^

Здраве

Липиди, липопротеини и аполипопротеини

Липопротеин (а) в серум

Липопротеинът (а) се състои от апо (а), който по своята същност е гликопротеин и ковалентно свързан с аро-В100. Липопротеинът (а) има значително структурно сходство с плазминоген.

Аполипопротеин В1 в серума

Apo-B е основният транспортер на триглицеридите от червата до мастните клетки, така че се нарича "голям товарач". Увеличаването на съдържанието на апо-В в кръвта обикновено се комбинира с висока концентрация на LDL и е присъщо на фамилната HLL, която често се усложнява от миокарден инфаркт.

Аполипопротеин А1 в кръвния серум

Всеки първичен липопротеин се характеризира с присъствието в неговия състав на един индивид, присъщ само на протеин (аполипопротеин). Аполипопротеините са обозначени с латински букви, някои от които са семейство протеини и също са обозначени с номера (например, аро-А1, аро-А2 и т.н.).

Типирование дислипопротеинемий

Проучването на фракциите на липопротеините в клиничната практика се използва за типизиране на дислипопротеинемията. Дислипопротеинемия - отклонение липопротеин кръв спектър, се проявяват промени в съдържанието (увеличение, намаление или не съотношение нарушение) на един или повече класове на липопротеини.

Електрофоретичен анализ на липопротеините

Липопротеин на кръвната плазма - транспортната форма на липидите в човешкото тяло. Те носят транспорта на липидите като екзогенни (храни) и ендогенен произход. Индивидуалните липопротеини улавят излишния холестерол от клетките на периферните тъкани, за да го транспортират до черния дроб, където се окисляват до жлъчни киселини и екскреция с жлъчка.

Липопротеинов холестерол с ниска плътност в кръвта

Холестеролът на липопротеините с ниска плътност (LDL-холестерол) е основната форма на холестерол за пренасяне.

Холестерол с високо съдържание на липопротеин в кръвта

Висока плътност на холестерол (HDL-холестерол) липопротеин се определя като останалото количество на серумния холестерол след утаяване на апо-В-съдържащи липопротеини (LDL и много ниска плътност).

Общ холестерол в кръвта

Холестеролът е вторичен монохидрен цикличен алкохол. Холестеролът навлиза в тялото с храна, но по-голямата част от нея се образува ендогенно (синтезирано в черния дроб). Холестеролът е компонент на клетъчните мембрани, прекурсор на стероидни хормони и жлъчни киселини.

Триглицериди в кръвта

Триглицеридите или неутралните мазнини са естери на трицикличен алкохол на глицерин и висши мастни киселини. Триглицеридите влизат в тялото с храна (екзогенни триглицериди) и се синтезират в организма (ендогенни триглицериди).
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.