^

Здраве

A
A
A

Открита фрактура на крака

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Увреждането с отворена рана винаги е по-опасно за здравето, тъй като в резултат на такова нарушение сериозно увреждане се получава както в костите, така и в тъканите. Откритата фрактура на крака е много лесно да се разграничи от затворената, защото с нея е ясно видима счупена кост.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Епидемиология

Около 30% от всички костни фрактури в човешкия скелет са на долния крак. По принцип тези фрактури се комбинират с наранявания на колянни връзки (приблизително 10-33% от всички случаи), при които се развива нестабилност в колянната става. Също така фрактурите понякога показват увреждания на менискуса (външни - 13%, вътрешни - 2,5%) и невроваскуларни стволове. Те могат да бъдат съпроводени и от наранявания вътре в ставата, при които е нарушена неговата съвместимост, и развитието на синдрома на компресия.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Причини отворена фрактура на крака

Причините за откритата фрактура на крака могат да бъдат такива фактори:

  • В резултат на падане от височина, вследствие на произшествие вследствие на криминален инцидент или настъпване на злополука;
  • Някои патологии, които могат да доведат до фрактури на крайниците, дори и в резултат на малък товар върху него. Такова заболяване е, например, остеопороза.

Получаването на фрактура често е изложено на риск от спортисти поради тяхната професия; деца, тъй като те са по-малко предпазливи и по-мобилни от възрастните; както и пенсионерите, защото промените в структурата на костите, които се случват поради възрастта, ги правят по-крехки.

trusted-source[14], [15], [16]

Патогенеза

Наранявания, като фрактури, обикновено са резултат от удара на всяка травматична сила. В случай на падане или скок, се наблюдава прекалено много тибия, което води до фрактура на външния конdyle. В случай на адукция на пищяла, дължаща се на травма, се получава фрактура на вътрешния конdyle. Ако травматичната сила е насочена надолу по оста на пищяла, фрактурите в близката част на тибилната кост са с Т-образна или V-образна форма. В случай на директни атаки върху тази част на стъпалото, се появяват фрактури на съответните кондили.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Симптоми отворена фрактура на крака

Определете откритата фрактура може лесно да бъде, защото с нея има забележимо увреждане на кожата и меките тъкани. В допълнение, при открити фрактури, възниква травма на нервите и съдовете, възникват болки и кървене и възниква подуване. В отворената рана има костни фрагменти.

Открита фрактура на пръста

Често фрактурата възниква в резултат на пряко нараняване - в резултат на пръст удар, накланяне, стискане на крака, падане върху крака на тежък предмет или препъване. Откритите фрактури на пръстите на краката са по-редки, отколкото в ръцете. Когато човек е ранен, човек чувства остра болка, пръстът започва да набъбва и движенията му стават трудни. Понякога има кръвоизлив под кожата или нокътя. В случай на изместване може да възникне деформация. В някои случаи може да се чуе кръв от кости.

Открита фрактура на големия пръст

При фрактура на палеца на крака, основният симптом е остра, силна болка, която се усеща непрекъснато. Наранено лице не може да стъпи на крака си. На мястото на фрактурата веднага се появява оток, който бързо преминава към другите пръсти и крака. Открита фрактура се диагностицира, ако заедно с други симптоми се наблюдава увреждане на кожата - раната с изпъкнала кост е ясно видима.

Открита фрактура на крака с изместване

Фрактура на крака с изместване често се случва в резултат на пряко ударение върху гърба, извършено в напречната посока. Поради увреждане се образуват костни фрагменти, които могат да се движат във всяка посока - изместването е ъглово, странично или периферно; с клин, дивергенция или желание за отделящи се парчета. В някои случаи тези фрагменти се преместват прекалено силно, пробивайки кожата и меките тъкани, поради това, което се образува отворена фрактура.

Усложнения и последствия

Откритите фрактури на краката обикновено се появяват в резултат на комбинирани и многократни наранявания - в тези случаи честотата на гнойни усложнения е приблизително 57,4%. Обезвреждането на раната може да бъде както повърхностно, така и дълбоко.

Често усложнението на откритите фрактури става остеомиелит, а в някои случаи може да възникне анаеробна инфекция. Някои ранени пациенти развиват шок на болка, който понякога се комбинира с мастна емболия.

Последствието от откритата фрактура може да бъде увреждане (в 17,6% от случаите), което възниква от неправилно лечение - в резултат на появата на фалшиви стави, нечовешки и костни разстройства.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32]

Диагностика отворена фрактура на крака

При отворени фрактури, основният инструментален метод за диагностика е процедурата на рентгеновия анализ на увредената част на крака. В някои случаи, лекарят може да предпише допълнително MRI сканиране за оценка на състоянието на структурата на меките тъкани.

trusted-source[33], [34], [35], [36]

Какво трябва да проучим?

Към кого да се свържете?

Лечение отворена фрактура на крака

В случай на фрактура на отвореното краче се изисква незабавно лечение. Много е важно правилно и правилно да се предостави първата медицинска помощ на жертвата. Първо, трябва да намалите болката, за която можете да използвате всички налични аналгетици. След това е необходимо да обезвредите ранения крак с помощта на твърда дълга дъска или пръчка. Необходимо е надеждно да се фиксира крайникът, така че по време на движението на пациента костта да не се движи от мястото си. Като закопчалка трябва да използвате стерилен или, в крайни случаи, чист материал - това е необходимо, така че инфекцията да не попадне в раната (областта около която трябва да се лекува с дезинфектант). В никакъв случай не можете сами да поставите костта.

Когато има винаги открита рана, кървене. Когато е артериална, кръвта става яркочервена и излиза от раната, пулсираща. В този случай е необходимо прилагането на стегнат турникет над увредената артерия. В случай на венозно кървене (без пулсация и кръв с по-тъмен цвят), просто издърпване на крака с превръзка под раната е достатъчно.

Оперативно лечение

Може да е необходима хирургическа терапия, например с фрактура на бедрената кост с ясна пристрастност. В този случай повредените кости се закрепват с помощта на нокти или специални метални пластини. Когато фрактурата е отворена, хирургичната интервенция се извършва чрез така наречения метод на Бергер - костните фрагменти се събират заедно и след това се свързват лигаментните връзки, мускулите и кожата.

Време за възстановяване

Крайният етап в лечението на фрактурата на крака е периодът на възстановяване. На този етап се извършва необходимата рехабилитация за връщане на мобилността на краката. Също така през този период е важно напълно да се възстановят всички основни функции на увредения крайник. По това време е важно да се провеждат тренировъчни упражнения, които спомагат за развитието на краката, а също така и за масаж на пострадалия район.

В случай на подпухналост трябва да се използва специален мехлем против оток. Също така по време на рехабилитационния период пациентът трябва да приема болкоуспокояващи и да използва фитотерапия. Ефективни средства са отвара от игли, метличина, както и куче роза.

Предотвратяване

Понякога силната податливост на фрактури е следствие от факта, че силата на костната тъкан е намалена поради остеопороза (появяването на костно разхлабване). В този случай, за да се подсили отслабената костна тъкан, е възможно като превантивна мярка да се приемат лекарства, които съдържат калций, а също така да се използват мултивитаминови комплекси.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42]

Прогноза

Фрактура Open крак излекуван добре и без усложнения, в случай, че се проведе правилното лечение и най-вече, ако компетентен първична антибактериални и дезинфекция на лечението на раната. Също така е много важно правилно да обезвредите ранения крак. Но трябва да се има предвид, че лечението на открити фрактури е по-дълъг процес в сравнение с възстановяване с затворена травма.

trusted-source[43], [44]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.