^

Антиоксидантна защита

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Парадокс на кислорода

Всеки знае, че кислородът е необходим за живота, така че всеки се страхува от гладуването на кислорода. Всъщност е невъзможно да живеем без кислород и дори леко понижаване на съдържанието на кислород във въздуха моментално засяга здравето ни и в същото време е опасно за живите същества (това е кислородният парадокс). Същите свойства, които го направили толкова необходими, също го правят опасно.

Всички аеробни (кислородно дишащи) същества получават енергия чрез окисляване на органични молекули с кислород и всички те трябва да бъдат защитени от високата окислителна способност на кислорода. Строго погледнато, окисляването е същото изгаряне. Само в тялото, веществата "горят" постепенно, постепенно, освобождават енергия в малки порции. Ако органичните молекули изгарят бързо, като дървесината във фурната, клетката ще умре от топлинен удар. След като молекулата се окисли, тя се променя. Това не е молекулата, която е била преди. Например дървесната пулпа се окислява до въглероден диоксид и вода в процеса на изгаряне на дървесината - тя се превръща в дим. Окислителната реакция може да се представи като избор на нещо. Например, ако сте отнели портфейла си на улицата, тогава сте били "окислени". В този случай онзи, който се е сдобил с портфейла, "се е възстановил". В случай на молекули, оксидиращото вещество приема електрона от друго вещество и се възстановява. Кислородът е много силен окислител. Още по-мощни окислители са свободните радикали на кислорода.

Безплатни радикали

Един свободен радикал е фрагмент от молекула, която има висока способност за реактивност. В кислородния радикал липсва електронен и тенденцията е да вземе електрона от други молекули. Когато успее, радикалът се превръща в молекула и напуска играта, но молекулата, лишена от електронен, става радикален и се впуска в пътя на грабежа.

Молекули, които преди това са били инертен и направиха реагира, и сега са на най-съчетани химични реакции. Например, две колагенови молекули, които стават свободни радикали, които се сблъскват с кислородни радикали станали толкова активни, че комуникират един с друг за да се образува димер, докато нормалните колагенови влакна не могат да комуникират един с друг. Омрежен колаген е по-малко еластична от нормалното колаген, и освен това не е достъпно за матрични металопротеинази (ензими, които разграждат колаген а, неговото място е взето от новосинтезирани), така че натрупването на колаген в кожата на димерите води до появата на бръчки и загуба на еластичността на кожата.

В молекулата на ДНК радикалите могат да станат дори две части от единична верига на ДНК - в този случай те могат да общуват помежду си, да образуват кръстосани връзки в една ДНК молекула или между две ДНК молекули. Кръстосаните връзки и други увреждания в ДНК молекулите причиняват смъртта на клетките или раковата им дегенерация. Събранието на свободен кислороден радикал с ензимни молекули завършва не по-малко драстично. Повредените ензими вече не могат да контролират химическите трансформации, а пълният хаос в клетката.

Пероксидно окисляване - какво е това?

Най-сериозното последствие от появата на свободни радикали в клетката е окисляването с пероксид. Пероксидът се нарича, защото неговите продукти са пероксиди. Най-често пероксидният механизъм окислява ненаситените мастни киселини, от които се състоят мембраните на живите клетки. По същия начин, пероксидацията може да се появи в масла, които съдържат ненаситени мастни киселини, а след това маслените разкъсвания (липидните пероксиди имат горчив вкус). Опасността от пероксидация е, че тя преминава през верижен механизъм, т.е. Продуктите на това окисление не са само свободни радикали, но и липидни пероксиди, които лесно се превръщат в нови радикали. Така количеството на свободните радикали, а оттам и скоростта на окисление, се увеличава по лавинен начин. Свободните радикали реагират с всички биологични молекули, които срещат по пътя, като протеини, ДНК, липиди. Ако лавината на окисляване не спре, тогава целият организъм може да умре. Това би станало с всички живи организми в кислородната среда, ако природата не се погрижи да им осигури мощна защита - антиоксидантна система.

Антиоксиданти

Антиоксидантите са молекули, които са в състояние да блокират реакциите на оксидацията на свободните радикали. Срещайки се със свободен радикал, антиоксидантът доброволно му дава електронен и го допълва към пълна молекула. В този случай самите антиоксиданти стават свободни радикали. Въпреки това, поради особеностите на химическата структура на антиоксиданта, тези радикали са твърде слаби, за да вземат електрони от други молекули, така че те не са опасни.

