^
A
A
A

Дерматокосметология на юношеството

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В ежедневната практическа работа дерматологът и дерматокозметологът трябва да приемат все повече юноши. Този факт може да се обясни с нарастващото търсене на квалифицирани козметологични услуги сред населението, доброто осъзнаване на подрастващите и техните родители, а също и често желанието на юношите да променят външния си вид. В момента специалистите далеч не забраняват всички известни процедури за салон за юноши. Въпреки това при избора на процедури специалистът трябва да се фокусира върху редица анатомични и физиологични характеристики на кожата при индивиди в тази възрастова група, както и най-често срещаните дерматози при деца и юноши.

Кожата на децата и юношите се характеризира с по-малък брой редици от клетки в епидермиса. Така че броят на редиците от клетки на спиновия слой е 2-7, докато при възрастни - от 3 до 8-15 редици. Гранулираният слой се представя с 1-2 реда клетки (при възрастни - 1-3). Изследователите отбелязват и по-малка дебелина на оралния слой в различни части на кожата. Известно е, че рН на кожната повърхност на юношите има по-алкален индекс, отколкото при възрастните. Представени са данни за по-голямата пропускливост на stratum corneum за лекарствени и токсични вещества при деца от 10 до 16 години. Тези структурни характеристики на епидермиса и роговия слой показват незадоволителни бариерни свойства на кожата, от една страна, и висока пропускливост, от друга страна. Следователно, юноши силно нежелани всички процедури, които сериозно наруши бариерните свойства на кожата, по-специално четка, дълбоки пилинг, дермабразио и т.н. С грижа прилагат всички физиотерапевтични процедури, свързани с подобряване на доставката на даден агент в кожата, -. Ултразвук, йонофореза. По този начин е необходимо да се обърне специално внимание, когато се прилага локално стероиди помощта на ултразвук (например, за лечение на хипертрофична и келоиди белези). При извършване на процедурите, промяна на рН на повърхността на кожата (Desincrustation, пилинг), се препоръчва да се фокусира върху индивидуалната поносимост.

Отличителна черта на състава на кожата при деца и юноши е повишената му хидратация. Ако кожата на възрастен съдържа 6-8% вода, тогава в кожата на по-големи деца и юноши е до 10-15% от водата на целия организъм. Съществува ненормална тенденция към задържане на вода при различни патологични процеси като херпес симплекс, стрептококов импетиго и т.н. Тази характеристика обикновено се взема предвид от специалистите при диагностицирането на тези дерматози. Въпреки това, е важно да се има предвид тенденцията към задържане на течности в кожата, когато се извършва някаква инвазивна процедура, например почистване на лицето. За да се намали задържането на местни течности след процедурите, може да се препоръча терапия с микровълни в режима на лимфен дренаж.

За най-честите дерматози при подрастващи, отнасящи се до козметолог, можете да включите акне и атопичен дерматит. Във всеки случай, кабината трябва да определя подходяща основна грижа за кожата в зависимост от типа (леко почистване, адекватна хидратация, ефективно photoprotecting) и инфлуенца терапия като се вземат предвид клиничната форма и тежестта на процеса.

Когато акне тийнейджъри могат да бъдат предназначени за почистване на кожата, изсъхва и анти-маска дарсонвализация (cauterizing ефект - висока доза), терапевтичен лазерни, повърхностен пилинг, Desincrustation процедура kosmehaniki, кислород photochromotherapy, фотодинамична терапия. Важното е, че липсата или неадекватността поради патогенетичен терапия в началото на процедурите може да доведе до влошаване на акне поток. Що се отнася до ултравиолетовата радиация, тази процедура може да се препоръчва само след края на лечението и тези тийнейджъри, които отбелязват подобрение в акне поток през лятото. В противен случай, когато са изложени на ултравиолетова облъчване се извършва само временно "маскиране" дефекти, и по-нататък (2-3 седмици след слънчасване) настъпва след обостряне. Когато induratum застойна акне може да се препоръча Жаке масаж, кислородна терапия. Всеки масаж в юношеска възраст трябва да се направи, без използването на масла за да се избегне последната комедоногенно ефект.

Почистването на кожата или т.нар. "Комедиенция" е важна допълнителна процедура за управление на пациентите с акне. Като се има предвид настоящото разбиране за нарушаването на бариерните свойства на кожата при пациент с акне, почистването трябва да бъде възможно най-нежно. По-специално, понижаването може допълнително да унищожи бариерните свойства на кожата, да подобри загубата на вода в тренировки и да доведе до дехидратация на кожата. Най-подходящите опции за почистване за тийнейджъри включват почистване с така нареченото "студено хидриране", което предотвратява изпаряването. Предходната външна терапия с ретиноиди (адапален-диферин) или азелаинова киселина (Skinoren) значително подобрява процедурата за почистване в продължение на най-малко 2-3 седмици. През последните години все по-привлекателно е ултразвуковото почистване, което осигурява добър козметичен ефект след провеждането на процедурите.

Бих искал също така да подчертая, че почистването не трябва да замества патогенетичната терапия за акне, а само да го допълва. Почистването не е показано с преобладаване на възпалителни елементи, особено пустуларни. Ако козметикът вижда необходимостта от предписване на тази процедура в присъствието на пустуларно акне, тогава кожата трябва да се приготви с бензоил пероксид (Basiron AC) в продължение на 10-14 дни и след това да се извърши процедурата.

По отношение на корекция на белези и след възпалително пигментация, е желателно да се постигне клинично подобрение на акне на различни избелване (LHE терапия, пилинг) и изравняване процедури (Пилинги). Ако козметик вижда необходимост от назначаването на тези процедури, е необходимо да се избере най-доброкачествени методи на лечение (например, повърхностни, рядко средни дълбочина пилинг и микродермабразио, LHE-терапия). Обикновено такива процедури се извършват след края на периода на пубертета и стабилизиране на потока на акне.

