^

Здраве

A
A
A

Синдром на Канър

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Синдромът на Канър или аутизмът в ранна детска възраст (RDA) е нарушение в умственото развитие, при което детето има проблеми с комуникативността, социалното възприятие и недостатъчното развитие на емоционалните прояви.

trusted-source[1], [2], [3]

Причини синдром на Канър

Днес точните причини за развитието на синдрома на Канър не са известни. Смята се, че болестта е наследствена. Това може да се случи под влиянието на следните рискови фактори:

 • вътрематочни инфекции;
 • асфиксия, възникнала в процеса на раждане;
 • увреждане, получено от детето при раждане - травма на врата или главата.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Патогенеза

Патогенезата на синдрома, както и много други психопатии, не е проучена. Има няколко механизми на развитието на болестта маскирани "симптоматично аутизъм", в резултат на развитието на мозъчни инфекции или по време на възстановяването след миокарден енцефалит (този синдром наречен postentsefaliticheskogo аутизъм). Сега се смята, че RDA е ранна форма на шизофрения, която се развива при дете през първите 2 години от живота. Това заболяване засяга момчетата по-често.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Симптоми синдром на Канър

Симптомите на синдрома на Канър са:

 • Детето не може да бъде във визуален контакт с хора, независимо дали са родители или непознати;
 • Действията му имат определена последователност с постоянно повторение на монотонните движения;
 • Няма разбиране за заплахата и опасността, както и за способността за оценка на ситуацията;
 • Ехолалия - бръмчене, повтаряно многократно; Вместо обикновената реч - имитация на нейния звук;
 • Агресивно поведение към близки или непознати хора, ако се опитат да се свържат с него;
 • Преиграване на игри за визията им, пренебрегване на правилата и създаване на собствени, което прави детето неспособно да играе с връстниците си;
 • Пациентът комуникира с обекти и в същото време не иска да общува с хора;
 • Мутизъм, който се смята за един от основните симптоми - детето е упорито мълчаливо и не отговаря, когато се приближава или се опитва да говори.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29]

Първи признаци

Първите признаци на синдром на Kanner е лесно да се определи, като дете от ранна възраст се отличава с необичайно е поведението й - леко показване на емоция, често занимание с определени обекти и повторно действие, мълчаливост, провал за да осъществи контакт. Затварянето само по себе си не е показател за умствена изостаналост, но по време на диагнозата тя става най-изразителният симптом.

trusted-source[30]

Усложнения и последствия

Последствията от АРР могат да бъдат нарушаване на емоционалните връзки и контакти на пациента с обществото.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Диагностика синдром на Канър

В допълнение към синдрома на Каннер, децата могат да имат и други психични разстройства - например невроза или шизофрения - и някои здрави бебета могат да проявят признаци, характерни за аутизма. Ето защо, ако възникне подозрение, не се колебайте да вкарате детето в детски психиатър за преглед за диагностициране на наличието или отсъствието на болестта. В същото време често не е достатъчно да се изследва психиатър за диагноза, а също така да се изследват и невролог, педагог, педиатър и психолог.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42]

Анализи

В някои случаи за диагностицирането на психиатър се изисква информация за общото състояние на тялото на болното дете - за това той може да го изпрати за доставка на урина и кръвни изследвания.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48]

Инструментална диагностика

За да изключите други психични заболявания и да потвърдите диагнозата, лекарят може да се нуждае от процедура за електроенцефалограма.

Диференциална диагноза

Синдромът на Канър трябва да бъде диференциран от синдрома на Аспергер, Рет, а също и от умствена изостаналост и увредени сетивни органи. Важно е също така да се разграничи RDA от ранния стадий на шизофрения и синдром на отнемане (така наречения болничен режим).

Сравнителни характеристики на синдрома на Asperger и Kanner

Аутизъм в ранното детство (синдром на Канър)

Аутистична психопатия (синдром на Аспергер)

Първи отклонения

Обикновено през първите месеци от живота

Значителни отклонения, които започват с 3 години

Визуална комуникация с други хора

В началото обикновено се отвръща, по-късно започва да установява контакт, но в редки случаи; уклончива и краткосрочна реакция

В редки случаи и за кратко време

Речта умения

Говоренето започва късно, речта е слабо развита (около 50% от болните деца)

Силно забавяне на развитието на говора

Наблюдавана ехолалия (нарушена е комуникативната функция на говора)

Умението за говор се развива рано

Правилната и компетентна реч се развива рано

Речта се използва за комуникация, но все още има нарушения - речта е спонтанна

Психически способности

Специфичната структура на разузнаването, способностите значително намалени

В повечето случаи интелектът е на високо или над средното ниво

Моторни умения

Няма нарушения, ако няма съпътстващо заболяване

Проблеми с подвижността на двигателя - нарушения на координацията, неудобство, неудобство

Към кого да се свържете?

