^

Здраве

A
A
A

Шизофазия

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Разкъсването на речта с правилно конструирани изречения се счита за психическо отклонение. Шизофазията е объркването на думите, в резултат на което всичко казано от човек не носи семантичен товар. Фразите са конструирани правилно, но думите на пациента с умствени увреждания са лишени от логическа последователност. Тази болест не е рядка, тя е присъща на хора с други заболявания. В някои случаи проявата на заболяването се свързва със силна алкохолна интоксикация.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Епидемиология

Сред пациентите, страдащи от психични патологии, шизофазията е фиксирана на 12%. Според епидемиологията средната възраст на хората, изложени на това заболяване, е 30 години. При мъжете умствените аномалии са по-чести, отколкото при жените.

Болестта е наследствена, този фактор играе важна роля. Това се дължи на токсичния ефект върху плода по време на носенето на детето. Психични аномалии могат да се развият срещу инфекциозна лезия. От тази гледна точка наследственият фактор е свързващата връзка.

Честотата на заболяването е по-често регистрирана сред жителите на големите градове. Това се дължи на модерния ритъм на живота и многобройни стресови ситуации.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Причини şizofazii

Основният провокиращ фактор е увреждането на черепа. Повреждането на мозъка в повечето случаи води до отклонение от нервната система. Като допълнителна причина за шизофренията е използването на психотропни лекарства и наркотици. Лице, което е под влияние на забранени вещества и алкохолни продукти, не може да говори нормално.

В резултат на шизофазията пациентът свързва безсмислени думи и изречения. Всичко това предизвиква объркване сред околните. Структурата на речта не е правилна, но няма граматически грешки.

Експерти смятат, че това психологическо отклонение е проява на параноична шизофрения. Това заболяване е често срещано, по-често при хора на възраст над 50 години. Симптомите на отклонение включват халюцинации, заблуди и странни преживявания. Болестта се съпровожда от смущения от емоциите и речевите апарати.

Тежестта на речта се допълва от обсеси. Пациентът изразява странно емоциите си, объркал мисли, ревност и преследваща мания. Хората с тази патология не могат да обяснят какво ги притеснява. Това води до изолация, социална фобия и стесняване на емоционалните реакции. Развитието на болестта може да бъде драматично, без никакви предпоставки. В същото време човек не осъзнава, че речта му е безсмислена.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Патогенеза

Експерти смятат, че умствената патология е следствие от такива заболявания като:

 • шизофрения;
 • невросифилис;
 • енцефалит.

При някои хора патогенезата на заболяването се свързва с наличието на увреждане на темпоралния лоб на мозъка. Има случаи, когато болестта е била последица от хроничен енцефалит. Всичко това сочи факта, че началото на болестта е причинено от смущения в работата на мозъка. В резултат на това хората се посещават от заблуждаващи и обсебващи идеи, заедно с тежестта на речта.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Симптоми şizofazii

Основният признак на заболяването е тежестта на речта. Човек е увеличил речевата активност, но думите и изразите му не носят семантичен товар. По този начин човекът говори много и не се нуждае от слушатели или събеседници. Това е най-честият симптом на шизофазията, въз основа на която психиатър може да диагностицира.

Разговорът на човек с умствени увреждания привлича и други. Никой обаче не може да разбере какво е заложено. Често този феномен се проявява поради травматично мозъчно увреждане или други мозъчни увреждания. Човек говори много, в същото време напълно несъвместими понятия се комбинират. Изявленията са ясни и ясни, така че околните хора не могат да разберат какво се случва с жертвата.

Заедно с разкъсването на речта, илюзорните идеи и нарушаването на мисленето не са изключени. Въпреки това, доминиращият симптом е човешкият разговор. С правилното лечение можете да постигнете стабилна ремисия.

Първите признаци на болестта

Болестта може да се развие спонтанно. Първите признаци на шизофазия - повишено разговорливо човешко. В този случай жертвата изразява неправилно. В повечето случаи всички предложения не носят семантичен товар и не са логични. Други проявления, в допълнение към речта за непоследователност, не се наблюдават. Този знак е достатъчен за диагнозата.

Каква е разликата между речта на пациента и шизофазията?

Най-яркият признак на отхвърляне е речта на човека. Жертвата с психическо отклонение започва бързо да говори нелогични предложения. Речта на пациента със шизофазия е ясна, но няма никакъв смисъл. В същото време човек не осъзнава, че не говори правилно. Това се дължи на увреждане на мозъка.

Идентифицирането на лице с умствено увреждане не е трудно. Той е емоционален, речта му е силна и не е логична. Чрез странните си думи той привлича хора. Същевременно жертвата не е социално опасна.

Усложнения и последствия

Шизофазията рядко води до усложнения. Единственото неблагоприятно отклонение може да бъде прекъсването на речта на текуща основа. Последици и усложнения са възможни в присъствието на съпътстващи заболявания, по-специално шизофрения.

Най-честите аномалии, които се развиват поради нарушена мозъчна активност, са:

Поради аутизъм човек не може да общува социално с други хора. Това психологическо отклонение нарушава развитието. Лакуралната деменция позволява на човек да осъзнае наличието на болест. Свързан с отклонението от поражението на съдовете на мозъка.

Екстрапирамидните разстройства се развиват на фона на употребата на невролептици. Тези лекарства се използват за лечение на шизофрения и шизофрения. Прекомерното използване на медикаменти води до развитие на хорея, дистония и тремор.

