^
A
A
A

Човешки папиломен вирус - това, което всеки трябва да знае

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.05.2018
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

13 June 2016, 10:00

HPV (човешки папиломен вирус) е често срещана полово предавана инфекция. Характеристика на вируса е способността му да не се проявява в продължение на много години, но накрая може да има различни неоплазми, както доброкачествени, така и злокачествени.

Международната агенция за изследване на рака отбелязва, че броят на пациентите с рак на шийката на матката през последните години се е увеличил значително и една от причините за това може да бъде HPV.

Какво представлява този вирус? Когато се инфектират, епителните клетки са засегнати, които започват да се делят, което води до появата на папилома (папиларен растеж). Лекарите знаят повече от 100 вида HPV, но има 14 вида висок риск от онкогенни заболявания, те водят до развитие на рак на шийката на матката и някои други видове рак. Трябва да се отбележи, че мъжете, заразени с някои силно когенетични видове вируси, са изложени на висок риск от развитие на генитални ракови заболявания. Нискокакулните видове вируси провокират растежа на брадавици, генитални брадавици, както и доброкачествени образувания в дихателните пътища.

С развитието на HPV папиломи могат да се появят на лигавиците, кожата, вътрешните органи, гениталиите.

Предаването на вируса се случва по полов път, по време на орално-генитален, анален секс. Според епидемиолозите от университета във Вашингтон най-много видове вируси навлизат в тялото през първите години на сексуална активност, но в крайна сметка до 90% от хората се сблъскват с това неприятно заболяване.

В Einstein College отбор на епидемиолози също изследвани HPV и е установено, че 91% от тялото независимо да се справят с инфекцията, без специална обработка - имунната система е в състояние да потисне повечето видове HPV. Също така, специалистите отбелязват, че имунитетът към болестта не се развива, поради което не се изключват повтарящи се случаи на HPV инфекция. Тялото на жената е по-малко уязвимо за инфекция с възрастта, докато мъжете са изложени на риск за цял живот.

Международен екип от изследователи установи, че 30 до 70% от мъжете са заразени с HPV, те са източник на инфекция както сред жените, така и при мъжете. Имунната система на мъжете се справя с вируса по-дълго, според учените се дължи на сексуалното поведение на мъжете.

Опасността от HPV (силно онкогенни видове) е, че вирусът провокира растежа на раковите тумори (шийката на матката, ректума, вагината, пениса). Когато вирусът е заразен, обикновено няма неизправност в менструалния цикъл или безплодие. Поради хормоналните скокове (например при бременни жени) растежът на брадавици по външните гениталии може да се ускори, но вирусът не оказва влияние върху способността за зачеване или носене.

Фактът, че HPV е тясно свързана с развитието на рак на шийката на матката, учените нямат съмнение, защото в почти 100% от случаите HPV се открива при пациенти (един от многото видове).

Трябва да се отбележи, че рак се развива, когато вирусът е в тялото за дълго време - в относително здрави жени, вирусът ще предизвика растежа на тумори средно с 15-20 години в HIV-инфектирани пациенти - 5-10 години.

Вирусът в организма преминава няколко етапа, преди да започне развитието на злокачествено образуване - през този период по правило вирусът се открива и се предписва подходящо лечение.

В 95% от случаите, HPV може да се отърве от (най-често чрез премахване на засегнатите области), но винаги си струва да помните риска от повторна инфекция.

Прочетете също: Ваксинация срещу човешки папиломавирус (HPV)

Днес има голямо разнообразие от тестове за откриване на HPV в организма, но до 25 години е налице висока степен на вероятност за идентифициране на вируса, с които имунната система, за да се справят сами, така че лекарите препоръчват да се явя на изпит след 25 години, с изключение на младото момиче на 18 години, които имат активен сексуален живот.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.