Когато антиоксидантът откаже електрона си от окислителя и прекъсва разрушителното си процесиране, той се окислява и става неактивен. За да се върне в работно състояние, тя трябва да бъде възстановена отново. Поради това антиоксидантите, като опитни оперативни, обикновено работят по двойки или групи, в които могат да поддържат окисления другар и бързо да го възстановят. Например, витамин С възстановява витамин Е, а глутатионът възстановява витамин С. Най-добрите антиоксидантни команди се откриват в растенията. Това лесно се обяснява, тъй като растенията не могат да избягат и да се скрият от вредните ефекти и трябва да могат да устоят. Най-мощните антиоксидантни системи са растенията, които могат да растат в сурови условия - морски зърнастец, бор, ела и други.

Важна роля в организма играят антиоксидантните ензими. Това е супероксид дисмутаза (SOD), каталаза и глутатион пероксидаза. SOD и каталазата образуват антиоксидантна двойка, която се бори със свободните кислородни радикали, като им пречи да започнат процесите на окисление на веригата. Глутатион пероксидазата неутрализира липидните пероксиди, като по този начин нарушава липидната пероксидация на веригата. За работата на глутатион пероксидазата е необходим селен. Ето защо хранителните добавки със селен повишават антиоксидантната защита на организма. Много съединения притежават антиоксидантни свойства в тялото.

Въпреки мощната антиоксидантна защита, свободните радикали все още имат достатъчно разрушаващ ефект върху биологичните тъкани и по-специално върху кожата.

Причината за това са фактори, които драстично увеличават производството на свободни радикали в тялото, което води до претоварване на антиоксидантната система и оксидативен стрес. Най-сериозният от тези фактори е ултравиолетовото излъчване, но излишък от свободни радикали може да се появи в кожата и поради възпаление, излагане на определени токсини или разрушаване на клетките.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Антиоксиданти в козметиката

Сега много малко хора се съмняват, че кожата трябва да бъде защитена от свободните радикали. Ето защо, антиоксидантите са се превърнали в една от най-популярните съставки в козметиката. Но не всеки крем с антиоксиданти може да защити кожата ни. Изготвянето на добър антиоксидантен коктейл е деликатен въпрос, важно е да се направи смес, в която различните антиоксиданти ще се възстановят един друг.

Известно е например, че витамин С възстановява витамин Е, но за да създаде козметичен състав, в който тази антиоксидантна двойка ще работи заедно, не е толкова просто. Витамин Е е разтворим в мазнини и витамин С е водоразтворим, така че в жива клетка те изпълняват сложни акробатични трикове, срещащи се на границата на мембраната и цитоплазмата. В допълнение, аскорбиновата киселина е много трудна за въвеждане в козметичните състави, тъй като лесно се разгражда. Понастоящем се използват производни на аскорбинова киселина, които са по-стабилни. Например, аскорбил палмитат - мастноразтворим, стабилен, удобен за включване в състава по време на приготвянето. В кожата палмитатът (мастната киселина) се разцепва с аскорбил палмитат, а е освободен аскорбатът, който има биологична активност. Използват се и две други производни: магнезиев аскорбилфосфат и натриев аскорбил фосфат. И двете съединения са разтворими във вода и имат добра химическа стабилност. Един от начините да се създадат ефективни кремове, съдържащи витамин С и витамин Е, е да се използват липозоми. В този случай витамин С се поставя във водна среда вътре в липозомите и витамин Е се вкарва в мастната обвивка на липозомите.

Аскорбиновата киселина, която е толкова бързо разрушена в козметичните кремове, се съхранява в зеленчуци и плодове. Същото важи и за другите антиоксиданти. Това означава, че антиоксидантните коктейли на растенията са направени по-добре от всички изкуствени смеси от антиоксиданти.

Наистина, набор от антиоксидантни вещества в растенията е много по-богат, отколкото в животинските и човешките тъкани. В допълнение към витамините С и Е, растенията съдържат каротеноиди и флавоноиди (полифеноли). Думата "полифенол" се използва като родово общо наименование за вещества, съдържащи най-малко две съседни хидроксилни групи в бензеновия пръстен. Благодарение на тази структура полифенолите могат да служат като капан за свободните радикали. Самите полифеноли са стабилни в този случай чрез въвеждане на полимеризационната реакция. Флавоноидите са много силни антиоксидантни свойства, и в допълнение, те поддържат активни и защита срещу разрушаването на витамини С и Е. Тъй като необходимостта за борба със свободните радикали се сблъскват всички растения, няма такова растителен екстракт, който не проявява антиоксидантни свойства ( така че е полезно да ядете зеленчуци и плодове). И все пак има растения, които съдържат най-успешните антиоксидантни комплекти.

