^

Здраве

A
A
A

Синдром на опашката на кон

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Сред сериозни патологични състояния на остра неврологично изолиран гръбначен болка в лумбалната плексус нерв корен гръбначния канал - синдром Cauda Equina (код G83.4 ICD-10).

Каква е опашката? Гръбначният мозък е по-къса от гръбначния стълб, и опашка лекари наричат произход от долния край на спиналния нерв корените - лумбалните (LI-LV) и опашен (SI-SV). Нервните корени на лумбалния плексус, различен конус, осигуряват инервация на долните крайници и тазовите органи.

trusted-source[1], [2], [3]

Епидемиология

Най-уязвими към хернията на диска (и съответно, развитието на остър двустранен радикуларен синдром) са хора на възраст 40-50 години; при мъжете тя се среща малко по-често, отколкото при жените. Смята се, че 10 до 25% от гръбначните фрактури водят до увреждания на гръбначния мозък и синдроми на остра болка.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Причини синдром на опашката на коня

Като комплекс от редица симптоми, синдром на опашката на коня (който може да се нарече каудален синдром или остър двустранен радикуларен синдром) има различна етиология.

Невропатолози, вертебролози и гръбначни хирурзи наричат следните възможни причини за синдрома на опашката на коня:

 • медиен пролапс (херния) на междупрешленния диск в лумбалната област (по-често на ниво LIII-LV);
 • травматични увреждания на гръбначния мозък, локализирани под лумбалния участък;
 • изместване на прешлените (спондилолистеза) поради остеохондроза междупрешленните дискове или spondyloarthrosis (деформиране артроза съчленени прешлени фасетни стави);
 • неоплазми на гръбначния мозък (сарком, шванома) или метастази на злокачествени тумори на различни места в гръбначните прешлени;
 • стеноза (свиване) на гръбначния канал (спинална стеноза), която се развива поради дегенеративно-дистрофични промени в гръбначния стълб;
 • възпаление на гръбначния мозък (болест на Paget, болест на Bechterew, спондилодисцит, невросаркоидоза, хронични възпалителни демиелинизиращи полиневропатии);
 • демиелинизация на нервните процеси с прогресивна множествена склероза;
 • усложнения на неврохирургичните операции на лумбалния гръбначен стълб;
 • последствията от извършването на регионална епидурална анестезия или ятрогенни лумбални пробиви.

Както отбелязват експертите, най-често синдромът на опашката на коня се получава, когато нервният плексус се изтласка поради изместването на междупрешленните дискове, което води до пролапса им.

trusted-source[8], [9]

Патогенеза

Патогенеза опашната синдром, свързан с компресия (силно притискане или прищипване) дорзалната и вентралната корена на гръбначния мозък в областта на лумбалните плексус и вреда на сензорни и гръбначния двигателни неврони и техните процеси. Това влияе върху корените на LI-SII, иницииращи долните крайници; инервиране на корените на пикочния мехур SI-SIII; корени на сакралния отдел SII-SV, които пренасят предаването на нервни импулси на перинеума и ануса.

Основните рискови фактори за синдром Cauda Equina - гръбначна травма, прекомерно или продължително ортостатична механично натоварване на гръбначния стълб, дегенеративни свързани с възрастта промени в структурата на гръбначния канал, както и в ракови метастази етап.

Сериозността на болковия синдром е компресия на нервните корените на Cauda Equina и тяхното увреждане може да има необратими последици и усложнения, пареза или парализа на долните крайници, инконтиненция, еректилна дисфункция. Хирургичният детрузор (гладките мускули на стената на пикочния мехур) може да причини образуване на рефлукс на урината в бъбреците, което е затруднено от увреждането им. В особено тежки случаи може да се наложи да използвате патерици или инвалидна количка.

trusted-source[10], [11], [12]

Симптоми синдром на опашката на коня

Първите признаци на този синдром се проявяват чрез внезапна интензивна болка в краката (особено в бедрата) и талията, връщайки се на бедрата и перинеума.

И на фона на нарастващата болка се забелязват такива характерни клинични признаци на синдром на опашката на коня, тъй като:

 • загуба на мускулна сила в краката (една или и двете);
 • пастиране или изтръпване (хипезтезия) в перинеалната област и върху вътрешните повърхности на бедрата и долните крака поради нарушение на чувствителността на повърхността на кожата;
 • периодични неволни контракции на отделните мускулни влакна (фасцикулация);
 • слабост или липса на рефлекси - бицепс на бедрената кост, пателар (коляно), ахилесова сухожилия и перинеални мускули (анален и bulbocavernous);
 • нарушение или загуба на крака и тазови органи (параплегия);
 • проблеми с уриниране (забавяне или инконтиненция);
 • загуба на контрол върху процеса на дефекация (нарушение на функциите на сфинктера на ректума и свързаната с това инконтиненция на изпражненията);
 • сексуална дисфункция.

trusted-source[13], [14], [15]

Диагностика синдром на опашката на коня

Фактът, че каудалният синдром може да се прояви не само в остра, но и постепенно нарастваща форма, води до известни трудности при диагностицирането.

