^

Здраве

Средният обем на еритроцитите

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Средният обем на еритроцитите - MCV (среден корпускулен обем) се измерва във фемолитри (fl) или кубични микрометри. В хематологичните анализатори MCV се изчислява чрез разделяне на сумата от клетъчните обеми по броя на червените кръвни клетки. Този параметър може да се изчисли и с помощта на формулата: Ht (%) × 10 / RBC (10 12 / l).

Стойностите на MCV, които са в рамките на 80-100 fl, характеризират еритроцитите като нормацити, по-малко от 80 fl - като microcite, повече от 100 fl - като макроцит. MCV не може да бъде надеждно определена, ако има голям брой ненормални червени кръвни клетки (например сърпове) или диморфична еритроцитна популация в кръвта.

Средният обем на червените кръвни клетки е един от няколкото индекси на еритроцитите, което ви позволява точно да прецените броя и размера на червените кръвни клетки, които са толкова важни за здравето като цяло и за кръвта. Най-значимите и многобройни, тези кръвни клетки изпълняват различни функции, включително:

  • Транспортиране на кислород и въглероден диоксид, което е - дихателна функция;
  • Транспортиране на адсорбираните аминокиселини и липиди в тъканите, което е - хранително;
  • Транспортиране на ензими;
  • Регулиране на киселинно-базовото равновесие, извършвано от хемоглобин;
  • Адсорбция на микробни токсини, антитела;
  • Активно участие във фибринолизата и в работата на хемостазата като цяло.

Средният обем на еритроцитите е част от общо хематологично, клинично проучване на кръвта. Този индекс се обозначава с акроним MCV - Средно корпускуларен обем, който се превежда като корпускуларен (от думата "corpuscle" - средно малък размер) осреднен обем. Подобен индикатор помага да се определи надеждно количеството и обема на червените кръвни клетки в кръвния поток, както и обективно да се оцени техният размер. Въпреки това, средният обем на еритроцитите понякога не може да бъде абсолютно надежден информативен източник, както се случва при някои отклонения в състава и кръвната формула. Например, анизоцитозата (промяна в размера на червените тела) или пойкилоцитозата (червените кръвни клетки с различни форми) не позволява точното определяне на MCV.

Какъв е средният обем на еритроцитите?

Тази информация е необходима на лекаря, защото според средния размер на еритроцитите той може да определи вида на хематологичния проблем - анемията, ако се предполага, че се основава на клинични симптоми. Например, ако има остър недостиг на желязо в организма, тогава най-вероятно MCV ще потвърди микроценарен хематологичен проблем. Ако човек изпитва недостиг на цианокобаламин, т.е. Витамин В12, тогава средният индекс на обема твърди за наличието на макронемия. В допълнение към диференциацията на анемията, средният обем на еритроцитите ясно показва съотношението на водно-електролитния баланс, особено в интраваскуларния и вътреклетъчния сектор. Ако MCV е значително по-висок от нормалния възрастов диапазон, това означава наличието на хипотонични разстройства, с намаляване на нормата, може да се говори за хипертонична дехидратация (дехидратация).

Каква е процедурата за вземане на кръв за определяне на средния обем на червените кръвни клетки?

MCV са допълнителна, конкретизираща информация в общата картина на клиничния преглед, тези тестове не са отделно отделени. По принцип хематологичният раздел е важен и необходим за оценката на кръвните показатели, а процедурата за неговото провеждане вероятно ще бъде позната на много хора. В зависимост от очакваната диагноза и броя на показателите, необходими на лекаря, от кръвта се взема кръв като лабораторен материал за сложни изследвания, но понякога е необходима само капилярна кръв. Няма специални изисквания към пациента, освен че тестът се дава на празен стомах и се провежда сутрин.

Как се изчислява средният обем на червените кръвни клетки?

Мярката MCV е фемтолитър, който, странно, преди е бил нидерландската мярка за течности, съдържащи алкохол. Често средният обем на еритроцитите се измерва и в микрометри. Проучването на средния обем се провежда във връзка с изчисляването на всички червени клетки в импулсите, които се появяват, когато клетките преминават през микроскопичните отвори на хемолитичния анализатор. В резултат се получава хистограма, показваща как се разпределят червените кръвни клетки в съответствие с общия обем.

Каква е нормата на такъв показател като средния обем на еритроцитите?

Средният обем на еритроцитите според установените стандарти варира от 80 до 100 фемолита. По този начин, ако индикаторът пасва в посочените граници, еритроцитът се определя като нормацит. Ако под 80 фемолита еритроцита се характеризира като микроцит, над макроцикъл. Трябва да се има предвид, че средният обем на еритроцитите в човек може да се променя през целия живот, но съществуват граници на нормата. По този начин, при новородени бебета, тази цифра започва с 128 femtolitrov и след това намалява до 100. Още възраст на бебето MCV може да бъде около 77 ет и пет години е подравнен към нормалното - 80 ет. В повечето случаи, средният обем на еритроцитите като изясняване на вида и степента на анемия изследван във връзка с индекс на цвят и МСН - индикатор съдържанието количествен хемоглобин. Това е доста специфично изчисление, така че не отивайте в самостоятелното проучване на лабораторната форма, по-добре е тази необходима и важна информация да попадне в ръцете на професионалист, т.е. Лекар.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.