значително подобрение в състоянието на кожата;
 • поради факта, че авторът използва елементите на дихателната гимнастика Bodyflex, подобрява състоянието на системите на тялото и цялостното благосъстояние на пациента;
 • Няма индикации, включително възрастта и наличието на заболяване при анамнезата на пациента;
 • Изключва всички усложнения, които се появяват след операцията.

Области на facelifting

Лицето е визуално разделено на три части. Facelifting може да се случи в:

 • горната трета (този тип включва лифтинг за очите, т.нар. Временен лифтинг на лицето, затягане на челото и кожата на веждите);
 • средна трета (назолабиални сгъвки с лифтинг, лицеви бузи);
 • долната трета (facelifting на устните, брадичката, също тази категория включва facelift за врата).

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Противопоказания за процедурата

За различните методи на facelift има специални противопоказания. Има обаче общи противопоказания за действието на коригирането на лицето:

 • инфекциозни патологии в остра форма;
 • остро възпаление;
 • диабет в тежки стадии;
 • проблеми с коагулацията на кръвта;
 • онкология;
 • случаи, при които възрастта на пациента надхвърля 50 години;
 • периода на бременност и кърмене;
 • дебела кожа;
 • тежко провисване или възпаление на кожната тъкан на лицето;
 • свръхчувствителност към анестезия;
 • дерматологични тежки патологии;
 • автоимунни заболявания;
 • проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

Противопоказания за определени операции могат да бъдат фактори като тенденция за образуване на келоидни белези, продължително пушене и др.

trusted-source[12], [13]

Последствия след процедурата

След процедурата за лифтинг на лицето и шията, се наблюдава подмладяващ ефект, изчезва

 • бръчки и бразди;
 • птоз;
 • сгъва;
 • увисване;
 • Бърни;
 • и общото състояние на лицето също е значително подобрено. След оперативна намеса окончателните резултати са видими след 2 месеца след операцията.

По-конкретните последици зависят от това какъв вид процедура е използвана.

Прегледите на пациентите са предимно положителни. Един от важните критерии е квалификацията на специалиста, който е извършил операцията или манипулацията на хардуера, и качеството на подготовката на пациента за окачване.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Усложнения след процедурата

След операциите или хардуерните типове скоби има някои усложнения. Така че, след операция за облицовка и врата, най-вероятните усложнения могат да бъдат:

 • Прекомерната пигментация на кожата, която в повечето случаи изчезва само 6 месеца след интервенцията; рисков фактор е нежната кожа;
 • оток и кръвонасядане; отокът след лифтинг се изразява основно в слаба форма и преминава след известно време без допълнителна манипулация. Пикът е 3 дни, при отсъствие на други усложнения, отокът изчезва преди седмия ден от постоперативния период;
 • при операции, при които се извършват разфасовки на място на главата с покритие за коса, може да се наблюдава загуба на коса, която не води до плешивост (растеж на косата след известно време се подновява).

Могат да настъпят редки усложнения:

 • кървене (след операции по време на рехабилитационния период);
 • некроза на ръбовете на кожата (при операции с разрязване, възраст и продължителност на тютюнопушенето са изложени на риск);
 • образуването на хипертрофични белези (в случаите, когато пациентът има тенденция към това);
 • отслабване на мускулите, отговорни за израженията на лицето (пропуски без ненужни интервенции до шест месеца);
 • увреждане на лицевите и устните нерви;
 • развитието на инфекциозни заболявания чрез навлизането на патогенни микроорганизми в тялото чрез рани (зависи от индивидуалния подход към грижите за рани).

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24]

Грижете след процедурата

Рехабилитацията и възстановяването след лифтинг зависи от вида на извършената процедура. Така че, след био-подсилване и някои нехирургични техники (упражнения, акупунктура), няма рехабилитация, а при лазерно обръщане, рехабилитация се случва в много кратко време. Въпреки това, след процедурата за лазерно повдигане, слънчевите лъчи трябва да се избягват за половин година.

При повечето операции с ендоскопска или открита намеса съществуват следните правила за лечение:

 • престой в болница до 3 дни;
 • носеща маска за компресия на лицето до 7 дни;
 • шевовете по време на лифтинг се отстраняват след първата седмица (с разрязване в областта на ушите) или в ден 10 (с отрязване в областта на растежа на косата);
 • измийте косата си и нанесете грима в ден 7;
 • връщането на работа може да бъде 2 седмици;
 • Не можете да провеждате масаж за един човек в продължение на 1 месец, след този период препоръчвайте лимфен дренажен масаж;
 • боядисайте косата, останете в сауната и слънчеви бани след 1 месец;
 • Можете да започнете спорт след 1,5-2 месеца.

Лифтингът, извършен по какъвто и да е начин, ще има най-добър ефект при правилни постоперативни процедури и адекватна грижа.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.