^

Здраве

A
A
A

Остеохондроза

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Остеохондроза (остеохондроза) - дегенеративно заболяване, което включва комплексни промени в междупрешленните диск и околните тъкани, и се появява полиморфни неврологични синдроми.

Остеохондрозата причинява болки в гърба в 80% от случаите.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Причини остеохондроза

Причините за развитието на остеохондрозата, т.е. Дегенерацията на междузобедрения диск, все още не са точно установени. В действителност, остеохондрозата е полиетологично заболяване. Сред основните причини може да се отбележи възрастовият фактор, микротравматизмът на дисковете, метаболитните нарушения в организма, лошото физическо развитие, генетичното предразположение и т.н.

trusted-source[9], [10], [11]

Патогенеза

Когато остеохондроза междупрешленните дискове тъкан за редица причини, водещи до разрушаване на трофизъм, губят влага, влакнест пръстен става по-малко еластична и пулпо-зус на ядро - хипермобилен. Интервертебралният диск губи амортизационната си функция. Влакнестият пръстен може да доведе до пукнатини, през които пулпо-зус ядрото може херния, до пълно разрушаване на fibrosus на анулус с добив ядро пулпо-зус извън него). Поради анатомичните особености и biokinetics гръбнака издатини често се срещат в задната или постеро-напречна посока, т.е. По посока на гръбначния канал, който предизвиква компресия на анатомичните структури, разположени там (на гръбначния мозък, гръбначния нервните корени, кръвоносните съдове).

В допълнение към междупрешленните диск с остеохондроза страдат хиалин плоча, има смущения в малките стави на гръбначния стълб, прешлените са променени, които се образуват адаптивно допълнителни нараствания на костния по ръбовете на гръбначния органи (остеофити). Последното от своя страна може да има и компресивен ефект както върху структурите в гръбначния канал, така и извън гръбнака.

Процеси междупрешленните дискове дегенерация в по-нататъшното развитие на остеоартрит водят компенсаторни промени органи, ставите, сухожилията, включваща патологични процеса съдове, мускулите и нервите.

В някои случаи дегенеративните промени водят до разрушаване на здравината на гръбначния стълб и настъпва тяхното изместване един спрямо друг (спондилолист). Изместването на диска без разкъсване на фибровия пръстен е означено с термина "издатина" на диска. В тези случаи, когато пробивът на влакнестия пръстен е придружен от изхода отвъд своята част от дегенерираното променено желеобразно ядро, те говорят за пролапса на диска.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Симптоми остеохондроза

Най-често остеохондрозата засяга шийните (CV-CVII) и лумбалните (LV-SI).

Остеохондрозата на шията и нейните симптоми до голяма степен се дължат на анатомичните и физиологичните особености на гръбначния стълб. Компресио-радикуларните цервикални вертеброгенни синдроми се причиняват от дразнене или изстискване на определен корен. Това причинява болка в зоната на инервация на съответните дерматомни, сензорни и двигателни нарушения. Дразнещите-рефлекс синдроми (cervicalgia, tservikokranialgiya, cervicobrachialgia) поради нервна стимулация sinuvertebralnogo, често с добавяне на вегетативния компонент.

Мускулно-тоник синдроми възникват от рецепторите за болка дразнене sinuvertebralnogo нерв възбуждане сегменти на гръбначния апарат. Те се проявяват чрез продължителен мускулен стрес, появата на болка в тях, развитието на фиброзни промени. Понякога това е придружено от появата на отразена болка в рамките на сегментната вегетативна инервация (зоната Zakharyin-Ged). При продължително стимулиране на автономни трофични сегментни структури и развитие апарати suprasegmentar neurodystrophic синдроми (синдром на низши косите мускули на главата, синдром на лопатката-ребро, раменете periartroz шпатула, синдром на четка рамо и др.).

Един от основните структурни елементи на шийните прешлени е наличието на отвори в напречна обработва CVI-СИ, чрез които гръбначния артерия със същия симпатична нерв (нерв Frank). В остеохондроза на шийните прешлени се дължи главно на пролиферацията на остеофити могат да образуват церебрална циркулаторна недостатъчност в вертебробазиларната компресия басейн или рефлекс произход.

В случай на издатина или междупрешленните дискове пролапс може да се развие клинично компресия на гръбначния мозък (компресия миелопатия вертеброгенни) с сегменти, проводници симптоми, вегетативни трофични разстройства и заболявания на тазовите органи.

При лезиите на междупрешленните дискове в лумбалния участък основното оплакване на пациентите е болка в гърба и само в редки случаи се появяват други заболявания на преден план. Обикновено болката се локализира в лумбосакралната област и се облъчва в долните крайници. В някои случаи болестта започва постепенно, а в други - рязко, с появата на остра болка, която може да се натрупа в рамките на няколко часа, дни.

Патогенезата и характерът на болката са подобни на тези в цервикалната остеохондроза. При кашляне, natuzhivanii болка се увеличава, което се дължи на повишено налягане в субарахноидното пространство. В склонната позиция и в принудителната поза болката може да намалее.

