^

Здраве

Защо детето се ръкува и какво да прави?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Много от майките са загрижени, че ръцете на детето се разклащат. В ранна възраст това не създава особена опасност, но причината за това явление все още трябва да бъде определена.

Първата стъпка е да наблюдаваме бебето и въз основа на това да извлечем някои заключения.

Причини за трепет в ръцете на дете

Основните причини за трепет в ръцете на детето могат да се скрият както в безобидни прояви, така и в сериозни заболявания. Ако бебето непрекъснато трепери и вече е на повече от 3 месеца, това може да означава наличието на проблеми с централната нервна система. Възможно е да има отклонения по време на вътрематочно развитие или трудни раждания.

Помощ за справяне с този проблем може да детският невролог. Развитие на тремор и на фона на малък стрес, който оцелял от бъдещата майка, бременна. Това може да доведе до дисбаланс в състоянието на централната нервна система на бебето. Причината за разтърсване на ръце може да бъде гладуване с кислород, което детето е имало в утробата.

Ако по време на бременност имаше неблагоприятни фактори, като заплаха от прекъсване, кървене, изтъняване на плацентата и интраабдоминални инфекции, това може да предизвика треперене в крайниците на детето. Слаба работа или бърз труд води до нежелани процеси в тялото на детето, включително леко потрепване на ръцете.

Такова явление може да възникне и на фона на нервна свръхекспирация. Ето защо трябва да се опитате да предпазите бебето от стресови ситуации и да не претрупвате тялото. В този случай ръцете няма да се разклатят. Но ако проблемът се прояви в продължение на дълъг период от време, струва си да отидете на лекар. Ако ръцете на детето треперят и това не изчезва, трябва да потърсите по-сериозен проблем, поради който всичко се случва.

trusted-source[1], [2], [3]

Защо детето се ръкува?

Знаете ли защо ръцете се тресат? Треперенето на горните крайници може да се прояви от самото раждане на бебето. Често това се случва, когато плаче или плаче. Ако такова явление се случи при дете на възраст под 3 месеца, тогава не би трябвало да има основание за преживяване. Факт е, че нервните центрове, които са отговорни за движението на този етап, са в незряло състояние. В кръвта на бебето има излишък от някои хормони, които предизвикват треперене.

Ако след три месеца треморът не изчезне, трябва да отидете на среща с педиатричен невролог. Най-вероятно бебето развива неврологично разстройство. Това би могло да се случи поради хипоксия, ако кислородът не е напълно доставян на мозъка на бебето. Това явление възниква поради заплитането на пъпната връв, нарушаването на метаболизма на фетоплакцентралите в утробата и по време на трудни раждания. Повишеният мускулен тонус може да допринесе за развитието на тремор в бебето.

Необходимо е да се разбере, че треперенето на ръцете може да се дължи на наличието на сериозно заболяване. Те включват вътречерепно налягане, хипергликемия, хиперкалцемия, енцефалопатия и хипоксично-исхемична енцефалопатия.

Във всеки случай, ако детето разтърсва ръцете, е необходимо да се срещнете с невролог. Нервната система на детето е ковък, може да бъде възстановена с помощта на подходящо избрано лечение.

Симптоми на трепет в ръцете на дете

Основните симптоми на треперене в ръцете на детето могат да варират. Когато има лесен тремор, струва си да се обръща внимание на факторите, които съпътстват този феномен. Обикновено трептенето в ръцете показва наличието на нарушения в нервната система. Следователно, си струва да се обърне внимание на това как се държи детето.

Ако по време на потрепване с ръце, има и подобен ефект върху очите или клепачите, заслужава си да доведете бебето до невролог. Най-вероятно е нарушена централната нервна система. Треперенето на бебето обикновено няма специфични симптоми и не означава наличието на сериозно заболяване. Треморът носи опасност в по-зряла възраст и може да означава наличието на сериозни заболявания.

Трябва само да дадете на детето повече време за почивка. Забавни игри, разходки и други малки неща ще облекчат напрежението от нервната система, а бебето ще се чувства много по-добре. Ако детето разтърсва ръцете си с насилие и по този начин нищо не помага, трябва да се обърнем за помощ към експерта.

Към кого да се свържете?

