^

Здраве

A
A
A

Йодизм

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Йодът е необходим химически елемент за човешкото тяло. Необходимо е да се нормализира функционирането на щитовидната жлеза, да се поддържа имунитет, да се подобри функционирането на сърдечно-съдовата система, да се регулират топлообменните процеси на тялото. Но има специфични показатели за количеството на този микроелемент, което е необходимо за пълното функциониране на тялото: 150 микрограма за възрастен, 175 до 200 микрограма за бременни жени и 50 до 120 микрограма за деца. При прекомерен прием на йод се развиват различни заболявания в организма. В случай на вдишване на йодни пари или употребата на този микроелемент за дълго време, има опиянение на тялото или т.нар. Йодизъм в медицината.

Епидемиология

Според световната статистика повече от двеста милиона души страдат от излишък от йод и почти една милиард души попадат в тази рискова зона.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Причини йодизма

Причините за йодизма са:

 • Вдишване на йодни изпарения (обикновено възниква при производството);
 • Продължителна употреба на препарати, съдържащи йод;
 • Използването на количеството на този микроелемент, многократно по-високо от дневната норма;
 • Нетърпимост от отделни хора на йод;
 • Повишена чувствителност към лекарства, съдържащи йод (идиосинкразия).

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Симптоми йодизма

Симптомите, които показват наличието на йод в тялото, са както следва:

 • Болезнени прояви на лигавицата на човек: конюнктивит, ринит, бронхит, трахеит, ларингит;
 • Промени в кожата под формата на "йододерма" - се появяват в областта на врата, лицето, крайниците, понякога в областта на тялото и скалпа. Йододерма включва симптоми: разпръснати обриви или "йодно акне"; туморни формации с диаметър от 3 до 5 mm, граничещи с възпалителен ръб; уртикария; пурпура и везикулозни обриви.
 • Токсикодермия - остро възпаление на кожата, което се причинява от индивидуална непоносимост към микроелемента на йода (се среща в редки случаи);
 • Повишено слюноотделяне и сълзене, ринит;
 • Нарушения в храносмилателната система (диария с кръв, реакции на повръщане);
 • Повишена температура, появата на жажда; метален вкус в устата;
 • В много тежки случаи дишането може да стане трудно, може да се появи диспнея, конвулсии и халюцинации;
 • Жълт цвят на кожата, както и лигавиците, възпалителни процеси в бъбреците и стомаха;
 • Промяна на цвета на устата, миризмата на дишане;
 • Усещане за парене в гърлото, дрезгав глас;
 • Общото намаление на имунитета на организма, в резултат - често инфекциозни заболявания.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Форми

Има два вида йодизъм - остри и хронични. Остра интоксикация, като правило, се случва, когато случайно вдишвате или вземате огромна доза йод в кратък период от време. Хроничната форма се развива постепенно в хората, които като правило са свързани с определено производство. Друг случай от случаите на хроничен йодизъм е неправилно изчислената схема на лечение с йод съдържащи лекарства. Хроничната форма на йодизъм като правило е трудно да се определи, защото неговите симптоми са замъглени, могат да съвпадат с много други патологични състояния, намален имунитет и т.н.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Усложнения и последствия

В зависимост от дозата на йод, която е влязла в човешкото тяло, може да има съответно различни последици. Така че, в случай на остра форма на йодизъм, когато йод, еквивалентен на два грама кристален йод, попадне в тялото, настъпва смърт. В случаи, които са по-малко тежки, могат да настъпят изгаряния на лигавицата с различна тежест.

В случай на навременна доставка на първа помощ резултатът от йодизма може да бъде сведен до минимум. Но тъй като огромно натрупване на йод разрушава структурата на протеина, в резултат може да бъде различни заболявания на черния дроб, бъбреците, заболявания на централната нервна система на функциониране, както и сърдечно-съдовата система. Усложненията на йодизма също са изгаряне на лигавиците, различни отоци на тъканите, появата на алергична реакция на тялото. В тежки случаи, подуване на горните дихателни пътища може да предизвика задушаване.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34]

Диагностика йодизма

Провеждането на диагностични мерки се свежда до такива процедури:

 • Проучване и анализ на пълната медицинска история на пациента;
 • Проучване на професионалната дейност;
 • Проверка на пациента (наличие на увреждане на структурата на лигавиците, наличие на акне върху лицето и областта на гръдния кош, наличието на мирис на йод и т.н.);
 • Набор от лабораторни изследвания (анализ на урина, кръвен тест, метод aes-isap);

Следователно микроклетка натрупване на йод в различни органи (щитовидната кожата, косата, жлъчката, черния дроб, бъбреците, слюнчена жлеза), съответно извършва серия от изследвания за точна диагноза на излишък от йод различни параметри. Изпитването на кръв се извършва за да се определи съдържанието на хормони на щитовидната жлеза съдържание на хипофизен хормон, урина анализ - за откриване на излишък йод в урината, методът АЕЦ-ISAP - тестване за йод концентрация част на нокътя на пациента. Последният метод за определяне на йодизма - атомна емисионна спектрометрия - се извършва на специално устройство, като принципът на нейното действие е да се определи дължината на вълната на светлината, излъчвана от определен микроелемент. За това проучване използвайте нокътната плоча на пациента.

trusted-source[35], [36], [37]

Към кого да се свържете?

Лечение йодизма

При остри отравяния, кожата се почиства с 2% разтвор на сода. Стомахът се промива с 5% разтвор на натриев тиосулфат. Това лекарство се използва като антитоксичен агент. В случай на отравяне йодни соли, натриев тиосулфат се прилага в доза от 1.5 - 3 гр това съответства на 10,5 мл 30 процента разтвор за интравенозно приложение. В допълнение, натриевият тиосулфат също се прилага вътрешно веднъж само в доза от 2-3 g с 10% разтвор, който се приготвя чрез разреждане на 30% разтвор с физиологичен разтвор в съотношение 1: 2.

Нежеланите реакции към лекарството могат да бъдат алергични прояви, внезапни скокове на кръвното налягане.

При хроничен йодизъм е необходимо да се спре приемът на йод в тялото, т.е. Спиране на приемането на йод, изключване на работа при вредно производство, назначаване на специална диета без сол на пациента.

Трябва също така да се отбележи, че различни витаминни комплекси и биологично активни добавки могат да съдържат микроелемент йод, така че тези продукти също трябва да бъдат изключени от диетата на пациента.

В случаите на нарушения на метаболизма на вода и сол пациентът получава инфузионна терапия.

Не се прилага оперативно лечение при лечение на йод.

Лечение с алтернативни методи

Алтернативните средства се използват само като помощни средства при лечението на йодизъм. За да неутрализира действието на микроелемента, йодът се консумира от продукти: желе върху нишесте, масло, яйца, мляко.

Предотвратяване

Предотвратяването на йод и йоддерма е много важно при назначаването на лекарства, които имат йод в техния състав. Също така, в случаите на употреба на йод-съдържащи лекарства, пациентите се препоръчват да пият много вода, мляко от алкален въглерод и да използват голяма доза натриев карбонат дневно. Необходимо е да се обърне вниманието на пациента към недопустимостта на пиенето на алкохолни напитки и пикантни подправки. В случай на непоносимост към тялото на йода, лекарствата, съдържащи йод, трябва да бъдат напълно преустановени.

За деца на възраст под 5 години лекарите не препоръчват предписването на йод.

Ако има нужда от използване на йод за лечение на различни рани и язви, възможно е да се използва лекарство, наречено йодинол, йодно съединение с поливинилов алкохол. Алкохолът подобрява действието на йода и отслабва неговия дразнещ ефект.

Всички лекари са задължени да контролират употребата на всички йодни съдържащи биологични добавки, тъй като йодът има саногенни свойства.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43]

Прогноза

Прогнозата в повечето случаи за появата на йод и йодедрм е благоприятна. Симптомите изчезват след известно време с всички препоръки на лекаря. В случай на контакт на йод под формата на кристали с кожата, могат да се появят дълбоки изгаряния и дори улцеративни кожни лезии, които са много трудни за излекуване.

Обикновено се наблюдават много тежки случаи на възлово йоддерма, водещи до смърт.

trusted-source[44]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.