^
A
A
A

Ваксина на бъдещето, създадена в Масачузетс

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

13 July 2016, 13:00

В изследователския център в Кеймбридж, Масачузетс, екипът от инженери разработи универсална ваксина, която помага да се справим с токсоплазмоза, свински грип, вируса на Ебола. Основната разлика между новото лекарство и съществуващите е използването на РНК, която е в състояние да кодира патогенни протеини (вируси или бактерии). Учените са успели да интегрират РНК в молекулата и след като получиха такава молекула в клетките и синтезират протеини, тялото започва да произвежда антитела срещу вируси, т.е. Е наблюдаван имунен отговор. Резултатите от техните професионални специалисти, публикувани в една от известните научни публикации.

Според Даниел Андерсън, водещ автор на нов изследователски проект, този метод може да произведе ваксина само за 7-10 дни, което ще даде възможност за навременно и ефективно обработване на огнище на изненади, освен това, че е възможно бързо да се променя състава за по-голяма ефективност на ваксината.

Съставът на ваксините, които се използват днес, включва инактивирани микроорганизми, производството на такива лекарства отнема доста време, освен това не се изключват усложненията след ваксинацията. В редица инактивирани микроорганизми в мястото на ваксини, използващи протеини, които произвеждат вируси или бактерии, обаче, такива ваксини са малко ефективни и специалистите са принудени да се увеличи въздействието на лекарства със специални вещества - адюванти.

Нова РНК ваксина може да причини по-силен имунен отговор в сравнение с традиционните ваксини, тъй като клетките произвеждат огромен брой копия на белтъка, който е кодиран в тях.

Струва си да се отбележи, че идеята за използване на рибонуклеинова киселина за производство на ваксини е съществувала в продължение на около три десетилетия, но специалистите не са успели да намерят начин за безопасно доставяне на РНК молекули в организма. И наскоро с помощта на наночастици специалистите от Масачузетс успяха да направят това - положително заредени наночастици (от специален полимер), комбинирани с отрицателна РНК. След това учените получили сфери с диаметър приблизително 0,15 микрона (приблизителния размер на вирусите). Експериментите показват, че лекарствата, базирани на РНК, са в състояние да проникнат в клетките, като използват същите протеини като вирусите или бактериите.

След като частиците проникнат в клетките, започва синтезата на протеина, което води до имунна реакция на тялото. Както се вижда от редица тестове, РНК ваксината може да причини не само клетъчен, но и хуморален имунитет.

Учените са тествали новото лекарство при гризачи и са открили, че тялото на индивидите, които са получили ваксината, впоследствие не е реагирало на причинителите на свински грип, Ebola вирус, токсоплазмоза.

Според разработчиците новата ваксина е по-безопасна в сравнение с ваксините, базирани на ДНК, тъй като РНК не е в състояние да се интегрира в гени и да доведе до различни мутации. Екип от изследователи скоро ще получи патент за своето изобретение и е напълно възможно лекарството да отиде в партидно производство.

Също така, експертите отбелязват, че ще намерят ваксини срещу вируса Zika и Lyme.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.