^
A
A
A

Разстройства на полова идентичност

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Полът на човек се определя по време на оплождането, когато се комбинират сперматозоидите и яйцеклетката. От тази гледна точка развитието на мъж или жена се влияе от сложната взаимовръзка между пренатален и постнатален фактор.

Сексуалната идентичност се определя като самопризнание за принадлежността към мъжкия или женския пол, което не винаги съответства на пола. Половата роля е поведение, което индивидът идентифицира с мъжа или жената. Сексуалната роля се основава на словесни и невербални напътствия, получени от родители, връстници и общността за това как трябва да се държат момчетата и момичетата или мъжете и жените.

През първите две или три години от живота средата на детето оформя чувствата си за принадлежността му към определен пол. Издигнат като момче, детето обикновено се смята за момче и се държи по подходящ начин (сексуална роля), дори ако той "биологически" се отнася до жените. В случай, че едно дете се роди с половите характеристики на двата пола (хермафродит), същото се случва.

Има безброй теории, обясняващи ефекта от много фактори, които участват в развитието на полова идентичност. От голямо значение е производството на хормони по време на пренаталното развитие. Като цяло, всички са съгласни, че това е свързано с голям брой досега неизследвани сетивни, биохимични и психологични фактори, сред които и ние трябва да подчертават характера и лечение на родители с дете в ранните етапи на своето развитие. Но нито едно от обясненията не е изчерпателно. Проблемът, присъщ на момчетата и момичетата, има само ограничен ефект върху бъдещата им сексуална идентичност. Не е необходимо изборът на полова идентичност да зависи от това, което момчето играе с кукли като дете, а момичето предпочита техническите игри.

След като твърдо утвърждава половата идентичност на детето, тя обикновено не се променя през целия следващ живот. Ако например едно момиче расте и е отгледано като момче, тя по правило и по-късно ще се смята за момче, независимо от развитието на очевидни признаци за женска. Само понякога е възможно да се решат проблемите на сексуалната идентичност, които възникват, като се насърчават модели на поведение, които съответстват на биологичния пол. В някои случаи анатомичните аномалии могат да бъдат коригирани хирургично.

Трябва да се има предвид, че половата идентичност на дадено лице се определя не само от неговата еротична привлекателност за други хора. Тя също зависи от това дали мъжът се чувства идентифициран с жената или дали жената се чувства идентифицирана с този човек.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Нарушения на сексуалната идентичност в детството

Тези разстройства са свързани с деца, които се чувстват като принадлежащи към друг пол. Те се признават от повтореното и неподвижно поведение, присъщо на сексуалната роля, която съответства на тяхното погрешно схващане за себе си като момчета или момичета. Причините за тези редки разстройства не са ясни.

Съществува хипотеза, че това разстройство зависи от това, че родителите насърчават поведението на детето, което е по-характерно за противоположния пол. Например, един от родителите, който искаше да се роди дъщеря му, облече момичето, родено на мястото на очакваната дъщеря в рокля на момиче, и му казва колко привлекателен и симпатичен е той.

В началото на лечението се препоръчва да се помогне на това дете да стане приятел с други деца, принадлежащи към същия пол, като ги предпазва от подигравки и злоупотреби. Поведенческата терапия променя поведението, съответстващо на противоположния пол, по начин, който го прави приемлив. Психодинамичната терапия, насочена към обработката на неразрешени психически конфликти и проблеми, се провежда в семейства, свързани с проявата на транссексуалност.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Транссексуалността

Сексуалните нарушения на идентичността, дефинирани като транссексуалност, привличат вниманието на средствата за масово осведомяване, въпреки че всъщност са много редки. Преди 1985 г. Са регистрирани само 30 000 такива случая. Транссексуалността включва сексуална идентификация, противоположна на анатомичния пол на човека. В тези случаи човекът е убеден, че всъщност е жена и обратно. Повечето транссексуални в личната си история са имали случаи на транссектизъм и други модели на поведение, които противоречали на техния пол. За да се направи такава диагноза, е необходимо да се потвърди недвусмислено, че тази ситуация продължава дълго време (обикновено от детството), не се променя и е придружена от голяма сила на убеждение.

Тези случаи обикновено се идентифицират, когато травеститите търсят промяна в пола си, обикновено чрез операция. Участващият лекар трябва да прецени, че пациентът може да е имал емоционални проблеми в детството си, довели до криза на полова идентичност. Може би тази криза може да бъде преодоляна без намеса.

На всички лица, които се стремят към оперативна промяна на пола си, се предписва психотерапия. Целта му е да изясни състоянието на пациента за необратима операция и да се стреми да гарантира, че желанието за хирургична намеса е непоклатимо и е резултат от доброволно убеждение. Терапията може да помогне на пациента да се адаптира към нова сексуална роля след операцията.

Половата промяна може да доведе до успех, когато пациентът живее в избраната сексуална роля в продължение на няколко години преди операцията. Така че човек, който иска да бъде жена, може да елиминира нежеланата коса, да прилага козметика и да носи женско облекло. Една жена може да скрие гърдите си и да се облича като мъж. В същото време и двата пола имат тенденция, ако е възможно, да потвърдят принадлежността си към секса, който самият са избрали.

Приблизително 6 месеца преди операцията започва хормонотерапията, която насърчава преразпределението на мастната тъкан и косата, както и промените в гениталната област и други органи. В крайна сметка е взето решение за провеждане на първата пластична хирургия. Промяната на секса е дълъг процес, често изискващ няколко операции. Когато една жена се превръща в мъж под натиска на обстоятелствата, като правило, отстраняване на млечните жлези, както и матката и често пластична операция за изграждане на пениса. Когато мъжът се преобразува в жена, пенисът и тестисите се отстраняват и се извършва операция за пластична конструкция на вулвата и на влагалището.

Дори след многогодишна подготовка не може да се гарантира, че операцията ще доведе до задоволителни резултати. Психотерапията често продължава няколко години след операцията.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.