Преди няколко години беше доказано, че редовната консумация на зелен чай значително намалява риска от злокачествени тумори. Учените, които направиха това откритие, бяха толкова шокирани от него, че оттогава започнали да пият няколко чаши зелен чай на ден. Не е изненадващо екстрактът от зелен чай се превърна в един от най-популярните билкови антиоксиданти в козметиката. Най-изразеният антиоксидантен ефект се съдържа в пречистените полифеноли от зелен чай. Те предпазват кожата от вредните ефекти на ултравиолетовото лъчение, имат радиоактивен ефект, премахват кожното дразнене, причинено от вредните химикали. Установено е, че полифенолите от зелен чай инхибират ензима хиалуронидаза, поради повишената активност, при която количеството на хиалуроновата киселина в стареещата кожа намалява. Ето защо, зеленият чай се препоръчва за приложение в лекарствата за стареене на кожата.

Напоследък учените направиха много интересни открития, анализиращи статистиката на сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания в различни страни. Така например, се оказа, че средиземноморските народи, които ядат много зехтин, малко предразположени към рак и Източна кухня е отлична защита срещу сърдечно-съдови заболявания и хормон-зависими тумори. Тъй като свободните радикали играят важна роля в развитието на тумори и сърдечно-съдови заболявания, подобни наблюдения позволиха на учените да открият много нови антиоксиданти.

Например, известно е, че една красива Франция, която абсорбира извънредно количество вино всеки ден, има много благоприятна статистика за сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Имаше време, когато учените обясниха "френския парадокс" за благоприятните ефекти на малки дози алкохол. След това се открива, че рубинният цвят на благородните червени вина се обяснява с високото съдържание на флавоноиди в тях - най-силните естествени антиоксиданти.

В допълнение флавоноиди, които могат да бъдат намерени в други растения, в червено грозде, съдържаща уникална съединение ресвератрол, който е мощен антиоксидант, предотвратява развитието на някои тумори, атеросклероза забавя стареенето на кожата. Някои учени, пропити с вяра в лечебните свойства на виното, препоръчват да пиете до 200-400 мл червено вино на ден. Вярно е, че преди да се следва тази препоръка, трябва да се има предвид, че в този случай имаме предвид висококачествено вино, получено чрез ферментация на чист гроздов сок, а не сурогати.

Витамин Е, който остава най-важният антиоксидант, също може да се внесе в козметиката не в чиста форма, а в растителни масла. Много от витамин Е се съдържа в масла: соя, царевица, авокадо, бира, грозде, лешник, пшеничен зародиш, оризови трици.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Колко антиоксиданти се нуждаете?

Възниква въпросът: ако антиоксидантите са толкова полезни, не трябва ли да ги инжектирате в козметични продукти във високи концентрации? Оказва се, че формулата "колкото повече, толкова по-добре" за антиоксиданти не работи и те, напротив, са най-ефективни в достатъчно ниски концентрации.

Когато антиоксидантите са твърде много, те се превръщат в тяхната противоположност - те стават про-оксиданти. Следователно възниква друг проблем: кожата винаги се нуждае от допълнителни антиоксиданти или ако добавянето на прекомерни антиоксиданти може да наруши естествения баланс на кожата? Учените твърдят твърде много за това и няма никаква окончателна яснота по този въпрос. Но със сигурност може да се каже, че в дневния крем, който не прониква в роговия слой, са необходими антиоксиданти. В този случай те играят ролята на щит, който отразява външните атаки. Винаги е полезно да прилагате върху кожата натурални масла, които съдържат антиоксиданти в точно регулирани концентрации, както и консумират пресни зеленчуци и плодове или дори пият чаша хубаво червено вино.

Приложение подхранващи кремове антиоксидантно действие е оправдано в случая, когато натоварването на естествен антиоксидант системата за кожата рязко увеличава във всеки случай за предпочитане да се прилагат кремове, които съдържат естествен антиоксидант състав - растителни екстракти, богати биофлавоноиди на витамин С, природни масла, съдържащи витамин Е и каротеноиди ,

Ефективни ли са антиоксидантите?

Сред учените все още има дебат дали полезността на антиоксидантите не е преувеличена и дали козметиката с антиоксиданти е наистина полезна за кожата. Показан е само непосредственият защитен ефект на антиоксидантите - способността им да намаляват увреждането на кожата чрез ултравиолетово лъчение (например за предотвратяване на слънчево изгаряне), за да предотвратят или да намалят възпалителния отговор. Затова антиоксидантите несъмнено са полезни при слънцезащитни препарати, дневни кремове, а също и при продукти, използвани след различни увреждания на кожата, като бръснене, химически пилинг и т.н. По-малко доверие сред учените е, че чрез редовното прилагане на антиоксиданти наистина можете да забавите стареенето. Тази възможност обаче не може да бъде отхвърлена. Важно е да се разбере, че ефективността на антиоксидантите зависи от това колко добре е съставен антиоксидантният коктейл, простото присъствие на антиоксидантни имена в рецептата все още не означава, че лечението ще бъде ефективно.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.