^

Епилация на горната устна

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Има определени канони на женската красота - стройна фигура, дълги крака, правилни черти на лицето, гладка и нежна кожа, добър тен, но в тях няма място за женски антени, особено тъмни, които ясно се открояват над горната устна. Те се появяват поради фактори като наследственост, хормонален дисбаланс, дисфункция на ендокринната система, прием на хормонални лекарства и контрацептиви. Бръсненето с нежелана растителност само задълбочава проблема, след което косата расте още по-плътна. По-подходящ метод е епилацията на горната устна.

Показания за процедурата

Всеки, който иска да се отърве от антените за дълго време, може да прибегне до процедурата за епилация. За разлика от депилацията, когато се премахва само видимата част от косата, този метод включва унищожаване на космените фоликули. Въпреки че не елиминира окончателно проблема, тъй като унищожава структурата само на съществуващите косми, ви позволява да забравите за него за дълго време. [1]

Подготовка

Съществуват различни методи за епилация на горната устна. В зависимост от избрания се извършва подготовка или не. Така че, с лазерна епилация 2 седмици преди процедурата, не можете да правите слънчеви бани на плажа и да посещавате солариума. Не приемайте флуорохиноли и тетрациклинови антибиотици за същото количество. Не използвайте лосиони и тоници на алкохолна основа 3 дни преди и след процедурата. В самото й навечерие внимателно обръснете засегнатата област с лазер.

Към кого да се свържете?

Техника епилация на горната устна

Епилация на горната устна може да се направи както в салон за красота, така и у дома. Много по-приятно е, когато козметик, умело използващ епилатор, „заклина“ над вас, при спазване на всички правила и санитарни стандарти. Но, от друга страна, трябва да платите скъпо за това.

Лазерната епилация на горната устна се предшества от горния препарат. Процедурата може да причини болезнени усещания, затова се използват специални кремове за облекчаване на болката. Продължителността му е кратка. [2]

Устройството, с помощта на което се извършва унищожаването на космения фоликул, е снабдено със сензор, който излъчва лъч енергия, насочена към фоликулните вещества - меланин и каротин. Без тях растежът на косата е невъзможен. Светлите, сиви и тънки велуси не могат да бъдат премахнати.

Още по-модерен и ефективен метод е Elos епилация на горната устна. Тази процедура се отнася до фотоепилация и съчетава радиочестота и светлинно лъчение. Първо, светлинната енергия загрява фоликула, след което високочестотният ток го унищожава. Активните корени на косата умират, за премахване на нови е необходимо да се прибегне до Елос след определен период от време, който ще бъде определен от козметика. [3]

Колко процедури са ви необходими?

Според наблюденията на козметолозите, около 80% от косата вече не расте след епилация. Това ще изисква поне 5-6 сесии, или дори всичките 10, проведени на интервали от месец. [4]

Епилация на горната устна у дома

Има методи за премахване на антени, които могат да се извършват не само в салони, но и у дома. Те включват епилация на захар и восък. Това са доста болезнени начини да се отървете от нежеланата коса, по-малко ефективни от предишните, но спестяват пари и време.

И така, кола маска над горната устна се извършва, като се използва както студен, така и горещ восък. В първия случай се използват специални ленти, предлагани на пазара: те се загряват леко, залепват се за няколко минути и се откъсват с дръпване (не е необходимо предварително да се обръсвате антените). Във втория, горещ восък се нанася върху областта на косата над устната, оставя се да се втвърди и рязко се отстранява.

 

Противопоказания за процедурата

Епилация не се извършва, ако има увреждане на епидермиса: обрив, зачервяване. Лазерът е противопоказан за хора, страдащи от захарен диабет, с обостряне на хронични патологии, отслабване на защитните функции на тялото.

Последствия след процедурата

Както всяка кожа на лицето, над устната, тя е нежна и уязвима. Следователно процедурата по епилация може да му навреди малко, да причини дразнене, изгаряния от горещ восък, особено когато се използва физическо елиминиране.

Усложнения след процедурата

По-сериозни усложнения са възникнали от лазерната процедура при липса на подходящ професионализъм и неправилно използване на устройството (неправилен избор на параметри на излъчване). Резултатът от такъв неправилен подход са изгаряния, алергични прояви, обостряне на херпес, фоликулит (възпаление на космения фоликул), хронична невропатична болка в лицето. [5] В по-късен период могат да останат белези, може да се появи пигментация и растеж на косата (хипертрихоза).

Грижете след процедурата

За да избегнете нежелани последици, трябва да се свържете с опитен специалист в институция с добра репутация, както и да се придържате към всички правила за грижи и рехабилитация след процедурата.

Не можете да посетите банята, сауната, солариума, басейна в продължение на няколко дни, да не сте под въздействието на пряка слънчева светлина. Кубчета лед се нанасят върху горната устна, още по-добре е да ги замразите от билкови отвари с противовъзпалително и антисептично действие. Можете да използвате естествени етерични масла, за да омекотите кожата, да премахнете дразненето и да използвате обичайните си продукти за ежедневна грижа.

Отзиви

Въпреки многобройните рекламни трикове, обезкосмяването на горните устни не съществува вечно. Това се доказва от отзивите на жени, изпробвали много техники върху себе си. Те са за хардуерните процедури в салона, тъй като положителният резултат продължава по-дълго.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.