Зоните на облъчване на болката в долната част на тялото имат различна топография и почти винаги имат различен моно- или двулицев характер. При изследването се обръща внимание на наличието на характерна сколиоза (хомо- или готерален), по-често сплескване на физиологичната лордоза в лумбалния гръбнак. Почти винаги в областта на лумбалната област има щам на дълги мускули на гърба. При палпиране се определя болезнеността на спинозните процеси на гръбначните прешлени. Положителният симптом на Laseg е един от най-постоянните симптоми, при който се заместват дисковете на долните лумбални и първи сакрални прешлени.

Вторият най-важен симптом на остеохондрозата е разстройство на чувствителността в зоните на инвазия на засегнатите корени и появата на парестезия, хиперстизия или анестезия. Обикновено дерматоменият корен за чувствителни смущения се определя много по-ясно, отколкото при облъчване на болка. В допълнение към чувствителните, моторни нарушения могат да възникнат с намаляване на функцията на мускулите, инициирани от съответния гръбнак, атрофия и намаляване на рефлексите.

Понякога когато компресия на диск херния или корени LIV LV настъпва увреждане на гръбначния мозък ниво синдром конус и epikonusa (синдром на остър mieloradikuloishemii). Това се случва в случаите, когато този отдел се снабдява с кръв от артерията на корена LIV или LV (артерия на Deprozh-Gotteron).

Етапи

LI През 1971 г. Osna предлага класификация на етапите на остеохондроза.

  • I етап - вътрешното дисково изместване на ядрото е по-голямо от нормалното, което води до опъване или затягане на фибровия пръстен).
  • II етап - появата на пукнатини във влакнестия пръстен и стабилността на засегнатия гръбначен сегмент.
  • ІІІ етап - пълно разкъсване на фибровия пръстен с пролапса на диска, възпалителен процес с възможно компресиране на нервите и съдовете.
  • IV етап - има дистрофично увреждане на други компоненти на междупрешленния диск с добавяне на спондилоза, спондилоартроза и други компенсаторни промени.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24]

Диагностика остеохондроза

Радиографското изследване на гръбначния стълб е част от цялостен клиничен преглед на неврологични пациенти, с помощта на които те изясняват естеството на промените в прешлените, дисковете, гръбначния канал, архикуларните стави. На радиографиите е възможно да се открият промени в оста на гръбнака - коригиране на цервикалната и лумбалната лордоза или укрепване на гръдната кифоза. Радиографиите с функционални тестове помагат да се определи наличието на гръбначно изместване (нестабилност). Понякога дегенеративно промененият диск проследява натрупването на газ (вакуум-симптом) или отлагането на вар (директен признак на остеохондроза).

Рентгенографски признаци на остеоартрит отразява промените в гръбначната органи, които се проявяват под формата на дегенеративни атрофия (унищожаване на затварящите плочи на гръбначния органи и въвеждането на счупената диск в организма под формата на малки възли Pommer) и дегенеративни и реактивни промени (пределната костни образувания - остеофити - и субхондралната склероза) , Чрез рентгенографски признаци на остеоартрит са скосени ъгли на гръбначния органи, намалявайки и деформация на междупрешленните отвори. Остеохондроза на междупрешленните дискове може да се усложнява от изместване на прешлените (спондилолистеза).

Рентгенова диагностика на диск херния е достатъчно трудно и е най-често на базата на непреки симптоми: изправяне на лордоза, сколиоза, често се изразява в засегнатата зона, дистанционни симптом остеопороза задната-долен ъгъл на гръбначния, наличие на задната остеофити. Важно при диагностицирането на остеоартрит имат ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография, които позволяват не само да се направи оценка на дегенеративни-дистрофията на процесите в диска, но също така и да се идентифицират реактивни промени в околните тъкани и да разберете анатомичните и топографските отношения до нивото на тест.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Към кого да се свържете?

Лечение остеохондроза

Лечение на болка при заболявания дискове започне с консервативни методи, включително използването на лекарства, физиотерапевтични процедури, специални терапевтични упражнения, механична разтоварване мануална терапия, акупунктура и спа лечение.

Въпросът за хирургичното лечение се решава индивидуално въз основа на клинични и инструментални данни.

Ниска болки в гърба, лечението е консервативни методи не носят облекчение на пациента и в случай на остри компресия на гръбначния мозък или Cauda корени Equina трябва да бъдат лекувани с използване на спешна неврохирургична грижи.

Планирани хирургични процедури, извършвани в случай на продължително болка (2-3 до 6 месеца), идентифицират корен функция понижаващи синдроми, хронични миелопатия компресия, компресия вертебробазиларната недостатъчност, присъствие на диск пролапс или издатина над 5-8 мм. Сред съществуващите хирургично лечение до момента остеохондроза отстраняване микрохирургическа на херния диск, като най-често flavotomii interlaminektomii или в гръбначния стълб, последвано от частично korporotomiya corporodesis в шийните прешлени и спукат ендоскопско отстраняване lazervaporizatsiya диск.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.