Диагнозата на синдрома на опашката на коня започва с изследването на анамнезата и клиничните прояви. За обективна оценка на увреждане на нервите лумбосакрален плексус се проверява чувствителност на контролните точки на места, които са инервирани процеси всеки нерв корен (в предната част и вътрешната страна на бедрото, на коленните стави, глезена и външната част на крака, в сплит ахилесовата и др.) , Липсата на чувствителност в тези области е най-добрата функция за диагностика увреждане кръстен и опашен корените на Equina на Cauda.

Задължителни кръвни изследвания - общи и биохимични. И инструменталната диагностика на този синдром включва рогентография на гръбначния стълб, контрастна миелография, компютърна томография (CT) и магнитно резонансно изображение (ЯМР).

trusted-source[16], [17], [18]

Диференциална диагноза

Когато синдром Cauda Equina е особено важно да се прави разлика диференциална диагноза болката simptokompleks натиск етиология на рефлекс болка, свързана със стимулиране на нервните корени на гръбначния стълб в такива заболявания като лумбалните остеохондроза, спондилоартрит, първична деформиране остеоартрит и т.н.

Към кого да се свържете?

Лечение синдром на опашката на коня

Синдромът Cauda equina е спешно състояние, изискващо спешна медицинска помощ, насочена към предотвратяване на необратими увреждания на нервите и развитие на парализа.

Следователно, до този момент, лечението на синдрома на опашката на коня, причинено от херния междузвезден диск, се извършва чрез ранна хирургична декомпресия (необходимостта от която трябва да бъде потвърдена от подходяща диагноза). В такива случаи оперативното лечение в рамките на 6-48 часа след появата на симптомите прави възможно елиминирането на натиска върху нервните корени чрез ламинактомия или диссектомия. Според гръбначните хирурзи хирургичното лечение на синдрома на опашката на кон в определеното време значително увеличава шанса да се избегнат персистиращи неврологични заболявания.

В допълнение, може да се наложи хирургично лечение за отстраняване на гръбначните тумори, а когато това не е възможно, се използва лъчетерапия или химиотерапия. Ако синдромът е причинен от възпалителен процес, се използват например анкилозиращ спондилит, противовъзпалителни средства, включително стероиди (интравенозен метилпреднизолон).

Хроничният син синдром на опашката е много по-трудно да се лекува. За облекчаване на болката изисква силни обезболяващи и лекарите препоръчват използването за тази цел, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), например, лорноксикам (Ksefokam) - 4-8 мг (1-2 таблетки) два до три пъти на ден. При много тежка болка и травма, лекарството се прилага парентерално; максималната допустима дневна доза е 16 mg. Противопоказания лорноксикам включват алергия към НСПВС, бронхиална астма, слаба кръвосъсирването, улцерозен патология стомашно, чернодробна и бъбречна недостатъчност. Един възможен страничен ефект на лекарството включват алергични реакции, главоболие, нарушения на съня, намалява слуха острота и виждане, повишено кръвно налягане и сърдечната честота, задух, коремна болка, сухота в устата, и др.

Използването на антиконвулсанти с гама-аминомаслена киселина (невротрансмитер GABA) е показано. Тези лекарства включват Габапентин (Gabagama, Gabantin, Lamitril, Neurontin и др.), За които се препоръчва да приемат една капсула (300 mg) два пъти дневно. Лекарството може да причини странични ефекти. Главоболие, тахикардия, повишено кръвно налягане, повишена умора, гадене, повръщане и т.н. В черния дроб и диабет е средство противопоказано.

Когато не е възможно да се изпразни катетеризация на пикочния мехур го използват и за контрол на пикочния мехур в условията на неговото неврогенна дисфункция необходими антихолинергични лекарства, като оксибутинин (Sibutin). Лекарството намалява броя на настояванията за уриниране и се предписва на възрастни една таблетка (5 mg) до три пъти дневно. Агентът не се използва, ако пациентите имат улцерозен колит, чревна обструкция и болест на Crohn. Приемането на оксибутинин може да причини сухота в устата, запек или диария, както и главоболие и гадене.

Положителен ефект с хипоестезия, придружаваща синдрома на опашката на кон, дава витамини от група В.

Физиотерапевтичното лечение на острото проявление на синдрома е просто невъзможно и в хронични случаи може да бъде полезно при условие, че няма възпалителен компонент. Например, за да се увеличи мускулния тонус, има сесии на хардуерна електрическа стимулация. Физиотерапията също се използва за възстановяване на пациента след операция.

Предотвратяване

Експерти смятат, че предотвратяването на развитието на този синдром се състои в ранната диагностика на заболявания и патологии на гръбначния стълб и своевременното им лечение.

trusted-source[19]

Прогноза

Прогнозата за възстановяване ще зависи от продължителността на компресионното действие върху корените на нервите и степента на тяхното увреждане. Така че, колкото е по-дълъг периодът преди елиминирането на компресията, причинявайки увреждане на нервите, толкова по-голяма е щетата и колкото е по-дълъг процесът на възстановяване. И с възпалителна етиология или загуба на миелинови обвивки, синдромът на опашката на коня може да бъде хроничен и прогресивен.

trusted-source[20], [21]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.