^

Здраве

A
A
A

Прегряване

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Топлинните ефекти нарушават много физиологични функции и могат да доведат до дехидратация. Повечето хора в тази ситуация изпитват леки, но неприятни симптоми, въпреки че в някои случаи те могат да варират от подуване и пристъпи до припадък и топлинен удар. В някои случаи на топлинна болест, температурата на тялото се повишава. При дехидратация са възможни тахикардии, тахипнея и ортостатична хипотония. Дисфункция на централната нервна система показва най-сериозният патология - топлинен удар, при който дезориентацията и сънливост по-нататъшно намаляване на способността си да напусне зоната, която се е превърнала в източник на прегряване, и да започне рехидратация.

trusted-source[1]

Причина за прегряване

Термичните смущения се развиват в резултат на повишеното поглъщане на топлина в тялото и намаляването на трансфера на топлина. Клиничните прояви се влошават поради невъзможността да се толерира повишен стрес върху сърдечно-съдовата система, дехидратация, електролитни нарушения, както и с употребата на определени лекарства. Високорисковите групи включват деца и възрастни хора, както и пациенти със сърдечно-съдова патология или нарушение на електролитния метаболизъм (напр. С диуретици).

Излишната топлина навлиза в тялото при големи натоварвания и / или когато температурата на околната среда се повишава. Причината за повишаване на телесната температура може да бъде някои болестни състояния (например, хипертиреоидизъм, злокачествен невролептичен синдром) или получаващи стимуланти като амфетамини, кокаин, екстази (амфетамин производно).

Охлаждането е усложнено от тесни дрехи (особено защитни при работници и спортисти), висока влажност, затлъстяване и всичко, което пречи на производството и изпарението на потта. Пот продукти могат да бъдат компрометирани при кожна лезия (например, sudamen, богат псориазис или екзема, склеродермия) или с помощта на антихолинергични средства (фенотиазини, блокери на Н 2 рецептори и антипаркинсонови агенти).

Патофизиологията на прегряването

Човешкото тяло получава топлина от външната среда и топлина, образувана в резултат на метаболизма. Топлинният трансфер възниква през кожата чрез излъчване, изпаряване (например по време на изпотяване) и конвекция; приносът на всеки от тези механизми зависи от температурата и влажността на околната среда. При стайна температура радиацията преобладава, но когато температурата на околната среда достигне телесната температура, стойността на конвекцията се увеличава, при> 35 ° C тя осигурява охлаждане с почти 100%. Високата влажност обаче значително ограничава възможността за конвекционно охлаждане.

Топлинният трансфер зависи от промените в кръвния поток на кожата и изпотяване. Кожна скорост на кръвния поток при нормална температура на околната среда е 200-250 мл / мин за стрес увеличава топлинната излагане на 7-8 л / мин, което изисква значително увеличение на сърдечния дебит. Освен това, когато температурата на околната среда е повишено изпотяване от незначително до около 2 L / час или повече, което може бързо да доведе до обезводняване. Тъй като потът съдържа електролити, хипертермията може да доведе до значителни загуби. Въпреки това, с продължително излагане на високи температури се появят в организма адаптивни физиологични промени (аклиматизация) като пот съдържа Na + в концентрация от 40 до 100 милиеквивалента / L в неподходящ човек и след аклиматизация за неговото съдържание намалява до 10-70 милиеквивалента / L.

Тялото може да поддържа нормотермия със значителни топлинни натоварвания, но изразено или продължително излагане на високи температури води до повишаване на телесната температура. Умерена хипертермия преносим нетрайни, но значително повишаване на телесната температура (обикновено> 41 ° С), особено когато тежката работа в топлина, води до разграждане на протеина и освобождаване на възпалителни цитокини (такива като тумор некрозис фактор-а, IL-1 R). В резултат на това се развива клетъчна дисфункция, активирайки верига от възпалителни реакции, водещи до функционални нарушения на повечето органи и предизвикване на коагулационната каскада. Тези патофизиологични процеси са подобни на тези в синдрома на множествена органна недостатъчност, който след продължителен шок.

Компенсаторни механизми включват остра фаза отговор, включващи други цитокини, които инхибират възпалителния отговор (например, чрез стимулиране на протеин, които намаляват производството на свободни радикали и инхибира освобождаването proteoli-чески ензими). В допълнение, повишената телесна температура предизвиква експресията на протеините на топлинния шок. Тези вещества регулират сърдечно-съдовите реакции и временно повишават температурата на тялото, но механизмът на този процес досега е бил малко проучен (може би ролята на денатурацията на протеина играе роля). При продължително или рязко повишаване на телесната температура, компенсаторните механизми са счупени или не функционират изобщо, което води до възпаление и развитие на множествена органна недостатъчност.

Предотвратяване на прегряване

Най-добрата превенция е здрав разум. В разгара на децата и възрастните хора, човек не трябва да стои в ненапомпани и некондиционирани помещения. Не оставяйте децата в колата на слънце. Ако е възможно, трябва да се избягва екстремно физическо натоварване при високотемпературна и невъздушна среда и да не се носят тежки, изолирани дрехи.

За да наблюдавате дехидратацията след тренировка или упорита работа, използвайте индикатора за загуба на тегло. При намаляване на телесното тегло с 2-3% е необходимо да се изпие повишено количество течност, така че преди началото на натоварването на следващия ден разликата в телесното тегло да е в рамките на 1 кг от първоначалната стойност. Ако загубите повече от 4% от телесното тегло, трябва да ограничите физическата активност до 1 ден.

Ако физическият стрес в топлината е неизбежен, течността (чиито загуби обикновено са невидими при много горещ и много сух въздух) трябва да бъде ремонтирана с чести напитки, изпаряването трябва да се улесни чрез носене на открито облекло и използване на вентилатори. Жаждата е лош индикатор за дехидратация при високо физическо натоварване, поради което, независимо от външния си вид, трябва да се пие на всеки няколко часа. Въпреки това, хиперхидратацията трябва да се избягва: спортистите, които консумират твърде много течности по време на тренировка, имат значителна хипонатриемия. За да се компенсира загубата на течности по време на максималната физическа активност е достатъчно обикновена вода, по-добре е да се абсорбира студена вода. При специални рехидратиращи разтвори (например спортни напитки) няма нужда, но вкусът им допринася за увеличаване на количеството консумирана течност, а умереното съдържание на сол е полезно, когато се увеличи нуждата от течност за тялото. Препоръчва се използването на вода в комбинация с приемането на изобилна солена храна. Работниците и други потене хора с пот може да загубят повече от 20 грама сол на ден, което увеличава вероятността от термични припадъци. В този случай загубата на натрий трябва да се компенсира с течност и храна. Приятна напитка, съдържаща около 20 mmol сол на литър, може да се приготви чрез добавяне на лъжица сол на маса към плочата до 20 литра вода или всякаква безалкохолна напитка. Хората на диета с ниско съдържание на сол трябва да увеличат приема си.

С постепенното увеличаване на продължителността и тежестта на топлинните натоварвания в крайна сметка възниква аклиматизация, което позволява на хората да работят в условия, които преди са били непоносими или животозастрашаващи. Увеличаването на работата през горещия сезон с 15 минути дневна умерена физическа активност (достатъчна за стимулиране на потенето) до 1,5 часа интензивно физическо натоварване в продължение на 10-14 дни обикновено се понася добре. По време на адаптацията количеството на изпотяване (и следователно, охлаждане) през определен период от време се увеличава значително, съдържанието на електролит в саксията се намалява значително. Аклиматизацията значително намалява риска от развитие на топлинна болест.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.