^
A
A
A

Levi's пусна дънки от стари мрежи

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

01 May 2016, 19:53

Екологичните проблеми засягат всички сектори, а облеклото не е изключение. Специално постижение тук е марката дънки Levi Strauss & Co, която от няколко години проведе разнообразни действия и търси нови начини за подобряване на своите продукти.

Едно от най-новите решения на известната деним марка е сътрудничеството с AQUAFIL, италианска компания, която произвежда найлон. Сред произведените продукти има материал, наречен Econyl, състоящ се изцяло от рециклирани найлонови отпадъци, главно от стари рибарски мрежи, издигнати от морското дъно. Една от причините, довели до управление на Леви купи Econyl - проблем замърсяването на океаните, на дъното на което е повече от 600 хиляди тона повредени рибарски мрежи, които представляват смъртна опасност за риби и животни. Една нестопанска организация, инициативата "Здравословни морета", се занимава с извличането на мрежите, които възнамеряват да изчистят океаните от различни замърсители.

Но освен да се грижат за околната среда, Levi's са загрижени, че производството на памук, който е основният компонент на деним материал, днес не може напълно да отговори на нарастващото търсене на дънки. Компанията отбелязва, че за отглеждането на памук се изисква голям брой земи, които днес просто не съществуват, така че трябва да намерите достойна алтернатива.

Главният изпълнителен директор на AQUAFIL Джулио Бонази отбеляза, че светът на бъдещето е свят, в който производството на ежедневни продукти не изисква жертви от природата. Решението за сътрудничество с световния производител на джинси потвърждава още веднъж, че преработените продукти могат да бъдат използвани в традиционното производство (дружеството на Levi възнамерява да рестартира производството на дънки).

Производството на Econyl се извършва не само в Италия, но и в редица други страни (Тайланд, Китай, САЩ, Словения и др.). Системата за рециклиране на найлонови отпадъци е един от най-ефективните в света днес, освен това има едно уникално свойство: по време на процеса на рециклиране и преобразуване на отпадъците от найлон, качеството на крайния продукт остава доста високо.

Сега компанията Levi's пусна нова линия на дънки Levi's 522 за мъже, която вече може да бъде закупена в специални онлайн магазини. Новите дънки са Econyl, но компанията не обяви намерението си да го приложи в другите си модели.

Компанията Леви Щраус и Ко основава през XIX век в САЩ Леви Щраус. За шивашката употреба той използва нов тип плат - деним, който е груб, твърд, плътен, с кърпа. Именно от тази тъкан първите класически дънки бяха направени от "Леви Щраус и Ко", а днес марката "Леви" е тенденционер и диктува посоката на модната индустрия за деним. За систематизиране на продуктите в компанията на всеки модел се дава отделен номер, например джинсите с Econyl са с номер 522.

Дънките на Леви станаха популярни в цял свят поради силата и удобството, както и много атрактивен външен вид, който е избран предимно от млади хора на възраст от 15 до 25 години.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.