^

Здраве

Кръвопреливане

Детоксикационна терапия

Дезинтоксикационната терапия е комплекс от терапевтични мерки, насочени към борба с болестта и отстраняване на токсините от тялото.

Инфузионна терапия

Инфузионната терапия е метод на парентерално (чрез вена), който осигурява на човешкото тяло вода, електролити, лекарства и хранителни вещества.

Албумин: преливане на албумин

Най-важният плазмен протеин е албумин, чиито разтвори се използват широко в хирургичната практика. Опитът показва, че употребата на албуминни разтвори е "златният стандарт" за трансфузионна терапия на критични състояния, причинени от хиповолемия и интоксикация.

Дарена кръв

За доста дълго време запази донор кръв се счита най-ефективните и гъвкави средства за лечение на хеморагичен анемия, хиповолемия състояния, разстройства на метаболизма различни етиологии протеин и т.н.

Еритроцитна маса

Пакетиране на червените кръвни клетки (ЕМ) - кръвен компонент, който се състои от червени кръвни клетки (70-80%) и плазма (20- 30%) с примес на левкоцити и тромбоцити (хематокрит - 65- 80%). Съгласно съдържанието на еритроцитите единична доза от масата на еритроцитите (270 ± 20 ml) е еквивалентна на една доза (510 ml) кръв.

Терапевтична хемофереза

Терапевтичната хемафереза включва плазмафереза и цитафереза, които обикновено са толерантни към здрави донори. Има обаче много малки и донякъде значителни рискове.

Усложнения след кръвопреливане

Най-честите трансфузионни усложнения са реакциите с втрисане и фебрилни нехимолитични реакции.

Техника на трансфузия

Преди да започне трансфузията, е необходимо да се провери етикетирането на контейнера, да се проведат изпитвания за съвместимост, за да се гарантира, че компонентът е предназначен за получателя.

Кръвни продукти

Трансфузията на цяла кръв подобрява кислородния капацитет на кръвта, възстановява обема, коагулационните фактори и преди това е препоръчана за масивна загуба на кръв.

Кръвопреливане: преглед преди трансфузия

Повече от 23 милиона дози кръвни съставки годишно се изливат в Съединените щати. Въпреки факта, че понастоящем процедурата за кръвопреливане е много по-безопасна от преди, рискът (и общественото възприемане на риска) изисква информираното съгласие на пациента за кръвопреливане във всички случаи.
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.