^

Здраве

A
A
A

Общ холестерол в кръвта

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Холестеролът е вторичен монохидрен цикличен алкохол. Холестеролът навлиза в тялото с храна, но по-голямата част от нея се образува ендогенно (синтезирано в черния дроб). Холестеролът е компонент на клетъчните мембрани, прекурсор на стероидни хормони и жлъчни киселини. Най-малко 10% от населението страда от хиперхолестеролемия. Самата хиперхолестеролемия е асимптоматична, но може да доведе до сериозни патологични промени в стените на кръвоносните съдове в жизнените органи.

Концентрациите в кръвта на холестерола и триглицеридите са най-важните показатели за липидния метаболизъм при пациентите. Те предоставят важна информация за по-нататъшни тактики за диагностициране на нарушения на метаболизма на липидите, решаване на проблема с хоспитализацията, избор на метод за лечение и оценка на неговата ефективност. Концентрацията на холестерол над 6.5 mmol / l се счита за рисков фактор за развитието на атеросклероза. Има връзка между повишаването на холестерола в кръвта и риска от развитие на ХБН. При индивиди, изложени на риск от IHD, се препоръчва определянето на холестерола в кръвта на всеки 3 месеца.

Референтни стойности (норма) за концентрация на общия холестерол в кръвния серум

Възрастови групи

Съдържанието на общия холестерол

Mg / dL

Mmol / 1

Новородено

53-135

1,37-3,5

Деца под 1 година

70-175

1,81-4,53

Деца

120-200

3,11-5,18

Тийнейджъри

120-210

3,11-5,44

Възрастни

140-310

3,63-8,03

Препоръчителни ограничения за възрастни

140-250

3,63-5,2

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.