^
A
A
A

Алкохолните напитки влияят на качеството на съня

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

03 February 2022, 09:00

Повечето хора след като пият алкохол отбелязват, че скоро започват да се чувстват сънливи. Освен това статистиката информира, че мнозина практикуват употребата на определена доза алкохол за подобряване на заспиването. Алкохолът наистина може да насърчи добрия сън, но има ли и други странични ефекти? Служители на американската национална фондация за сън (National Sleep Foundation) се опитаха да разберат този проблем.

Ефективният ефект на алкохолните напитки се дължи на бавните флуктуации в съня – така наречената делта мозъчна активност, която е по-изразена по време на дълбок сън. Но под въздействието на алкохола, друга дейност продължава своята работа - алфа активност, която се отразява негативно на спокойствието на почивката. Така, когато човек си ляга след алкохолно ливане, мозъкът му продължава да е в активно състояние и очакваната почивка не настъпва.

Въпреки факта, че хората заспиват доста бързо, докато пият алкохол, те често се събуждат преди сутринта. Този ефект се дължи на повишеното натрупване в мозъчните структури на аденозин, нуклеозид, който играе важна роля в биохимичните процеси и по-специално в предаването на енергия и сигнали. Това вещество инхибира освобождаването на невротрансмитери - химични съединения, които предават нервни сигнали между нервните клетки, което е неговото успокояващо действие върху тялото. Без аденозин невроните продължават да стрелят. Действието му обаче спира още преди момента, в който човек има достатъчно почивка и сън. Следователно сънят става недостатъчен, а мозъкът и цялото тяло в резултат не почиват достатъчно.

Друг неблагоприятен ефект на алкохола е пълното отпускане на тялото, което засяга и мускулите на гърлото. Отпуснатите мускули провокират появата на хъркане и апнея - спиране на дишането, особени периоди на спокойствие, които имат изключително негативен ефект върху тялото: здравето страда сутрин, появяват се главоболие и сънливост през деня, паметта и вниманието са нарушени. По време на сънна апнея мозъкът получава сигнали за намаляване на нивото на кислород в кръвта. В резултат на това човек се събужда посред нощ, налягането му може да се увеличи, рискът от пристъп на ангина пекторис или остър мозъчно-съдов инцидент се увеличава. В същото време тъканите на фона на недостиг на кислород придобиват имунитет към инсулин, хормонално вещество, което контролира нивото на глюкозата в организма. Тези процеси водят до факта, че човек през деня ще почувства срив.

Забележително е, че колкото по-често човек употребява алкохол, за да заспи, толкова по-тежки и неблагоприятни ще бъдат последствията за здравето. В повечето случаи, за да коригирате процеса на заспиване, е достатъчно да стигнете до здравословен начин на живот, да нормализирате телесното тегло и да спрете да пиете алкохол.

Повече информация на уебсайта на  sleepfoundation

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.