Лечение синдром на Канър

Много е важно детето да бъде осигурено със специални преподаватели. Синдромът на Канър не е придружен от нарушение на разузнаването, но поради емоционални разстройства тези деца не могат да бъдат обучавани по стандартната програма. Заедно с лекарите, преподавателят трябва да избере метода за обучение, подходящ за детето, както и индивидуална програма, в която всички негови способности да бъдат използвани максимално.

Също така е важно да комуникирате с психолога на детето, защото разнообразието от психологически техники може да спомогне за развитието на комуникационните умения в обществото, да ги научи да се адаптират в екипа. Съществуват специални техники за аутитизъм, например, провеждащи терапия (това е метод с използване на принудителни прегръдки), помага за укрепване на емоционалната връзка между болното бебе и родителите му.

Също така трябва внимателно да разгледаме храненето на дете със синдрома на Кенър - тези деца се нуждаят от специална диета. Тъй като те имат нарушение на храносмилателните ензими, способността на организма да разгражда определени видове протеини, открити в продуктите за брашно и млякото, е намалена. Поради това е необходимо да се ограничи използването на млечни и брашни продукти на пациенти.

Много е важно и участието на семейството на малък аутизъм в процеса на рехабилитация. Родителите не трябва да бъдат непонятни и студени към детето, тъй като това отрицателно влияе върху процеса на лечение. Необходимо е да заобиколите бебето с грижа, любов и подкрепа - това значително допринася за подобряването на състоянието на пациента.

Сред методите на лечение се развиват и курсове за психологическа подкрепа, провеждани индивидуално и в групи:

 • класове с реч терапевт;
 • упражнения за физическа терапия;
 • процедури за медицинска работа;
 • танци, музика и рисуване.

Медицина

Много лекари с голяма грижа предписват психотропни лекарства на автори, тъй като няма надеждна информация, че те имат положителен ефект върху пациента. Използвайте тези лекарства трябва да бъде, ако детето е прекалено силно, опитвайки се физически да ви навреди, проблеми със съня. За лечение в тези случаи се използват антидепресанти (амитриптилин) и невролептици (в малки дози) - обикновено Sonapaks, Haloperidol, Rispolept.

Също така по време на терапия с използване на лекарства, прилагани лекарства, които подобряват метаболизма в мозъчната тъкан (това Aminalon, Cerebrolysin и глутаминова киселина) и ноотропните средства (Nootropil).

Витамини и физиотерапия

Подобряване на състоянието на пациента може също терапия с използването на витамини. За лечение на синдрома на Каннер се прилагат витамини от групи B, C, както и PP.

Изпълнени са и процедурите по физиотерапевтично лечение - магнитотерапия, пречистване на вода, електрофореза. Също така децата се занимават с физическо възпитание, като получават необходимото физическо натоварване.

Алтернативно лечение

За да се успокои аутистът, понякога се препоръчва да се използва подложка от индийско орехче, тъй като спомага за подобряване на кръвообращението в мозъка и има успокояващ ефект. Необходимо е да вземете малка доза от тази съставка и да я разтворите в малко количество мляко. Но трябва да се има предвид, че ядката съдържа сафрол (психотропно вещество), така че е по-добре да не се използва алтернативно лечение без консултация с лекар.

trusted-source[49], [50], [51], [52], [53], [54]

Билколечение

След консултация с лекар, можете да използвате успокояващи билкови лекарства като допълнителен терапевтичен метод.

Когато третирате билките, можете да използвате отвара от зелената трева, лимоновият балсам, а също и листата от растението гинко билоба. Това лекарство се приготвя, както следва: 5 грама натрошени съставки се изсипват с 250 мл вода и се вари около 10-15 минути, след което се охлаждат. Отвара напитка 3 г. / Ден. (преди да ядете 25-30 минути) за 1-2 супени лъжици.

Предотвратяване

Няма специални превантивни методи за предотвратяване на развитието на синдром на Канер. Но можете да намалите възможния риск от това заболяване - ако бъдещите родители с сериозен подход към процеса на планиране на бременността. Дори преди зачеването трябва да се подложите на преглед с специалисти за идентифициране и лечение на хронични заболявания или инфекции. Също така, бременната жена трябва непрекъснато да посещава консултации за жени, да се придържа към здравословен начин на живот и да не контактува с инфекциозни пациенти.

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59], [60], [61], [62]

Прогноза

Прогнозата за бъдещото състояние на пациента може да бъде направена само от лекуващия лекар, който постоянно наблюдава детето. Има много случаи, които демонстрират качествено лечение на синдрома на Kanner дори и в тежка форма на болестта, няма да попречи на пациента да се развива, както и слаби признаци на заболяването ефективно съчетана терапия като цяло могат да направят почти незабележимо.

trusted-source[63], [64]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.