Едно от усложненията на акнето може да бъде милиума. Тенденцията на образуване на милиуми важни от най-ранните етапи на терапия ръководят от съвременните лекарства с кератолитично и комедолитично ефект (адапален - Differin, азелаинова киселина - Skinoren). Появата на милиони може да бъде частично улеснена от дехидратацията на роговия слой при пациенти с акне. Такива пациенти са показани омокрящи средства и процедури (например, омокрящи маска). Препоръчва се механичното изваждане на милиума с игла, като по-рядко се отстраняват с лазер. По време на 1-2 седмици преди отстраняване може да се осъществи подготовка на кожата (като се използват продукти, съдържащи азелаинова киселина, салицилова киселина, хидрокси киселина), което улеснява процедура лющене милиуми на. Подобни тактики на пациентите могат да бъдат предлагани в присъствието на първични милиуми, които се считат за най малформация. В поведението на подрастващите с атопичен дерматит при специалист салон за красота, трябва да се вземе предвид лично и семейно историята на атопичен. Те могат да бъдат използвани микроток терапия (по-специално в процеса на локализация на лицето, стероид зависимост и др.), Омокрящи маска, ултразвуково почистване, кислород. При избора на козметични линии обикновено се ръководят от експерти, предназначени за чувствителна кожа и възстановява бариерните свойства на кожата (като "Coco" линия). Не се показва провеждане досадни процедури, които нарушават защитните свойства на кожата (за изпаряване, четка, Desincrustation, вакуум масаж, пилинг, лазер "полиране", микродермабразио, дермабразио и т.н ..), използването на козметика с остър мирис, съдържащи алергени, както и активно изпълнение на козметични процедури в сезон, характерен за остра атопичен дерматит. Обостряне на атопичния дерматит на фона на козметични процедури също може да допринесе за липсата на адекватна патогенетичен терапия. Освен това, през последните години стана все по-популярни системни препарати, предназначени за възстановяване на бариерните свойства на кожата, съдържащи омега-мастна киселина (например, omeganol, омега-3, Elteans). При първите признаци на начален обостряне на атопичен дерматит (потока влошаване на атопичен хейлит, зачервяване, подуване на лицето) се препоръчва отхвърляне на извършване на всяка от процедурите и цел на терапия в съответствие с обостряне тежест (външни глюкокортикоиди, Н2-хистаминови блокери на второто или третото поколение, психотропни лекарства, билкови стимуланти кортизол производство, орални детоксикиращи агенти и др.).

В допълнение към акне и атопичен дерматит при юноши, които търсят козметик, могат да бъдат идентифицирани като съпътстващо заболяване на псориазис. При избора на козметични процедури в такива случаи е важно да се съсредоточим върху етапа на процеса. Прогресивният стадий на заболяването изисква най-голямо внимание. Тя се характеризира с периферни растеж преди срещани елементи, нови милиарна папули и десквамация централната характер, в които пъпката ръба област остава свободна от люспи: пилинг, като краен етап на процеса, така да се каже, "няма време" за растежа на псориатичен елемент. В прогресивна фаза на псориазис се наблюдава възпаление изоморфни отговор (Koebner симптом), което се изразява в псориазисни лезии възникне в местата на нараняване на кожата, понякога много малък. Изоморфната реакция обикновено се появява около 2 седмици по-късно, а понякога по-късно и в областта на кожните увреждания. Като се има предвид риска от Koebner явление, в салон за красота трябва да се въздържат от всякакви инвазивни процедури и манипулации, свързани с mehanicheskizh или химично дразнене. Могат да се предписват само овлажняващи и дезинфекционни маски, микроконтурна терапия. В стационарните и регресионни етапи, спектърът от процедури е значително разширен. 

В случай на диагностициране на тумори при юношите трябва да се консултирайте с лекар-онколог, дерматолог, за целите на адекватна диагноза и да вземе решение за тактиката на бъдещото поведение и времето на отстраняване на тумор. При доброкачествено заболяване заболяването обикновено се опитва да премахне тумори и малформации на кожата след края на пубертета.

За да премахнете тези формации като Spider-невус (паяк невус, или "паяк" невуси), червен нос и някои други зърно, то е препоръчително да се използва хирургически лазер, не електрокоагулация или криотерапия. Това е лазерно разрушаване, което ви позволява да контролирате количеството на интервенцията по време на процедурата и намалява риска от образуване на белези.

Лазерното разрушаване на фона на системна и външна имуномодулаторна терапия, адекватна грижа за кожата също може да се препоръча за вулгарни, плантарни и плоски (млади) брадавици. В същото време при диагностициране на molluscum contagiosum е показано механичното отстраняване на образуванията с пинсети, последвано от третиране с 2% алкохолен разтвор на калиев йодид. Електрокоагулация, крио-лазерно разрушаване. Не се препоръчват поради високия риск от последващо образуване на белези.

Трябва да се подчертае, че други козметични процедури са противопоказани във всички вирусни дерматози, включително херпес прояви, поради риска от тяхното разпространение.

По този начин редица анатомични и физиологични характеристики на кожата на юношите определят избора на козметичен манипулатор от специалист. Трябва също така да се отбележи, че в процеса на работа с подрастващите е изключително важно да се информират родителите за обхвата на предписаните процедури, механизмите им на действие и очакваните ефекти. Струва си да се подчертае още веднъж значението на най-нежния подход при избора на процедури, както и необходимостта от интегриран и аналитичен подход при оценката на състоянието на кожата при юноши.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.