^

Здраве

A
A
A

Пневмокониоза на работниците в въгледобивната промишленост

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Пневмокониозата на работниците в въгледобивната промишленост (антракоза, чернодробно заболяване, пневмокониоза на миньорите) се причинява от вдишване на въглищен прах. Отлагането на прах води до натрупване на прах, претоварен от макрофаги около бронхиоли (въглищни макули), понякога причиняващ централен бронхиорен емфизем.

Пневмокониозата обикновено не причинява никакви симптоми, но може да се развие до прогресивна масивна фиброза с намалена белодробна функция. Диагнозата се основава на анамнеза и рентгенология на гръдния кош. Лечението на пневмокониозата като цяло е ефективно.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Какво причинява пневмокониозата?

Пневмокониозата се причинява от хронично вдишване на прах от въглища с високо съдържание на въглерод (антрацит и битуминозни въглища), обикновено повече от 20 години. Вдишването на кварца, съдържащ се в въглищата, също може да допринесе за клиничните прояви на болестта. Алвеоларните макрофаги абсорбират прах, отделят цитокини, които стимулират възпалението и се натрупват в интерстициалните бели дробове около бронхиолите и алвеолите (въглищна макула). Въглеродните възли се развиват поради натрупването на колаген, а централната емфизем се развива поради отслабването и дилатацията на стените на бронхиолите. Може да възникне фиброза, но обикновено се ограничава до области, съседни на макулата на въглищата. Промените в белодробната архитектоника, бронхиалната обструкция и функционалното увреждане са обикновено умерени, но при някои пациенти могат да бъдат тежки.

Две форми на заболяването са описани: прости, с единични въглищни макули и сложни, със сливащи се макули и прогресивна масивна фиброза (PMF). При пациенти с проста пневмокониоза PMP се развива при честота от около 1-2%. При това състояние, нодулите се сливат, образувайки черни, еластични паренхимни маси, обикновено в горните задните белодробни области. Масите могат да нахлуят и разрушат доставките на кръв и дихателните торби или да се превърнат в пещери. PMP може да се развива и да напредва дори след като е изложено на изгаряне на въглищен прах. Независимо от сходството на въглищата индуцирани PMP и силициеви конгломерати, развитието на пневмокониоза при работещите с въглища не е свързано със съдържанието на кварц в въглищата.

Връзката между пневмокониоза и характерни симптоми на ревматоидния артрит са добре описани. Не е ясно дали пневмокониоза миньори предразполага към развитие на ревматоиден артрит, или пациенти пневмокониоза разработени особена форма на ревматоиден артрит, ревматоиден артрит или миньори увеличава чувствителността на въглищен прах. Многобройни закръглени възли в белия дроб, които се появяват в сравнително кратко време (синдром на Kaplan), представляват имунопатологична реакция, свързана с ревматоидната диатеза. Хистологично те приличат на ревматоидни възли, но имат периферна зона с по-остра възпаление. Пациентите с пневмокониоза са в групата на умерено повишен риск от активна туберкулоза и не-туберкулозна микобактериална инфекция. При пневмокониоза се прилагат същите принципи на наблюдение и лечение на туберкулоза, както и при силикозата. Една слаба връзка между пневмокониоза и прогресивна системна склероза, и рак на стомаха.

Симптоми на пневмокониоза

Пневмокониозата обикновено е асимптоматична. Повечето хронични белодробни симптоми при миньорите са причинени от други състояния, например индустриален бронхит, причинен от въглищен прах, или съпътстващ емфизем, дължащ се на тютюнопушенето. Кашлицата може да бъде хронична и да боледува болните дори след като сменят работата си, дори и тези, които не пушат.

PMP причинява прогресивна диспнея. Черният храчки (меланофтизис) е рядък и е причинен от пробив на части от PMP в дихателните пътища. PMP често прогресира до развитието на белодробна хипертония с дефект на дясната камера.

Диагностика на пневмокониозата

Диагноза зависи от историята на въздействието на агресивните фактори и за идентифициране на рентгеново или гърдите CT диспергирани, малки заоблени инфилтрати или възли (PUR) или най-малко един инфилтрация по-голям от 10 мм фон пневмокониоза (TFM). Специфичността на CXR за SMP ниско една трета от лезии идентифицирани като HMF, са злокачествени тумори, белези или други лезии. А гърдите КТ е по-чувствителен от радиография на гърдите за откриване на сливащите нодули рано TFM и кавитация. Белодробни функционални тестове не са диагностични, но полезни за оценка на белодробната функция при пациенти, които могат да се развият обструктивни, ограничителни или смесени заболявания на външен дишане. Тъй като нарушението на газов обмен възникне при някои пациенти с проста пневмокониоза обширна и сложна пневмокониоза, се препоръчва да се извърши анализ на въглероден окис дифузия капацитет (DLC0) и артериална кръв газ в началото на белодробно заболяване и периодично в покой и по време на тренировка.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Към кого да се свържете?

Лечение на пневмокониоза

Лечението на пневмокониозата рядко се налага при обикновена пневмокониоза, въпреки че се препоръчва спиране на тютюнопушенето и наблюдение на туберкулозата. При пациенти с белодробна хипертония и / или хипоксемия се предписва допълнителна кислородна терапия. Белодробната рехабилитация може да помогне на по-тежко засегнатите работници да издържат на ежедневните физически дейности.

Как да се предпазим от пневмокониоза?

Превантивните мерки включват премахване на прах, спиране на тютюнопушенето и ваксиниране срещу пневмококи и грип. Работниците с пневмокониоза, особено тези с PMP, трябва да бъдат защитени от по-нататъшно излагане на прах, особено при високи концентрации. Туберкулозата се третира според настоящите препоръки.

Пневмокониозата може да бъде предотвратена чрез потискане на образуването на въглищен прах в въглищните шевове. Въпреки множеството указания, контактът с праха продължава да се среща в добивната промишленост. Дихателните маски осигуряват само ограничена защита.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.