Развитието на сърдечносъдовите заболявания увеличава смъртността сред хората с умствени увреждания. Накрая, абдоминалното затлъстяване е друго често срещано усложнение. Това се дължи на нарушение на метаболитните процеси в организма.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Диагностика şizofazii

Можете да диагностицирате отклонението след комуникация с човек. Както многократно е споменато по-горе, в период на обостряне на психичната патология речта на пациента е странна. Той говори много, но всички предложения са лишени от логика и смисъл. Диагнозата на шизофазията е проста, така че диагнозата се прави след изследване на психиатър.

Ако болестта е следствие от шизофрения, се предприемат допълнителни мерки. Наличието на съпътстващо отклонение е показано чрез слухови и зрителни халюцинации, мании и преследваща мания. Човек може да има обонятелни, вкусови и сексуални халюцинации.

trusted-source[37]

Диференциална диагноза

В първите етапи болестта трябва да бъде диагностицирана от остри преходни нарушения. Основата на диференциалната диагноза е идентифицирането на съпътстващи заболявания.

Диагнозата се прави въз основа на клиничната картина. Не се извършват анализи и други диагностични мерки. Умственото състояние на човек е единственият критерий за оценка. При наличие на разкъсване на речта е обичайно да се диагностицира шизофазията. Ако състоянието се допълва от халюцинации, маниакални преследвания и заблуди, шизофренията е възможна .

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42]

Към кого да се свържете?

Лечение şizofazii

Хората с умствени увреждания, по-специално шизофрения и шизофрения, трябва да следват специфичен режим на лечение. Това ще доведе до стабилен период на опрощаване. В основата на лечението на шизофазията е използването на невролептици. Те се използват изключително предпазливо. Това се дължи на високия риск от развитие на екстрапирамидни нарушения.

Широко използвани инструменти като:

 1. Неулептил;
 2. Сонапакс;
 3. Truksal;
 4. Рисполепт;
 5. Трифтазин.
 • Не го направих. Използва се за премахване на агресивността на фона на умствени аномалии. Максималната доза за възрастни е 100 mg на ден, за деца не повече от 0,5 mg / kg. Средството може да предизвика странични реакции, по-специално сухота в устата, сънливост, депресия и нарушения на храносмилателната система. Използвайте Neuleptil невъзможно със сърдечна недостатъчност и съдова патология.
 • Sonapaks. Помага за премахването на умствени аномалии, по-специално психоза и манийни състояния. Той се използва за лечение на деца и възрастни. В детска възраст максималната дневна доза е 10-50 mg. Възрастните могат да използват 100-300 mg на ден в зависимост от тежестта на клиничните прояви. Средството може да предизвика странични реакции под формата на объркване, нарушение на хематопоезата и терморегулация. Употребата на Sonapax не е възможна при бременност, наличие на черепно-мозъчна травма и сърдечна недостатъчност.
 • Truksal. Той се използва широко за психози и неврози. Дневната доза зависи от заболяването и тежестта на неговото проявление. Средно за възрастни това е 100-300 mg, за деца - 0,5 mg / kg. Използването на лекарството не е възможно с диабет, синдром на Паркинсон и епилепсия. Възможно развитие на нежелани реакции под формата на замаяност, тахикардия и нарушения на стомашно-чревния тракт.
 • Rispolept. Дозирането се определя от лекуващия лекар, той се взема наведнъж или се разделя на две дози. Rispolept е противопоказан за непоносимост към лактоза и при деца под 5-годишна възраст. Възможно развитие на нежелани реакции от страна на тялото, по-специално замайване, нарушения на сърдечно-съдовата система и алергични реакции.
 • Triftazin. Максималната начална доза е 0.005 g, след лечението тя е 0.8 g. Всичко зависи от тежестта на клиничната картина. Можете да използвате продукта изключително за възрастни. Трифтазин може да причини екстрапирамидни нарушения. Не може да се използва за остри увреждания на черния дроб и бъбреците.

Предотвратяване

За съжаление, почти невъзможно е да се предотврати заболяването. При наличие на отклонения от роднини, се препоръчва да се подлагат на първична профилактика. Тя е в събирането на данни за заболеваемостта на местните хора, по-специално на родителите. След това се извършва второ превенция. Той се основава на употребата на лекарства. Обикновено това са инжекции, депо, веднъж месечно. Това ще намали вероятността от усложнения.

Ако човек има значителни отклонения, за да се избегне изостряне на ситуацията, е необходимо да се сведе до минимум психически стрес. Невъзможно е напълно да се отървете от шизофазията. Всичко, което човек може да направи, удължава етапа на ремисия и омекотява острата фаза на заболяването. За тази цел се използват лекарства като Eglonil, Seroquel и Fluansoxol. Това е антипсихотици, схемата на приложение е предписана от лекар. Използването на лекарства не е възможно при тежки нарушения на черния дроб, бъбреците и сърдечно-съдовата система. Неправилната дозировка може да предизвика развитие на екстрапирамидни нарушения.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47]

Прогноза

Шизофреничните заболявания не са фатално прогресиращи заболявания. В повечето случаи перспективата е благоприятна. Ако едно лице отговаря на всички препоръки на лекар и взема лекарства, състоянието му е стабилно. Заедно с това е необходимо да се избягват стресови ситуации и психическо претоварване.

При липса на лечение, състоянието на дадено лице се влошава. Острите атаки на болестта се заменят за кратки периоди на опрощаване. Човекът става социално опасен. В този случай шизофазията се характеризира с неблагоприятна прогноза.

trusted-source[48]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.