Диагноза на трепет в ръцете на дете

Диагнозата на треперите в ръцете на детето се извършва в зависимост от причината, поради която е възникнал този феномен. Така че са взети предвид редица методи, които позволяват цялостно проучване. На първо място, лекарят трябва да определи къде се проявява най-често треморът. В края на краищата ръцете не винаги треперят. Всичко това може да бъде придружено от затруднение в говора, ларинкса и т.н.

След това лекарят определя симетрията на тремора. Бързо видеозапис се извършва за това действие. Тя ви позволява да направите голям брой кадри за единица време и да определите амплитудата и честотата на трептене. Използвайки метода на електромиография, неврологът може да види както качествени, така и количествени показатели за хиперкинезия.

Въз основа на получените данни се правят някои изводи и се предписва качествено лечение. Не се препоръчва затягане с диагноза. Въпреки факта, че децата често не се сблъскват със сериозни проблеми, това не бива да се изключва. Ето защо, ако детето се ръкува, трябва да извършите диагностика.

trusted-source[4], [5], [6]

Обработка на трепет в ръцете на дете

Лечението на треперенето в ръцете на дете зависи от причината, поради която е възникнало. Ако всичко се е случило на фона на свръхекспресията, тогава е необходимо да се погрижите за методите на релаксация. Желателно е детето да живее в определен режим на деня. Трябва да има достатъчно сън и дълги разходки.

Обърнете внимание на пълното хранене. Желателно е да се сведе до минимум консумацията на стимулиращи вещества. Сред тях са кокс, шоколад и силен чай. Освен това, ако едно дете посещава учебни заведения, в които не се занимава с физическо възпитание, струва си да се увери, че е физически способен да се упражнява. Тя трябва да бъде най-малко 2 пъти седмично.

В допълнение към всичко това е необходимо да се включат и бульони от билки. Но можете да направите това само с разрешението на лекаря и при липса на алергии.

Ако треперенето е причинено от наличието на по-сериозни заболявания, диагнозата и лечението трябва да се извършват в болницата. Определянето на причината за разклащане на ръцете не е толкова просто. Следователно най-добре е този въпрос да остане професионален. Защото, ако ръцете на детето треперят, то не винаги е безопасно.

Предотвратяване на трепет в ръцете на детето

Предотвратяването на треперите в ръцете на детето е проста, основното е да се следват някои основни правила. Затова е важно да не допуснете сериозно емоционално пренапрежение на детето. Поради това е препоръчително бебето да не стане свидетел на конфликти и спорове за семена.

Необходимо е да се организира подходящ режим за детето. Пълното хранене, сънят и разходките, които позволяват на бебето да се успокои и няма да доведе до сериозен емоционален стрес.

Детето трябва да ходи повече, да се развива, но да не се уморява. Много родители се опитват да запишат детето в няколко секции и кръгове. Но такава прекомерна грижа може да доведе до сериозни последствия. В края на краищата ръцете треперят главно поради нервна свръхекспирация, която е доста лесно да се провокира. Следователно, не е необходимо да се претрупва бебето, за да се избегнат сериозни последствия от нервната система. Правилната диета, комфортният режим на деня не само ще премахне проблема "ръцете се разклащат", но те няма да позволят тя да се развива.

Прогноза трепереща в ръцете на детето

Прогнозата за трепет в ръцете на детето е благоприятна. В края на краищата, този феномен е свързан с емоционално пренасищане. Много е лесно да го премахнете. Достатъчно е да обградите детето внимателно, топло и да се ограничите от караници. В този случай проблемът ще изчезне от само себе си.

По принцип треперенето не е свързано със сериозни проблеми. При новородени се случва поради трудни раждания и други проблеми, свързани с този процес. Обикновено до третия месец всичко преминава само по себе си. Ето защо в този случай прогнозата е благоприятна.

В редки случаи треморът може да бъде причинен от наличието на сериозни заболявания. Но във всеки случай само един лекар може да определи това. Ето защо, за да отложи посещението на невропатолог, не си заслужава. В края на краищата ситуацията може да бъде наистина сложна и изисква незабавно лечение. В противен случай прогнозата далеч не е най-благоприятната, изискваща дълъг период за отстраняване на проблема. Ето защо, ако детето поклати ръце, трябва незабавно да отидете да видите невролог.

trusted-source[7], [8],

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.